Alzheimer Hastalığına Ne İyi Gelir

28.10.2022
366
Alzheimer Hastalığına Ne İyi Gelir

Alzheimer Hastalığına Ne İyi Gelir; Alzheimer yaygın görülen demans türü olan bu nörolojik hastalık beyin hücrelerinin yok olmasına kadar ilerlemektedir. Düşünce, hafıza ve davranış bozukluklarına sebep olan Alzheimer belirtileri ilerleyen yaşlarda yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. İlk belirtiler son yaşanan olayların unutulması şeklinde başlasa da birkaç yıl içinde hastalar tek başlarını günlük aktivitelerini yapamaz duruma gelmektedir. Sosyal beceri, davranış ve düşünme yeteneğini kaybetmeye başlamaktadır. İleri derecede Alzheimer hastaları sohbet etme, sorulara cevap verme yeteneklerini kaybettiklerinden sosyal iletişimleri yok denecek kadar azdır. Genellikle 65 yaş üstü kişilerde rastlanmakla birlikte sadece yaşlılık hastalığı olarak nitelendirilemez.

Alzheimer hastalığına ne iyi gelir bilgisinden önce hastalığın belirtileri, bıraktığı hasarlar ve sonuçları detaylı irdelenmelidir. Hastalık kısaca üç evreden oluşmaktadır.

İlk evre; Genelde hastalığın ilk 2-4 yılına tekabül eder. Yakın süreli hafıza sorunları, konu, soru tekrarları, kendini ifade etmede zorluk, hastalığın inkar edilmesi, kişilik değişiklikleri, sinirlilik ve aldırmazlık hali bu evrede gelişir.

Orta evre; Hastalığın 2-10 yılını kapsayan bir süreçtir. Geçmişteki yaşanılan olayların ve öğrenilen bilgilerin yavaş yavaş kaybolmaya, silikleşmeye başlaması, uyku bozukluğu, kaybolma riski, yakınları tanımada zorluk, sorunlarla başa çıkamama hali, giyinmede ve günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluk, paronayalar ve olmamış olayları olmuş gibi anlatma halleri bu evrede oluşmaktadır.

İleri evre; Yaklaşık 1-3 yıl sürer. Zaman kavramının tamamen karışması bu evrede oluşur. Geçmiş ve şimdiki zaman birbirine girer. Düşmeler gerçekleşir. Günlük yaşam aktiviteleri ve sosyal iletişim bu evrede tamamen bozulmaktadır. Bakıma muhtaç hale gelinir, yatağa bağımlı hale gelinir. Genellikle pnömatik ve diğer bazı enfeksiyonları bağlı olarak kaybedilmektedir.

Alzheimer Hastalığına Ne İyi Gelir; Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Alzheimer hastalığının belirtileri başlangıçta bilişsel ve davranış performanslarındaki düşüklük olarak başlamaktadır. Genellikle küçük çaplı hafıza sorunları, son günlerde yaşanılan olayların, yapılan konuşmaların unutulması, bazı nesnelerin ve isimlerin hatırlanamaması gibi hafif şikayetlerle doktora başvurulur. İlerleyen safhalarında ise;

  • Bilinçte bulanıklık,
  • Bulunduğu ortama uyum sağlayamama,
  • Sürekli yaşadığı çevrede dahi kaybolma,
  • Konuşmada ve bazı becerilerde bozulmalar,
  • Halüsünasyon, paranoya ve sanrılar,
  • Kaygı ve depresyon
  • Günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilememesi,
  • Bakıma muhtaç hale gelme durumu, yatağa bağımlılık,
  • Hatırlayamadığı olayları inkar etme durumları gibi bir çok belirtiler yaşanmaktadır.

Ortaya çıkma nedeni tam olarak bilinemese de risk durumu içeren olası durumlar şu şekildedir; İleri yaş, ailesel yatkınlık, down sendromlu olmak, önceden yaşanmış kafa travmaları, obezite, sigara kullanmak, yüksek tansiyon ve kolesterol, yetersiz ve sağlıksız beslenme tetikleyici sebepler arasındadır.

Alzheimer Hastalığında Diyet

Sağlıklı yaşamın temel dayanaklarından olan sağlıklı beslenme alzheimer hastalığında diyet programının oluşmasının nedenlerindendir. Damar sağlığını koruyucu bir program uygulanmalı, taze sebze ve meyve ağırlıklı bir liste oluşturulmalıdır. Karbonhidrat ve yağlardan uzak durulmalıdır. Folik asit, omega 3  ve E vitaminleri bakımından zengin bir menü hastalığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Yapılan bir araştırmaya göre, sebzeler özellikle ıspanak, lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ilerleyen yaşlarda bilişsel gerileme seviyesini düşürmekte ileri derecede rol oynamaktadır. Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan somon, sardalya gibi soğuk su balıkları ve bitkisel omega 3 kaynağı fasulye, fındık, keten tohumu gibi yiyecekler hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Antioksidan bakımından zengin meyvelerden olan, böğürtlen, çilek, ahududu, kırmızı üzüm hafızanın korunmasında oldukça faydalıdır. Bu besinler aynı zamanda Alzheimer hastalığına ne iyi gelir düşüncelerinize de tam karşılık olacaktır.

Alzheimer Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Alzheimer hastalığının erken teşhis edilmesi ve tedavi için uygun besinlerin alınması hastalığın seyrini olumlu etkilemektedir. Anne karnından itibaren sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı olan kişilerde Alzheimer hastalığında doğal tedavi yöntemlerine dahi gerek kalmamaktadır. Bitkisel tedavide faydalı olan bitkilerin listesi şu şekildedir.

  • Yeşil çay: Flavonoid içeren yeşil çay hafızayı güçlendirme etkisine sahiptir. Zihinsel gelişimi desteklediğinden beyin hücrelerinin korunmasına ve yaşlılık döneminde hastalığa yakalanma riskinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Günde 2 bardak yeşil çay içerek hastalıkla mücadele edilebilmektedir.
  • Limon: Yüksek miktarda C vitamini içeren limon, antioksidan özelliği sayesinde beyin hücrelerinin korunmasında önemli bir yere sahiptir. İçeceklerde ve salatada günlük beslenme programında rahatlıkla tüketilebilir.
  • Balık ve deniz ürünleri: Sağlıklı bir beyin hücresi sistemi için haftada 2 defa balık tüketilmesi gerekmektedir. İçeriğindeki omega 3 ve 6 olmasından dolayı hafıza kayıplarından korumaktadır. Aynı zamanda deniz ürünleri Alzheimer hastalığına ne iyi gelir sorularının cevabı niteliğindedir.

Alzheimer Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Alzheimer hastalığına iyi gelen yiyeceklerin başında antioksidan içeren yiyecekler gelmektedir. Karbonhidrat ve yağlardan uzak, yeşil yapraklı sebzelerin ağırlıkta olduğu bir menü hastalık için uygundur. Bunun yanında deniz mahsulleri haftada en az 2 defa tüketilmelidir. Ayrıca adaçayı, yeşil çay, limon, ıspanak, badem, avakado, yaban mersini gibi yiyecekler hastalığın etkilerini azaltacak besinlerdendir. Tüketilmesi oldukça faydalıdır.

Alzheimer Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Alzheimer hastalığına hangi bölüm bakar sorunuzun Cevabı Nöroloji bölümü olacaktır. Belirtileri yaşayan kişiler uzman bir Nöroloji hekiminden randevu alıp tedavi sürecine girmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.