Prematüre Bebeklerde Topuk Kanı Ne Zaman Alınır | Prematüre Bebekler Ne Zaman Normale Döner?

05.10.2022
427
Prematüre Bebeklerde Topuk Kanı Ne Zaman Alınır | Prematüre Bebekler Ne Zaman Normale Döner?

Prematüre bebeklerde sağlıklarının izlenmesi için bazı kontrollerin ve testlerin yapılması gerekiyor. Bu testlerden bir tanesi olan topuk kanı alma işlemi de birçok anne ve babanın merak ettiği konular arasında yer alıyor. Prematüre bebeklerde topuk kanı ne zaman alınır, topuk kanı alma testi, özellikleri, neden yapıldığı ve daha fazlası hakkında tüm bilgileri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Oksijenasyon seviyesi, bebeğin sağlığını tahmin etmek için kullanılır. Birçok anne ve baba, topuk kanı neden alınır konusunda bazı soruların cevaplarını da sorguluyor.

Topuk Kanı Testi Nedir?

Belirli hastalıkların türlerini teşhis etmek için kullanılan tıbbi bir prosedür olan topuk kanı testi; bebeklerde işitme, kalça çıkıklığı, görme, inmeyen testis gibi sorunların olup olmadığına gösterir.

Bir nevi zeka testi olarak da adlandırılan topuk kan testi, normal zamanında doğan bebeklerle, prematüre bebeklerde aynıdır yine de prematüre bebeklerde topuk kanı ne zaman alınır konusunu da yeni anne ve babaların merak ettiği konuların başında geliyor.

Prematüre Bebeklerde Topuk Kanı Ne Zaman Alınır?

Topuk kanı toplamanın, prematüre bebeğin sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlayabileceği konusunda artan bir farkındalık var. Bu özellikle düşük doğum ağırlığı, Serebral palsi ve ciddi solunum problemleri gibi durumlar için risk altında olanlar için geçerlidir.

  • Doğum sonrası 3 gün içinde kalıtımsal ve gelişimsel hastalıkların tespiti için topuktan kan alınır. Yani 24 ila 72 saat arasında alınmış olmalıdır.
  • Bebek normal zamanında doğmuşsa, hastaneden çıkmaya yakın günlerde alınabilir.
  • Topuk kanı alınırken; bebeğin 24 saat boyunca beslenmesi gerekiyor.
  • Bebek doğduktan sonra 24 saat içinde topuk kanı alınırsa, bebek 2 haftalık olduğunda, ikinci kez kan alınması gerekli olabilir.
  • Erken doğan bebeklerde topuk kanı alınmamışsa, doğum olduktan ortalama 1 hafta sonra topuk kanı mutlaka alınmalıdır.

Bu yüzden prematüre bebeklerde topuk kanı ne zaman alınır konusu önemlidir ve geciktirilmemelidir. Belirlenen zamanlarda topuk kanı vermek, bebeğinizin sağlığı konusunda atacağınız en önemli adımlardandır.

Prematüre Bebeklerde Topuk Kanı Testi Nasıl Yapılır?

Normal doğan olsun prematüre bebekler olsun, topuk kanı testi yapılırken, bebeğin topuğundan, şırınga yardımıyla kan alınır. Alınan kan, en fazla 2.5 mm delik açılarak yapılır.

Eğer kan açılan delikten az miktarda geliyorsa, bebeğin topuğunun az miktarda sıkılması gerekir. Özel hazırlanmış filtre kağıtlarına sürülen kan, böylece teste hazır hale getirilir.

Kan alındığında bebeğin anne ve babasının telefon ve adres bilgileriyle birlikte hazırlanarak test edilmeye gönderilir.

Topuk Kanı Testiyle Hangi Hastalıklar Ortaya Çıkarılır?

Anne ve babaların soruları içinde yer alan prematüre bebeklerde topuk kanı ne zaman alınır konusunda, test sayesinde hangi hastalıkların ortaya çıkabileceği de araştırılmış olur.

  • Fenilketonüri
  • Hipotiroidi
  • Biyotinidaz eksikliği
  • Galaktozemi

Bu testlerin amacı; zeka geriliği, nörolojik hasarlar, tiroid hormonlarının doğru çalışıp çalışmadığı, gelişim geriliği, dengesiz yürüme, görme ve işitme kayıpları olup olmadığını ortaya çıkarmak için yapılır.

Topuk Kanı Sonuçları Nasıl Çıkar?

Topuk kanı sonuçlarında negatif ve pozitif değerler vardır. Ortalama 3 hafta içinde tüm sonuçlar ortaya çıkar. Yapılan test sonucunda, bebeğin durumunda herhangi bir negatiflik söz konusu değilse, aile ile iletişime geçilmez.

Değerler pozitif çıkmışsa, kan örneği yeterli bulunmadığı durumlarda ikinci kan testi istenebilir ve çıkan sonuçlara göre gerekli tedaviye hızlı şekilde başlanır.

İkinci Topuk Kanı Testi Neden Alınıyor?

Prematüre bebeklerde topuk kanı ne zaman alınır konusunda, testin bebeğinize herhangi bir riski yoktur. İkinci topuk testi ise birçok sebebe bağlı olarak istenebilir.

  • Topuk kanının, bebeğin doğumundan 24 saat içinde alınması durumunda;
  • İlk sefer alınan topuk kanının, bebeğin 24 saat boyunca yeterli miktarda beslenmediğinde;
  • İlk alınan kan esnasında, bebek antibiyotik tedavisi görüyorsa;
  • Bebeğin prematüre olarak doğması durumunda ve bebekte kan değişimi yapıldığında istenebilir.

Topuk kanı testi oldukça önemlidir ve belirlenmiş zamanlar içerisinde yapılmış olması, bebeğinizin sağlıklı şekilde büyümesi için gereklidir.

SSS

Geç alınan topuk kanı tehlike yaratır mı?

Topuk kanının geç alınması sonucu; teşhis gecikmiş olur ve saç dökülmesi, gelişme geriliği, görme ve işitme bozukluğu, denge bozukluğu, nörolojik komplikasyonlar görülür.

Topuk kanı sonuçları yanlış çıkabilir mi?

Belirlenen süreler içinde ve beslenmiş olması durumunda mükerrer test sonuçları normal çıkarsa, ikinci kez topu kanı alınmamaktadır.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/yanik-tedavisi/

https://www.dogalsaglik.com/topuk-dikeni-tedavisi/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.