Doğal Sağlık

Basur Hastalığına Ne İyi Gelir | Basur Hastalığı Belirtileri

16.10.2022
330
Basur Hastalığına Ne İyi Gelir | Basur Hastalığı Belirtileri

Basur hastalığına ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir? Evde uygulanacak pratik yöntemler nelerdir?

Basur nedir, belirtileri nelerdir? Basur oluşmaması için nelere dikkat edilmelidir?

Basur Hastalığı Belirtileri

Basur hastalığına ne iyi gelir, hastalığın belirtileri nelerdir? Makat ve çevresinde görülen şişmiş damarlardan oluşan hastalıktır. Hemoroid olarak bilinen bu hastalık, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Basur iki farklı türde görülebilir. Anüsün dış tarafında cilt altında ise eksternal, rektum denilen kalın bağırsağın son kısmında ise internal hemoroid olarak adlandırılır. Makat bölgesinde görülür ve genellikle ağrılı ya da kaşıntılı olur.

Basur hastalığı nasıl anlaşılır konusunda çeşitli belirtileri vardır;

  • Anüs etrafında kaşıntı ve rahatsızlık
  • Dışkıda kan
  • Otururken ağrı oluşması
  • Anüs etrafında kaşıntılı ve ağrılı şişlik

Ancak sadece belirtilerden yola çıkarak değil basur hastalığı tanısı konularak tedavi edilebilir. Kronik kabızlık yaşayanlarda sıklıkla görülen basur tuvalette oturma ve dışkılama sırasında ağrılı şekilde görülür.

Basur Hastalığı Diyet

Basur hastalığına ne iyi gelir, nasıl beslenme planlanmalıdır? Aşırı kilo basuru tetikleyen konular arasındadır. Çünkü kabızlığa neden olması ve anüs kısmında şişliklerin oluşması aşırı kilo nedeniyle olabilir.

Fiziksel yönden olumsuz etkilenildiğinden kişinin sağlıklı beslenmesine özen göstermesi gerekir. Bağırsak hastalıkları, hemeroid oluşturan etkiler arasındadır. Sindirimi zor beslenme türlerinden kaçınılmalıdır. Lifli gıdalar ve kolay sindirimi destekleyen beslenme programları hazırlamanız tavsiye edilir. Basuru önlemek için;

  • Yüksek lifli gıdalarla beslenmeye dikkat edin.
  • Her gün yeteri kadar su tüketmeye özen gösterin.
  • Fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı olmaya dikkat edin.
  • Uzun süre oturan veya oturarak çalışan kişilerin dikkat etmesi ve aralıklı mola vermesi gerekir.
  • Dışkılama ihtiyacında beklenmemelidir. Tuvalete ihtiyacı bekletilmeden sağlanmalıdır.
  • Baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durulmalısınız.

Basur Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

Basur hastalığı bitkisel çözüm yolları var mıdır, doğal şekilde nasıl tedavi edilir? Doğrudan uygulandığında basura iyi gelen çeşitli kürler bulunuyor. Doğal tedavi yöntemi olarak uygulanan hemeroid tedavilerinden biri Çobançantası Kürüdür. Bu kürü kolay şekilde hazırlayabilir ve evde uygulayabilirsiniz.

Yapımı için malzemeler;

  • 4 tatlı kaşığı çobançantası otu
  • 4 bardak soğuk su

Kürün yapılışı;

Suyun içine çobançantası otu kıyılarak atılır. Bu şekilde iken herhangi bir işlem yapmadan 8 saat bekletin. 8 saat sonra karışımı süzün ve taze şekilde uygulayın. Elde edilen karışım pamuk üzerine uygulanır basur olan bölgeye direkt sürülür. Tamamen tedavi etmesi için 1 hafta boyunca uygulayınız.

Hemeroid tedavisi için şifalı bitkiler arasından oral yolla tüketilen lifli besinleri de sık tüketmeniz önerilir.

Basur Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Basur oluşmaması, etkilerinin azaltılması ve tedavi edilmesi için ek yöntemler vardır. Örneğin;

  • Stresten uzak durun
  • Aktif hareket edin ve durağanlıktan kaçının.
  • Düzenli olarak yoğurt tüketin
  • Düzenli olarak sıvı gıdalar ve çorba tüketin.
  • Gazlı, asitli ve yüksek katkılı içeceklerden uzak durma.
  • Vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketin.
  • Keçi boynuzu basura iyi gelen yiyecekler arasındadır.
  • Papatya çayı basura iyi gelir ve özellikle sabahları aç karnına tüketilmesi önerilir.

Basur hastalığına iyi gelen yiyecekler ve içecekleri tüketmeniz, kabızlığın önlenmesi işinizi kolaylaştıracaktır. Hareketli bir yaşam tarzı benimsemeniz ve uzun süre oturmamanız önerilir. Bağırsakları hareketsiz kılacak sindirimi zor besinleri tüketmekten kaçınırken, günlük su tüketim oranını artırın.

Basur Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Basur, makat hastalıkları arasında yaygın bir hastalık türüdür. Tıp dilindeki adı hemoroid olan bu hastalık, tedavi edilmediğinde kişide sıkıntılı durumlar oluşturabilir.  Anal bölge hastalıkları içim Proktoloji doktorları hizmet verir. Basur tanısı ve tedavisinde alanında uzman Proktologlara başvurmak gerekir.

Ayakta tedavi ve yatış gerektirmeyen tedavi yöntemleri olduğu gibi basurun türüne bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir.

Anüsteski toplardamarlarda oluşan genişleme ve damar çevrelerini saran bağ dokularındaki gevşeklik basurun oluşmasına neden olur. Genişlemiş damarlarda büyüme olduğundan, damarlar anüsün dışına çıkabilir. Şayet bu şişlikler dış kısımda ise veya dış kısma çıkmış ise bunlara “basur memesi” denir.

Şişlik bölgesine göre hemoroid ve dış hemoroid olarak adlandırılır. İç hemoroidin 4 farklı evreden oluşur. 1. 2. 3. ve 4. derece olarak ilerleyen bu rahatsızlık, kısa zamanda mutlaka tedavi edilmelidir.

Hemoroid olan ya da olmayan herkesin kabızlık ve ishal gibi durumlara dikkat etmesi gerekir. Beslenme, sindirim ve boşaltım sisteminin düzgün çalışması için lifli gıdalar ve bol su tüketimine özen gösterin. Ayrıca;

  • Tuvalette uzun süre oturmamaya dikkat edin.
  • Dışkılamada fazla ıkınmayın.
  • Vitamin içerikli meyveler, kuru yemişler ve probiyotik yoğurt tüketerek kabızlığı önleyin.

Şayet basur belirtileri görüyor iseniz Proktoloji uzmanlarına danışın. Hemeroid tedavisi, ameliyatsız lazer tedavisi yöntemi ile hızlı ve kolay şekilde tedavi edilebilen bir rahatsızlık türüdür. Lazer yöntemi ile kısa sürede basur memeleri yok edilir. Basur ve olumsuz etkilerinden çok kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Hemoroid teşhisi ve tanısı için muayene gereklidir. Basur muayenesine gitmeden önce ne yapılmalı konusunda ise muayeneye gitmeden birkaç saat önce tuvalet ihtiyacınızı giderin. Muayene; sedye üzerinde, dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek şekilde yapılır. Proktolog tarafından konulan tanı sonrası ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi yöntemine karar verilir.

Yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve basurun etkilerinden kurtulmak için hemen bir proktoloji uzmanına danışın.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/hemoroid-tedavisi/

https://www.dogalsaglik.com/basur-tedavisi/

https://www.dogalsaglik.com/basur-nasil-gecer-evde/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.