Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde İlk Göz Muayenesi | Prematüre Bebeklerde Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

18.09.2022
266
Prematüre Bebeklerde İlk Göz Muayenesi | Prematüre Bebeklerde Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Prematüre bebeklerde ilk göz muayenesi neden önemlidir? İlk muayenenin ne zaman yapılması gerekir? ROP muayenesi ve hastalığı hakkında bilgiler. Prematüre bebekler için göz muayenesi nasıl uygulanır?

Prematüre bebeklerde sıklıkla görülen problemler kalp ve solunuma yönelik olsa da biraz daha ilerleyen dönemde bebeğin gözüne ilişkin birçok önemli problem daha görülür. Bu nedenle prematüre bebeklerde ilk göz muayenesi onların geleceği açısından son derece önemlidir.

Prematüre Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Prematüre bebekler dünyaya geldikten sonra kısa süre içerisinde birçok muayeneden geçmesi gerekir. Bu muayeneler içerisinde ise en önemli konulardan biri bebeğin göz muayenesidir. Prematüre bebeklerde ilk göz muayenesi doğumdan sonra 28 günden sonra yapılmalıdır.

Bebeğiniz 28 günden büyük olduktan sonra göz muayenesi için ilk tarama gerçekleştirilir. Eğer bebeğiniz 32 haftadan daha erken ya da 1500 gramın altında doğmuş ise doktorunuz ilk göz muayenesi için uygun bir zaman belirleyecektir.

Prematüre Bebeklerde ROP Muayenesi

ROP yani Prematüre Retinopatisi, bebeğin ileride ciddi görme problemleri ile karşı karşıya kalacağı sorunlar oluşturan ve daha çok prematüre bebeklerde görülen yaygın bir göz hastalığıdır. Özellikle 32 haftadan ve 1500 gramdan daha küçük olan bebeklerde bu durumun oluşması daha risklidir.

Bebeğinizin geçirmiş olduğu diğer hastalıklar ve yenidoğan bakım ünitesinde kalıyor olması bebek için çok daha riskli bir durumun oluşmasına neden olacaktır.

Prematüre bebeklerde ilk göz muayenesi içerisinde ROP için yapılan ilk muayene doğumdan sonra 4 ila 6 hafta içerisinde yapılır. Eğer bebek bakım ünitesinde kalıyor ise taşınabilen ürünler ile bu muayenenin bakım ünitesinde yapılması sağlanır.

Çok erken doğumlarda ise bebeğin 8 hafta kadar büyümesi beklenebilir. Böylece bebeklerin doğru zamanda ilk muayenesinin yapılması sağlanır.

Prematüre Bebeklerde ROP Takip İşlemi

Prematüre bebeklerde ilk göz muayenesi yapıldıktan sonra ROP için takip işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. İlk muayenede bulguya rastlansın ya da rastlanmasın bebek 46 haftalık olana kadar 1 ila 2 hafta aralıklar ile bebeğin göz muayenesi yapılır.

Çok erken doğan bebeklerde is bu takip işlemi 1 haftadan uzun olmamalıdır. Bazen bebeklerin 2 ila 3 günde bir göz kontrollerinin yapılması gerekebilir. Yapılan her muayenede ise ilk muayene gibi detaylı bir inceleme yapılacaktır.

Prematüre Bebeklerde Göz Muayenesi Neden Önemlidir?

Prematüre bebeklerde göz ve retina istenilen gelişmişliğe ulaşamadığından ciddi problemler ile karşılaşılması mümkün olacaktır. Öyle ki muayenesi yapılmayan bir çocukta ROP oluştu ise bu hastalık çocuğun görme yetisini kaybetmesine neden olabilir.

ROP her ne kadar %80 oranla kendiliğinden gerilese de bebeğinizin bu hastalık için tedaviye ihtiyacı olabilir. Bu nedenle prematürelerde ilk göz muayenesi ve göz sağlığının takibinin sağlanması son derece önemlidir.

Prematüre Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Prematürelerde ilk göz muayenesi yapılırken şu adımlar uygulanır;

  • İlk olarak bebeğin muayene öncesinde ağızdan beslenmesi bir süre inceden kesilmiş olmalıdır. Beslenmenin hemen ardından işlem gerçekleştirilemez.
  • Muayene için bebeğin gözüne göz bebeğini büyütücü etkisi olan bir damla damlatılır. Bu işlem ile bebeğin gözbebekleri 30 ila 40 dakika içerisinde istenilen büyüklüğü ulaşır.
  • Muayene sırasında bebeğin herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi için hemen etkisini gösteren anestezik göz damlası uygulanır. Yani bebek hiçbir şekilde işlem sırasında acı çekmez.
  • Bebeğin göz kapaklarının açık tutulması için gözkapağı ekartörü adı verilen tıbbi malzeme kullanılır. Böylece doktor bebeğin retina ve diğer muayeneleri tamamlaması sağlanır.
  • İşlem sonrasında kısa bir süre içerisinde bebeğin beslenmesine başlanabilir. Bebek göz kontrolünün ardından belirli notlar alınarak muayene sonlandırılır.

S.S.S

ROP Muayenesi Ne Kadar Sürüyor?

Bir bebek için ROP muayenesi ortalama olarak 50 dakika ila 1 saat sürer. Ancak burada yaklaşık 30 – 40 dakika bebeğin gözüne damlatılan damlanın muayene için etki göstermesi beklenir. Normal muayene işlemi ise ortalama olarak 10 ila 15 dakika sürecektir.

Yenidoğan Prematüre Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Bebekler genellikle 6.haftada objeye odaklanmaya başlayabilir. Ancak bebeğinizin ne kadar prematüre olduğuna bakılarak bu sürenin daha uzun süre olması beklenebilir. Bebeğiniz ne kadar erken doğmuşsa gelişimi o kadar geri olacaktır.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/goz-cevresi-kremi/

https://www.dogalsaglik.com/goz-agrisina-iyi-gelen-yiyecekler/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.