Doğal Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri | Bebeklerde Diş Çıkarma

10.04.2021
864
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri | Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma dönemi zorlu geçen bir süreçtir. Çünkü bu dönemde bebeklerde ağrının ve hassasiyetin oluşturduğu huzursuzluklar ortaya çıkar. Buna bağlı olarak yeme bozuklukları, uykusuzluk, öksürük, ateş gibi belirtiler görülebilir. Üstelik bu durumlar ağızda tüm süt dişlerin tamamlanmasına kadar sürer. Dolayısıyla bu süreç oldukça uzundur. Ancak diş çıkarma belirtilerini bilen ebeveynler için bu durumlar endişeye sebebiyet vermeyecektir. Ayrıca normal ve anormal belirtileri ayırt etmek bebeğin sağlığı açısından da önemlidir. Bu yazıda bebeklerde diş çıkarma belirtileri hakkında bilgiler bulacaksınız. İşte o detaylar!

1 Yaşındaki Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler, genellikle dişsiz olarak dağarlar ve 6. aylarından itibaren diş çıkarma belirtileri göstermeye başlarlar. Ancak bu süre her bebek için farklıdır. Örneğin 4. ayından itibaren diş çıkarmaya başlayan bebek sayısı az değildir. Benzer şekilde 1 yaş doğum gününü tamamen dişsiz olarak geçiren bebekler de vardır. Ancak genelleme yapmak gerekirse; 1 yaşındaki bebeklerin ilk dişlerini çıkartmış olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla 1 yaşındaki bebekler ilk dişlerini çıkarırken de bazı belirtiler göstermiştir. Bu belirtiler her zaman aynı seyirde devam edebilir. Yani bir bebek ilk dişinde yaşadığı zorlukları diğer dişlerinin çıkma sürecinde de yaşayabilir. Dolayısıyla 1 yaşındaki bebeklerde görülen diş çıkarma belirtileri, diğer aylardakiler kadar zorlu olabilir. Fakat bu durumun tersi de geçerlidir. Bebeklerin büyüdükçe diş çıkarma zorluklarının üstesinden geldiği de görülmektedir.

Hem 1 yaşındaki bebeklerde hem de diğer yaş gruplarında görülen diş çıkarma belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Diş etinde kızarıklık
  • Diş etinde şişkinlik
  • Normalden fazla huzursuzluk
  • Ağrıya bağlı ağlamalar
  • Kulak kaşıma
  • Beslenme ve uyku düzeninde bozulma
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Pişik
  • Ağız salyasında artış
  • Salyaya bağlı ağız ve çenede tahriş
  • İshal
  • Aralıklı öksürük
  • Ateş

Bir bebek diş çıkarırken yukarıda belirtilen durumların yalnızca birkaç tanesini yaşayabilir veya bebekte tamamına yakını gözlemlenebilir. Bu durum tamamen bebekten bebeğe değişmektedir. 1 yaşındaki bebekler diş çıkarma sürecini yaklaşık 3 yaşına kadar devam ettirecektir. Süt dişlerin hepsi tamamlandığında ağızda toplam 20 adet diş olacaktır. Bu dişlerin 10 tanesi altta, 10 tanesi üstte olmalıdır.

1 yaşındaki bir bebek gelişimi süresince ilk birkaç dişini çıkarmış olabilir. Dolayısıyla diş çıkarma konusunda hem bebeğin hem de anne babaların biraz deneyimi olacaktır. Bu durumda diş çıkarma belirtilerinin normal olduğunu biliyor olacaksınız. Ancak eğer bebeğinizde kusma, ishal ve 38 derecenin üzerinde ateş belirtileri varsa çocuk doktoruna gidilmesi önerilmektedir. Çünkü bu belirtilerin hafif derecede yalnızca birkaç gün sürmesi beklenmektedir ve daha fazla süren belirtiler bebeğin başka hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

3 Aylık Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

3 aylık bebeklerde diş çıkarma çok nadiren görülür. Aslında bu dönem bebeklerin ağız içlerini keşfettikleri dönemdir. Dolayısıyla bebekler 3. aylarında, gelişimlerine bağlı olarak ellerini ve bazı nesneleri ağızlarına götürmeye başlarlar. Buna bağlı olarak ağızda normalden fazla salya oluşumu gerçekleşebilir. Fakat bu durum diş çıkarmanın bir belirtisi değildir. Eğer salya oluşumuyla beraber diş etinde kızarıklık, şişkinlik varsa diş çıkarma durumundan şüphelenilebilir. Ayrıca salyayla birlikte sürekli nesneleri ısırma çalışmaları ve normalden fazla huysuzlanma diş çıkarmanın belirtileri arasında görülebilir.

3 aylık bebeklerin diş çıkarması nadiren görülse de paniğe yol açacak bir durum değildir. Bu nedenle anne baba olarak telaş yapmamalısınız. Sizlere düşen görev bebeğinizi sakinleştirmeye çalışmak ve bebeğinizde görülen belirtileri gözlemlemektir. Bebeklerde diş çıkarma süresince oluşan ağız ağrılarını hafifletmek için bölgeye kompres uygulanabilir. Bu amaçla bebeğinizin ağzındaki damağa hafif masaj yapabilirsiniz. Ek olarak buzdolabında soğutulmuş temiz bezleri veya diş kaşıma halkalarını bebeğinizin damağına tutabilirsiniz. Fakat bu işlemler sırasında ellerinizin ve diğer nesnelerin temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ellerinizin ve diğer nesnelerin bebeğe zarar verecek kadar soğuk olmamasına özen göstermelisiniz.

3 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri diğer yaş gruplarıyla aynıdır. Ayrıca bu belirtilerin birçoğu dişin çıkmasının ardından sonlanacaktır. Bu nedenle ekstra panik yapmaya gerek yoktur. Ancak eğer bebeğinizde fazla iştahsızlık, kilo verme, 38 derecenin üzerinde ateş ve birkaç gündür devam eden ishal varsa derhal doktora başvurmalısınız. Çünkü bu durumlar bebeğinize zarar verebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

6 Aylık Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler genellikle 6. aylarından itibaren diş çıkarmaya başlar. Bu dönemde görülen belirtiler 3 aylıkken veya 1 yaşındayken de görülen belirtilerle aynıdır. 6 aylık bebeklerde görülen diş çıkarma belirtilerini değiştiren tek unsur bebeğin gelişimidir. Yani bebekler büyüdükçe diş çıkarma belirtilerinde farklılıklar oluşabilir. Fakat bu durum da bebeğe özel olarak geliştiği için herhangi bir kuralı bulunmamaktadır.

Eğer 6 aylık bebeğinizin diş etinde kızarıklık, damak bölgesinde şişkinlik, fazla miktarda salya, kulak ve yanak kaşıma, normalden fazla ağlama, normalin üzerinde huzursuzluk, ağızda ve çenede tahriş gibi belirtiler görüyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü bu belirtiler bebeğinizin diş çıkarma döneminde olduğunu gösterir. Ayrıca bebeğinizde beslenme ve uyku düzeninde bozukluklar, iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, ateş, öksürük gibi belirtilerin de görülme ihtimali vardır. Bu ikinci grup belirtiler, etkileri nedeniyle daha ciddidir. Ancak tüm belirtilerin normal şartlarda diş çıkarma sonrasında tamamlanması beklenmektedir.

Bebeğiniz tüm bu belirtilerden hiçbirini yaşamayabilir veya yalnızca birkaç tanesini yaşayabilir. Bu durum tamamen onun gelişme süreciyle alakalıdır. Ayrıca bebeğinizde başka herhangi bir hastalık varsa diş çıkarma dönemiyle beraber reaksiyon gösteriyor olabilir. Bu nedenle diş çıkarma döneminde bebeklerinizin hareketlerini daha fazla gözlemlemeli ve anormal durumlarda doktora başvurmalısınız. Tüm bu süreç içerisinde sabırlı ve anlayışlı bir tavır izlemelisiniz.

Bebeklerde Arka Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler ilk olarak ön alt kısımda yer alan dişleri çıkarır. Bunlar merkez kesici dişlerdir. Bebekler ardından üst ön dişleri yani üst merkez dişleri çıkarır. Bu çıkış sıralamasını yan kesiciler, köpek dişleri, 1. azı süt dişleri ve 2. azı süt dişleri takip eder. Tüm bu dişlerden köpek dişleri ve azı dişleri arka diş olarak sayılabilir. Bu dişler 12. ay ile 30. ay arasında tamamlanır. Yani bebeğinizin arka dişlerinin oluşumu bir yaşından itibaren başlar.

Arka diş çıkarma belirtilerinin diğer dişlerin belirtilerinden temel olarak bir farklılığı yoktur. Ancak bu dişler temel kesici olarak adlandırılan ilk dişlerden daha sonra çıkar. Dolayısıyla diş çıkarma süreci konusunda hem bebek hem de ebeveynler daha deneyimlidir. Yine de arka diş çıkarma sürecinin daha kolay geçeceğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Bebeğiniz bu dönemi, diğerlerinde olduğu gibi çok zorlu bir şekilde atlatabilir veya hızlı bir şekilde sürecin üstesinden gelebilir.

Bebeğinizin arka diş çıkarma sürecinde yanında yer alarak ona destek olabilirsiniz. Bunun için ilk olarak onu rahatlatmanız gerekir. Bu amaçla, dişin çıkacağı bölgeye parmaklarınızla hafif masaj uygulayabilirsiniz. Ancak bu uygulama öncesi ellerinizin steril olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca diş kaşıma aparatlarını doğrudan veya biraz buzdolabında bekleterek bebeğinize verebilirsiniz. Soğuk kompres bebeğinizin ağrısını azaltacak ve onu rahatlatacaktır.

Bebeklerde Azı Diş Çıkarma Belirtileri

Azı dişi, ağız içerisinde her iki tarafta arkada yer alan son iki diştir. Yani azı dişler ağzın üst kısmında sağ ve sol tarafta ikişer adet; ağzın alt kısmında sağ ve sol tarafta ikişer adet bulunur. Yan yana olan bu azı dişler; 1. azı ve 2. azı dişi olarak adlandırılır. Bebeklerde çıkan bu azı dişleri süt dişleridir yani geçicidir. Bu dişlerden birinci süt azı dişi 12-18 aylık bebeklerde çıkar. İkinci süt azı dişi ise 24-30 aylık bebeklerde çıkar. Dolayısıyla azı dişlerinin çıkma süreci birinci yaş ile ikinci yaşın sonu aralığını kapsar.

Azı dişleri çıkmadan önce diş etinin o bölgesinde sertlik ve kızarıklık olur. Bu oluşum genellikle diş çıkarmadan önceki hafta içerisinde başlar. Ayrıca bu dönemde bebeklerde huzursuzluk, uyku düzeninde farklılık, sık ağlama, yemek konusunda iştahsızlık, salya artışı gibi durumlar görülebilir. Bu belirtiler en sık rastlanan belirtilerdir. Bunlar endişe verici belirtiler değildir. Diş çıkarma süreci içerisinde bebeğinizi sakinleştirmeye çalışmak en doğrusu olacaktır. Eğer daha önceki diş çıkarma sürecinde bebeğinize uyguladığınız işe yarar bir sakinleştirme yöntemi varsa bunu yeniden uygulayabilirsiniz.

Azı dişi çıkarma sürecinde bebeklerde görülen rahatsızlıklar kısa sürelidir. Dolayısıyla bunlar hakkında endişe duymaya gerek yoktur. Ancak bebeğinizde 38 derecenin üzerinde ateş, birkaç günden fazla süren ishal ve kusma gibi şikayetler varsa mutlaka çocuk doktoruna başvurmalısınız. Ayrıca bebeğinizde şiddetli öksürük, balgamlı öksürük ve diş çıkarma sonrası geçmeyen ağız içi yarası gibi durumlar varsa doktora danışmakta geç kalmamalısınız.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri her bebek için özeldir. Ancak hem anne-babalar tarafından sık not edilen hem de bilimsel olarak kanıtlanmış bazı temel belirtiler vardır. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Diş etinde kızarıklık
  • Diş etinde şişkinlik
  • Normalden fazla huzursuzluk
  • Ağrıya bağlı ağlamalar
  • Kulak kaşıma
  • Beslenme ve uyku düzeninde bozulma
  • İştahsızlık
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Kilo kaybı
  • Pişik
  • Ağız salyasında artış
  • Salyaya bağlı ağız ve çenede tahriş
  • İshal
  • Aralıklı öksürük
  • Ateş

Yukarıdaki belirtilerin haricinde toplum arasında kulaktan kulağa aktarılmış bazı genel geçer bilgiler de vardır. Ancak bu bilgilerin tamamı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle her belirtiyi diş çıkarmaya bağlı bir sonuç olarak görmemek gerekir. Bu yanlış bilgilerin diş çıkarma belirtisi olarak sayılması; bebeklerdeki gerçek rahatsızlıkların anlaşılmasını engelleyebilir. Dolayısıyla doğru kaynaklardan bilgi edinmek son derece önemlidir.

Anne ve babaların diş çıkarma dönemlerinde bilinçli davranarak hareket etmesi bebeğin sağlığı açısından değerlidir. Çünkü bu süreç her ne kadar doğal olsa da; yan etkilerin bebeklere ciddi zararları olabilir. Özellikle ateş, iştahsızlık ve ishal durumları birkaç günden fazla sürerse mutlaka doktora danışılmalıdır. Ayrıca yanlış yöntemler ile bebeklerdeki diş çıkarma süreci atlatılmaya çalışılmamalıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Burun Akıntısı

Bebeklerde diş çıkarma sürecinde burun akıntısı ve tıkanıklığı yaşanabilir. Bunun nedeni üst solunum yolunun etkilenmesidir. Bu durum genellikle birkaç gün sonra geçecek olan hafif yoğunlukta bir etkidir.

Burun akıntısının bebeklere ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Dolayısıyla diş çıkarma döneminde bebeğinizde burun akıntısı oluştuysa endişelenmenize gerek yoktur. Akıntı durumlarında bebeğinizin burnunu nazikçe silebilirsiniz. Silme esnasında yumuşak bir peçete veya mendil kullanmaya özen gösterebilirsiniz.

Fakat bebeklerde burun akıntısı; öksürük ve ateşle beraber oluşuyorsa soğuk algınlığından endişelenmek gerekebilir. Bu nedenle bebeğin durumunun iyi takip edilmesi gerekir. Ayrıca bebekte görülen belirtilerin kaç gün boyunca sürdüğü de önemlidir. Genellikle diş çıkarmaya bağlı oluşan belirtiler bir hafta kadar sürmektedir. Uzun süreli burun akıntısı veya tıkanıklığı bebeklerin normal nefes alıp vermelerini etkileyebilir. Üstelik bir haftadan fazla bir süredir geçmeyen burun akıntısının nedeni başka bir rahatsızlık olabilir. O nedenle bebeğinizde bir haftadan fazla süren burun akıntısı şikayeti varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri İshal

Bebeklerde diş çıkarma süreci oldukça zorlu olabilir. Çünkü bebekler bu zaman zarfında farklı şekillerde reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlardan bir tanesi de ishaldir.

Diş çıkarma sürecinin neden olduğu ishal yaygın görülmez ve bu belirtinin asıl nedeni çok ciddi değildir. Bebekte dişin çıkma sürecinde ağız içerisindeki tükürük salgısı artar. Bu durum bağırsak hareketlerini de artırdığı için ishale sebep olur. Dolayısıyla diş çıkarma sürecindeki ishalin ciddi bir neden yoktur. Ayrıca bu dönemlerde ishal genellikle üç günden az sürer.

Öte yandan ishal, bebeklerde sıvı ve elektrolit kaybına neden olduğu için ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Ayrıca bu süreçte bebekler hızlı bir şekilde kilo kaybettiği için ishal vücutta olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu süreç içerisinde bebeklerin sıvı kaybının dengelenmesi gerekir. Bu nedenle bebeğin sıvı takviyesine ihtiyacı olacaktır. Sıvı takviyesinde bulunurken mutlaka hekiminize başvurmalısınız. Ayrıca eğer bebeğinizdeki ishal üç günden fazla sürerse mutlaka çocuk doktoruna gidilmelidir. Çünkü normalden fazla süren ishal, başka hastalıkların habercisi olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Kaç Aylıkken Başlar?

Bebekler 3. ayından itibaren ağız çevresini keşfetmeye başlar. Buna bağlı olarak bu dönemde nesneleri ağza götürme, fazla tükürük salgılama gibi durumlar yaşanır. Ancak ağızla ilgilenilmesi veya salya oluşumu tek başına diş çıkarma belirtisi olarak sayılmamalıdır. Çünkü bu süreç bebeğinizin gelişiminin farklı bir adımıdır.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri genellikle 6 aylıkken başlar. Ancak her bebeğin gelişimi bu genellemeye uymaz. Erken gelişim gösteren bebeklerde diş çıkarma belirtileri 4. aydan itibaren başlayabilir. Ayrıca bazı bebeklerde 14. aya kadar ilk diş çıkmayabilir. Bu durum tamamen bebeğinizin gelişimiyle alakalıdır. İkiz bebeklerde bile diş çıkarma dönemlerinde farklılıkların olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bebekleri diğer bebeklerle karşılaştırarak endişe yaratmaya gerek yoktur. Eğer bebeğiniz 14. ayına kadar diş çıkarmamışsa tedbir açısından hekiminizle görüşebilirsiniz.

Ayrıca bebeklerdeki diş çıkarma döneminin ebeveynlerin diş çıkarma dönemiyle bağlantısı da vardır. Dolayısıyla ebeveynler olarak diş çıkarma döneminizde anormallik olduysa, bebeğinizde de bu durum oluşabilir. Diş çıkarma dönemini etkileyen diğer faktörler ise hormonal yapıdır.

Kısacası diş çıkarmanın genellikle 6. aydan itibaren başlar ancak bu süreç her bebek için özel olarak ilerler. Dolayısıyla tüm bebeklerin 6. ayında diş çıkaracağına dair bir kesinlik yoktur. Halk arasında genellikle kız bebeklerin daha erken diş çıkardığı söylenir. Bebeklerde diş çıkarma süresini yalnızca genetik ve hormonal faktörler belirlediği için; cinsiyet farklılıklarının konuyla alakası yoktur. Yani kız ve erkek bebeklerde cinsiyet önceliği bulunmamaktadır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Kaç Gün Sürer?

Bebeklerin özellikle ilk üç yılında diş çıkarma problemleri sık görülür. Çünkü bebekler yaklaşık 3 yaşına kadar diş çıkarmaya devam eder.  Bebekler ilk dişlerinin ardından neredeyse her ay yeni bir diş çıkarır. Neyse ki diş çıkarma belirtileri fazla uzun sürmez.

Bebeklerde ağız içerisinde diş etinin şişerek patladığı ve alttan dişin geldiği dönem toplamda 4 gün kadar sürer. Diş çıkarma belirtileri ise dişin patlamasından 4 gün kadar önce başlar. Bebeklerde ilk belirtiler genellikle diş ağrısına bağlı huysuzluk, uykusuzluk, salya artışı ve fazla ısırma isteğidir. Diş çıkarma belirtisinin en şiddetli olduğu gün ise diş etinin yarıldığı gündür. Halk arasında diş patlaması adı verilen bu olay aslında diş etinin yarık oluşturması ve dişin alttan çıkmasıdır. Bebeğin huysuzluğunu artıran belirtiler diş patlamasının ardından 3 gün kadar daha sürer ve sonunda kaybolur.

Eğer diş çıkarma belirtisi olarak adlandırılan durumlar 8 günden fazla devam ederse anormallik olduğundan şüphelenilmelidir. Ayrıca diş çevresindeki damakta dişin çıkmasının ardında da kızarıklık ve morluk kalması normal olmayabilir. Bu gibi durumlarda çocuk doktorundan veya diş hekimlerinden destek alabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Kaçıncı Ayda Başlar?

Bebeklerde diş çıkarmaya dair belirtiler 4. ay ile 14. ay arasında başlar. İlk dişin çıkma zamanı için bu kadar bir geniş aralığın verilmesinin nedeni; dönemin bebekler arasında farklılık göstermesidir. Yani bebeklerde 4. aydan itibaren diş çıkarma belirtisi görülebilir ve bu durum 14. aya kadar sürebilir. Her bebek genetik ve hormonal yapısına göre bu süreci yaşayacaktır. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerini diğer bebeklerle kıyaslaması doğru değildir. Ancak bebeğinizin 14 ay boyunca herhangi bir dişinde çıkma olmadıysa bir uzmana danışılması iyi olabilir.

Bebeklerde genelde ilk olarak alttaki ön kesici dişler çıkar. Ardından ise ağızdaki diğer dişler çıkmaya başlar. Diş çıkarma sürecindeki sıklık her bebek için farklıdır. Kimi bebekler her ay birer tane diş çıkarırken, kimileri ayda birkaç dişi birden çıkarır. Ayrıca her diş çıkarma sürecinde bebeklerin aynı belirtileri gösterdiğine dair bir kanıt da bulunmamaktadır. Yani bebekler her bir dişte farklı belirtiler gösterebilir. Bebek dişlerini çıkarma sürecinde en son çıkan dişler azı süt dişleridir. Bunlarla beraber bebekler diş çıkarma sürecini tamamlar.

Bebeklerin diş çıkarma sürecinde görülen ilk belirti kaşıntıdır. Bebekler bu süreçte diş yarıklarını kaşıma ihtiyacı duyar. Ayrıca bebeklerin ağız içerisindeki salya miktarı birden artış gösterir. Bu tükürükler eğer boğaz kısmına doğru kaçarsa bebekler refleks olarak öksürür. Tüm bunların yanında; ağız içerisinde bazı bölgelerde küçük tomurcuklar ve kızarıklıklar oluşur. Bahsettiğimiz bu belirtilerin hepsi ilk olarak görülen belirtilerdir. Ayrıca bunların birçok bebekte yaygın olarak görüldüğünü söylemek doğru olacaktır.

Çocuklar 3 yaşına geldiğinde ağızlarında toplam 20 adet süt dişi bulunmalıdır. Dolayısıyla 6. aydan itibaren başlayan süt dişi çıkarma sürecinin 3-4 yaşında tamamlandığını söylemek mümkündür. Bu yaştan sonra ise süt dişlerinde dökülmeler olacak ve onların yerini kalıcı dişler alacaktır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Kulak Ağrısı Yapar mı?

Diş çıkarma süreci içerisinde bebekler çok çeşitli belirtiler gösterebilir. Bunlar arasında diş ile ilgisi en az çözülebilen bebeklerin kulaklarını tutması ve kaşıması davranışlarıdır. Bu davranışlar çoğunlukla gözlemlense de diş çıkarma süreciyle bağlantı bulunamaz. Aslında bu durumların diş çıkarma ile bir bağlantısı vardır.

Bebeklerin diş çıkarma sürecinde ağız içerisinde ağrıları olur. Onların huysuzlanmaları ve uyuyamamaları bu ağrıdan kaynaklıdır. Ağız içerisindeki bu ağrılar bazen kulaklara yansıyabilir. Bu durumlarda bebekler kulaklarını tutma içgüdüsü gösterir. Yani kulak ağrısının ve kulak tutma davranışının temel nedeni diş çıkarma ağrısıdır. Zaman zaman bebekler bu ağrıya karşılık kulaklarını kaşır veya onları tutarak tepki gösterir. Bazen de bebekler kulakların yanı sıra yanakları da çekiştirir. Bu davranışların tamamı normaldir. Eğer bebeğiniz kulağını veya yanağını sert bir şekilde çekmiyor veya tutmuyorsa müdahale etmenize gerek olmayacaktır.

Bebeklerde kulak ağrısının gerçekleşme olasılığı oldukça düşüktür. Ayrıca bu ağrı kısa süreli olmaktadır. Fakat bebeklerin bu konudaki davranışları dikkatli izlenmelidir. Eğer bebeğiniz diş çıkarma döneminden sonra da sürekli kulağını tutmaya ve kaşımaya devam ediyorsa bir çocuk doktoruna danışmanızda fayda vardır. Çünkü bunun nedeni kulak enfeksiyonu veya daha ciddi rahatsızlıklar olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Terleme

Diş çıkarma dönemleri bebeklerin normal olmayan davranışları yapmaya başladıkları süreçlerdir. Bunlardan biri de fazla terlemedir. Bebeklerde diş çıkarma dönemi boyunca normalden fazla terleme görülebilir. Bu olayın nedeni diş ağrısı ve burun tıkanıklığıdır. Ancak terlemenin diş çıkarma belirtisi olarak tek başına bir belirleyiciliği yoktur. Bebeğiniz diğer diş çıkarma belirtileriyle beraber fazla terleme durumu da gösteriyorsa süreçten emin olunabilir.

Sadece terlemenin görülmesi, bebeklerde ciddi bir soruna neden olmaz. Ancak bebeklerin terlemesi beraberinde bazı problemleri getirebilir. Bunların en önemlisi pişik oluşumu ve soğuk algınlığıdır. Eğer bebeğiniz diş çıkarma döneminde normalden fazla terliyorsa aşağıdaki unsurlara dikkat etmelisiniz:

  • Terleme sonrası bebeğinizin rüzgar akımları arasında kalmadığından emin olunuz. Mümkünse oda içerisinde klima veya vantilatör kullanmayınız.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini sık sık kuru olanlarla değiştiriniz.
  • Bebeğinizi ekstra terlemesine sebep olacak şekilde giydirmeyiniz.
  • Bebeğinizin terleyen yüzünü temiz ve yumuşak bir bezle siliniz. Ardından bebeklere uygun nemlendirici krem ile cildini nemlendiriniz.
  • Terleme boyunca bebeğinize soğuk içecekleri doğrudan vermemeye dikkat ediniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Şişkinlik

Diş çıkarma sürecinde bebeklerin damaklarının kenarında şişkinlik oluşur. Bu durum, diş çıkarmanın yaklaştığının belirtisidir. Çünkü ağız içerisinde çıkmaya hazırlanan diş hareket eder ve bu durum kılcal damarlarda açılmaya neden olur. Bu açılmalar da ‘sürme kisti’ adı verilen oluşumlara sebep olur. Bazen ağız içerisindeki bu şişkinlikler morumsu renkte görülebilir. Ayrıca zaman zaman bölgede minik kanamaları oluşabilir. Bu durumların tamamı geçici olduğu sürece tehlikeli değildir.

Eğer bebeklerin ağızlarındaki şişkinlikler ve kızarıklıklar; diş çıkarma süreci sonunda geçmezse bebeği rahatsız edecektir. Bu durum bebeklerde uykusuzluğa, sürekli ağlamaya, iştah kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizde 10 günden fazla bir süredir geçmeyen ağız kanaması, şişkinliği veya kızarıklığı varsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktora başvurmadan önce ise evinizde müdahale etmemelisiniz.

Bebeklerdeki diş çıkarma sürecinde ağız içi dışında başka bir bölgede şişkinlik olması beklenmez. Eğer bebeğinizin vücudunda başka bir yerde şişkinlik varsa normal değildir. Bu gibi durumlarda derhal doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtisi Öksürük Yapar mı?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında soğuk algınlığıyla karıştırılabilecek bazı etkiler de vardır. Bunlardan biri öksürüktür. Bu dönemde oluşan öksürüğün nedeni salya miktarındaki artıştır. Çünkü bebeklerdeki salya, diş çıkarma döneminde miktar olarak artar ve zaman zaman boğazda birikmeye sebep olur. Buna bağlı olarak da bebekler hafif hafif öksürerek boğazlarını temizleme içgüdüsü gösterir. Dolayısıyla bebeklerde hafif öksürüğe neden olan şey aslında salyadır. Hafif öksürükler genelde boğazda tahrişe sebep olmadığı için zararsızdır.

Bebeklerde diş çıkarmaya bağlı öksürük genellikle yalnızca birkaç gün sürer. Çünkü salya miktarının azalmasıyla beraber öksürük de kesilir. Eğer bebeğinizdeki öksürük diş çıkarma sonrasında da devam ediyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Ayrıca unutulmamalıdır ki; salyaya bağlı olarak gelişen öksürük, kuru öksürüktür. Eğer bebeğiniz balgamlı bir öksürüğe sahipse bunun nedeni diş çıkarma olmayacaktır. Bu durum soğuk algınlıklarından ve diğer üst solunum yolu hastalıklarından kaynaklanabilir. Bu nedenle hemen çocuk hekimine başvurmanız gereklidir.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeklerde Neler Olur?
Diş çıkarma sürecinde bebeklerde en sık görülen belirtiler genellikle ateşin yükselmesidir. Aşırı salya akıtmak ve buna bağlı olarak ağız kenarında kızarıklık oluşması süreçte görülmektedir. Aynı zamanda geceleri yoğunlaşan huzursuzluk, bundan dolayı elin ya da parmakların sürekli ağıza girmesi ya da her şeyin ısırma eğilimi diş çıkarmanın habercisidir. Hafif ishal, iştahsızlık, diş etinde şişme ve ağrı belirtiler arasındadır.
Bebeklerin Kolay Diş Çıkarması İçin Ne Yapmalı?
Diş çıkartma sürecinde bebeği yardımcı olabilmek için beslenmesine dikkat etmek gerekir. Diş etleri hassas olmasından dolayı mümkün olduğu kadar sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır. Yoğurt, muhallebi ya da küre gibi rahatlatıcı besinler tüketilmelidir. Kereviz sapı oldukça iyi bir alternatiftir kerevizin rahatlatıcı etkisi bulunur. Evde sıkılmış meyve sularını ağırlık vermenin yanı sıra bebeğin su tüketiminin arttırılması desteklenmelidir.
Bebeklerde Dis Cikarma Huysuzlugu Ne Kadar Surer?
Diş çıkarma belirtileri her çocuğa göre değişmektedir ancak her çocukta diş eti ağrısından kaynaklanan huzursuzluk yaşanmaktadır. Keskin dişlerin yüzeyi yaklaşması halinde bebekteki diş etinde devam eden ağrı sürekli hal alır kronik ağrısı olan herkeste görüldüğü gibi bebekte de sıkıntılı süreç yaşanır. Bebek normal halinden uzaklaşarak haftalarca süren huzursuzluk dönemine girer.
Bebekler Diş Çıkarırken Diş Eti Kanar Mı?
Diş çıkarma sürecinde bebeklerde diş eti kanaması rastlanan bir durumdur. Diş çıkarken diş etine baskı uygular Dolayısıyla küçük de olsa diş eti kanamaları yaşanabilir. Bu durumda bebeği rahatlatmak için bazı yöntemler kullanılabilir. Hassas ciltler için uygun olan nemlendirici ve besleyici krem en sık uygulanan yöntemdir. Ilık gıdalar, meyve püresi ve içecekler bebeğin rahatlamasını sağlar.

İlginizi Çekebilir;

Doğal Yöntemlerle Sakal Çıkarma

Sakal Çıkaran Doğal Yağlar

Doğal Yöntemlerle Sakal Uzatma

Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon

Prematüre Bebeğin Özellikleri

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.