Doğal Sağlık

Plazma Tedavisi | Plazma Tedavisi Nedir?

24.09.2021
345
Plazma Tedavisi | Plazma Tedavisi Nedir?

Plazma tedavisi, özellikle son dönemde ortaya çıkan ve dünyanın tüm ülkelerini etkisi altına alan bir yöntem olarak dikkat çeker. Hastalığı geçirmiş ve ardından sağlıklı bir hale gelmiş olan kişilerden alınan kan plazmaların, halen hasta olan kişilere enjekte edilmesine Plazma tedavisi adı verilmektedir.

Plazma Tedavisi Nedir?

Plazma tedavi yöntemi son derece eski olmasının yanı sıra ilk defa 1900’lü senelerde uygulanmıştır. Daha önceden Ebola, SARS, MERS gibi virüslerin yayılmasının ardından hastalığı tedavi edebilmek için kullanılmıştır. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış olan bir kişi, bunu başarılı bir biçimde atlattıktan sonra onun kanında protein ve antikorlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar virüse karşı kazanılmış olan bağışıklığın simgeleridir.

Adı geçen bu yapılar, kan plazması içinde ve sarı sıvı olarak tanımlanmış olan kısmında yer almaktadır. Bunlar bağış yoluyla alınarak, hastalığa yakalanmış ve henüz atlatmamış olan kişilere enjekte edilmektedir. Bu yöntemin çok yüksek bir başarı şansının olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunun en güzel örneği ise ABD’nin bir önceki başkanı olan Donal Trump’ın iyileşme sürecidir. Çünkü kendisi, plazma tedavisinin sonrasında hastalığı atlatmıştır.

Plazma Tedavisi Nasıl İşe Yarar?

Plazma tedavisinin işe yaraması söz konusudur. Bu durumu şu şekilde ifade etmek lazım;

  • Hastalığın bulaşmasının ardından vücutta doğal olarak tanımlanmış olan birtakım bağışıklık elemanları ortaya çıkar. Bu sayede hastalık durdurulmaya çalışılır.
  • Bunun ardından kişinin bağışıklığının yeterli ve güçlü olmaması halinde rahatsızlıkta ilerleme görülür.
  • İşte böyle bir durumda yapılacak olan şey ise Plazma tedavisi olarak karşımıza çıkar.
  • Önceden bu hastalığı geçirmiş, atlatmış, vücudu yeterinde antikor sağlamış olan kişilerden plazmalar dikkatli şekilde alınır ve hasta olan kişiye enjekte edilir.
  • Tedavi bu şekilde işe yaramaktadır.

Plazma Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Plazma tedavisinin uygulanmış olduğu durumlar söz konusudur. Bunların başında Covid rahatsızlığı gelmektedir. Bulaşıcı olmasından dolayı çok kolay bir biçimde yayılan bu salgın, özellikle diyabet ve kalp hastalığı olan kişiler için büyük bir risk olarak tanımlanır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi yeterli bir biçimde çalışmaya veya iyi olmayan kişilerde de bunun uygulanması söz konusudur. Plazma tedavisi bu açıdan bakıldığında kesinlikle destekleyici olan özelliğiyle  öne çıkar.

Plazma Tedavisi Bağış Süreci Nasıldır?

Plazma tedavisi bağış süreci büyük bir önem arz eder. Bunun için tanımlanmış aşamalar şöyledir;

  • HPV gibi rahatsızlıkların olmaması lazım.
  • Kişinin hastalığı geçirmesi ve iyileşmesi şarttır.
  • Kan bağışı öncesinde 14 günlük bir bekleme süresi söz konusudur.
  • Plazma bağışı olmadan test yapılmaktadır.
  • Negatif sonucun alınmasının ardından bağış için Kızılay kurumunun belli temsilciliklerine gidilmelidir.
  • Alınan plazma çerçevesinde bir test daha yapılmaktadır.
  • Tüm bunların ardından ilgili plazma hastaya uygulanır.

Plazma tedavisi bağış aşaması bu şekildedir.

Covid Plazma Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Covid Plazma tedavisi riskleri her zaman en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Bunlar şöyledir;

  • Plazma tedavisi riskleri içinde kan yoluyla bulaşan bazı hastalıkların kişiye geçmesi söz konusu olabilmektedir. Bunların başında ise Hepatit B ve C ile HIV gelmektedir. Bundan dolayı ilgili uygulama öncesinde kesinlikle kan tahlillerinin başarılı bir biçimde yapılması ve buna göre karar verilmesi çok mühim bir detaydır.
  • Ayrıca alerjik olarak tanımlanmış birtakım reaksiyonların ortaya çıkması, akla gelecek olan ihtimallerin içinde bulunur.
  • Bunun yanı sıra gerek nefes alma ve verme sırasındaki zorluklar, gerekse akciğer hasarının riskler içerisinde bulunduğunu hiçbir şekilde unutmamak lazım.

Bundan dolayı uzmanların kesinlikle birtakım tıbbi uygulama ve testleri tamamlanması, bunun ardından ilgili sürecin ve tedavinin yapılmaya başlanması gerekiyor. Böylelikle ortaya çıkabilecek olası sorunlar da engellenmiş olur.

Covid Plazma Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Covid Plazma tedavisi uygulanış şekli son derece açıktır. Bu şöyledir;

  • Türkiye’deki uygulamaya baktığımız zaman ilk olarak ilgili hastalığı geçirmiş olan kişiler bulunur.
  • Bunların en son sağlık durumuna bakılır ve gerekli kontroller gerçekleştirilir. Covid hastalığına yakalandıktan sonra bunu atlatması, ardından ise antikor oluşturması temel şartlar olarak karşımıza çıkar.
  • Sonrasında birtakım testler yapılır. Bulaşıcı bir hastalığının olup olmadığına bakılır.
  • Antikor seviyesi büyük öneme sahiptir.
  • Plazma tedavisi kapsamında plazmalar özel bir teknik sonrasında alınır.
  • Bunlar tamamen steril bir ortamda korunur.
  • Hangi hasta üzerinde uygulama söz konusu olacaksa, enjeksiyon yoluyla plazmaların verilmesi sonrasında süreç de tamamlanmış olur.

Covid Plazma Tedavisi Nerelerde Uygulanıyor?

Covid plazma tedavisi birçok farklı ülkede uygulanmaktadır. Bunların başında ABD gelmektedir. Özellikle bu yönteme dair yetişmiş birçok uzmanın bulunmasından dolayı sistem ilerlemiştir. Bunun sonrasında hastalığı geçirmiş olan kişilerden alınmış olan plazalar, durumu çok daha kötü olanlara uygulanır. Türkiye’de de Plazma tedavisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Hem hastaneler hem de Kızılar bu konuda yetkilidir. Bu noktada bir plazma bankası oluşturulmuştur.

Plazma tedavisi nedir?

Plazma tedavisi, bulaşıcı bir hastalığı atlatmış olan kişilerden alınan ve içinde protein ile antikorların bulunduğu plazmaların, hasta insana enjekte edilmesi demektir.

Plazma tedavisi hangi hastalıklarda uygulanır?

Plazma tedavisi uygulandığı rahatsızlıklar arasında Covid, MERS, SARS öne çıkar.

Plazma tedavisi sonuç verir mi?

Plazma tedavisi, yapılan araştırmalar sonrasında sonuç veren bir yöntem olarak tanımlanır.

İlginizi Çekebilir;

Covid-19 Belirtileri Gün Gün | Aşama Aşama Covid-19

Covid 19 Öksürük Nasıl Geçer?

Covid-19 Şekeri Yükseltir Mi?

Covid-19 Öksürüğü Nasıl Geçer?

Covid-19’un Tanısı Nasıl Konulur?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.