Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Duyu Bütünleme | Prematüre Bebeğin Özellikleri Nelerdir?

22.09.2022
276
Prematüre Bebeklerde Duyu Bütünleme | Prematüre Bebeğin Özellikleri Nelerdir?

Prematüre bebeklerde duyu bütünleme nedir? Duyu bütünleme sorunları neden oluşur ve engellenmesi için neler yapılabilir? Hangi çocuklar duyu bütünleme problemi ile karşı karşıya? Detaylar için okuyun!

Prematüre bebeklerde beklenen anne karnındaki gelişim istenilen düzeyde tamamlanmama riskine sahip olduğundan özellikle duyu bütünleme gibi önemli konularda daha yavaş bir gelişme görülebilir. Prematüre bebekler de her duyu sisteminden gelen uyaranları doğru olarak algılasa da bu duyuların girdilerinde ve bütünlemelerinde bazı problemler ile karşı karşıya kalınabilir.

Prematüre Bebeklerde Duyu Bütünleme Nedir?

Duyu bütünleme işlemi dışarıdan alınan uyaranların vücut tarafından algılanması ve çevreye uygun şekilde şekillenen bütünlüklerin oluşmasıdır. Bu işlem sırasında bebekler algılamış oldukları uyaranları nörolojik bir şekilde beyine iletir ve beyin algılanan uyarının doğru bir şekilde işlenmesini sağlar.

Duyu bütünleme işlemi için ilk olarak çevreden gelen duyu algılanır. Daha sonra bu duyu merkezi sinir sistemi ile beyine giden bir sistem oluşturulur. Son olarak beyin uyarana uygun bir tepki oluşturur ve bebek uyarana uygun bir tepki gösterir.

Prematüre Bebeklerde Görebilecek Duyu Bütünleme Problemleri

Bebeklerde duyu bütünlemede inceleme yapıldığında bebeklerin gelişimine bağlı olarak uyaranları sorunsuz bir şekilde algıladıkları görülmüştür. Ancak bazı bebekler normal doğan bebekler kadar beklenen tepkiyi geliştiremezler.

Bebeklerde duyu bütünleme problemleri içerisinde sıklıkla şu durumlar görülür;

  • Oral defans yani beslenmeye tepki konusunda problemler ile karşılaşılabilir. Bu durumda bebekten beklenen emme hareketi problemli olacaktır.
  • Prematüre bebekler doğumun ardından Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi içerisinde bekler. Bu durumda da bebeğin tat ve koku, somatik duyular gibi uyaranları daha düşük olacaktır.
  • Prematüre bebeklerde derin basınca cevap, vestibüler uyarana cevap ve okulo motor kontrol gibi duyu bütünleme durumlarında da daha sık problem yaşandığı görülür.

Duyu Bütünleme Problemi İle Karşılaşan Çocuklar

Duyu bütünleme probleminin oluşması için özellikle risk altında bulunan gruplar bulunuyor. Prematürelerde duyu bütünleme konusunda en sık yaşanan problemlere neden olur.

Bunun yanında evde kapalı olarak büyüyen, teknolojik cihazlar ile çok erken yaşta çok yüksek süre birliktelik geçiren ve yeterince etkileşim girmeyen çocuklarda da duyu bütünleme problemlerinin oluştuğu görülebilir.

Bebeklerin doğdukları andan itibaren tüm duyu alanlarına ilişkin oyun ve oyuncaklar ile oynaması, çocuğun yetişkinler ile doğru etkileşime girmesi ve uygun yaşlara geldiklerinde ise akranları ile etkileşime geçmesi duyu bütünlüğü açısından önemli bir durumdur.

Prematüre Bebeklerde Bireyselleştirilmiş Duyu Bütünleme Müdahaleleri

Prematüre bebeklerde oluşabilecek duyu bütünleme problemleri için uygulanması gereken bazı müdahaleler bulunur. Bireyselleştirmiş olarak uygulanacak olan bu müdahalelerde;

  • Bebeğin uyanıklık durumunu kontrol edebilmesi ve bu durumu sürdürebilmesi için bazı uyarılma müdahaleleri gerçekleştirilir.
  • Bebeğin dikkatini belirli bir alanda toplayabilmesi ve bu dikkati uygun bir şekilde ilerletmesi için dikkat uyaranları sunulur.
  • Bebeğin davranışının bilinçsiz bir şekilde sunduğu heyecan tepkisi bulunur. Heyecan için bazı uygulamalar gerekir.
  • Duyusal bütünleme için bebeğin amaçlı davranışlarının bulunması gerekir. Bunun için de destekleyici etkinlikler düzenlenir.

Duyu bütünleme için tüm bu adımlar ve etkileşimler bebeğe özgü olarak düzenlenir.

0-6 Yaş Arasında Duyusal Gelişim İçin Nelere Dikkat Edilmeli

Prematürelerde duyu bütünleme ve tüm çocuklar için 0 – 6 yaş arasında bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Doğum itibari ile bebek ile konuşma, bebeğe dokunma gibi etkileşimlerin yanında çocuğun uygun dönemde yüz üstü bırakılması gibi gelişimsel takviyeler yardımcı olacaktır.

Bunun yanında etkileşim temelli masajlar, motor gelişim için uygun basamaklar sunmak ve bebeğinizin zihinsel gelişimini destekleyecek oyun – oyuncular duyu bütünleme konusunda bebeğinize yardımcı olacaktır.

S.S.S

Duyu Bütünleme Bozukluğu Düzelir Mi?

Duyu bütünleme bozukluğu fark edilen yaşa bağlı olarak ortadan kaldırılması mümkün olan bir durum değildir. Kişinin daha kolay yaşaması için iyileştirilebilir ve buna uygun tedavilerden yararlanılabilir. Ancak tamamen ortadan kalkacağına yönelik herhangi bir kesinlik sunulamaz.

Prematüre Bebek Duyu Bütünleme Kaç Yaşa Kadar Yapılabilir?

Prematüre olan ya da olmayan bebeklerde duyu bütünleme problemleri ile karşılaşılırsa 3 ay ile 15 yaş arasında duyu bütünleme terapileri uygulanabilir. Ne kadar erken bir zamanda başlanırsa o kadar iyi sonuç alınabilir. Yetişkinler için de özel terapiler bulunur.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/premature-bebekler-yasitlarini-ne-zaman-yakalar/

https://www.dogalsaglik.com/dogal-yontemlerle-boy-uzatma/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.