Doğal Sağlık

Covid-19 Aşısı Özel Hastanelerde Ücretli Mi | COVID-19 Aşısı Aile Hekimliklerinde Yapılıyor Mu?

08.05.2021
516
Covid-19 Aşısı Özel Hastanelerde Ücretli Mi | COVID-19 Aşısı Aile Hekimliklerinde Yapılıyor Mu?

Koronavirüs önlemleri arasında sadece mesafe, temizlik ve maske mevcut değil. Bunların arasında katılan aşılar da hızlı bir şekilde uygulanıyor. Hatta hızının kesilmemesi adına tüm sağlık kuruluşları ele alınıyor. Covid-19 Aşısı Özel Hastanelerde Ücretli Mi gibi sorulara yanıt alanlar istedikleri kurumdan seçimini yaparak programlara katılabiliyor.

Covid-19 Aşısı Nerelerde Yapılır?

Covid-19 aşısı özel hastanelerde ücretli mi sorusuna öncelikle ücretsiz olduğunu belirtmek gerek. Aşı programlarına dair herhangi bir ücrete yer verilmiyor. Tüm sağlık kuruluşlarına dair bu durum geçerlidir. Sonuç olarak koronavirüs aşısı için:

  • Aile Sağlığı Merkezleri ikametgaha kadar aşıları uygulamaktadır.
  • Kamu ile üniversite hastanelerinden de dilediğinizi seçmeniz sağlanır.

Aynı şekilde özel hastanelerde uygulanması da mümkün olacaktır. Her birinden ücretsiz olarak aşı olmanız esas alınır. Nitekim aşı programlarına dair herhangi bir ücret söz konusu değil. Salgınla alakalı mücadelede aşı programlarının hızlı ve ücretsiz olarak gerçekleşmesine dikkat ediliyor.

Covid-19 Aşısı Özel Hastanelerde Ücretli Mi; Covid-19 Aşı Randevuları Hakkında

Covid-19 aşıları belirli bir randevu sistemi üzerinden uygulanır. Her bir aşı farklı şekillerde muhafaza edildiği için randevular önemli bir yere sahiptir. Nitekim randevu sayısına bağlı olarak aşılara yer verilir ve uygulamaya geçilir.

Covid-19 aşısı özel hastanelerde ücretli mi sorusuna ‘hayır’ yanıtı verilir. Özel ya da devlet hastanelerinde aşı olmak isteyenlerin önceliği çağrı merkezlerine yönelmek olmalıdır. Çünkü bu şekilde randevu almanız mümkün hale gelir. Randevular 15 dakika aralıklar eşliğinde oluşturulur ve yakın temasın önüne geçilir.

Covid-19 Aşısının Yan Etkileri

Covid-19 aşısı özel hastanelerde ücretli mi merak edenlere herhangi bir ödemenin yapılmadığı ifade edilir. Ödemesiz olan aşıya dair randevularınız dikkate alınır. Böylece sırası gelenler aşılarını olur ve yan etkilere ilişkin bilgilendirilir. Yan etkiler:

  • Baş ağrısı ile bölgede oluşacak ağrı çoğu zaman görülür.
  • Aşının uygulandığı alanda kızarıklık veya şişlik şikayetleri oluşabilir.

Aynı zamanda yorgun ve halsiz hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır. Bunun için aşıdan sonra dinlenmeniz tavsiye edilir. Gün içerisinde ağır ve yorucu işlerden uzak kalmanız ve bolca su tüketmeniz en doğrusu olacaktır.

COVID-19 aşısı sonrası grip ve/veya zatürre aşısı yaptırabilir miyim?
Covid-19 aşısı olduktan sonra kişilerin grip ve zatürre aşısı uygulaması için en az 2 hafta beklemesi önerilir. Ancak beklemek için vaktiniz yoksa ya da acil bir durum var ise doktorunuza danışarak aşınızı olabilirsiniz. Olacağınız diğer aşılar için de (tetanos ve benzeri) doktorunuza danışmanız önerilir. Aşı olmadan önce 2 hafta içerisinde covid-19 aşısı yaptırdığınızı doktorunuz ile paylaşmalısınız.
COVID-19 mRNA aşısı kimlere uygulanacaktır?
18 yaşından büyük olan ve mRNA aşı olmak isteyen kişiler en yakın sağlık kuruluşundan aşısını uygulatabilir. Ancak şu gruplardaki kişilerin aşı olması mümkün değildir; güncel olarak covid-19 geçiriyor olan kişiler, 6 ay içerisinde PCR testi ile tanılı olarak Covid-19 geçirmiş olan kişiler ve son 10 gün içerisinde Covid-19 geçiren bir kişi ile aynı ortamda bulunmuş (temaslı) kişilerin aşı tarihi ertelenecektir.
COVID-19 mRNA aşısı emzirme döneminde uygulanabilir mi?
Emzirme döneminde mRNA aşısı olmanın annenin sütüne ya da bebeğin üzerine yapacağı etki henüz bilinmiyor. Bu nedenle bu konunun güvenilir olduğu ya da olmadığı hakkında kesin bir sonuç bulunmuyor. Ancak covid-19’u ağır geçirmesi beklenen, ekstra hastalıkları bulunan (hipertansiyon, diyabet, astım ve benzeri) emziren kadınların istemesi durumunda aşı uygulaması yapılır.
COVID-19 mRNA aşısı gebelere uygulanabilir mi?
Gebelik sırasında kişinin Covid-19 mRNA aşısı olması hakkında henüz herhangi bir veri bulunmuyor. Bu aşılar yeni uygulanmaya başlanan ve ileri vadede sonuçlarının neler olacağı bilinmeyen aşılardır. Ancak gebelik sırasında korona virüse yakalanma ve ağır atlatma ihtimali bulunan kadınların kendi istekleri ve rızaları doğrultusunda aşıları yapılır. Şartlar ne olursa olsun gebeliğin ilk 3 ayında aşı olmamanız önerilir.

İlginizi Çekebilir;

Covid-19 Aşısı Yan Etkileri

Covid-19 Çin Aşısının Yan Etkileri

Covid-19 Baş Ağrısı

Covid-19 Hafif Geçirme Belirtileri

Prematüre Bebeklerde Bcg Aşısı Ne Zaman Yapılır?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.