Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi | Prematüre Bebek Anneyi Hisseder Mi?

22.10.2021
547
Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi | Prematüre Bebek Anneyi Hisseder Mi?

Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi; Prematüre bebek, beklenen doğum haftasından daha önde dünyaya gelen bebekler için kullanılan bir terimdir. Prematüre bebeklerde çeşitli komplikasyonlar görüldüğü gibi erken doğum yapan anneler de psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Bu süreçte annenin destek alması ve dikkatli olması, bebeğin sağlığı için de önemlidir.

Prematüre Doğum Neden Olur?

Prematüre doğumun sebebi kesin olarak bilinmese de erken doğum olmasına neden olan farklı etkenler vardır. Doğumun erken olmaması ve sağlıklı bir doğum geçirmek için annenin hamilelik sürecinin iyi geçmesi oldukça önemlidir.

Hamilelik sürecinde stres, sıkıntı gibi sorunlar yaşanması, erken doğumun sebeplerinden biridir. Bu nedenle hamile kadınların stresten uzak durması, hamilelik süresinde travma yaşamaması, psikolojik veya fiziksel şiddete maruz kalmaması, sağlıklı bir doğum için oldukça önemlidir.

Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı, erken doğuma sebep olduğu gibi bebeklerin sağlıklarını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Annelerin, hamilelik süresi içerisinde sağlıklı beslenmesi, zararlı alışkanlıklarını bırakması önemlidir.

Doğumdan önce çok zayıf olmak veya çok kilolu olmak, erken doğuma sebep olan etkenlerden biridir. Bebek sahibi olmaya karar veren kadınların, ideal kiloya ulaştıktan sonra hamile kalması tavsiye edilir.

Bu sebepler olmasa da erken doğum, günümüzde sıklıkla yaşanan durumlardır. Prematüre bebek annesi psikolojisi bebeğin sağlık sorunları yaşamasından dolayı olumsuz etkilenir. Doğum sonrasında annelerin psikolojik olarak yıpranmaması için destek olunması önemlidir.

Prematüre Bebek Anneleri Nelere Dikkat Etmeli?

Prematüre bebekler, normal doğan bebeklere göre daha fazla bakıma ihtiyaç duyar. İlk etapta özel ünitelerde tutulan ve bakımları uzman sağlık ekipleri tarafından yapılan bebeklerin taburcu olması ardından bakımına özen gösterilmesi önemlidir.

Erken doğum, bebeğin sağlık sorunları yaşamasına sebep olduğu gibi annelerin psikolojisini olumsuz etkiler. Bu süreçte annelerde depresyon, anksiyete gibi psikolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların belirtilerinin ciddi şekilde görülmesi halinde psikolojik destek alınmalıdır.

Bebeğin sağlık sorunu yaşadığını bilmek, annenin psikolojik olarak etkilenmesine neden olan en önemli etkendir. Bu nedenle bebeğin bakımı hakkında detaylı bilgiler verilmesi, olumsuz yorumlardan kaçınılması önemlidir.

Erken doğum sonrasında ilk etapta anne, bebeği emziremeyebilir. Bebeğin emme ve yutma fonksiyonları geliştikten sonra anne sütü alması gerekir. Annelerin, bol su içmesi, sağlıklı besinler tüketmesi ve beslenme düzenine dikkat etmesi, sütünün artmasını sağlayacaktır.

Kuvöz içerisindeki bebeğin belirli saat aralıklarında görülmesine izin verilir. Yoğun bakım ünitesinde birçok medikal cihazın olması, anneleri olumsuz etkilemektedir. Ancak bu cihazların bebeğin sağlığı için olduğunu ve iyileşme sürecinde olduğunu düşünerek stresten uzak durmalısınız.

Duygu durumunda ani değişimler olması, hüzne kapılmak, uyuyamamak, yoğun endişe duymak, psikolojik olarak annenin sağlık sorunu yaşadığının göstergesidir. Bu sorunları yaşayan annelerin mutlaka psikolojik destek alması gerekir.

Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi

Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gereken önemli etkenler vardır. Ekstra bir bakıma ihtiyaç duyan bu bebeklerin bakımı için annenin fiziksel ve psikolojik olarak sağlığına dikkat etmesi önemlidir. Prematüre bebek annesi psikolojisi olumsuz olabileceği için babanın bu süreçte anneye daha fazla destek olması gerekir.

  • Prematüre bebekler taburcu edildikten sonra temiz, güneş alan, 37 C sıcaklıkta olan bir odada kalmalıdır.
  • Odanın kapısı açık olmalı ve sıklıkla havalandırılmalıdır.
  • Beslenme düzeni, doktor tavsiyesine uyarak yapılmalı, biberon ile beslerken bebeğin başının 45 derecelik açıda olmasına dikkat edilmelidir.
  • Prematüre bebeklerde enfeksiyon riski yüksek olduğu için, odasına misafir kabul edilmemeli, mümkün olduğunda az dokunulmalıdır.
  • Bebekleri banyo yaptırırken su sıcaklığının iyi ayarlanması, hızlı bir şekilde önce vücudunun daha sonra kafasının yıkanması gerekir.
  • Prematüre bebekler daha çabuk üşüyeceği için ilk etapta seçeceğiniz giysiler kalın olmalıdır.
  • Bebeklerin kıyafetlerini, çarşafını ve yastığını sıklıkla, bebek deterjanı ile yıkamalısınız.

Prematüre Bebeklerde Hangi Sağlık Sorunları Görülür?

Prematüre bebekler, doğması gereken haftadan daha önce doğan bebeklerdir. Gelişimini tam olarak tamamlayamayan bu bebeklerde farklı sağlık sorunlarının meydana gelmesi mümkündür. Her bebekte görülmese de prematüre bebeklerde sıklıkla görülen komplikasyonlar vardır.

Prematüre bebek hastalıkları arasında sıklıkla yaşanılan sağlık sorunlarından biri solunum problemleridir. Bebekler, özel bakım ünitelerinde tutulur ve solunum problemleri tedavi edilebilir. Solunum sistemi düzene giren bebekler, farklı bir sağlık sorunu olmaması halinde taburcu edilir.

Erken doğan bebeklerde vücut ısısının kontrol edilmesinde sorun yaşanabilir. Kalp sorunları, beyin kanaması, sindirim sistemi sorunları, bağışıklık sisteminin zayıf olması, kısa vadede görülen hastalıklardır.

Prematüre doğan bebeklerde uzun vadede görülmesi beklenen komplikasyonlar da vardır. Öğrenme güçlüğü, işitme ve görme problemleri, diş problemleri, kronik sağlık sorunları uzun vadede görülmesi mümkün olan hastalıklardır.

Prematüre Bebeklerin Gelişimleri Nasıl Olur?

Prematüre bebekler, gelişimini tam olarak tamamlamadan doğan bebeklerdir. Bu nedenle erken doğan bebeklerde farklı sağlık sorunları meydana gelebilir. Doğumun çok erken olması ve ileri derece prematüre olan bebeklerde sağlık sorunları daha fazla görülür.

Prematüre bebekler, doğduktan sonra ilk etapta hastanelerin özel bakım ünitelerinde kalır. Bu süreçte bakımları uzman sağlık ekipleri tarafından yapılır ve kısa vadede görülen sağlık sorunlarının büyük kısmı tedavi edilebilir.

Prematüre bebek gelişimi normal doğan bebeklere göre daha farklıdır. Yaşıtlarına göre daha geç gelişen bebekler, daha az kilo alır ve boyları yaşıtlarına göre daha az uzar. Ancak sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve bakımına dikkat edilmesi halinde gelişimlerinde herhangi bir sorun ortaya çıkmaz.

Prematüre Bebek Annesi Nasıl Beslenmeli?

Prematüre bebek annesi psikolojisi bebeğin yaşadığı sağlık sorunları, doğum esnasında yaşanan stres sebebi ile olumsuz etkilenir. Hamilelik sürecinde ve sonrasında tüm annelerin psikolojik olarak destek alması, bu süreçte özellikle babanın annenin destekçisi olması önemlidir.

Prematüre bebek anneleri, yaşadıkları stres ve üzüntü sebebi ile beslenmelerine dikkat etmekte güçlük çekebilir. Stres sebebi ile yaşanan mide bulantıları, annenin sağlıklı beslenmesini engelleyebilir.

Bu durumda annelerin psikolojik olarak destek alması ve beslenme düzenine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Annelerin bol su içmesi, vitamin takviyesi alması, sağlıklı ve doğal besinler tüketmesi gerekir. Bu süreçte alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Prematüre Doğum Anneyi Nasıl Etkiler?

Prematüre doğum, bebeğin sağlık sorunlarına yaşamasına neden olur. Aynı zamanda anne, beklediği ve hazırlık yaptığı süreden daha erken doğum yapacağı için doğum öncesinde stres yaşamaktadır. Bu etkenler, annenin psikolojisinin olumsuz olarak etkilenmesine neden olur.

Prematüre bebek annesi psikolojisi bebeğin sağlığını düşünmesi, yaşadığı zor doğum sebepleriyle etkilenir. Annelerin bir kısmında anksiyete ve depresyon hastalıklarının görülmesi mümkündür.

Annelerin psikolojik olarak yıpranması ve bu süreçte destek alması normal bir durumdur. Ailesinin ve eşinin destek olması, psikolojik yardım almaktan kaçınmaması önemlidir. Psikolojisi olumsuz etkilenen anneler, sağlık sorunları yaşayacağı için bebeğin sağlığı da olumsuz etkilenir.

Erken Doğan Bebeklere Anne Sütü Ne Zaman Verilir?

Prematüre bebeklere anne sütü emme, yutma ve nefes alma koordinasyonları sağlandıktan sonra verilir.

Kuvözdeki Bebek Anneyi Hisseder Mi?

Kuvözdeki bebek anne kucağına verildiğinde solunumu ve kalp atımı daha hızlı düzene girer.

Prematüre Doğumda Anne Sütü Ne Zaman Gelir?

Anne sütü 2-6 haftadan itibaren gelir.

İlginizi Çekebilir;

5 Aylık Prematüre Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Doğum Kontrol Hapı İle Saç Bakımı

Prematüre Ventriküler Atım Ekg

Bebek Yağı Faydaları

Hamilelikte Çatlaklar İçin Doğal Yağlar

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.