Doğal Sağlık

Bronşit Hastalığına Ne İyi Gelir

30.10.2022
224
Bronşit Hastalığına Ne İyi Gelir

Akciğerlerde bulunan küçük hava kesecikleri olan bronşiollerde enfeksiyon oluşmasına bronşit denir. Görülme sıklığı mevsim şartlarına ve hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bronşit hastalığına ne iyi gelir sorusundan önce hastalığı tüm yönleriyle ele almak gerekir. Akut ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılan bu hastalık çocuklarda daha sık gözlemlenebilmektedir. Akut hastalığın daha kısa süreceğini ifade ederken, yeterli ve doğru tedavi uygulanmadığından kronik bronşite dönüşmektedir.

Akut bronşit; En sık görülen alt solunum yolu enfeksiyonlarından olan akut bronşit 2 yaş altı çocuklarda daha çok görülmektedir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yol açan viral patojenler aynı zamanda akut bronşitin oluşum sebebidir.

Kronik bronşit; Uzun süreli sigara kullanımında, KOAH hastalığı gelişiminden hemen önceki evredir. Özellikle kış aylarında en az 3 ay süren öksürük ve balgam varlığında kronik bronşitten söz edilebilir.

Doktora başvurulmadan iyileşme durumu olmayan bir hastalıktır. Ancak hekim kontrolünde evde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olmaktadır. Havasız, nemli ortamlardan uzak kalmak, bol sıvı tüketmek, sigara dumanından uzak kalmak, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici beslenmeye dikkat etmek, temizliğe dikkat etmek gibi bazı unsurlarda tedaviyi destekleyici önlemler alınabilir.

Bronşit Hastalığına Ne İyi Gelir; Bronşit Hastalığının Belirtileri

Bronşit hastalığının belirtileri, akut bronşitte daha çok ağır geçen üst solunum yolu enfeksiyonunun akabinde başlayan balgamlı öksürük, kronik bronşitte ise herhangi bir enfeksiyon olmamasına rağmen uzun süren ve geçmeyen öksürük belirti olarak adlandırılabilir. Uzman bir hekim tarafından yapılacak fiziki muayene bazı testlerin ardından konulacak tanı ile tedavi başlayabilir. Uygulanabilecek testlerin bazıları ise şunlardır;

Kan tetkikleri, kan değerlerine bakıp enfeksiyon ve kansızlık açısından değerlendirilmesini sağlar.

Balgam testi; Balgamda bulunan bakterileri ve diğer özelliklerin tayinini sağlar.

Spirometre; Bronşiyel tüplerdeki daralmanın ne kadar olduğunu ve solunumdaki havanın miktarını ölçer.

Akciğer Röntgeni; Zatürre veya diğer hava yolu tıkanmalarında tıkanıklıkları göstermekte kullanılan bir yöntemdir.

Hekim muayenesi, gerekli testler ve hastadaki şikâyetlerin birleşimi sonrasında uygun tanı konulmaktadır. Hasta şikayetleri arasında; sarı veya yeşil balgam, ateş, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi enfeksiyonel belirtiler bronşit tanısında önemlidir. Kronik bronşit de akut bronşitten farklı olarak sık tekrarlanan şiddetli akciğer enfeksiyonları, düşük oksijen seviyesinden dolayı, dudak, göz ve tırnak çevrelerindeki mavimsi renk, uzun süreli yorgunluk hali, hareket halindeyken çabuk yorulma ve gelişen nefes darlığı gibi belirtiler ön plana çıkmaktadır.

Bronşit Hastalığına Ne İyi Gelir; Bronşit Hastalığında Diyet

Bronşit hastalığı tedavi sürecinde hekim tarafından uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra temiz, steril ve havadar ortamda yaşamaya dikkat edilmeli, ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici beslenme programları uygulanmalıdır. Bronşit hastalığında diyet listesinde;

  • Havuç, elma, kayısı, biber ve domates gibi A vitamini açısından zengin besinler bolca tüketilmelidir.
  • Nanedeki etken madde olan mentol burun tıkanıklığının giderilmesinde oldukça faydalıdır. Bronşit bulgularını hafifletmede nane tüketimi önemli bir rol oynamaktadır.
  • C vitamini güçlü bir antioksidan olduğundan tedavi sürecinde bolca kullanılması bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Portakal, kekik, kivi, maydanoz ve koyu yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengin sık tüktilmesi gereken besinlerdendir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği kabul edilen ginseng, doğu tıbbında yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir.
  • Somon ve sardalya tarzı yağlı balıklar enfeksiyonları ortadan kaldırmakta etkilidir. Dolayısıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Yeşil çay, antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Grip virüsünün yayılmasını önlediği saptanmış durumda olan yeşil çayı bolca tüketmek tedavi sürecinde destekleyici unsurdur.

Tüm bu besinler, Bronşit hastalığına ne iyi gelir araştırmasının da en geniş kapsamlı cevabı niteliğindedir.

Bronşit Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Tüm hastalıklarda olduğu şekilde, Bronşit hastalığında doğal tedavi yöntemleri hekim tedavisinin yanında destekleyici unsur olarak ve hekim kontrolünde yapılmalıdır.

İncir kürü; 2 su bardağı içme suyunu kaynatıp, kaynadıktan sonra içine 15 adet kuru incir ilave edilmelidir. 10 dakika daha kaynaması beklendikten sonra ılıması için beklenmelidir. Ardından 2-3 parçaya bölünüp her biri öğünlerden 15 er dakika önce aç karnına içilmelidir. 10 gün süre ile kullanılıp 3 gün ara verilmelidir. Toplamda 20 gün bu küre devam edilmelidir.

Yulaf samanı kürü; Bir tatlı kaşığı yulaf samanı kaynamakta olan suya ilave edilmelidir. 5 dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. 3 hafta boyunca 2 çay bardağı içilecek şekilde küre devam edilir. Her içim için taze demlenmelidir. Kesinlikle 10 saatten fazla beklemiş su kullanılmamalıdır. Bronşit hastalığına ne iyi gelir arayışında olanlar için  kurtarıcı niteliğinde bir kür olacaktır.

Bronşit Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Bronşit hastalığına iyi gelen yiyecekler vücudun bağışıklık sistemini arttıracak besinlerden oluşmalıdır. Bunlar A,C,B ve benzeri vitaminleri içeren yiyecekler tercih edilmelidir. Portakal, kekik, kivi, kırmızı biber, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini bakımından zengindir. Dolayısıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek bronşit etkilerini azaltır.

Zerdaçal olarak bilinen bitki ise içeriğindeki antiinflamatuar özelliğinden dolayı bronşit hastalığının semptomlarının giderilmesini sağlamaktadır. Bir bardak sütün içerisine 1 tatlı kaşığı olacak şekilde karıştırıp tüketilmelidir. Yine aynı şekilde rezene, zencefil, adaçayı, zencefil ve ıhlamur gibi bitki çayları enfeksiyon giderici özelliği olduğundan hastalığın seyri sırasında kullanılması faydalı olacaktır.

Bronşit Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Bronşit hastalığına hangi bölüm bakar sorusu hastalıkla mücadele eden herkesin ortak kaygısıdır. Bronşit hastalığına Göğüs Hastalıkları ve Alerji Hastalıkları Bölümü bakmaktadır. Uzman hekimlerin kontrolünde gerekli tedaviler uygulanılarak iyileşmeniz sağlanmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.