Egzama Hastalığına Ne İyi Gelir | Egzama Hastalığı Belirtileri
Egzama hastalığına ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir? Ciltte kaşıntı, kuruluk ve deri deformasyonuna neden olan bu hastalığı, doğal tedavi yöntemleriyle geçirebilirsiniz. Beslenme ve doğal kürler ile egzama tedavisinde başarılı sonuçlar almanı mümkündür.
Egzaman nedir, türleri nelerdir? Egzamaya hangi besinler iyi gelir ve doğal şekilde nasıl tedavi edilir, sizler için inceledik.
İçindekiler
Egzama Hastalığı Belirtileri
Egzama bir deri hastalığıdır. Hem görüntü hem kaşıntı nedeniyle, oldukça rahatsız edici bir cilt hastalığıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bedenin farklı bölümlerinde oluşabilen egzama, ciddi bir sağlık problemi değildir. Ancak ciltte hastalıklı görüntü oluşturması nedeniyle, kişide olumsuz durumlar yaratabilir.
Egzama hastalığı nasıl anlaşılır konusunda, kronik bir hastalık olduğunu belirtmeliyiz. Genellikle el üstünde görülen bu hastalık, bedenin farklı yerlerinde oluşabilir. Cilt yüzeyinde oluşan kuruluk ve kaşıntı oluşturan kabarcıklar ile görülebilen bir durumdur. Kuruyup pullanan kabarcıklar, çatlayarak mikroorganizmaların daha etkin hale gelmesine neden olur ve egzaman hacmi daha da büyür.
Bu hastalık daha çok çocukluk erken dönemlerinde ortaya çıktığı gibi her yaşta görülebilir. Genellikle yüz bölgesi ve el üstü, saç derisi, bacak, dirsek ve dizlerin arka kısımlarında ve kalça bölgelerinde oluşabilir.
Egzama özellikle bedenin görülen kısımlarında ise oldukça rahatsız edicidir. Stres faktörü, alerji, tahriş veya dolaşım bozukluklarına bağlı olarak gelişebilir. Alerji kaynaklı egzama, kişilerde alerjik rinit, astım gibi farklı immünolojik hastalıklara bağlı olarak görülebilir.
Egzama hastalığı tanısı nasıl konulur, nasıl tedavi edilir? Egzama belirtileri nelerdir? Bu cilt hastalığının genel olarak belirtileri şu şekildedir;
- Cilt yüzeyinde aşırı kuruluk
- Kaşıntı ve deride kabarcık oluşumu
- Ciltte pullanma ve renk değişimi
- Kabuklanma ve döküntü
- Kızarıklık ve aşırı kaşıntı, tahriş
- Tahrişten ötürü deride meydana gelen kanama ve yanma hissi
- Deride deformasyon ve görüntü bozukluğu
- İçi sıvı dolu kabartılar
- Cildin pürüzlü görünmesi ve renginin koyulaşması
- Kızarık ve genellikle iltihaplı bir ten
Egzama Hastalığı Diyet
Egzama hastalığına ne iyi gelir, diyet uygulamak çözüm sağlar mı? Egzama tedavisi için beslenmenize prebiyotik içeren besinler ekleyin. Prebiyotik besinler bağışıklık sistemini destekler. Probiyetikler bağırsaktaki zararlı bakterilerin atılmasında ve yeni gelişimlerinin önlenmesinde oldukça etkilidir. Bu tür gıdalar vücuttaki bakterilerin önlenmesi ve egzamanın tedavi edilmesinde oldukça etkilidir.
İltihabı azaltan ve egzamaya karşı koruyan prebiyotik gıdaları, günlük beslenme listenize mutlaka ekleyin. Yoğurt, kefir, süt ve ürünleri prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar tüketimine özen gösterin. Meyve tüketiminde ise çilek, elma, muz ile üzüm prebiyotik içerikleriyle tavsiye edilir.
Egzama Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri
Egzama hastalığı bitkisel çözüm önerileri ile yaşam kalitesini artırın. Hem kaşıntı ve şişlik hissini azaltın hem görüntü nedeniyle stresten korunun. Bakterilerin yok edilmesini hem içten destekleyin hem kaşıntı giderici kremler ile cildin hızlı toparlanmasını destekleyin. Bol su tüketin ve bakteri oluşumunu önlemek için cildinizi temiz tutmaya özen gösterin.
Kozmetik ürünleri kullanırken içerikleri hakkında bilgi alın. Ciltte alerji oluşturacak ürünlerin cilde temas etmesini önleyin. Egzamaya iyi gelen şifalı bitkiler ile tedaviyi hızlandırın. Özellikle bebekler ve çocuklardaki egzamayı geçirmek için kullanılan bitkiler için uzmanlardan bilgi alın. Mide ve sindirim sistemlerine zarar verecek etkileri önlemek adına, onlara ağır gelebilecek otlardan ve bitlilerden kaçının.
Egzama Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler
Egzama hastalığına ne iyi gelir, egzama etkileri nasıl geçirilir? Derideki olumsuz etkilerini hafifletmek, cildin bozuk görünümden ve kaşıntıdan kurtulmak için doğal besinler bulunuyor. Egzamaya iyi gelen besinleri sizler için listeledik;
- Yulaf tozu
İltihap ve tahriş önleyici etkiye sahiptir.
- Aloe vera
İltihap giderici özelliği, enfeksiyonları önleyen bitkidir.
- Salatalık
İltihap karşıtı özellikleriyle tedavide etkilidir.
- Beyaz dut
Dut kurusu kürü yanmayı ve kaşıntıyı azaltır.
- Papatya
Kızarıklık, şişme, kaşıntı azaltmak için etkilidir.
İltihap ve bakteri önleyici özelliği bulunur.
Egzama Hastalığına Hangi Bölüm Bakar
Egzama hastalığına ne iyi gelir, nasıl hızlı tedavi edilir? Hastalığın tedavisinde doktor önerileri uygulanmalıdır. Öncelikle teşhis konulmalı ve iltihap giderici losyon, kremler uygulanmalıdır. Lokal uygulamaları şifalı besinler ile destekleyebilirsiniz.
Egzamanın doğrudan bir tedavi yöntemi olmadığı bilinir. Ancak oluşmasına neden olan etkileri yok etmek, tedavinin hızlı şekilde uygulanmasını destekler. Bu konuda hekimin vereceği alerji önleyici ilaçlar, kortikosteroid içerikli ilaçlar ve cilt nemlendiriciler kullanılabilir.
Özellikle rahatsızlık hissi oluşturan kaşıntı, daha çok egzamanın büyümesini önlemek adına giderilmelidir. Kaşıntının önlenmesi için de krem ve jeller uygulanabilir. DEri kuruluğu önlemek adına bol su tüketmeye özen gösterin. Sık şekilde cildi nemlendirin.
Uygulamalar süresince kaşımamanız ve egzamalı bölgede oluşan kabarcıklara müdahale etmemeniz önemlidir.
Egzama ve diğer cilt sorunlarına dermatoloji bölümü bakar. Uygulanacak tedavi hastaya göre belirlenir. Egzamalı ya da egzama geçirmiş kişilerde cilt oldukça hassastır. Dolayısıyla daha çok tahriş edici maddelerden kaçınılması gereklidir.
Egzamaya neden sorunların tespit edilmesi ve koruyucu önlemlerin alınması önemlidir. Bu konuda ise;
- Kimyasallara temastan uzak durun.
- Sık el yıkama egzamayı tetikleyebilir.
- Kozmetik ürünler ve bu ürünlerin yanlış kullanılması neden olabilir.
- Gıdalar nedeniyle alerji, bakteri ve cilt sorunlarının oluşması
Egzamaya neden olabilir. Stresten kaçınmalı, yaşam kalitesini artırmak için egzamaya neden olan faktörleri bir an önce yok etmelisiniz.
İlginizi Çekebilir;
https://www.dogalsaglik.com/egzama-nasil-gecer/
https://www.dogalsaglik.com/bebeklerde-egzama/
https://www.dogalsaglik.com/egzama-tedavisi/