Prematüre Bebeklerde Jimnastik | Bebeğe Jimnastik Ne Zaman Yaptırılır?

27.08.2022
374
Prematüre Bebeklerde Jimnastik | Bebeğe Jimnastik Ne Zaman Yaptırılır?

Bilindiği üzere prematüre bebekler, normal doğum süresinden en az 3 hafta kadar erken doğanlardır. Yani aslında gebeliğin 37. Haftasından evvel dünyaya gelen bebeklere bu ismin verildiğini söyleyebiliriz. İster prematüre olsun isterse normal doğum ile dünyaya gelsin fark etmez, yeni doğan bebeklerde hem bedensel hem de zihinsel gelişimin sağlanması için mutlaka özel egzersizlerin yapılması gerekmektedir. İşte bu yazıda hem prematüre bebeklerde jimnastik yapılmalı mı sorusunun hem de yeni doğanlar için hangi egzersizlerin yapılması gerektiği konusunun detayına ineceğiz.

Bebek Jimnastiği

Doğumunu iple çektiğiniz bebeğiniz sonunda dünyaya geldi ve bir süre sonra önce başını kaldırmaya sonra doğrulmaya en sonunda da oturmaya başlayacak. İşte  doğduğu andan itibaren vücut gelişimini sağlayabilmek adına çeşitli egzersizlerin yaptırılması, uzmanlar tarafından oldukça yararlı bulunuyor. Sizler de az sonra vereceğimiz öneriler ile hem yeni doğanlarda hem de prematüre bebeklerde jimnastik nasıl yapılmalı sorusunun yanıtını alacaksınız. Ancak bu konuda anne adaylarına verilen en büyük tavsiyenin, devamlılık olduğunu unutmamak gerek. Çünkü düzenli hareketler, kasların gelişmesine yardımcı olur ve bu da bebeğin gelişimine olumlu bir şekilde katkıda bulunur.

Öyleyse, bir süre sonra doğrulmaya başlayacak daha sonra oturacak ve en nihayetinde de emekleyecek minikler için yapılması gereken çeşitli egzersiz tekniklerini aşağıdaki alt başlıklarda verelim…

Bebekler İçin Egzersiz Önerileri

Prematüre bebeklerde jimnastik ne gibi faydalar sağlar buna geçmeden evvel ilk olarak evre evre hangi hareketlerin yapılması gerektiğini sizlere kısaca anlatacağız. Anne ve bebek arasındaki paylaşımı güçlendiren, miniğiniz için oldukça faydalı olan bu tekniklerin birlikte yapılması gerekmektedir. Ancak verilen teknikler uygulanmadan önce mutlaka ve mutlaka bir çocuk doktoruna görünmeli ve eklem- kas problemi olmadığına emin olmalısınız. Aksi takdirde en ufak bir hareket dahi, bebeğinizde olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir.

Bu kısa bilgilendirmenin arkasından ilk olarak, daha kafasını tam olarak kaldıramayan bebekler için hangi egzersizlerin yapılabileceğinden bahsedelim.

Henüz Başını Kaldıramayan Bebekler İçin

Tekniklerin bu şekilde dönem dönem verilmesindeki amaç, bebeklerdeki kas gelişimin hangi evrelerde hangi egzersizleri destekleyeceğinin bilinmesinden kaynaklanmaktadır. Prematüre bebeklerde jimnastik için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak bebeğinizin boyuna uygun küçük bir top mevcut ise bunu egzersizdeki temel malzeme olarak kullanacağımızı belirtelim.
  • Topu hazırladıktan sonra bebeği yüz üstü olacak şekilde bu topun üzerine yatırın.
  • Bebek top üzerindeyken sizin yapmanız gereken ise onu bel çevresinden kavramaktır.
  • Yüzü size doğru dönük olan bebeğinizi top üzerinde ileri geri yavaş bir biçimde sallarken, bir süre başının hafifçe kalkmaya başladığını göreceksiniz.
  • Ancak ilk seferde bunu yapamayan minikler olduğu için endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
  • İlerleyen zamanlarda tarif edilen şekilde yeniden deneyebilirsiniz.

Başını Kaldırmaya Başlayan Bebekler İçin

Bebeğiniz artık başını kaldırmaya başladıysa o zaman yine onu fazla yormayacak ancak vücudu için oldukça yararlı bir egzersiz türünden bahsedelim.

  • Yukarıda bahsettiğimiz küçük top üzerinden alıştırmalarımıza deva edelim.
  • Bu kez o dönemdeki bir bebeğin ilgisini çekecek herhangi bir oyuncağı yere koyun.
  • Bebeğinizi yine sırt üstü, topun üzerine yatırın ve aynı şekilde ileri geri sallamaya çalışın.
  • Buradaki amaç, ilgi çekecek oyuncağın, ileri geri hareketler esnasında bebeğiniz tarafından alınmaya yani kavranmaya çalışılmasıdır.

Prematüre bebeklerde jimnastik konusundaki bu bölümü uygulamadan evvel mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Başını Dik Tutup Rahatça Oturabilen Bebekler İçin

Prematüre bebeklerde jimnastik, yeni doğan bebeklerdeki tekniklerden biraz daha farklı olabilmektedir. Bu bölümde bir de artık kendi başına oturma yetisi kazanmış minikler için yapılması gerekenlerden bahsedelim. Burada yine antrenmanlarımızda bizlere eşlik eden topun üzerine bebeğinizi bebeği oturtun. Hem sıkı sıkı kavrayın hem de onunla göz teması kurmaya çalışın. Son olarak yoğun üzerinde ufak ufak zıplatmaya başlayın. Ancak bu aşamada korkarak toptan uzaklaşmak isteyen minikleri o gün için daha fazla zorlamayın.

S.S.S

Bebeklerin Kasları Nasıl Güçlendirilir?

Gelişim aşamasına göre verilen egzersiz teknikleri düzenli olarak uygulandığında bebeğiniz kas- sinir sistemi gelişmiş olur.

Bebeğe Jimnastik Ne Zaman Yaptırılır?

Gün içerisinde fazla abartıya gerek duymadan 3-4 sefer bu egzersizlerin uygulanabileceğini söyleyebiliriz ancak huzursuzluk yaşayan bebeklerin bu tekniklere zorlanmaması gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.