Doğal Sağlık

Beril Nedir, Özellikleri, Faydaları

06.10.2022
258
Beril Nedir, Özellikleri, Faydaları

Beril, bir silikat çeşididir ve içerisinde alüminyum ve berilyum mineralleri bulunmaktadır. Genelde saydam yapıya sahiptir nadiren de yarı opak halde bulunur. Saf beril tamamen renksiz olmasına karşın yeşil, sarı, pembe, mavi ve beyaz renkte olan türleri mevcuttur. Çeşitli kimyasal elementlerin olması farklı renklerin oluşmasını sağlamıştır. Beril, beril grubu taşlarının kökünü temsil eder. Renklerine ve yapılarına göre farklı isimler ile anılırlar.

Zümrüt; Beril minerali içerisinde krom oksit olduğunda zümrüt olarak adlandırılır. Rengi çime yeşili ile koyu yeşil arasındaki skaladadır. Yeşilin bu tonundaki beril zümrüt olarak listeye geçmiştir. Cam parlaklığında çok sert bir taş olan zümrüt değerli mücevher taşlarındandır.

Kırmızı Beril; Çok nadir bulunan bir türüdür. Kızıl zümrüt olarak da bilinen taşın çok sert bir yapısı vardır. Çok ender bulunan bu taş mücevher yapımında kullanılır. Rengi dolayısıyla yakut ile karıştırılmaktadır.

Aleksandrit; Krizoberil’ in bir ancak renk geçişleri vardır. Aldığı ışığa göre renk değiştirmektedir. Gün ışığında yeşil tonlarındayken, lamba ışığında kırmızı tonlarını taşıyan çok kıymetli bir taştır.

Akuamarin; Berilin açık gök mavisi ve deniz tonlarında olan çeşididir. Mavinin bir çok farklı tonunda olabilir. Rengini içindeki demir elementinden alır. Şeffaf camsı yapıda olan taşın rengi koyulaştıkça değeri artar.

Morganit; Pembe renkli türüdür. Kristal yapılı ve şeffaf olan morganitin en çok tercih edilen rengi pembe ve hafif şeftali tonudur.

Helyolit; Altın sarısı rengindeki türüdür. Altın Beril olarak da anılır. Kristal ve saydam yapıdaki bu taş kıymetli mücevher taşlarındandır.

Goşenit; Ailenin renksiz üyesidir. Renksiz olduğundan saf beril olarak anılır. Ancak takı taşı olarak değeri çok düşüktür.

Beril Nedir

Beril taşı Beril grubu ailesinden, doğada değişik renklerde bulunabilen bir mineraldir. İçeriğinde berilyum ve alüminyum mineralleri mevcuttur. Rengine göre farklı isimler alarak, sınıflandırılır. Mavi renk olan Beril Akuamarin, pembe olan Morganit, yeeşil olan ise Zümrüt olarak adlandırılmıştır.

1900’lü yıllarda mücevher olarak kullanılan doğal taş, günümüzde ilerleyen teknolojinin de etkisiyle uçak sanayi, florasan lambaları, X ışını tüplerinde ve aksesuar sektöründe kullanılmaktadır.

Farklı minerallerin milyonlarca yıl içerisinde fiziksel ve kimyasal değişimlere uğrayarak günümüze kadar gelmiş yapılardır. Metamorfik ve magmatik yapılarda pigmatitler içerisinden çıkarılır.

Beril Taşı Özellikleri

  • Kimyasal formülü Be3Al2(SiO3)6 şeklindedir,
  • Kristalleri çok küçük boyuttan, metrelerce büyük boyutlara kadar oluşabiliyor.
  • Genelde camsı, parlak ve saydam bir yapıdadır.
  • Sertliği 7.5-8, yoğunluğu 2.66-2.92 olup korozyona dayanaklı bir mineraldir.
  • Taş ısıya maruz kaldığında renkleri ve şekli değişmektedir.
  • Saf beril renksiz olarak bulunur. Renklerine ve içerdikleri minerale bağlı olarak farklı isimlerle de anılır. Bazıları zümrüt, akuamarin, krizoberil morganit, helioder, aleksandrit taşlarıdır.
  • Halk arasında şans taşı olarak da adlandırılır.
  • Vücuda temas ettiğinde ısınma özelliğine sahiptir.

Künye

Sertlik: 7,5 – 8

Özgül Ağırlık: 2,66 – 2,92

Kimyasal Formül ve Grubu: Be3Al2(SiO3)6 ve Silikatlar, Beril Grubu

Renk: Renksiz beyaz yada Yeşil. Diğer renklerine göre başka isimler alır.

Çıkarıldığı Yerler: Amerika, Brezilya, Madagaskar, Güney Batı Afrika, Türkiye

Çakralar: Tüm çakralar

Beril Taşı Faydaları

  • Şans taşıdır, kişiye şans getirdiğine inanılır,
  • İshal ve kabızlık gibi rahatsızlıklarını hafiflettiği bilinir,
  • Sindirim sistemini düzenler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur,
  • Solunum ve dolaşım sitemini güçlendirir, destek olur,
  • Vücuttan toksinlerin atılmasında önemli rol oynar,
  • Doğal taşın sakinleştirici de etkisi vardır,
  • Boğaz enfeksiyonları için oldukça faydalıdır,
  • Karaciğerde hızlı iyileşme sağlar,
  • Yanınızda taşıdığınızda hafif ferahlık hissi verir,
  • Göz kapaklarına direk temas ettirildiğinde, gözdeki sıkıntıları giderdiği bilinir.

Tüm faydalarının görülebilmesi için taşın doğal olduğundan emin olunmalıdır. Her taşta olduğu gibi bu doğal taşın da piyasada sahteleri bulunmaktadır. Taşın gerçek olup olmadığını anlamak için ise taşın camsı parlak bir görünüme sahip olmasına dikkat edin. Sahtelerinde bu doğallık bulunmaz. Ayrıca taşı ısıya tuttuğunuzda şayet sahteyse üzerindeki boya yanıp soyulacaktır. Doğal taşlarda soyulma olmaz. Bu iki yöntemle rahatlıkla alacağınız taşın doğal olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Beril Taşı Çıkarıldığı Yerler

Doğal taş başta Brezilya olmak üzere, Güney Afrika, Zimbabve, Nabibya ve Amerika Birleşik Devletleri’ nde bulunmaktadır. Türkiye’ de ise İşercekaya mevkii Söğütçük köyü Simav (Kütahya) ve Kozluca köyü Gördes (Manisa) şehirlerinde çıkarılmaktadır.

Beril Taşı Kullanım Alanları

Uzun yıllardır sadece süs taşı olarak kullanılan doğal taş teknolojinin ilerlemesi sayesinde sağlıktan sanayiye farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Uçak sanayiinde, florasan lambasında, X ışını tüplerinde, aksesuar ve süs taşı olarak farklı sektörlerde kullanılır hale gelmiştir.

Hem süs taşı hem de sağlık açısından değerli olan doğal taşın uzun yıllar insanlar tarafından kullanılması ve faydasının görülmesi daha yaygın hale getirmiştir. Kimi zaman zümrüt taşlarıyla sultan taçları olmuş, kimi zaman şifa taşı olarak yanlarından ayırmadıkları bir serüven haline dönmüştür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.