Prematüre Bebeklerde Beyin Ultrasonu | Bebeklerde Beyin Ultrasonu Neden Çekilir?

07.09.2022
536
Prematüre Bebeklerde Beyin Ultrasonu | Bebeklerde Beyin Ultrasonu Neden Çekilir?

Beklenilen tarihten erken yapılan doğumlar anneleri paniğe sokabildiği gibi rahimdeki bebek için de aslında zor bir hayatın başlangıcıdır. Zor dememizdeki sebep aslında bu tür prematüre bebeklerde çok farklı ve ağır hastalıkların ortaya çıkması ihtimalidir. Örneğin; bağırsak delinmesi, bağırsak yırtılması, beyin kanaması, solunum rahatsızlıkları gibi daha pek çok illet bu küçük masum bedenleri bulabilmektedir. İşte bu yüzden bu konuda sizleri bilgilendirmek ve özellikle de beyin kanaması hakkında farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu arada bebeğiniz için radyasyondan tamamen uzak beyin ultrasonları mevcut olduğundan artık gönül rahatlığı ile sizler de çekim yapılmasına izin verebilirsiniz. Peki, prematüre bebeklerde beyin ultrasonu özellikleri neler ve hastalığın detayları hakkında detaylı bilgileri nasıl öğrenebiliriz?

Prematüre Bebeklerde Beyin Ultrasonu Kullanılır mı?

Anlamını tam olarak bilmeyenler için prematüre bebek nedir kısaca tanıtalım. Bilindiği üzere kadınların hamilelik süreleri 39. haftada sonlanmaktadır. 37 ile 39 arasındaki haftalar da aslında erken değil ama normal bir doğum süresi olarak görülebilir. İşte tam bu noktada 37. Haftadan da kısa süren gebelikler için erken doğum sinyali verilmektedir.  Uzaktan bakıldığında oldukça sürprizli ve heyecan verici bir durum olarak görülse de aslında erken doğumlarda ne yazık ki büyük sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Bu doğum esnasında olmasa dahi, bebek eve geçtikten sonra bağışıklık sistemindeki  güçsüzlüğün daha net ortaya çıkması, bağırsak konularında problemler olması ve bunun gibi pek çok sorun altından kalkmaya çalışmak minik bedenleri bazen yenik düşürebilmektedir.

Hele ki son zamanlarda kalp krizi riskinin bebeklerde artış göstermesi durumu göz önüne alındığında akıllara pek çok soru işareti takıldığını söyleyebiliriz. Bunlardan bir tanesi de prematüre bebeklerde beyin ultrasonu nasıl çekili sorusudur…

Beyin Kanaması Bebekler İçin Ölümcül mü?

Beyin kanaması ilk etapta bazen kişinin kendisinin dahi anlayamayacağı semptomlar gösterir. Bir iki gün içerisinde bu semptomlar yoğun bir şekilde kişiyi saracak ancak şanslı olanlar rahatsızlığın  pençesinden kurtarılacaklardır. Prematüre bebeklerde beyin ultrasonu detayına geçmeden evvel ilk olarak beyin kanaması ve semptomları hakkında konuşalım:

  • Bilindiği üzere prematüre bebekler anne rahmindeki gelişimlerini tam olarak tamamlayamamaktadırlar.
  • Bu durum, beyin, solunum yolları, bağırsak delinmesi, Bağırsak yırtılması, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi daha pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
  • O yüzden prematüre bebekler dünyaya geldiklerinde hem tedavi hem de gözlem altında tutulmalıdırlar.
  • Birkaç haftalık süreçten sonra doktor tavsiyeleri ile evine giden kişilerin bebeklerinde ani rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
  • Prematüre bebeklerin bu kadar kolay ve çok hastalanmalarındaki sebebin organlarındaki gelişimlerin tamamlanamaması olduğunu söylemiştik.

Hastalık ve sebepleri hakkında az çok detay verdikten sonra şimdi bir de bu rahatsızlıklar için nasıl teşhis konulduğuna bakalım…

Beyin Kanaması Teşhisinde Beyin Ultrasonu

Dünyaya erkenden gözlerini açan prematüre bebekler için herhangi bir sorunun bulunup bulunmadığını anlamak amacı ile ilgili tetkikler- muayeneler gerçekleştirilmektedir. Solunum, bağırsaklar, kalp ve damar gibi organların yanı sıra bir de beyinde herhangi bir sorunun var olup olmadığına bakmak için Prematüre bebeklerde beyin ultrasonu da çekilme imkanı bulunmaktadır. Ancak radyasyon riski olan bir cihaza gelişimleri tamamlanmamış bebeklerin götürülmesi ne kadar doğru diyorsanız sizlere “ transfontanel “ adı verilen radyasyon bulunmayan ve ses dalgaları ile işlem gören bir teknolojiden bahsedebiliriz.

Peki, MR ya da röntgen gibi yöntemlerden daha kesin sonuçlar elde edilmez miydi? Bebeğin bu tür cihazlar içerisinde hareketsiz kalması neredeyse imkansız olduğu için haliyle en avantajlı sistem şu an için transfontaneldir diyebiliriz.

Transfontanel Ultrasonu Kimler Kullanılır?

Kullanımı kolay olsa da sistemsel olarak karışık bir yapıya sahip olduğu için hastanelerdeki bu tür aygıtları genellikle özel eğitimler alan radyoloji uzmanları kullanmaktadır. Ayrıca ultrason sonrasında raporlama yapılması gerektiği için bunları uzman kişilerin idare etmesi gerekmektedir diyebiliriz.

S.S.S

Bebeklerde Beyin Ultrasonu Neden Çekilir?

Özelikle erken doğan prematüre bebeklerde beyinde bir hasar ya da anomali olup olmadığını incelemek amacı ile transfontanel adı verilen radyasyonsuz bir  beyin ultrasonu çekilmektedir.

Beyin Ultrasonu Ne Kadar Sürer?

Beyindeki anomalileri araştırmak için kullanılan ultrasonlarda görüntüleme işlemleri en fazla 30 ila 40 dakika arasında sürmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.