Sma Hastalığı Tedavisi | SMA Tamamen İyileşir Mi?

05.11.2021
10.461
Sma Hastalığı Tedavisi | SMA Tamamen İyileşir Mi?

Sma, Spinal Muskuler Atrofi olarak bilinen ve gevşek bebek hastalığı ya da sendromu olarak tanımlanmış bir tıbbi durumdur. Özellikle omurilik kısmındaki ön boynuz sinir hücrelerinin etkilenmesinden sonra ortaya çıkar. Bundan dolayı kasların kullanımı konusunda problemler görülür. Hareket kabiliyetini sınırlandırıcı bir etkisi vardır. Sma hastalığı tedavisi halen üzerinde çalışılan bir konu olarak dikkat çeker.

Sma İyileşir Mi?

Sma hastalarının tamamen iyileşmesi günümüzde kullanılan tedavi yöntemlerine bakıldığı zaman şu an için söz konusu değildir. Bu noktada şu uygulamalar mevcuttur;

  • Sma hastalığı tedavisi yöntemleri içinde vücut içinde yer alan ve kişi açısından büyük bir öneme sahip motor sinir hücrelerinin protein miktarının arttırılmasıdır. Böylelikle çok daha iyi bir biçimde beslenmesi sağlanır.
  • Bunun haricinde kullanılan bazı ilaçlar da söz konusudur.
  • Birleşik olarak tanımlanmış tedavi yöntemleri de mevcuttur.
  • Non SMN tabanlı olarak tanımlanmış sistem de geçerlidir.

Önemli olan nokta ise ilgili rahatsızlığın ortaya çıkmasının hemen ardından önce teşhisi yapmak ardından ise mevcut yöntemler üzerinden hastalığa müdahale etmektir.

Sma Tip 1 Hastaları Kaç Yıl Yaşar?

Sma tip 1 hastalarının ömrü farklılık gösterir. Özellikle bebekleri etkileyen bu hastalıklarda evre büyük önem arz eder. Yani hastalığın hangi seviyede seyrettiği mühimdir. Genellikle hastaların bir kısmı 3 yaşına kadar hayatta kalır. Bunu geçen bebeklerin bir bölümü ise ilgili sürecin sonrasındaki birinci ayında vefat etmektedir. Sma hastalığı tedavisi her ne kadar kesin bir çözüm yolu olmasa da, özellikle kişinin şartlarını daha iyi bir hale getirebilmesinden dolayı önerilmektedir.

Sma Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?

Sma hastalığı tedavisinin karşılanması devlet eliyle gerçekleştirilmektedir. Özellikle son yıllarda bu hastalığın pençesinde olan birçok kişinin yapmış olduğu girişim de sonuç vermektedir. Türkiye’de bulunan hastanelerdeki özel bölümlerde Sma hastalığı tedavisi yapılır. Aile bireylerinin bunun için herhangi bir şekilde ücret ödemesine gerek kalmaz. Buna ek olarak özellikle ABD’de de farklı tedavi yöntemlerin bulunmasından dolayı bazı kişiler burayı tercih etmektedirler.

Türkiye’de Kaç Sma Hastası Var?

Türkiye’de Sma hastası olanların sayısı yapılmış olan son araştırmaya göre 1619 olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada dikkat çeken şey ise ilgili hastaların çok büyük bir kısmının bebeklerden ya da çocuklardan oluşmasıdır. Bunların hastalıklarının hem seyri hem de durumu değişiklik göstermektedir. Çünkü bilinen 4 farklı tipi mevcuttur. Sma hastalığı tedavisi  alınarak, yaşam standartlarının daha iyi bir hale getirilmesi mümkündür.

Sma Hastalığı Tedavisi; Sma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sma hastalığı belirtileri şöyledir;

  • Bu tip hastalarda dikkat çeken ilk belirti reflekslerin azalmış olmasıdır.
  • Bunun yanı sıra motor gelişiminde eksikler olmasından dolayı kaslar çok zayıftır.
  • El kısımda sık bir biçimde titreme görülür.
  • Yürüme yeteneği zamana ve aynı zamanda hastalığın ilerlemesine bağlı olarak azalmaktadır.
  • Hastalığa yakalanmış olan kişilerin yaşıtlarından birçok fiziki konuda geride kalması söz konusudur.
  • Sık bir biçimde yaşanan düşmeler olabilmektedir.
  • Hem yürürken hem ayaktayken hem de otururken zorlanmalar öne çıkar.
  • Sesin kısılması, Sma hastalığının bir diğer belirtisi olarak karşımıza çıkar.
  • Aynı zamanda çok zayıf bir öksürük vardır.
  • Baş kısmının kontrol edilmemesi de görülebilmektedir.

Sma hastalığı tedavi edilmesi bu anlamda hastanın daha iyi şartlara sahip olmasını sağlar.

Sma Hastalığı Tedavisi; Sma Hastalığı Tipleri Nelerdir?

Sma hastalığı tipleri 4 tanedir ve bunların özellikleri şu şekildedir;

  • Tip 1 genellikle 6 ay ya da bundan daha küçük olan bebeklerde ortaya çıkar. Hamileliğin son dönemlerinde bebeğin hareketleri yavaşlamaktadır. Hareketlerin azalmasına paralel olarak, baş kontrolü sağlanamaz, solunum yolunda enfeksiyonlar görülür. Akciğerdeki kapasitenin daralması bir diğer belirtidir.
  • Tip 2 olarak tanımlanmış olan Sma hastalığında ise buna yakalanmış olan kişilerin 6 aydan 18 aya kadar olduğunu görmekteyiz. Özellikle ilgili tarihten itibaren sorunlar başlar. Baş kısmı ilk zamanlarda kontrol edilmektedir. Ancak özellikle yürüme konusunda desteğe ihtiyaç duyduklarını söylemek lazım. Kilo almama, öksürük, elde titreme bu tip hastalığın en dikkat çekici belirtileri içindedir.
  • Tip 3 Sma hastalığının başlangıç tarihi ise 18 ay ve sonrasıdır. Ancak belirtilerin genellikle ortaya çıkması, anne ve baba tarafından fark edilmesi daha geçtir. Bazı vakalarda ergenliğe kadar uzayabilmektedir. Kas zamanla çok güçsüz bir hale gelir. Çok sık bir biçimde gerçekleşen düşmeler görülür. İlerleyen yıllarda yürüme yeteneğinin tamamen kaybedilmesi ihtimaller içindedir.
  • Son olarak Tip 4’ten bahsetmek gerekirse; yetişkinlik döneminden sonra belirtilerin görülmeye başladığını ifade etmek lazım. Çok sık görülmez. En bilinen özelliklerinden birisi bazı hastalarda omurilik eğriliğinin yaşanmasıdır.

Sma hastalığı tedavisi kesin olmamakla beraber şartları iyileştirmektedir.

Sma Hastalığı Tedavisi; Sma Hastalığı Kesin Tedavi Var mı?

Sma hastalığı kesin tedavisi söz konusu değildir. Bu konuda hem ülkemizde hem de dünyanın geri kalanında yapılan birden çok araştırma söz konusudur. Hastanın yaşamını daha konforlu ve rahat bir hale getirebilmek için kullanılan ilaçlar söz konusudur. Bilim adamları, özellikle motor sinirlerinin sahip olduğu proteini arttırma çalışmaları içerisine girmişlerdir. Sma hastalığı tedavisi için biraz daha beklemek gerekiyor.

Sma hastalığı tedavisi var mı?

Sma hastalığı tedavisi şu an için yoktur.

Sma hastalığı kaç tipe sahiptir?

Sma hastalığı dört farklı tipten oluşmaktadır.

Sma hastalığı kimlerde görülür?

Sma hastalığı genellikle bebeklerde ve aynı zamanda çocuklarda görülmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Şeker Hastalığı Tedavisi

HPV Tedavisi

İntermitent Fasting Diyeti | Aralıklı Diyet

Covid-19 Belirtileri Gün Gün | Aşama Aşama Covid-19

Doğal Epilasyon Yöntemleri

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.