Doğal Sağlık

Eklem Hastalığına Ne İyi Gelir

14.11.2022
482
Eklem Hastalığına Ne İyi Gelir

Eklem Hastalığına Ne İyi Gelir; İskelet sistemimizi oluşturan kemik yapılarını birbirine bağlayan kısımlara eklem denir. Eklemler insan vücudunun düzgün ve rahat hareket etmesini sağlamasının yanında, kemiksi yapıların birbirine sürterek aşınmasına da engel olmaktadır. Kıkırdak yapılardan meydana gelen eklemler bağ doku ve tandon ve kaslarla sabitlenmiştir. Eklem rahatsızlıkları iltihabi romatizmal hastalıklar ya da halk arsında kireçlenme olarak nitelendirilmektedir. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte ilerleyen yaşlarda daha sık rastlanmaktadır. Hastalarda rastlanan eklem rahatsızlıkları çeşitli farklılıklar göstermektedir.

Artrit (Eklem iltihabı); Eklemlerde oluşan iltihabi enflamasyon sonucunda meydana gelen hastalıktır. Artrit henüz başladığında eklemlerde ısı artışı ve kızarıklık gibi semptomlarla kendini belli eder. Artrit çeşitlerini şu şekilde sıralayabilir;

Romatoid artrit, osteoartit, ankilozan spondilit, psöriatrit, reaktif artrit, septik artrit, gut artriti, aralıklı artrit, sakroiliak eklem ağrısı, faset eklem rahatsızlığı, burkulma, eklem kırığı, eklem çıkığı, Behçet hastalığı, sistemik lupus eritematozus gibi artrit        (eklem iltihabı) kaynaklı hastalıkları bulunmaktadır. Eklem hastalığına ne iyi gelir arayışınıza ise iltihabı enflamasyonu ortadan kaldıracak tedavi yöntemleri karşılık gelecektir. Eklemlerin herhangi bir patolojisi, zararsız olanları dahi tedavi edilmezse sakatlığa sebep olabilmektedir. Eklem hastalıklarının nedenleri arasında genetik yatkınlık, çevresel faktörler, bağışıklığın bozulması gibi faktörler bulunmaktadır.

Genetik yatkınlık; Eklem rahatsızlıklarının oluşumunda bazı gen ve kromozomların etkili olduğu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.

Çevresel faktörler; Hastaların maruz kaldığı dış etkenler hastalığın gelişmesinde ve ilerleyişinde oldukça etkilidir.

Bağışıklığın bozulması; Bağışıklık sisteminin bozulması sonrasında enfeksiyon oluşumu artacağından eklem hastalıkları çok daha fazla ilerlemektedir.

Eklem Hastalığının Belirtileri

Halk dilinde romatizma olarak adlandırılan eklem bölgelerindeki iltihaplanmalar ve farklı durumları içeren hastalık tiplemesidir. Eklem hastalığının belirtileri;

  • Eklemlerdeki iltihaplanma,
  • Halsizlik, yorgunluk hissi,
  • Sık sık tekrarlanan ateş,
  • Hareketsiz kalınan durumlarda artan ağrılar
  • Eklem ağrıları ve eklemlerde tutulmalar,
  • Bel bölgesinde ağrı,
  • Bel bölgesinde tutulma,
  • Göğüs bölgesinde ağrı,
  • Vücudun her iki bölgesinde simetrik eklem ağrıları,
  • Eklemlerde sertlik oluşumu,
  • Saçlarda dökülme,
  • Genital bölge yaralanmaları,
  • Ağız içi ülserler,
  • Ciltte döküntü ve benzeri şikayetler eklem hastalıklarının meydana geldiğini gösteren belirtilerdir.

Bunların yanında fiziksel aktivite ve hareketle ağrıların azalması, gözde yanma ve kızarıklık oluşması, gözde iltihaplanma (üveit), geceleri ani ortaya çıkan eklem ağrı atakları, ayak ve bacak yan kısımlarında ağrıların artması, beldeki hassasiyet bel hareketlerinde kısıtlanma hastalığın teşhis edilmesinde göze çarpan yaygın belirtilerdendir.

Eklem Hastalığında Diyet

Romatizmal hastalıkların tamamında hastalığın durumuna ve seyrine göre uuzman hekim tarafından oluşturulacak bir eklem hastalığında diyet programına ihtiyaç duyulmaktadır. Ağırlıklı olarak antiinflamatuar etki gösterecek beslenme düzenine geçilmesi hastalığın seyri açısından çok önemlidir. Araştırmalar doğru beslenmenin eklem romatizmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Doğru ve düzenli beslenme şikayetlerin azalmasına, kullanılan ilaçların etkisinin artmasına, hareketlerde rahatlamayı sağlar ancak hastalığı tamamen ortadan kaldıramaz.

Enflamasyon, tüketilen katı ve sıvı yağların kalitesi ve miktarlarıyla ilgilidir. Doymuş yağ miktarı mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Bu aynı zamanda obeziteyi de ortadan kaldıracağından eklemlerdeki fazla kilodan kaynaklı stresi azaltacaktır. Hayvansal yağlar, yağlı et ve et ürünleri, tam yağlı sütlerin tüketimi azaltılmalıdır. Bunları yerine yağsız kefirler, yağsız süt ve yoğurt tercih edilmesi eklem hastalığına ne iyi gelir endişenizi ortadan kaldıracaktır.   Diyetteki en önemli unsur Omega 3 ve Omega 6 oranıdır. Program hazırlanırken ve uygulanırken bu orana çok dikkat edilmelidir.

Unlu ve şekerli gıdaların alınması omega 6 ve omega 3 oranınını bozduğundan uzak durulması gereken besinlerdendir. Öte yandan sebze ve meyveler vücuda antioksidan alımı sağladığından çok faydalıdır. Eklem hastalığı bulunan kişilerin günde 5- 6 porsiyon sebze tüketmesi gerekmektedir.

Eklem Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Eklem hastalığında doğal tedavi yöntemleri kullanılan geleneksel beslenme alışkanlıklarımız ve bazı bitkisel takviyeler önerilmektedir.

  • Kemik suyu, et suyu: Romatizmal hastalıkların yaygınlaşmasının en önemli sebebi geleneksel beslenme alışkanlıklarımızdan kalojen içeren besinlerin kalkmasından kaynaklanmaktadır. Kalojen kemik yapısını besleyen en önemli besin maddesiyken yemek kültürümüzden uzaklaşması eklem hastalıklarının artmasına neden olmuştur. Kalojen en fazla, kelle, paça, kemik ve et suyunda bulunmaktadır. Sıkça kullanılması hastalığın etkilerini azami ölçüde azaltacaktır.
  • Isırgan : Isırgan otu yüksek derecede ağrı kesici özelliğe sahip olduğundan tavsiye edilen bitkilerdendir.
  • Kuşburnu : Yangı giderici ve C vitamini içeren bu bitkinin tüketimi faydalıdır.
  • Papatya : Yangı giderici ve sakinleştirici özelliğinden dolayı tüketilmesi gereken bitkilerdendir.
  • Ağrı giderici çay : 1 tatlı kaşığı ısırgan yaprağı, 1 yemek kaşığı kuşburnu, 1 tatlı kaşığı tane karabiber, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 çay kaşığı zencefil karıştırılır. Üzerine kaynar su dökülerek 5 dakika demlenmeye bırakılır. Bir tatlı kaçığı bal ilave edilerek içilmelidir.

Eklem ağrılarının giderilmesinde, hareketlerin artmasında ve yaşam kalitesinin yükselmesinde hekiminizin uyguladığı tedavinin yanında tüketeceğiniz besinler ve uygulayacağınız besinler etkili olacaktır.

Eklem Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Eklem sağlığımızı korumak için eklem hastalığına iyi gelen yiyecekler olan inflamasyon önleyici besinlerden tüketilmesi önerilmektedir. Tam tahıllar, zeytinyağı, soğuk su balıkları, kemik suyu, meyve ve sebzeler bolca tüketilmelidir.

Ayrıca bazı takviyelerin doktor kontrolünde alınması eklem hastalığına ne iyi gelir araştırmalarınıza detaylı bir cevap olacaktır. Bunlar glukozamin, kondroitin, omega, D vitamini, curcumin gibi takviyelerdir. Doktor kontrolünde uygun zaman dilimlerinde ve uygun miktarlarda alınması hastalık açısından olumlu olacaktır.

Eklem Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Eklem ağrıları yaşayanlar eklem hastalığına hangi bölüm bakar arayışına sıkça girmektedir. Bu hastalık için Ortopedi bölümünden randevu alınıp uzman hekimce muayene olunmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.