Brusella Hastalığına Ne İyi Gelir
Brusella bakteri içerikli bir mikrop şeklidir. Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde görülen bu hastalık manda, sığır, koyun, keçi gibi hayvanların etlerinden, süt ve süt ürünlerinden, brusella hastalığı olan hayvanların gebelik ve idrarından insanlara bulaşabilmektedir. Akdeniz ateşi, Malta humması adıyla da bilinmektedir. Epey eski bir hastalık olmasına rağmen bu hastalıktan oldukça fazla hayvan ölmektedir. En çok bulaşma şekli süt ve süt ürünlerinin yeterince kaynatılarak hazırlanmamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvanların sakatatlarından bulaşma çok fazla görülmektedir. Cilde temas etme, ağız yolu, solunum yolları gibi faktörlerle insana bulaşabilmektedir. Kas sisteminde ağrı, bedende bitkinlik sızı, yeme bozukluğu, baş ve karında şiddetli ağrılara sebep olan Brusella hastalığına ne iyi gelir düşüncesi ister istemez herkeste oluşmaktadır.
Brusella hastalığının bulaşmasına neden olan bakteri türleri şunlardır.
Brusella abortus, büyükbaş hayvanlardan bulaşmaktadır.
B.melitensis; Bazı küçükbaş hayvanlardan bulaşmaktadır.
B.suis; Vahşi domuzlardan bulaşan bu bakteri en etkili virüs şeklidir.
B.canis; Köpeklerden bulaşmaktadır.
İçindekiler
Brusella Hastalığının Belirtileri
Brusella hastalığının belirtileri, hastalığa sebep olan bruselloz bakterisi her organı ve her sistemi etki altına alabilmektedir. Dolayısıyla hastalık, 8 haftadan az (akut), 8-52 hafta (subakut), 52 haftadan fazla (kronik) olarak seyretmektedir.
- Akut dönem; Ateş, halsizlik, miyalji, sırtta ağrı, terleme ve iştah kaybı gibi semptomlardan oluşmaktadır.
- Subakut dönem; Birkaç hafta ateş ve düzelme değişiklikleri, iskelet ve kas sistemi şikayetleri şeklinde kendini göstermektedir.
- Kronik dönem; Uzun süreli ateş, sürekli yorgunluk ve nöropskiyatrik belirtiler oluşmaya başlamıştır. Bu şekildeki hastaya klinik başvuru yapılmaktadır. Genellikle 10 gün içerisinde şikâyetler azalma sürecine girer. İskelet ve kas sistemindeki şikâyetler uzun süre devam edebilir. Bruselloz virüsü tüm bu şikâyetlerin yanında, mide ve bağırsakta, kalp damar sisteminde, üreme sisteminde, merkezi sinir sisteminde çok farklı komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Brusella hastalığına ne iyi gelir bilmek için ise tedavi yöntemlerinin araştırılması gerekmektedir. Genellikle bu hastalığın tedavisinde ikili veya üçlü antibiyotik tedavisi önerilmektedir. 6-7 hafta süren tedavi sürecinin ardından çok ilerlemiş safhalarda dahi iyi netice alınmaktadır.
Brusella Hastalığında Diyet
Hastalığın bulaşma yolu ağırlıklı olarak, iyi kaynatılmamış süt ve süt ürünleri, hayvansal gıdalar olduğundan, brusella hastalığında diyet olarak önerilebilecekler;
- Kaynağı belli olmayan hayvansal ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Pastörize edilmiş ve çok iyi kaynatılmış sütten yapılan ürünler( peynir, tereyağı, krema, kaymak) tercih edilmelidir.
- Salamura peynirler 3 ay bekletilmeden tüketilmemelidir.
Korunma yolları olarak ise,
- Sık sık düşük ve ölü doğum yapan hayvanlar vakit geçirilmeden veterinere gösterilmelidir.
- Atık yavrulara ve yavru zarlarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
- Hayvan atıkları ve temas eden yemler hiçbir yere temas etmeden oradan uzaklaştırılmalıdır.
Brusella Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri
Birçok hastalıkta olduğu gibi, Brusella hastalığında doğal tedavi yöntemleri hekim tedavisinin yanında destekleyici unsur olarak ve hekim kontrolünde yapılmalıdır.
- Sarımsak ; Doğal antibiyotik özelliği olan sarımsak brusella hastalığının adeta panzehiri gibidir.
- Şahin otu ; Kaynamış 4 bardak suya 100 gram şahin otu eklenip dinlendirilir. Balla tatlandırılarak gün içerisinde tüketilir. Hastalığın semptomlarını azaltmakta etkilidir.
Sarımsak tek başına tüketilebileceği gibi, rendelenerek limon suyuyla birlikte de kullanılabilir. Böylelikle hem C vitamini takviyesi hem antioksidon özelliği ile brusella için önemli bir besindir.
Ayrıca brusella hastalarının bol bol sıvı tüketerek, kaynağı belli olmayan hayvansal gıdalardan, süt ve süt ürünlerinden uzak durmaları gerekmektedir. Doktorun tavsiye ettiği beslenme programına uyulmalıdır.
Brusella Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler
Brusella hastalığına iyi gelen yiyecekler uzman hekim tarafından belirlenmektedir. Hastalık hayvansal gıdalardan bulaştığı için, menşeii belli olmayan ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. Tedavi antibiyotiklerle olduğundan antiosidon içerine sahip besinler kullanılabilir. Özellikle sarımsak doğal antioksidan içeriğinden dolayı, bruselloz virüsüne karşı oldukça etkilidir. Tek başına tüketilebileceği gibi rendelenerek limon suyuyla da tüketilmesi mümkündür. Böylece C vitaminin de alınması sağlanır. Vücut direnci arttırılarak bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmiş olur. Böylece hastalığın ilerleme seyri yavaşlar.
Yine doğal C vitamini içeren besinler tercih edilebilir. Portakal, yeşil yapraklı sebzeler, kivi, limon, kırmızı biber, roka, maydanoz, marul, yeşillikler, kuşburnu, lahana ve ıspanak gibi yiyecekler C vitamini bakımından zengin olduğundan hastalık sürecinde oldukça faydalı besinlerdendir.
Doğal antibiyotik olarak bilinen, bal, zencefil, soğan, sarımsak zerdaçal, ada çayı, çörek otu gibi besinler rahatlıkla kullanılabilir.
Brusella Hastalığına Hangi Bölüm Bakar
Brusella hastalığına ne iyi gelir diye yapılan araştırmalarda C vitamini içeren besinler ve antioksidan içerikli besinler hastalara oldukça faydalı olacaktır. Brusella hastalığı hayvanlardan, hayvansal ürünlerden, iyice kaynatılmadan hazırlanan süt ve süt ürünlerinden bulaştığından dolayı hayvansal ürünlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Süt ve süt ürünleri iyice kaynatılmadan hazırlanmamalıdır. Yoğurt ve kaşarda süt gerekli kaynama noktasına ulaşarak yapıldığından bulaşma riski düşüktür. Sık bulaşma yolu ise özellikle büyükbaş hayvanların sakatatlarından olmaktadır. Hayvansal ürün satışı yapan yerlerin mutlaka gerekli denetimlerin yapıldığı kuruluşlar olmasına dikkat etmek tüketicinin bilinçli davranması tedbir açısından önemlidir.
Hastalık bulaştıktan sonra insan vücudunda oldukça yaygın organ ve sistemlere nüfuz etmektedir. 6 ile 12 aya varan rahatsızlıklar verebilmektedir. Kas ve iskelet sistemi, üreme sistemi, dolaşım sistemi, mide, bağırsak bir çok organı etkilemektedir. Brusella hastalığına hangi bölüm bakar araştırmasında Enfeksiyon hastalıkları bölümü olarak karşınıza çıkacaktır.