Almandin Nedir, Özellikleri, Faydaları

04.10.2022
504
Almandin Nedir, Özellikleri, Faydaları

Almandin taşı metamorfoz yapılarda ve bazı magmatik oluşumlarda sıkça rastlanan bir mineraldir. Almandin Garnet olarak da bilinen taş değerli taşlar grubundadır ve en yaygın garnet çeşidi olarak bilinmektedir. Garnet grubu taşlar pembeden siyaha kadar bir renk yelpazesi içerisindedir. Bazıları koyu kırmızı hatta bordoya yakın bir renk ahengine sahiptir. Tüm dünyada yaygın olarak bulunmasına rağmen, çok azı mücevher olarak kullanılabilecek kalitedir. Uygun kalitedeki taşlar kuyumcuların talep ettiği mükemmel sertlik ve yüksek kırılma endeksinden dolayı değerli taşlı takılar kategorisinde fazla rağbet görmektedir. Bu kategorideki taşlar saydam yapıda olanlardır. Adını Küçük Asya’daki Almandine kasabasından alan, demir alüminyum silikat olan mineral genelde doğada pyrope garnet ile karışık halde bulunmaktadır.

Almandin taşı geçmişte birçok yerde kullanılmış, mitolojik kaynaklara girmiştir. M.Ö 300’ lü yıllarda özellikle soyluların ağırlıklı kullandığı bu taş kraliyet üyelerine has bir özellik kazanmıştır. Kraliyet üyeleri mezarlara konulan takılarda ve mühür olarak da kullandıkları yüzüklerini bu taşlardan seçer, çok ince işçiliklerle işletirlerdi. Antik Yunan döneminde seyyahlar taşın, gece karanlığını aydınlattığını ve kötü rüyalardan koruduğunu düşündüğünden yanlarından ayırmazlardı.

Kraliçe Victoria döneminde ise aşkın ve tutkunun sembolü olarak anılmış, kadınların mücevherlerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Nişan yüzükleri olarak da sıkça tercih edilmiştir. Viking ve Anglosakson rivayetlerinde ise, taşın kırmızı renginin kendilerine güç kattığına inandıklarından, yanlarında taşımışlar ve hatta silah olarak kullanmışlardır.

Almandin Nedir

Granat grubunun alt türlerinden olan Almandin ağırlıklı rengi morumsu kırmızıdır. Bunun yanında kahverengi, kırmızı, siyah ve siyahımsı kırmızı renkleri de doğada bulunmaktadır. Metamorfik ve magmatik kayalarda yaygın olarak bulunan bir mineral çeşididir. Yapısı alüminyum ve demir ağırlıklı olan taş, Almandin nedir merakına sahip doğal taş tutkunlarının, parlak görüntüsüyle beğenisini toplamaktadır. Seylan taşı, Şark yakutu gibi isimlerle de anılan taşın kaliteli olanları değerli taşlar kategorisine alınmaktadır.

Almandin taşı, maddi doğruluk taşı olarak da adlandırılmaktadır. Fiziksel dünyanın gerçeklerini ortaya koymakta yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Tarihsel süreç içerinde yaygın olarak kullanılmış ve koruyuculuğuna inanılan bu taş, aşk ve tutkunun taşı olarak yüzyıllarca anılmıştır. Antik çağda ise, nar meyvesi aşkın meyvesiydi. Renginden dolayı narla ilişkilendirildiğinden aşk ve tutkunun taşı olarak adlandırılıp o şekilde anılmıştır. Haçlı seferleri sırasında yol gösterici olarak kullanılmış ve yine şeb zamanı ortaya çıkan vampirlerden korunma amacıyla halk tarafından yanında taşınmıştır. Avrupa’da din adamlarının etkili olduğu dönemde kral ve kraliyet ailesi arasında zehirlenerek ölmek yaygındı. Almandinin bir tür koruması olduğu düşünülerek kadehlere bu taştan konularak ölümün zehirlenmeyle olup olmadığı anlaşılmaya çalışılırdı.

Almandin Taşı Özellikleri

Kimyasal Formülü: Fe3Al2(SiO4)3 ayrıca içeriğinde alüminyum, krom, demir, zirkonyum ve titanyum bulunabilir.
Sertliği: 6,5-7,5

Özgül Ağırlığı: 3,5-4,3

Kimyasal Grubu: Silikat

Yapısal Görünümü: Saydam, yarı saydam, opak

Parlaklığı: Camsı, Reçinemsi

Uyumlu Olduğu Unsur: Toprak

Uyumlu Olduğu Şakra: Kök, güneş sinir ağı, kalp

Uyumlu Olduğu Burç: Koç, aslan, akrep, kova, oğlak

Rengi: Asıl olarak koyu kırmızı, morumsu eflatun

Çizgi Rengi: Beyaz

Sembolü Olduğu Hususlar: Sevgi, şefkat

Parajenez mineralleri: Andaluzitler, Biyotit, İyolit, Hematit, Kiyanit, Silimanit, Stavrolite, piroksen klorit amfibol seriler minerallere sahip Almandin taşı özellikleri bunların yanında vitröz bir parlaklığa sahiptir.

Mücevher kalitesindeki Almandin yarı saydam bir görünüme sahiptir fakat kesimden dolayı opak yapıdan daha yarı saydam sayılmaktadır. Çoğu mineraller opak olduğundan mücevher grubuna alınmaz. Daha çok endüstri de kullanılır.

Genellikle dışbükey yüzlü kabaşon kesilmektedir. Bol miktarda büyük boyutlu almandin garnet kristalleri mevcuttur fakat koyu renkleri dolayısıyla yalnızca orta ve küçük boyutlardaki taşlar işlenebilmektedir. Işığın içinden geçmesini sağlamak adına biraz sığ kesilir. Bununla birlikte oval, yuvarlak, armut, kalp, trilyon ve kabaşon olarak kesme stillerine sahiptirler.

Almandin Taşı Faydaları

Yüzyıllardır kullanılan almandin taşı faydalarının oldukça fazla olduğuna inanılmaktadır. Haçlı ordusunda koruyucu ve yol göstericiliği olduğuna inanılan almandinin günümüzde de faydalı olduğuna inanılmaktadır. Bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Anlayış ve algı açıklığı verir,
  • Üzerinde taşıyanı bedensel zayıflıklara ve acımasızlıklara karşı koruduğuna inanılır,
  • Bedeni kuvvetlendirir, temizler ve canlandırır.
  • Akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur,
  • Damar hastalıklarına karşı koruyucu ve önleyicidir,
  • Bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılır,
  • Bel ağrılarını önlemede etkilidir.
  • Hormonsal dengeyi sağlar,
  • Sosyal ilişki kurmayı güçlendirir,
  • Vücuttaki enerji akışını tepeden tırnağa dengeler,
  • Yaratıcılığı ve tezahürü arttırır,
  • Meditasyonda kullanılırsa manevi gerçeklerin anlaşılmasını sağlar,
  • Hücresel işleyişin yenilenmesine yardımcı olur,
  • Cinsel işlev sorunlarını giderip, libidoyu dengeler,
  • Duygu durumlarını ayarlar. Heyecan ve boşluk duygularına karşı dengeyi korumayı sağlar,
  • Dinginlik ve rahatlık verir.
  • Bedensel ve ruhsal enerji dengesini sağlamada etkilidir.
  • Serinkanlılığı arttırarak özgüveni yükseltir, başarıyı arttırır.

Almandin Taşı Çıkarıldığı Yerler

Ülkemizde de çıkarılan almandin taşı, Alaska, Kanada, Madagaskar, ABD, Brezilya, Hindistan, Avusturalya, Sri Lanka; Çekoslovakya, Karolina ve Alibanda almandin taşı çıkarıldığı yerler arasındadır. Yaygın olarak Alabanda ve Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde ise Menderes masifinin Muğla-Milas-Alabandin metamorfik şistler içinde ve İzmir-Menderes-Görece köyü dere yataklarında bulunmaktadır. Yine Menderes masifinin Manisa-Demirci kesiminde, Akdağ masifinde, Alanya ve Yozgat’ da almandin taşına rastlanmaktadır.

Almandin Taşı Kullanım Alanları

Çoğunlukla değerli taşlı takı sektöründe kullanılan almandin taşı kullanım alanları çok farklı bir yelpazeye sahip değildir. Mücevher sektöründe kullanılabilmesi için belirli ölçütleri taşıması gerektiğinden, dünyada çıkarılan oranın sadece yüzde 10’ luk bir dilimi bu sektöre girebilmektedir. Kalan kısmı mineral sanayi sektöründe aşındırıcı ve kumlama alanlarında kullanılmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.