Doğal Sağlık

İdrar Tutukluğu Nasıl Geçer | İdrar Yapma Zorluğuna Ne İyi Gelir?

06.03.2021
859
İdrar Tutukluğu Nasıl Geçer | İdrar Yapma Zorluğuna Ne İyi Gelir?

İdrar tutukluğu, kadın erkek ayırt etmeden her cinsiyette sık görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle halk arasında idrar yapamama durumu olarak adlandırılan idrar tutukluğu, kişinin boşaltım sistemine zarar vermektedir. Mesanenin gerektiği kadar boşaltılamaması durumunu belirten idrar tutukluğu, idrar yolu hastalıklarından biridir. Şiddetlendiğinde ve fazla rahatsızlık vermeye başladığında en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. İdrar tutukluğu nasıl geçer? Sorusunun cevabını makalenin devamında bulabilirsiniz.

İdrar Tutukluğu Nedir?

İdrar tutukluğu, hastanın idrarını yapmakta zorlanma veya tam yapamama olarak adlandırılan bir hastalıktır. Tıp dilinde iki adet çeşidinin sık görüldüğü idrar tutukluğu; akut ve kronik olmak üzere hastalarda seyir etmektedir.

Akut idrar tutukluğu hastalığında, hasta idrarını hiç yapamamaktadır. Akut idrar tutukluğu geçiren hastalar için, bir sağlık kuruluşunda tedavi görmek zorunlu hale gelmektedir. Bunun nedeni ise, boşaltım sisteminin bozulması ve bu yüzden tüm vücuttaki dengenin alt üst olmasıdır.

Sindirim sistemini de dolaylı yoldan etkileyen akut idrar tutukluğu, tedavi edilmez ise pek çok kötü sonuca sebep olabilmektedir. Kronik idrar tutukluğu ise, hastanın idrarını tam olarak yapamaması durumudur.

Kronik idrar tutukluğunda hasta idrar yapmakta zorlanır ve çok az miktarda kesik bir şekilde idrar yapar. İdrar tutukluğu hastalığının iki çeşidinde de; gerekirse evde doğal yöntemler ile tedavi, gerekir ise bir doktora danışılarak ilaç ile bir tedavi gerekmektedir.

İdrar Tutukluğu Nedenleri Nelerdir?

Belirtileri arasında; karnın şişmesi ve idrar yapma isteği var iken yapılamaması durumları hastalığın erken belirtilerindendir.

Psikolojik nedenler, rutin olarak kullanılan ilaçlar, çeşitli enfeksiyonlar, yaşlılık, idrar yolu enfeksiyonu gibi pek çok nedenden dolayı ortaya çıkan idrar tutukluğu; bol su tüketimi ile hafifleyecektir.

İdrar Tutukluğu Nasıl Geçer?

Aynı zamanda, bir idrar testi yapılmasını gerektiren idrar tutukluğu hastalığı için en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilmektedir. İdrar tutukluğu nasıl geçer? sorusuna verilecek diğer cevaplardan biri ise sıcak bir duş almak olacaktır. Gün içerisinde yeterli oranda su tüketmek ve yürüyüş yapmak da idrar tutukluğu hastalığının tedavisine yardımcı olmaktadır.

İdrar tutukluğu nasıl geçer? Sorusunun genel cevaplarından olan bir doktor gözetiminde tedavi görme durumu kesinlikle göz ardı edilmemeli ve hastalığın ilerlemesine izin verilmemelidir.

İdrar yapamama neden olur?
Idrar yapamama nedenleri belirli etmenlere göre farklılık gözetir. Bunlar psikolojik nedenler, alınan ilaçlar, enfeksiyonlar ya da kişinin yaşına göre belirli problemlerdir. Bunlar çeşitli tıbbi tedavilerle önlenebildiği gibi bitkisel çaylarla da ev ortamında önlenmesi mümkün.
Mesanenin idrarı tam Boşaltamamasına ne denir?
Mesanenin idrarı tam anlamıyla boşaltamaması fiziksel anlamda nörojen mesane olarak adlandırılır. Nörojen mesaneli hastalar idrar yapma fonksiyonlarında bozukluk yaşarlar. Burada idrarın tam anlamıyla boşaltılamaması idrar yollarında taş oluşma problemini de meydana getirir. Bu tıbbi bir müdahale gerektirebilir. Doktor kontrolünde olunması önemli.
Çiş yapmak için ne yapmalı?
Çiş yapamayanlar için çeşitli bitkisel ürünler tüketilebilir. Bunlar yeşil çay, maydanoz çayı, ardıç çayı, atkuyruğu otu, alıç meyvesi ve son olarak karahindibadır. Her birinin tercihan suyunu tüketebilirsiniz. Tercihen de direkt olarak salatalarda da kullanılması mümkün. Bağırsakları çalıştırdığı gibi güçlü bir idrar sökücü yanları da vardır.
İdrar yapılmazsa ne olur?
Idrar yapılmazsa, idrar torbası şişer. İdrar torbasının şişip beden içerisinde patlaması istenmeyen sonuçlar oluşturur. Bu durum sağlık açısından kesinlikle risklidir. İdrar yapılamadığı zaman tedavi yöntemleri uygulanmalı. Bu tercihen tıbbi yöntemlerle tercihen de idrar sökücü bitkisel ürünler tüketilmeli. Aksi takdirde yan etkisi kalıcı olabilir.

İlginizi Çekebilir;

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler

Covid 19 Öksürük Nasıl Geçer?

Böbrek Ağrısı Nasıl Geçer?

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.