Prematüre Bebeklerde Fizik Tedavi Hareketleri | Bebeklerde Fizyoterapi Nedir?

25.09.2022
527
Prematüre Bebeklerde Fizik Tedavi Hareketleri | Bebeklerde Fizyoterapi Nedir?

Prematüre bebeklerde fizik tedavi hareketleri önemi hakkında bilgiler. Prematüre bebeklerin motor gelişimi, fizik tedavi ile nörolojik gelişimi ve bebeklerde uygulanan hareketler nelerdir? Açıkladık!

Prematüre bebekler, anne karnındaki en son dönemi yaşayamamış bebeklerdir ve bu eksiklikten kaynaklı farklı gelişimsel problemler ile karşılaşması beklenir. Bebek anne karnındaki sıkı ortam ve gelişimini destekleyen yapıya sahip olmadığından bebeğin gelişiminin desteklenmesi için fizik tedavi uygulanması gerekir.

Prematüre Bebeklerde Motor Gelişimi

Bebeklerin motor gelişimi yalnızca çocuğun kaslarını değil, tüm gelişim alanlarını etkileyen bir durumdur. Bir bebeğin herhangi bir alanda gelişimsel eksiğinin olması onun farklı alanlarda da sorunlar ile karşılaşmasına neden olacaktır.

Prematüre bebeklerde fizik tedavi hareketleri bebeklerin gelişimsel olarak eksik kaldığı fiziksel gelişimin dışarıdan desteklenmesine yardımcı olan hareketlerdir. Buna bağlı olarak bebeğim hem duyu bütünlüğü hem de fiziksel olarak istenilen tepkileri daha gelişmiş bir yapıya sahip olacaktır.

Prematüre Bebeklerde Fizik Tedavi Neden Önemli?

Prematüre bebeklerde fizik tedavi hareketleri uygulama işleminin gerçekleştirilmesi bebeğin birçok açıdan faydalanmasına neden olur. Bu hareketler sayesinde;

  • Bebeğin kendini koruması, sakinleştirmesi ve güvenlik açısından çok büyük bir ilerleme sağlanır.
  • Bebeğin rahat olduğu pozisyon bulunarak hem oturma hem de yatma için uygun pozisyonların tespiti sağlanır.
  • Beslenme ve taşınma açısından bebeğin pozisyonunun sağlanması amaçlanır ve bu iki pozisyon son derece önemlidir.
  • Yer çekimine karşı hareketlere başlangıç, beslenme, ısı kontrolü ve hareket başlangıcı – bitişi için referans oluşturulması gibi önemli noktalara sahiptir.
  • Duyusal ve motor arasındaki ilişkinin oluşturulması sağlanır. Böylece bebeğin duyusal bütünlüğü sağlanır.

Prematüre Bebekler Fizyoterapi Desteği İçin Neler Uygulanır?

Prematüre bebekler için fizyoterapi uygulamalarında bazı noktalara doğrudan odaklanarak çalışmalar gerçekleştirilir. Pozisyonlamalar, özel tutuş şekilleri, fonksiyonel aktiviteler, duyusal girdiyi artırmaya yönelik olarak düzenlenen dokunmalar ve fasilitasyonlar uygulanır.

Bunun yanında prematüre bebeklerde fizik tedavi hareketleri arasında günlük yaşam adaptasyonları ve stimülasyon çalışmaları da bu uygulamalar içerisinde yer alır. Uygulanan profesyonel işlemlerin yanında evde uygulanabilecek farklı hareketler de bulunuyor.

Prematüre Bebeklerde Nasıl Hareketler Uygulanabilir?

Prematüre bebeklerde fizik tedavi hareketleri için uygulanabilecek bazı hareketler bulunur. Bu hareketler şu şekilde özetlenebilir;

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırarak elleriyle parmaklarınızı kavramasını sağlamalısınız. Burada kavrama işlemi refleks olarak gerçekleşir. Daha sonra bebeğinizin bileklerini kavrayarak nazik bir şekilde yuvarı aşağı kollarının hareket etmesini sağlayın.
  • Bebeğinizi sırt üstü yatırdıktan sonra kollarını sağ ve sol olacak çapraz bir şekilde germe hareketi yapmalısınız. Aynı hareket bacaklar için de tekrar edilmelidir.
  • Sırtüstü olarak yatırdığınız bebeğinizi hafif oturtur konuma getirdikten sonra tekrar yatması için nazikçe bırakın.

Bebeğiniz için fizik tedavi hareketleri uygularken son derece nazik olmaya dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin canını yakmadan yalnızca kaslarını kullanmalarına yardımcı olmalısınız. Bu hareketler sayesinde bebeğinizin çok daha gelişmiş bir yapıya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Ne Zaman Prematüre Bebekler İçin Fizik Tedavi Hareketlerine Başlanır?

Prematüre olarak doğmuş bebeklerde bebeğin doğmuş olduğu erken doğum haritasına uygun olarak bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. 3 gün erken doğmuş bir bebek ile 15 gün erken doğmuş bebek arasında birçok farklılık görülecektir. Anne karnında geçirilen her 1 günün önemi son derece yüksektir.

Prematüre bebeklerde fizik tedavi hareketleri bebeğin doğduğu günden itibaren yapılmaya başlanır. Eğer bebeğiniz yeni doğan ünitesinde kalıyor ise tüm hareketleri uygun şekilde ünitede çalışan kişiler tarafından yapılır.

Bebeğiniz eve geldiğinde ise gelişimine uygun olarak hareketlere devam etmek bebeğinizin çok daha hızlı bir şekilde gelişimini yakalamasına yardımcı olacaktır. Prematüre bebeklerde yaklaşık 2 – 3 yaşa kadar gelişimsel olarak geriliklerin görülmesi beklenen bir durumdur.

S.S.S

Bebeklere Fizyoterapi Neden Yapılır?

Oluşturulan fizyoterapi programları ile bebek beyninin yenileme özelliğinin kullanılması ve bebeğin kendi yaşına uygun olacak tipik gelişim hareketlerini kazanması için uygulanır. Bu sayede bebeğin hem gelişimini yakalaması hem de en bağımsız seviyeye ulaşması amaçlanır.

Bebeklerin Güçlenmesi İçin Ne Yapmalı?

Bebeğinizin anne sütü ile beslenmesinin yanında güçlenmesi için mutlaka bazı egzersiz hareketlerin uygulanması gerekir. Bunun için bebek egzersizlerinin düzenli olarak uygulanması önemlidir. Bebek geliştirme hareketlerinin her gün en az 5 tekrar olacak şekilde yapılması beklenir.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/premature-bebek-fizyoterapi/

https://www.dogalsaglik.com/bel-fitigi-tedavisi/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.