Doğal Sağlık

Covid-19 Burun Akıntısı Olur Mu | COVID-19da Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

09.05.2021
542
Covid-19 Burun Akıntısı Olur Mu | COVID-19da Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Covid-19 zatürre ile ilişkilendirilen bir virüs olarak karşımıza çıkmıştır. Önceleri belirtilerinden kaynaklı grip ile nezle ile karıştırılmıştır. Covid-19 burun akıntısı olur mu gibi sorulara yanıt arayanlar:

  • Diğer solunum yolu hastalıklarına karşı kıyaslamaya yapabilir.
  • Semptomlarına göre kovid önlemlerine başvurabilir.

Covid-19 ile Nezle Arasındaki Farklar

Burun akıntısı denilince ilk akla gelen nezle oluyor. Soğuk algınlığı virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan nezlede en yaygın bulgu burun akıntısı oluyor. Aynı şekilde alerjik olan durumlarda da burun akıntısı gözlemlenir.

Covid-19 burun akıntısı olur mu sorgulayanlara nadir de olsa ortaya çıktığını belirtmek gerek. Devamında da yüksek ateş bulgusu kaçınılmaz hale gelir. Nezlede ise ateş oluşumuna çok fazla rastlanmaz. Bu şekilde aralarında kıyaslamaya gitmek ve teste başvurmak size bırakılır.

Covid-19 Burun Akıntısı Olur Mu; Covid-19 ile Soğul Algınlığı Arasında Farklar

Boğaz ağrısı şikayetleri çoğu soğuk algınlığında ortaya çıkar. Coronavirüs burun akıntısı olur mu veya boğaz ağrısı bulguları sıklıkla ele alınmaktadır. Hastalıkları tanımlama ve tedavi etme aşamasında:

  • Soğuk algınlığında boğaz ağrısı ortalama 3 – 5 günde son bulur.
  • Burun akıntısı, ateş ve baş ağrısı şikayetlerine rastlanır.

Aynı şekilde koronavirüs için de benzer bulgular dikkate alınır. Farklı olarak burun akıntısı uzun sürmez. Boğaz ağrısı ise soğuk algınlığına nazaran daha uzun ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Tüm bu bulgular üzerine teste başvurulması daha doğru olacaktır. Neticesinde ortaya çıkan sonuçlara göre tedavi süreci yürütülecektir.

Koronavirüs Zatürre İle İlişkisi

Sıradan bir nezle veya grip ile kıyaslamak doğru olmaz. Çünkü zatürre etkilerine sahip olan ve cana kast eden virüsler arasında gösterilir. Corona burun akıntısı olur mu sorgulayanlar zatürre etkileri üzerinde de durabilir.

Diğerlerinden farklı olarak akciğere inen virüse karşı ciddi semptomlar gözlenir. Özellikle de zatürre ile benzerlik gösteren yüksek ateş bunlar arasında başı çeker. Yüksek ateşten ziyade nefes darlığı şikayetleri de dikkate alınır. Her biri tomografi filmleri ile netlik kazanır ve tedaviye geçilir. Öyle ki virüsün akciğerlere inmesi üzerine süreç farklı bir şekilde ilerletilir ve doktor kontrolüne ihtiyaç duyulabilir.

Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2) nedir?
Yeni Koronavirüs, ilk olarak 2019 yılında Çin’in Vuhan ilinde görülen, solunum yolu ile yayılım sağlayan virüstür. Virüsün temel bulaşım yolları solunum ve temastır. Bu enfeksiyona kapılan kişilerin sahip olduğu hastalık ise Covid-19 olarak isimlendirilir. Kişinin solunum yollarını etkiler ve ölüm ile sonuçlanması mümkündür. Kişilerde tat kaybı, ateş, eklem ağrısı, öksürük ve halsizlik ile kendini belli eder.
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nasıl bulaşır?
Covid-19 hastalığının en temel bulaşım yollarından biri solunum yoludur. Aynı ortam içerisinde bulunan bir kişinin öksürmesi, hapşırması hatta kişiler yakın mesafede bulunurken konuşması dahi virüsün yayılmasına neden olabilir. Ayrıca korona olan bir kişi ile diğer kişinin tokalaşması, bunun ardından ellerini temizlemeden gözüne / ağzına ya da burnuna sürmesi durumunda virüs bulaşılıcılık gösterecektir.
COVID-19'un tanısı nasıl konulur?
Covid-19 hastalığının tanısı hastanelerde yapılan uzman testlerin ardından konulmaktadır. Semptomlarından şüphelenen ya da korona virüse yakalanmış bir kişi ile temaslı olarak kabul edilen (kişinin covid-19 olan kişi ile aynı ortamda bulunması) kişilerin hastaneye müracaat etmesi gerekir. Tanı için kişinin boğaz ve burun sürüntüleri alınarak moleküler test uygulanır. Bu testte virüsüsün genetik materyali bulunmaya çalışılır.
COVID-19'u tedavi etmek veya hastalığın oluşmasını önlemek için bir ilaç var mıdır?
Covid-19 hastalığına yakalanmış olan kişilere tedavi için hidroksiklorokin ve favipravir içeren ilaçlar verilir. Bu ilaçlar doğrudan Covid-19 için geliştirilmiş olmasa da virüsün etkisini kaybetmesi için etkilidir. Hastalığın önlenmesi için ise herhangi bir ilaç bulunmaz. Kişiler dilerse multivitamin ve balık yağı gibi takviye gıdalarla bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak da sizin için koruyucu olacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Zatürre Tedavisi

Nezleye İyi Gelen Yiyecekler | Ne Akıntıyı Geçirir?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? | Boğaz Ağrısı Nedir?

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.