Cam Kemik Hastalığına Ne İyi Gelir

16.11.2022
1.239
Cam Kemik Hastalığına Ne İyi Gelir

Tıp dilinde osteogenezis imperfekta olarak geçen halk dilinde cam kemik hastalığı olarak bilinmektedir. Hastalık genetik sebeplerle kemik bağ dokularının ana maddesi olan kalojenin hatalı veya yetersiz üretilmesi sonucu oluşmaktadır. Hastalığa sahip olan bebeklerin bir kısmı anne karnında hayatını kaybetmekle birlikte bir kısmı da çeşitli kemik kırıklıkları, görme ve işitme kayıplarıyla birlikte yetişkin yaşlara kadar ulaşabilmektedir. Cam kemik hastalığına ne iyi gelir bilgilerinin faydalı olabilmesi için önce hastalık her yönüyle incelenmeli ve tanınmalıdır. Genetik faktörlerin sebep olduğu bu hastalığın diğer oluşma nedeni ise anne karnındaki uğradığı değişikliklerdir. Anne ya da babanın herhangi birinde cam kemik hastalığının bulunması çocuğun bu hastalıkla doğma olasılığını %50 arttırmaktadır.

Tip 1 cam kemik hastalığı; Kemik deformasyonlarının bulunmasının yanında göz akının mavimsi renkte oldu cam kemik hastalığıdır. Hastalar genelde kısa boylu olmaktadır.

Tip 2 cam kemik hastalığı; Göz akı koyu renkte olan bu hastalıkta, doğum sırasında uzun ve kaburga kemiklerinde kırıklar yaşanabildiğinden, ölümcül olma riski yüksek bir hastalıktır.

Tip 3 cam kemik hastalığı; Kısa boy ve üçgen yüz şekline neden bu hastalık, göz akının gri olması ile diğer tiplerden ayrılır. Skolyoz ve kemik kırılmaları bu tip hastalıkta da oldukça sık görülmektedir.

Tip 4 cam kemik hastalığı, Gri göz akının yanında belirgin boy kısalığı ile teşhis edilen bir hastalıktır.

Cam Kemik Hastalığının Belirtileri

Cam kemik hastalığının belirtileri arasında,

  • Dişlerin zayıf olarak çıkması,
  • Kamburluk,
  • Kemiklerde çok çabuk kırılma meydana gelmesi,
  • Bacak ve kollarda eğrilik oluşması,
  • Omurga yapısındaki bozukluk,
  • İşitme kayıpları,
  • Yüzün üçgen şeklinde olması,
  • Gözün beyaz bölgesinin gri ve mavi renklerde olması,
  • Çeşitli solunum sorunları,
  • Eklemlerdeki gevşeklik,

Gibi belirtiler sayılabilir. Bunların yanında burun kanamaları, hafif yaralanmalarda bile güçlükle durdurulan kanamalar, morluklar, bacaklarda çarpıklık, nefes almadaki zorluklar, sararmış ve güçsüz dişler, zayıf kaslar, yorgunluk, sıcağa dayanama gibi belirtiler de hastalığın kendini ortaya koyma semptomlarındandır.

Cam kemik hastalığına ne iyi gelir sorusu tedavi yöntemlerini araştırmaya kadar uzanacaktır.  

Cam kemik Hastalığında Diyet

Diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da uzman doktorun uyguladığı tedavi yanında hastalarında beslenme ve takviye içeriklerle tedavi sürecini desteklemeleri gerekmektedir. Doktor tavsiyesi ve bilgisinde cam kemik hastalığında diyet programı uygulamak faydalı olacaktır.

Protein ağırlıklı beslenme, şeker, alkol ve kızarmış yiyeceklerden oluşan diyet asidik etki arattığından vücut dengelemek için kemiklerdeki kalsiyumu emer. Tavsiye edilen diyet ise, bitkisel ağırlıklı, tam tahıl, bakliyat, meyve ve sebze içermelidir. Yeşil yapraklı yiyecekler, fasulye, balık en fazla kalsiyum bulunan besinlerdendir. Süt ürünleri kullanılacaksa yoğurt tercih edilmelidir. Bunların yanında yeterli miktarda esansiyel yağ asidi ve gama-linoik asit kalsiyum dengesini korumada etkilidir.

Kemik yapısını besleyen vitaminler yeterli dozlarda mutlaka alınmalıdır. Kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez, fosfor, çinko, A, B6, B12, C, D, K vitaminleri, folik asit ve proteinler yeterli dozda alınmalıdır. Bu vitaminlerin bulunduğu yiyecekler tercih edilebilir.

Beslenmenin yanında bir takım egzersizler, yürüyüş bu hastalığın etkilerini azaltmakta etkilidir. Bu hastalık genetik sebeplerden meydana geldiğinden korunma yolu pek mümkün değildir. Tüm şikayetleri tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tüm tedaviler, semptomları azaltmak, hastanın yaşam kalitesini yükseltmek, gündelik yaşam içerisinde olağan standartlara ulaşmasına yardımcı olmak adına planlanır. Zira hastalığın bilinen kesin bir tedavisi yoktur. At kuyruğu, karahindiba ve kemik çayı bitkisel takviyeler olarak bilinmektedir.

Cam Kemik Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Tüm hastalıklardaki gibi, Cam kemik hastalığında doğal tedavi yöntemleri hekim tedavisinin yanında destekleyici unsur olarak ve hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Cam kemik hastalığı, kemik yapısıyla ilgili olduğundan takviye edici besinler oldukça faydalıdır. Bunların yanında bazı kürler uygulanabilir.

Atkuyruğu; Kemik yoğunluğunu arttırdığından kullanılması çok faydalıdır. Kurutulmuş şeklini ise çay yaparak tüketmek önerilmektedir.

Karahindiba; Minerallerin emilimini arttırdığından cam kemik hastalığına ne iyi gelir endişesini ortadan kaldıran bir bitkidir. Yemeklerden önce 10-15 damla alınması uygundur.

Kemik çayı; Isırgan ve atkuyruğundan birer çorba kaşığı alınıp ezilir. Ardından bir çorba kaşığı adaçayı eklendikten sonra üzerine sıcak su ilave edilip ağzı kapatılır. Dört saat bekletildikten sonra sıcak veya soğuk içilir.

Cam Kemik Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Cam kemik hastalığına iyi gelen yiyecekler arasında, tam tahıllar, bakliyat, meyve, sebze ve yemişler sayılabilir. Çok fazla tüketilmemek kaydıyla et ve süt ürünleri kullanılması faydalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve balık kalsiyum deposu yiyeceklerden olduğundan, kemik yapısını kuvvetlendirdiğinden günlük yaşamda sıklıkla tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez, fosfor, çinko, A, B6, B12, C, D, K vitaminleri, folik asit ve proteinler yeterli dozda alınması önemlidir.

Kalsiyum içeren yiyecekler; Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler,

Magnezyum içeren yiyecekler; Yağlı tohumlar (kabak çekirdeği, susam), kabuklu yemişler (badem, kaju, yer fıstığı), baklagiller ve deniz ürünleri,

Fosfor içeren yiyecekler, kepekli tahıllar, patates, sarımsak, kurutulmuş meyve,

Çinko içeren besinler; hindi, kırmızı et, balık, badem, Antep fıstığı ve benzeri besinleri almak hastalığın etkilerini azaltmakta çok faydalıdır.

Cam Kemik Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Kalıtsal bir hastalık olduğundan çocuk yaşlarda teşhisi konulacaktır. Cam kemik hastalığına hangi bölüm bakar düşüncesi içerisindeyseniz Çocuk Endokrinoloji uzmanına randevu almanız yeterli olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.