Prematüre Bebeğin Özellikleri | Prematüre Doğan Bebekler Ne Zaman Normal?

24.10.2021
431
Prematüre Bebeğin Özellikleri | Prematüre Doğan Bebekler Ne Zaman Normal?

Prematüre Bebeğin Özellikleri; Prematüre bebek, 37. haftadan daha önce doğan bebekler için kullanılan bir terimdir. Doğum haftasına göre orta derece ve ileri derece prematüre bebekler vardır. Prematüre bebeklerin özellikleri ve komplikasyonları değişiklik gösterir. Bebeklerin bir kısmında sağlık sorunu meydana gelmezken bir kısmında farklı sağlık sorunları görülür.

Prematüre Bebek Nedir?

Prematüre bebek, beklenen doğum haftasından daha önce doğan bebeklerdir. Erken doğum sebebi ile gelişimini tam olarak tamamlayamayan bebeklerde farklı komplikasyonlar ortaya çıkar. Bu bebekler, özel bakım ünitelerinde tutulur ve ekstra bakıma ihtiyaç duyar.

Prematüre bebeğin özellikleri bebeklere göre farklılık gösterir. Genel olarak prematüre bebekler, normal doğan bebeklere göre daha zayıftır. Gelişimini tamamlayamadığı için vücut hatları yuvarlak değil, keskindir. Başı, bedenine göre daha büyüktür.

Prematüre bebeklerde yaygın olarak görülen özellikler, bedeninde ince sarı tüyler olması, Vücut ısısının düşük olması, nefes darlığı ve solunum güçlüğü yaşamasıdır. Bu bebekler, emme ve yutma fonksiyonları gelişmediği için bir süre sadece anne sütü ile beslenebilir.

Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Prematüre bebeğin özellikleri normal doğan bebeklerden farklıdır. Bu nedenle prematüre bebekler, özel bir bakımla büyütülmelidir. Bebekler doğduktan sonra bir süre özel ünitelerde tutulur ve uzman sağlık ekipleri tarafından bakımları sağlanır.

Prematüre bebeklerin hastaneden taburcu olması için yeterli solunum alması, emme fonksiyonlarının gelişmesi ve doğrudan anne sütüyle beslenebiliyor olması gerekir. Herhangi bir sağlık sorunu olmaması halinde taburcu edilen bebeklerin bakımlarına dikkat edilmesi önemlidir.

Bebek Odası: Bebeklerin odaları temiz ve düzenli olmalıdır. Oda sıcaklığını 26 dereceye ayarlamalı, her gün en az 15 dakika kadar havalandırmalısınız. Odanın güneş alması ve kapısının açık olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Beslenme: Beslenme düzenini, hastaneden çıkmadan önce doktor tarafından verilen tavsiyeler doğrultusunda yapmalısınız. Bebekler, günde ortalama 15-30 gram alabilir. Kilo alımında sorun olmadığı sürece günde 2-3 kez emzirebilirsiniz.

Banyo: Banyo yaptırırken su sıcaklığı 37-38 derece olmalıdır. Bebeğin önce vücudunu, daha sonra başını yıkamalısınız. Mümkün olduğunda hızlı bir şekilde banyo yaptırdıktan sonra yumuşak bir havlu ile kurulamanız gerekir. Banyo sonrasında kafasını sıcak tutacak bere kullanabilirsiniz.

Kıyafet: İlk etapta seçeceğiniz kıyafetler, normal doğan bebeklerin kıyafetlerine göre daha kalın olmalıdır. Prematüre bebeklerin vücut ısısı düşük olduğu için bir süre kalın giysiler giymeleri gerekir. Kıyafetler üzerinde etiket bırakmamalı, bebek deterjanı ile yıkamalısınız.

Alt Değiştirme: Prematüre bebekler, enfeksiyon kapma riski daha yüksek olan bebeklerdir. Bu nedenle alt temizliğini ılık su ve pamuk kullanarak, önden arkaya doğru yapmalısınız. Hızlı bir şekilde altını değiştirmeniz ve ellerinizin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Uyku Düzeni: Prematüre bebekler, ilk etapta uyku süresinde sorun yaşayabilir. Hastanede uyuma düzeni olan bebekler, bir süre sonra odasına adapte olur ve uyku düzeni sağlanabilir.

Prematüre Bebeğin Özellikleri

Prematüre Bebeklerin Özellikleri Nelerdir?

Prematüre bebekler, gelişimini tam olarak tamamlayamadan doğduğu için normal doğan bebeklere göre farklı özelliklere sahiptir. Bu bebekler, özel ve ekstra bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle bakım aşamalarını doğru bir şekilde düzene koymanız için bebeğin özelliklerini bilmeniz önemlidir.

Prematüre bebeğin özellikleri bebeklere göre farklılık gösterir. Yaygın olarak görülen özellikleri, solunum güçlüğü çekmesi, emme ve yutma fonksiyonlarının gelişmemiş olması, vücudunu kaplayan ince sarı tüylerinin olmasıdır.

  • Prematüre bebeklerin bağışıklık sistemi zayıftır.
  • Enerji ihtiyacı normal doğan bebeklere göre daha fazladır.
  • Uyku düzeninin oluşmasından sonra bu bebekler, normal doğan bebeklere göre daha fazla uyurlar.
  • Çene kasları gelişmediği için solunum kontrollerini yapamayan bebekler, belirli bir süre sonra emzirilmeye başlayabilir.
  • Prematüre bebeklerin yağ oranları düşük olduğu için çabuk üşürler.
  • Normal doğan bebeklere göre ciltleri daha hassastır.
  • Enfeksiyon kapma riskleri daha yüksektir.

Prematüre Bebeklerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Prematüre bebekler, normal doğan bebeklere göre farklı ve ekstra bakıma ihtiyaç duyan bebeklerdir. Bu nedenle prematüre bebek sahibi anne ve babaların bakım süreçlerinde daha dikkatli olması gerekir.

Bebekler doğduğunda öncelikle özel bakım ünitelerinde tutulur. Bu sürede bakımları uzman sağlık ekipleri tarafından yapılır. Çene kasları gelişen bebekler, anne sütü ile beslenirler. Prematüre bebeklerin anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir.

Prematüre bebeklerin taburcu olması için solunum sisteminin gelişmesi, doğrudan anne sütü ile beslenebiliyor olması, herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekir. Taburcu olmasına karar verilen bakımları hakkında doktorların verdiği tavsiyeleri dikkate almalısınız.

Enfeksiyon kapma riski çok yüksek olan bu bebeklere fazla dokunulmaması, dokurken ellerin temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bebeklerin kalacağı oda, temiz ve düzenli olmalı, güneş almalı ve sıklıkla havalandırılmalıdır.

Prematüre bebekler, normal doğan bebeklere göre daha fazla enerji ihtiyacı duyar. Bu nedenle beslenme düzenleri bir doktor eşliğinde hazırlanmalıdır. Kilo alımında sorun olmayan bebekleri günde 2-3 kez emzirebilirsiniz.

Prematüre bebeklerin cildi, normal doğan bebeklere göre oldukça hassastır. Bu nedenle cildine kimyasal içeren herhangi bir ürün kullanmamanız, kullanacağınız ürünlerle ilgili doktorlardan tavsiye almanız gerekir.

Erken doğan bebeklerin vücut ısıları düşüktür. Bu nedenle ilk etapta kalın kıyafetler giydirmeniz ve oda sıcaklığını doğru ayarlamanız önemlidir. Banyo yaptırdıktan sonra oda sıcaklığını artırabilir, kafasının üşümemesi için bere takabilirsiniz.

Prematüre Bebekler Yoğun Bakımdan Ne Zaman Çıkar?

Prematüre bebeğin özellikleri bebeklere göre oldukça farklıdır. Bebeklerin bir kısmında sağlık sorunları görülmezken bir kısmında farklı komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu nedenle taburcu süresi, bebeklerin sağlık sorunları olup olmamasına göre belirlenir.

Prematüre bebek bakımı bir süre özel bakım ünitelerinde uzman sağlık ekipleri tarafından yapılır. Taburcu olması için bebeğin doğrudan anne sütü ile beslenebiliyor olması gerekir. Koltuğa yattığında solunum zorluğu yaşamaması ve herhangi bir sağlık sorunu olmaması halinde taburcu edilebilirler.

Bebeklerin taburcu olması ile ilgili net bir zaman verilmez. Tamamen sağlık sorunları, bebeğin özellikleri, gelişimleri dikkate alınarak taburcu olmasına karar verilir. Bebek taburcu olurken bakımı hakkında doktor tavsiyelerini dikkate almanız önemlidir.  

Prematüre Bebeklerde Görülen Komplikasyonlar Nelerdir?

Prematüre bebek komplikasyonları bebeklerde görülmesi beklenen sağlık sorunlarıdır. Her prematüre bebekte komplikasyon görülmese de çok erken doğan bebeklerde uzun vadeli sağlık sorunları görülebilir. Prematüre bebeklerde ilk haftalarda görülebilen komplikasyonlar şunlardır:

  • Solunum problemleri
  • Kalp sorunları
  • Beyin kanaması
  • Vücut ısısında sorunlar
  • Sindirim sistemi bozuklukları
  • Kansızlık
  • Sarılık
  • Anemi
  • Kan şekeri düşüklüğü
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Enfeksiyona yatkınlık

Bu komplikasyonlar, kısa vadede ortaya çıkan ve her bebekte görülmeyen komplikasyonlardır. İlk haftada ortaya çıkan komplikasyonların büyük kısmı tedavi edilmesi mümkün olan sağlık sorunlarıdır. Prematüre bebeklerde uzun vadede ortaya çıkan komplikasyonlar şunlardır:

  • Serebral palsi
  • Öğrenme güçlüğü
  • Görme sorunları
  • İşitme sorunları
  • Dişlerin geç çıkması, sarı olması veya yanlış hizalanması gibi diş problemleri
  • Psikolojik sorunlar
  • Astım, beslenme problemleri gibi kronik sağlık sorunları.
Prematüre Bebeklere Emzik Verilir Mi?

Doktor önerisi ile beslenme metotlarına karar verilir.

Prematüre Bebek Yoğun Bakımdan Ne Zaman Çıkar?

Ortalama 34-35 haftalık olduktan sonra yoğun bakımdan çıkar.

Erken Doğan Bebek Yaşar Mı?

32.haftadan önce doğan bebeklerin yaşama ihtimali %85’tir.

İlginizi Çekebilir;


5 Aylık Prematüre Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi

Prematüre Ventriküler Atım Ekg

Diş Kanal Tedavisi

Bebeklerde Kulak Ağrısı Nasıl Geçer | Bebeklerde Kulak Ağrısına Çözüm

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.