Doğal Sağlık

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu | Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

23.04.2021
664
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu | Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonu her yaş çocuk grubunda karşılaşılan, muayene, teşhis, tedavi ile sonuçlanması gereken rahatsızlık olarak, belirtiler dikkate alınmalıdır. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla görülür, böbrekleri korumak ve iltihabın vücuttan atılmasını sağlamak için tıbbi yardım almak önemlidir. 0-2 yaş ve 3 aylık bebekler için tedavi yöntemleri dikkate alınmalıdır.

2 Yaş Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Üriner sistem enfeksiyonu 5 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. 1 yaştan küçük olan bebekler için riskli bir rahatsızlık olarak, idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ateş ve iştahsızlık gösterecektir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koymak için ‘’sistit’’ rahatsızlığı hakkında detaylı bilgi edinilmelidir.

İdrar yolu enfeksiyonu nedir; Mesane iltihabı olan sistit, üriner sistem enfeksiyonudur. İdrarın dışarı atıldığı kanala yerleşen bakteriler, iltihap oluşmasına neden olmaktadır. İdrarın çıkmasını zorlaştırır, yetişkinlerde kanlı idrar olarak tanımlanan yüksek enfeksiyon göstergesidir. Bebekler ve çocuklarda belirtiler farklılık gösterebilir.

Bebek İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri;

  • Karında şişme ve huzursuzluk
  • Kusma ve ishal
  • Ateş veya vücut ısısında düzensizlik
  • Sebepsiz çıkan ateş
  • Yeni doğan bebekte uzamış sarılık
  • Karın alt tarafında ağrı
  • Sık idrara çıkma
  • Kötü kokulu ve anormal renkli idrar
  • İdrarda bulanıklık ve mukus belirtileri
  • Bebekte titreme ve halsizlik

Bebeklerde görülebilecek belirtilerdir. 2 yaş ve üzeri çocuklar için idrar yaparken yanma ve sızı hissinin fazla olması, acil işeme isteği belirtileri, bez kullanmayan çocuklarda 3- 6 yaş idrar kaçırma akut pyelonefrit idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu (1)

3 Aylık Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

  • 3 yaş bebeklerde, idrar yolu enfeksiyonun ilk belirtileri kusma ve ateştir. Huzursuz ve kötü kokulu idrar görüldüğü anda mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır. Böbrek hastalıklarının başladığı ilk evre olarak 0 ile 3 yaş arası böbrek nakline kadar uzayan büyük bir hastalık belirtisi olabilir. Bebeklerin aşırı hassas oldukları ilk üç ayda, idrar yolu enfeksiyonları ve rahatsızlıkları üriten bölgede tahrişe neden olabilecek birçok etmenden kaynaklanabilir. Özellikle bebek bezi kullanımına ve temizleme yöntemlerine dikkat edilerek, 0 ile 3 yaş ve 3 aylık bebeklerin temizleme ürünleri PH değerlerine göre kullanılmalıdır.

0 – 3 yaş bebeklerde idrar yolu hastalıkları nasıl anlaşılır;

  • Bebekte aşırı huzursuzluk ve uykusuzluk
  • Emmede azalma, anne memesine karşı tepkisizlik
  • Ani vücut ısısı değişiklikler
  • İştahsızlığa bağlı kilo alıp verme
  • Titreme ve kabızlık

Anne sütü alan bebeklerde idrar yolu hastalıkları nadir görülmektedir. % 2 oranında bir hastalık olarak, idrar tahlili yaptırmak ilk muayene yöntemidir.

Anneden Bebeğe İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçer Mi?

Gebeliğin ilk 4 haftası ve 8 haftasında idrar yolu enfeksiyonu anne adaylarında da görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonun belirtileri yetişkinlerde çok daha sık görülmektedir. Kasık ağrısı ve kramplarla birlikte idrar miktarında değişiklik görülmektedir. Azalma ve artma olarak ilerleyen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, idrarda kan ve mukus görüldüğü takdirde mutlaka doktora gidilmesi gereken ileri derecede sistit hastalığıdır.

Gebelikte idrara çıkmada sorun yaşanması, sık idrara çıkma isteğinin olması ve idrar yapma sırasında ağrı hissedilmesi enfeksiyonun belirtilerinin ileri derece olmasına neden olur. Tedavi edilmezse böbreğe ve ‘’Bebeğe’’ zarar verecektir. Ancak anneden bebeğe gebelik sırasında geçmemektedir. Kadınların genital bölge hassasiyetlerinden kaynaklanan rahatsızlıklar, gebelik döneminde fazlasıyla olabilir, ilişki sırasında ve idrara çıkmada aşırı yanmalar hissedilebilir. Gebelik döneminde ve öncesinde mutlaka idrar testi yapılmalıdır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Bebeklerde gelişme aşamasında oldukları dönemde, özellikle 0 – 2 yaş arasında alerjen tepkiler verebilecekleri gibi aşırı temizlikten de bakterilerin üremesine neden olan durumlar söz konusu olabilir.

Bebeklerde idrar yolu hastalıklarının nedenleri;

  • Üretra bölgesi ( genital) tahrişi
  • İdrar kanalına yabancı maddelerin değmesi
  • İdrar kanalında sürtünmeye neden olan kumaş ve bez
  • Banyo köpükleri
  • Sünnetsiz erkek çocuğunda görülebilir.
  • Sünnet derisinin geriye kıvrılması
  • Mesanenin bakteri ile temas etmesi
  • Bebek bezinden kaynaklanan durumlar

Bebeklerin bu dönemde üriner enfeksiyonlara neden olan durumlar yaşaması için etmenlerdir. Banyo köpükleri ve sabun tahrişleri bebeklerde idrar yolundaki hastalıkların artışına neden olabilmektedir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde 0- 3 yaş arası bebeklerde kullanılabilecek en iyi tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Üriner semptomler görüldüğü takdirde, çocuk ve bebek doktoruna danışılarak antibiyotik kullanımı başlamalıdır. 3 yaş üstü çocuklarda bol su tüketimi önemli olmakla birlikte, idrarını yapması için de ‘’acıdan kaynaklı tutmalar olacaktır’’ yönlendirme yapılmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyon tedavisi; 10 ile 14 gün enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisi sürdürülmelidir. Kız çocuklarında tekrarlama olmaması için düzenli kontrollere götürülmeli ve enfeksiyon durumu teşhis edilmelidir. Şiddetli enfeksiyonlar için antibiyotik ilk evrede kullanılarak, semptomların azalması durumunda hafifletici, idrara çıkmayı artıran ilaç tedavisine de başvurulabilmektedir.

Bebeklerde Antibiyotiğe Rağmen Geçmeyen İdrar Yolu Enfeksiyonu

Ağrı ve mesane baskısı yapan sistit, bebeklerde dikkate alınmadığı takdirde böbrek hastalıklarına neden olmaktadır. Şiddetli idrar yolu enfeksiyonları için ağız yoluyla verilen antibiyotikler tedavinin sonuçlanmamasına neden olacak etmenlerin bir araya gelmesiyle tekrarlanmaların olmasına neden olabilmektedir.

Tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonu vezikoüreterla reflu ( VUR) hastalığı belirtisi olabilmektedir. Bu rahatsızlıkta mesane ve böbrek arasındaki üreter borular, ters akım yapmaktadır. Ters akıntının tedavi edilmesi için doktor önerileri dikkate alınarak, böbrek hasarının engellenmesi gerekebilir.

Mesane ve böbrek arasındaki vezikoüreteral reflu hastalığı belirtileri tıpkı idrar yolu enfeksiyonu belirtileri gibi olmaktadır. Fonksiyonel doku kayıplarının yaşanmaması için böbrek skrarlaşma durumunun önüne geçilerek, tıbbi destek alınması oldukça önemlidir. Mesane ve böbrek üzerinde bulunan bezlerin iltihaplanması durumlarında, tıbbi yöntemlerde, iğne tedavisine geçilmesi söz konusu olabilmektedir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Ateş Yapar Mı?

İdrar yolu enfeksiyonunun 3 aylık bebeklerle 2 yaş aralığındaki bebeklerde en çok görülen belirtisi, ateştir. Nedensiz ateş belirtisinin olması ve vücut ısısındaki değişkenliklerle, huzursuzluğun birleşmesi de ilk semptomlar arasında yer almaktadır. İdrarın aşırı kötü kokması ve karın bölgesine dokunulduğunda huzursuzlanma durumlarında mutlaka idrar tahlili yapılmalıdır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunda ilk belirtiler; ateş, kusma ve iştahsızlıktır. İleri derecede olan enfeksiyon durumlarında bebekte halsizlik, aşırı uyuma ya da uyumama durumlarıyla da karşılaşılmaktadır. Belirsiz vücut ısısı semptomları dikkate alınarak, bebeğin iştahındaki değişiklikler ve idrar yapma sıklığı da kontrol edilmelidir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Augmentin

Üst solunum yolları ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotik Augmentin, amoksislin içeren ağır bir ilaçtır. Yetişkinler için kullanılan ilaç, 12 yaş altı çocuklar için uygun değildir. Bebeğinizde idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulduğunda doktorun önereceği bir ilaç olmamakla birlikte, penisilin alerjisine de neden olacak bir ilaç grubuna sahiptir.

Bebeklerde augmentin kullanılır mı ve zararları;  Ciddi enfeksiyonlarda 45/ 6. 4 mg, kg ile gün kullanımına göre doktor tarafından tavsiye edilebilmektedir. 2 aylık bebekler ve altında olan bebeklerde kullanılmamaktadır. Doktorunuza danışmadan antibiyotik kullanılmaması, bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Penisilin grubunda olan antibiyotikler için alerjen etki üzerine de test yapıldıktan sonra ilacın kullanılması gerekmektedir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bakım Planı

Bebeklerde enfeksiyonun ilk nedeni bakterilerin nüfuz ettiği bölgelerdir. Bebeklerin gelişme evresinde olduğu dikkate alınırsa, özellikle idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek bebek bezleri, banyo köpükleri ve sabun tahrişleri olabilir. Enfeksiyon belirtilerini gördüğünüz takdirde mutlaka doktora başvurmanız gerekmekte ve doktorun söylediklerini dikkate almanız önerilmektedir.

Üriner sistem enfeksiyonlarında bebek bezinin değiştirilmesi ve üriner bölgeyi tahriş edecek şekilde temizlememek oldukça önemlidir. İlaç kullanımı, sıklığı ve kontrolleri, de dikkate alınmalıdır. Bebeğin sık sık sıvı tüketmesini sağlayacak, su içmesine teşvik edecek yöntemler kullanılmalıdır. İdrarın damla damla gelmesi durumlarında bebeğin karın bölgesine hafif masaj yapılarak, sıcak tutulması ve idrarını yaparken rahatlamasının sağlanması faydalı olacaktır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

2 aylık bebekler ve 3 yaş altı bebeklerde görülen idrar yolu enfeksiyonu, değişen vücut ısısı ve yüksek ateş olarak görülmektedir. Vücuttaki iltihabın oranına göre semptomlar değişkenlik göstermekle birlikte, genel olarak ateş, ishal ve iştahsızlık görülmektedir. İdrar renginde değişiklik ve koku olması da bebeklerin üriter enfeksiyon belirtileri arasındadır.

  • Aşırısı iştahsızlık ve anne sütüne tepkisizlik
  • Huzursuzluk ve uykusuzluk
  • Değişen vücut ısısı ve yüksek ateş
  • Nadir görülen öksürük
  • Karın bölgesinde hassasiyet
  • İdrarın damla damla yapılması

Sık ve nadir rastlanan idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olarak görülmektedir. Bebeğinizin enfeksiyon durumuna karşı mutlaka bir bebek doktoru tarafından muayene edilmesi tedavinin kısa zamanda başlaması böbrek hastalıklarının önüne geçmek için önemlidir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Bebeklerde sık rastlanan E. Coli bakteri enfeksiyonları İYE, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. İdrar yolunda beliren bakterilerin zaman içerisinde üriter bölgeyle olan yüksek teması sonucu, böbreklere kadar uzanan hastalıklar görülebilir. 1 yaşının altındaki bebeklerde bitkisel tedavi olarak başvuracağınız yöntemleri, doktorunuza danışmadan uygulamayın.

Kızılcık suyu bitkisel tedavi olarak kullanılan bakterilerin azalmasında yüksek verimli geri dönüş alınan yöntemler arasında bulunmaktadır. Ancak 18 aylık bebekler için kullanılması ve c vitaminin artırılması yöntemleri kullanılabilir. Aşırı enfeksiyon durumlarında bitkisel tedavi yöntemleri bebeğinizin rahatsızlığına çözüm olmayabilmektedir.

Kızılcık suyu içermek

  • Probiyotik yoğurt yedirmek
  • C vitaminini artırmak
  • Maydanoz suyu içirmek
  • Yaban mersini püresi

Hafif görülen idrar yolu enfeksiyonları için anne sütünden kesilmiş bebeklerde bitkisel tedavi yöntemleri olarak kullanılabilir. Ancak enfeksiyonu önlemek için mutlaka doktora danışılması önerilmektedir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Böbreklere Zarar Verir Mi?

Bebeklerde görülen % 2 oranında idrar yolu enfeksiyonu, üriter bölgeden böbrek ve mesane orasındaki idrar yoluna uzanan bir bakteri yolculuğu demektir. Yüksek ateş, aşırı huzursuzluk, iştahsızlık, ishal ve kabız durumlarında enfeksiyonun artış oranının yüksek olduğuna dair belirtiler bulunmaktadır. İlk olarak doktorunuza başvurmanız gerekeceği gibi 0- 2 yaş arasındaki bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu böbrek hastalıklarına neden olarak, bebeğinizin ilerleyen yaşlarda da böbrek rahatsızlıkları yaşamasına sebebiyet verir.

  • Böbrek yetmezliği
  • Kronik böbrek iltihabı
  • Böbrek bezi iltihabı
  • Böbrek altı iltihabı

Rahatsızlıklarıyla böbreklere oldukça zarar veren enfeksiyonlar, diyaliz makinesine bağlı yaşam kadar ağır semptomlara neden olabilmektedir. Sağlıklı bir süreç için yüksek derece ilerleyen iltihaplı hastalıklarda doktor tedavisi ön plana alınmalıdır. Antibiyotik kullanımıyla seyir eden, su ve sıvı tüketimine önem verilerek, bebeğin idrara çıkmasına teşvik edecek rahatlatıcı etmenler kullanılmalıdır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi

Bebekler için idrar yolu enfeksiyonunda kullanılacak doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri 2 yaş üzeri için tavsiye edilmektedir. 3 aylık bebeklerde de kullanılan birçok doğal yöntem yer alırken, 3 aydan küçük bebekler için doktora gitmek tedavi süreci ve etkisi için oldukça önemli olacaktır.

Bebeklerde 1 yaş için  idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için doğal yöntemler

Hindistan cevizi yağı; günde bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı 15 gr verilebilmektedir. İdrar yolundaki bakterilerin tedavisi için kullanılabilecek kolay bir yöntemdir.

Karpuz; sıvı oranı yüksek olan karpuz, su içmekte zorluk çeken bebekler için püre halinde verilebilir. İdrar yolunun temizlenmesine faydalı olacaktır.

Sarımsak; 2 diş sarımsağı ezdikten sonra sıcak su içinde 5 dakika bekletin. Bu çayı günde 3 bardak içirerek doğal antibiyotik yöntemini kullanabilir, hastalığın semptomlarını azaltabilirsiniz.

Yaban mersini; 2 veya 3 bardak yaban mersini meyvesinin suyunu çıkararak gün içerisinde tüketmesini sağlayabilirsiniz. Yavaş yavaş ve acele etmeden günlük sıvı ihtiyacının da karşılanması için yeterli olacaktır.

Ananas; İdrar sökücü olarak, doğal tedavi yöntemleri için oldukça faydalı olacaktır. Günde 150 gr ananas tüketmesi için ananası püre yaparak bebeğinizin tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Karbonat; Bir yemek kaşığı karbonat ve 200 ml suyun içine koyarak karıştırın. Enfeksiyonu hafifletecek olan bu doğal karışımı içmesini sağlayabilirsiniz.

1 yaş ve 5 yaş bebekler için kullanılabilecek yöntemleri, doktorunuza danışmadan uygulamamalısınız. Bebeklerin gelişme döneminde alerjileri ve hassasiyetleri yüksek olabilmektedir. Doğal yöntemlerden meyve ve sarımsak tedavisini enfeksiyon hafifletici etmenler olarak geçici  kullanmanızı tavsiye ederiz. Bebeklerin doğal antibiyotik alarak da iyileşebileceği hafif enfeksiyon durumları için geçerlidir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Döküntü Yapar Mı?

Döküntü rahatsızlıkları genellikle cilt problemleri ve alerjen faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bebeğiniz için kullandığınız herhangi bir ilaç varsa hemen keserek, doktorunuza başvurmanızı öneririz. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu için kullanılan antibiyotik tedavisi döküntü yapabilmektedir. Ancak sadece enfeksiyon rahatsızlıklarından kaynaklı döküntü durumları çok nadir rastlanan, alerjen ve kan değerlerinde bulunan bazı hastalık belirtilerine göre değişmektedir.

Kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, sık idrara çıkmayla birlikte damla damla idrar gelmesi durumları idrar yolu enfeksiyonu belirtileridir. Bebeğinizin cildinde bulunan döküntü ve kızarıklıklar da mutlaka bir uzmana başvurulması ve nedenin incelenmesi gerekmektedir. Bebeklerin bu dönemlerinde titreme ve kabızlık reaksiyonları da gösterdiği teşhis edilmiştir.  Cilt, saç ve tırnaklarda oluşan döküntü nedenlerinin incelenmesi için doktora başvurmanız gerektiği gibi mutlaka ilacını da vermemeniz gerekir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Gaz Yapar Mı?

İdrar yolu enfeksiyonu sindirim sistemi ve üriten bölgelere doğru bakterilerin yoğunlaşması nedeniyle ishal ve kabızlık belirtilerine neden olmaktadır. İltihap vücudun neresinde olursa olsun, bağırsak ve midenin de rahatsız olabileceği durumları  ön plana çıkarır. Bu nedenle bebeğinizde gördüğünüz aşırı gaz durumu idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanan durumlara dayanabilmektedir. Tedavi için kullanılan ilaçlar ve antibiyotikler de mide ve bağırsak gazının oluşmasını sağlayacaktır. Gaz sorunun giderilmesi için bol masaj yapmanız ve doktorunuzun tavsiye ettiği önerileri dikkate almanız önemlidir.

Bebeklerin gaz problemlerinin bir diğer nedeni de aşırı sıvı tüketmek zorunda kalmalarından kaynaklanabilir. Bitkisel yöntemlerde su oranı yüksek meyveler, karbonat ve sarımsak gibi tedavi yöntemleri kullanıyorsanız, bebeğinizin gaz problemi yaşamasına neden olabilirsiniz. Sırt bölgesine sıcak masaj yaparak, bebeğinizi çok sarsmadan hafif çevirme hareketleriyle rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Hangi Antibiyotik

0 yaş bebekler için iki ayın üzerinde kullanılacak antibiyotikler kesinlikle penisilin olmamalıdır. 5 ile 7 gün kullanılacak antibiyotiklerde, doktorunuzun önerilerini dikkate alarak uygulamanız ve acil işleme alacağınız ilaçları da dikkatli kullanmanız önerilmektedir.

  • Bateriüri ve piyüri bakterileri bulunduğu takdirde sefalosporin kullanımı
  • Ntrit pozitif buluntularında ve kültürel üremelerde sülfonamid kullanımı
  • Nitofurantoin ise dizüri, pollaküri bakterilerde kullanımı

İçin antibiyotiklerde yer almaktadır. Bakterilerin üreme ve iltihap potansiyeline göre bebeğiniz için en iyi tedavi yöntemlerine sebebiyet verecek antibiyotik içerikleri kullanılmaktadır. Bulgular ve idrar yolu enfeksiyonu testinden sonra teşhis sonrası doktorunuzun vereceği antibiyotikleri kullanmaya dikkat ederek, doktorunuzun sözünden çıkmamanız oldukça önemlidir. Antibiyotik oldukça ağır bir ilaçtır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İdrar Rengi

Bebeklerde idrar yolunda görülen rahatsızlıklar ve enfeksiyonlar için idrar rengi ve oranı oldukça önemlidir. Rahatsızlığın teşhis edilmesi için bir uzman görüşü almadan önce idrarın rengine ve kokusuna bakarak, enfeksiyon hakkında bir kanıya varabilirsiniz. Kusma, ishal ve iştahsızlık durumlarında bebeğinizin idrar rengi size enfeksiyon hakkında bilgi verecektir.

  • Koyu ve bulanık idrar rengi mukus görünü idrar yolu enfeksiyonu belirtisidir.
  • İdrarda pembelik ve hafif kan idrar yolu enfeksiyonu belirtisidir.
  • İdrarın damla damla gelmesi belirtiler arasındadır.
  • İdrarda kötü ve keskin koku enfeksiyon belirtisidir.
  • Üriter bölgede kızarma ve şişlik belirtileri enfeksiyondur.

Bebeğinizin aşırı huzursuz ve agresif olması durumlarında idrarda gördüğünüz mukusumsu ve bulanık idrar rengi aşırı koyu idrar belirtileri için uzmana başvurmanız önerilmektedir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İlaçsız Geçer Mi?

Bebeklerde görülen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, idrar rengi ve ateş oranına göre belirlenebilir. Aşırı enfeksiyon durumlarında mutlaka uzmana gidilmeli ve ilaçla tedaviye başlanmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonunun ilaçsız tedavisi için hafif semptomlar olması  gerekmekte, bebeğinizin sıvı tüketimi, karpuz ve ananasla beslenerek bu süreci atlatabilmesi görülebilmektedir.

Bebeklerin hassasiyeti ön planda tutularak, idrar yolu enfeksiyonun sağladığı aşırı huzursuzluk, ishal, ateş ve vücut ısısındaki değişimlerle titreme durumlarında mutlaka doktora gidilmesi önerilmektedir. İlaçsız geçme olasılığı düşük olan yüksek enfeksiyon ve iltihap durumlarında böbreklerin zarar görmesi, bebeğinizin böbrek hastalıklarıyla mücadele etmek zorunda kalması söz konusudur. Bebeklerde görülen idrar yolu enfeksiyonuna karşın köpüklü banyo, aşırı sabun ve yıkama durumları tedavi için tercih edilmemeli, bol su tüketmesi veya sıvı yiyeceklerle idrar yolunda bulunan enfeksiyonun idrarla dışarı atılması sağlanmalıdır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İğne Tedavisi

Bebeklerde kullanılan tedavi yöntemleri arasında antibiyotik ve iğne tedavilerine başvurulmaktadır. 3 aydan küçük bebekler için tercih edilmeyen bir yöntem olarak iğne tedavisi ileri idrar yolu enfeksiyonlarında bütün vücudun temizlenmesi için tercih edilmektedir. İğne tedavisinin kullanımında bebeğin gözetim altında tutulması ve hastane ortamında tedavi edilmesi tercih edilmektedir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonundan korunma; sık sık bez değiştirme ve bebeğin banyo köpüğü, sabunu gibi PH değeri farklı olarak ürünler kullanılmasından uzak tutulması gerekmektedir. Steril ortamda da enfeksiyon olabileceği gibi bebeğin iğne ile tedavi yöntemine geçilmeden önce mutlaka gözetimden geçmesi, alerji semptomları da göz önünde bulunarak tedavi süreci başlamalıdır.

Bebeklerde idrar Yolu Enfeksiyonu İştahsızlık Yapar Mı?

Bebekler kendilerini ağlayarak, yemek yemeyerek ve huzursuzluklarıyla ifade etmektedir. Tabi ki tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de hastalıkta iştahsızlık çok fazla görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarında görülen iştahsızlık, ishal ve ateş yüksek bir hastalık semptomudur. Anne sütüne tepkisizlik, 3 yaş üstü çocuklarda yemek yememe durumlarında doktora gidilmelidir.

İltihap ve enfeksiyon durumu üriten bölgede çoğaldıkça kusma ve ateşte yoğun olarak görülmektedir. Bebeğinizin aşırı iştahsız olması, ishal ve kabız rahatsızlıklarına karşın mutlaka tedavi için doktora girilmesi, ilaç kullanımına göre de tedavinin kontrol edilmesi önerilmektedir. Bebeklerde idrar yolu hastalıkları ve enfeksiyonunda ilk görünen belirtiler kusma ve iştahsızlık ayrıca ishal olarak teşhis edilmektedir.

Bebeklerde İdrar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
0 ila 3 yaş aralığında bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri kusma ve ishal ile birlikte ortaya çıkar. Karında şişlik, huzursuzluk hissi, vücut ısısının yükselmesi ya da düşmesi, iştahsızlık, emmede zorlanma ya da bebeğin bezini değiştirerek farklı bir kokunun hissedilmesi idrar yolu enfeksiyonu belirtileridir. Erken teşhis edilmesi ve tedavisi bebekler için önemli bir avatntajdır.
3 Aylık Bebekte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Bebeklerde yaşanan idrar yolu enfeksiyonu sorunu aynı büyüklerde olduğu gibi antibiyotik tedavisi ile iyileşir. 3 yaşındaki çocuklarda antibiyotik tedavisi ağızdan alınan ilaç ile uygulanırken daha küçük bebeklerde ya da yeni doğanlarda antibiyotik iğne ile verilmektedir. Antibiyotiği nasıl verilecek konusuna bebeğin yaşı ve durumu etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonu hijyen eksikliğinden kaynaklandığından dolayı bebeğin altı sık değiştirilmeli ve kuru tutulmalıdır.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Kendi Kendine Geçer Mi?
Böbrek, idrar kanalları ve mesanede oluşan ve en çok rastlanan hastalıklardan olan idrar yolu enfeksiyonu bakteri kaynaklı ve mikrop kapma nedeniyle ortaya çıkar. Çoğu zaman enfeksiyonun kendi kendine geçmesi söz konusu değildir, enfeksiyona neden olan virüs ve bakterilere karşı antibiyotik kullanmak gerekir. Bu yüzden zaman kaybetmeden doktora başvurarak uygun tedaviye başlanmalıdır.
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Ne Geçirir?
Çocuklarda yaşanan idrar yolu enfeksiyonu tedavisine zaman kaybı yaşamadan ile başlamak gerekir. Uygulanan etkin tedavi sayesinde üriner sistemin hasar görme riski en aza iner. Yaşanan enfeksiyonlarda tedavi süreci 10 ile 15 gün arasında değişmektedir özellikle kız çocuklarda enfeksiyonun yeniden görülme ihtimalinden dolayı sürekli takip edilmesi gerekir. Çocuğun yaşına göre tekrarlanma riski artar bu yüzden radyolojik değerlendirme ertelenmemelidir.

İlginizi Çekebilir;

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Yiyecekler

Böbrek Ağrısı Nasıl Geçer?

İdrar Tutukluğu Nasıl Geçer?

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı | Bebeklerde Orta Kulak Sorunu

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.