Doğal Sağlık

Tüp Bebek Tedavisi | Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

15.09.2021
392
Tüp Bebek Tedavisi | Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi kısırlık, enfeksiyon, sperm kalite düşüklüğü ve aşırı kilo gibi sebeplerle çocuk sahibi olmayan çiftlere uygulanan üreme tekniğidir. Tedavi sürecinde yumurta ile spermler toplanarak laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Yumurtaların döllenmesi ardından embriyo aşaması laboratuvar ortamında gerçekleşir. Embriyo anne adayının rahmine yerleştirildikten sonra doğal yollarla oluşan gebelikten farksız şekilde gebelik süreci başlar.

Tüp Bebek Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?

Tüp bebek tedavi süresi anne ve baba adaylarına belirli test ve tahlillerin yapılması ardından karar alınmasıyla başlar. Yumurtalıkların ve rahmin durumuyla birlikte erkeğin sperm kalitesi test edilir. Sürecin başlaması için yumurta üretiminin arttığı adet döneminin gelmesi beklenir. Adet döneminin 2. veya 3. Gününde tedavi süreci başlar. Bu sürece kadar anne adayına doktor tarafından verilen hormon iğnelerinin kullanılması gerekir.

Tüp bebek tedavisi sürecinde sağlıklı beslenmek ve faydalı besinler tüketmek önemlidir. Tüp bebek tedavisi görecek anne adaylarının ideal kiloda olması gerekir. Anne adayları fazla çay ve kahve tüketmemelidir. Bu süreçte etkili sonuçlar almak için havuç ve incir kürü yapılarak tüketilebilir. 2 adet havuç, 20 adet kuru incir ve yarım litre klorsuz suyu 20 dakika kaynattıktan sonra kür elde edebilirsiniz. Her sabah kahvaltıdan 15 dakika önce bu kürü uygulayabilirsiniz. Tedavi sürecinde kullanacağınız kür ve beslenme düzeninize öncelikle doktorunuza danışmanız ve uygun görülmesi halinde uygulamanız önemlidir.

Tüp bebek tedavisi için yumurta üretiminin arttığı tarihlerde yumurta ve spermler alınarak laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Döllenmenin sağlanması ardından laboratuvar ortamında embriyo oluşur. Embriyonun anne karnına yerleşmesiyle gebelik süreci başlar. Bu süreçte anne adayının doğal beslenmesi, paketli ürünler uzak durması ve fayda sağlayacak bitkisel ürünler kullanması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi anne ve baba adaylarının belirli testlere girmesi ardından başlamalıdır. Öncelikle yumurtaların durumu ve sperm kalitesi test edilir. Anne adayının adet dönemine girmesi beklenir. Adetin 2. ya da 3. gününe kadar 10 gün boyunca hormon iğneleri kullanılır. Hormon iğnelerinin kullanıldığı sürece rutin kontroller devam eder.

Tüp bebek tedavi süresi hormon takviyesinden sonra çatlatma iğnesinin kullanılmasıyla devam eder. Yumurta toplama işleminden önce 46 saat içerisinde yumurtaların olgunlaşması sağlanır. Daha sonra anestezi ile yumurtalıklar toplanır. Aynı gün baba adayından sperm alınarak laboratuvar ortamında döllenme yapılır. Tüp bebek tedavisi ortalama 20 gün içerisinde tamamlanır.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi uygulanan durumlar; kısırlık, anne adayında enfeksiyon, baba adayında sperm kalitesinin düşüklüğü, aşırı kilo ve bilinmeyen sebeplerle çocuk sahibi olamama durumunda uygulanır. Tüp bebek tedavisi başlamadan önce anne ve baba adaylarına çeşitli testler ve tahliller yapılır. Doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali olmayan çiftelere tüp bebe tedavisi uygulanır.

Tüp Bebekte Yerleşme Kanaması Kaçıncı Gün Olur?

Tüp bebek için tedavi yumurtalıkların toplanması ve sperm ile laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ile yapılır. Döllenme başladıktan sonra embriyo laboratuvar ortamında gelişilir. Embriyonun anne rahmine yerleştirilmesiyle tedavi tamamlanır. Tüp bebekte yerleşme kanaması 5-6 gün sonrasında gerçekleşir. Pembe veya kahverengi lekeler oluşması normaldir. Kırmızı ve yoğun kanamalarda doktora bildirilmesi gerekir.

Tüp Bebekte En Önemli Aşama Nedir?

Tüp bebek için tedavi farklı sebeplerden dolayı çocuk sahibi olmayan çiftlere uygulanır. Tüp bebekte en önemli aşama çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurtalıkların toplanma aşamasıdır. Bu süreçte anne ve baba adayları beslenmesine dikkat etmelidir. Yumurta kalitesini artırmak için çörek otu yağı, omega 3, A ve E vitamini alınması hücre sağlığını artırır. Zerdeçal, arı poleni, safran gibi bitkisel ürünler bu aşamada doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri beslenme düzenidir. Yumurtalıkların gelişmesi için çatlatma iğnesi yapılana kadar anne adayı düzenli spor yapmalı ve beslenmesine dikkat etmelidir. Yumurtalık kalitesini artırmak için uygulanabilecek çeşitli bitkisel kürler doktor tavsiyesi ile kullanılabilir. Çörek otu yağı yumurta kalitesinin artmasını sağlayan etkili bitkisel ürünlerden biridir.

Tüp Bebek Tutmazsa Adet Ne Zaman Olur?

Tüp bebek için tedavi embriyonun anne rahmine yerleşmesi ile tamamlanır. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalındığında ağrı ve kanama yaşanır. Tüp bebek tutmazsa adet kanaması 2 ay içerisinde olabilir. Bu süreçte uygulanan iğneler sebebi ile 1-2 ay kadar adet düzensizliği yaşanması mümkündür. Tüp bebek tedavisi tutmadığında normal adet döngüsünden 10-14 gün sonrasında adet dönemi başlar.

Tüp Bebek Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Tüp bebek için tedavi transfer aşamasından sonra tamamlanır. Bu aşamadan sonra bebeğin rahme yerleştiği ağrı ve kanama ile anlaşılabilir. 10-12 gün içerisinde kramp benzeri ağrılar ve pembe ya da kahverengi lekelenmeler görülür. Tüp bebek belirtileri doğal yollarla gebe kalınması ile aynı belirtilerdir. 1 ay içerisinde anne adayında mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, kanama belirtileri görülür. Bu belirtilerin anne adayının sağlığını etkilememesi için düzenli ve doğal beslenme önemlidir.

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik belirtileri 14 gün içerisinde başlar.

Tüp Bebek Tedavisinde Ağrı Olur Mu?

Bebeğin rahme yerleşme sürecinde adet ağrılarına benzer ağrılar hissedilir.

Tüp Bebek Hamileliğinde Adet Olunur Mu?

Hamilelik sürecinde adet görülmez.

İlginizi Çekebilir;

Kısırlık Tedavisi

Bebek Yağı Faydaları

Dut Kurusunun Cinselliğe Faydaları

Covid-19’un Tanısı Nasıl Konulur?

Sigaranın Cinsellikte Zararları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.