Doğal Sağlık

Malakit Nedir, Özellikleri, Faydaları

24.11.2022
827
Malakit Nedir, Özellikleri, Faydaları

Malakit, bakır karbonattan oluşmuş bir mineraldir. Genellikle parlak yeşil halde bulunur. Doğada yaygın olarak bulunan Malakit esasın bir bakır cevheri olduğundan “Bakır taşı” olarak da anılır. Parlak ve camsı görüntüsünden dolayı mücevher ve takı sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.

Genel olarak yeşil ve yeşilin tonlarında rastlanan Malakit taşı dünyanın en değerli taşlarından biridir. Sertlik derecesi düşük olduğundan narin bir yapısı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple işlenirken ve kullanırken çizilmemesi için azami özen gösterilmelidir.

Malakit Yunanca’da “çim” anlamındadır. Doğada açık ve koyu yeşil olarak bulunduğundan dolayı isminin kökeni buraya dayanmaktadır. Antik Yunan’ da bu taş kullanılarak oymacılıkta eserler verilmiştir. M.Ö 4000 yıllarında ise Eski Mısırlılar mimari eserlerde ve süslemelerde malakit kristallerinden yararlanışlardır.

Malakit Nedir

Parlak yeşil bir renge sahip olan Malakit bakır karbonattan meydana gelmektedir. Bakır cevheri ve bakır taşı olarak da bilinmektedir. Dünyanın bir çok yerinde yaygın olarak çıkarılmaktadır. Farklı mineral yapısı özelliğinin yanı sıra özel olarak işlendiğinde parlak bir görünüme sahip olmaktadır.

Bakır karbonat oluşumu ile birlikte farklı minerallerin yüzyıllar içerisinde fiziksel ve kimyasal tepkimeye uğramasından sonra meydana gelmektedir. Yeryüzünün farklı bölgelerinde ve farklı katmanlarda bulunabilen bir taştır. Malakit yatakları Rusya, Almanya, Sibirya, Güney ve Batı Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de bulunmaktadır. Farklı işlevdeki mekânlarda süs eşyası olarak kullanılmasının yanından mücevherat olarak da göze çarpan pek çok örneği mevcuttur.

Bu taşın anlamı dönüşümdür. Hayatında yenilikler isteyen ve yeni başlangıçlara ihtiyaç duyanlar için özellikle önerilir. Düşüncelere ve duygulara netlik kazandırır.  Aurayı düşüren tüm kötü enerjilerden uzaklaşmayı sağlar.

Malakit Taşı Özellikleri

Malakit bakır sülfürleriyle, özellikle kalkopirit ile beraber ve yatakların üst kısımlarındaki oksitlenme sonucunda meydana gelir. Bu oksitlenmenin sonucunda kalsiyum karbonatın bulunduğu yerlerde su, hava ve karbondioksitin bakır sülfitle tepkimeye girmesinden dolayı oluşmaktadır. Sertlik derecesi 3,5- 4 olan Malakit gevrek ve kırılgan bir yapıya sahiptir.

Doğada genelde yeşil üzerinde daha koyu yeşil çizgiler halinde bulunur. Değerli taşlar arasında sayılan Malakit, fazla sert olmamasından dolayı tıraşlanıp parlatılarak mücevher sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. İşlenmesi biraz daha zor olduğundan fiyat bandı da bu standartlara göre belirlenmektedir. Nadir de olsa doğada kristal şekilde bulunmaktadır. Kristal olan şekli monokliniktir. İğne ve kıl gibi görünen kristaller bir arada durduğundan bir demeti andırmaktadır. Çoğunlukla üst yüzeyi yumrulu, yuvarlak ve salkımsı şekilde bulunmaktadır. Kristalleri siyakımsı yeşil ve cam parıltılı bir görünümdedir.

Orijinal malakit çabuk kırılır bir yapıdadır. Kırılma yüzeyi ise midye kabuğunu andırmaktadır. Amonyakta ve asitlerde köpürerek çözünebilen bir yapıdadır.

Turkuaz taşı ile benzer özellikleri taşıdığından bu taş ile sık sık karıştırılır. İşlenip cilalandıktan sonra kadife gibi yumuşak bir görünüme sahip olur. Dayanıklı olmadığından bazı durumlarda malakitin üzeri reçine ile kaplanır.

Tüm bu özelliklerinin yanında neşe taşı olarak bilinmektedir. İnsanı sakinleştiren bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda kalp ve dolaşım sistemiyle birlikte boğaz ağrılarına da iyi geldiği düşünülmektedir.

Künye

Sertlik: 3,5-4

Özgül Ağırlık: 4

Kimyasal Formül ve Grubu: Cu2CO3(OH)2 ve Karbonatlar

Renk: Zümrüt yeşili, donuk yeşil, parıltılı yeşil

Çıkarıldığı Yerler: Macaristan, Sibirya, Rusya, Almanya, ABD, Türkiye, Güney Batı Afrika, İngiltere

Çakralar: Güneş sinirağı, Kalp, Boğaz

Malakit Taşı Faydaları

  • Ağrıları gidermek amacıyla ağrıyan bölgenin üzerine konularak sıkça kullanılır. Ağrıları giderdiğine inanılır. Fakat ağrıyan bölgenin büyüklüğü taşın büyüklüğü ile eşdeğer olmalıdır.
  • Sakinleştirici ve dinginleştirici bir özelliği vardır.
  • Uykuyu düzenler, uyku geçişlerini rahatlatır,
  • Karın ağrısı, kas ve adale spazmlarında faydalıdır,
  • Bilinçaltına itilen sorunların ortaya çıkarılıp çözümlenmesinde çok faydalıdır. Böylece kişi, fark etmeden üzerinde taşıdığı kederi üzerinden atarak neşesine kavuşur.
  • Kişiyi korku, suçluluk ve yargılama gibi öz benliğine zarar verecek duygu durumlarından çıkarır,
  • Araba ve deniz tutulmasından kaynaklanan mide bulantılarını giderir,
  • Korku ve endişeyi silerek, yerine cesaret ve rahatlık verir,
  • Duygu geçişlerini dengeye koyar.
  • Hafızayı güçlenmesini sağlar,
  • Vertigo olarak bilinen baş dönmesi hastalığının tedavisinde çok etkilidir.
  • Kalbi güçlendirir.
  • Migren ağrılarının giderilmesini sağlar,
  • Karın ağrısına iyi geldiği bilinir,
  • Kas spazmı, kramp ve kas ağrılarını gideri,
  • Kan basıncını düşürür ve kan dolaşımını güçlendirir,
  • Depresyon ve anksiyeteyi önler,
  • Bedensel gevşeme ve ruhsal rahatlama sağlar,
  • Negatif duygu ve düşüncelerden uzaklaştırır,
  • Kırılan kemiklerin kaynamasında faydalıdır,
  • Yırtılan ve zorlanan kas yapılarının iyileşme sürecini hızlandırır.

Diğer doğal taşlarda olduğu gibi etkilerinin tam olarak görülebilmesi için öncelikle taşın orijinal olması gerekmektedir. Alınan ürünlerin mutlaka güvenilir yerlerden alınmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında temizlik ve bakımının zamanında yapılması gerekmektedir. Yumuşak yapısı dolayısıyla yapılırken, kullanırken ve temizlerken çok dikkatli olunmalıdır. Narin özelliğinden dolayı tütsüleme veya toprağa gömülerek temizleme yapılamaz. Islak nemli bezle hassas bir şekilde temizlenmelidir.

Malakit Taşı Çıkarıldığı Yerler

Malakit dünyada en çok Rusya, Zambiya, Kongo, Gabon, Avusturalya, Meksika, Almanya, Sibirya, Macaristan, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de çıkarılmaktadır.

Malakit Taşı Kullanım Alanları

Özellikle mücevherat ve sedefçilikte kullanılmaktadır. Sanat ve zanaat çalışmaları sık olarak tercih edilmektedir. Takının yanı sıra süs eşyası olarak da günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine şifa taşı olarak anılan taşlar arasında olduğundan oldukça fazla tercih edilir.

Eski çağlardan bu yana Malakit taşının mineral yapısından dolayı oymacılıkta kullanılmış ve bu alanda ciddi sanat eserleri ortaya çıkmıştır. Mimari eserler, yapıtlarda, süs eşyası olarak karşımıza çıkmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.