Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Aşı Takvimi | Prematüre Bebeklere Aşı Yapılır Mı?

02.09.2022
271
Prematüre Bebeklerde Aşı Takvimi | Prematüre Bebeklere Aşı Yapılır Mı?

Prematüre bebek sahibi anneler, çocukları konusunda normalden daha hassas olmaları gerektiğini bilirler. Hem anne karnındaki gelişiminin tamamlanmaması hem boyu- kilosu hem de dış çevredeki etmenler düşünüldüğünde o minik bedenlerinin kaldırmakta olduğu yük bazen ağır olabilmektedir. Doğum sonrası bir süre gözlem altında ve tedavi sürecinde kalan bebekler, herhangi büyük bir risk durumu olmadığı takdirde evlerine gönderilebilmektedir. Hastalıklardan bahsetmişken bağışıklık sistemlerinin korunması ve daha güçlü bir savunma sistemi için aşı vurdurmaları da gerekmektedir. Peki, prematüre bebeklerde aşı takvimi nasıl, hangi aşılar var ve bunun gibi merak ettiğiniz her şeyi sizler için araştırdık.

Prematüre Bebekler İçin Aşı Var mı?

Doğum sürecinden kısa bir süre sonra hem gerekli kontrollerin yapılması hem de dışardan gelecek tehlikeli virüsler için önlem almak adına mutlaka aşı uygulamalarını takip edin. Bu aşıların takibi konusunda; ana sağlık ve sağlık ocaklarının ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Hatta ilk aşının arkasından sizler için diğer randevuları da hatırlayabilmeniz adına kart da verilmektedir. Peki, prematüre bebeklerde aşı takvimi nasıl şekilleniyor? Hangi aşı türleri prematüre bebeklere de uygulanabilir? Haydi, merak ettiğiniz her sorunun yanıtı için aşağıdaki alt başlıklara bir göz atalım:

Prematüre Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?

Zor bir hastane yani tedavi sürecinden sonra bebeğinizle eve döndüğünüzde, çekilen bütün sıkıntılar unutulacaktır. Ancak sağlık konusunda hiçbir detayı atlamadan geçmelisiniz ki zaten özel bakıma ihtiyacı olan minik yavrunuzun bir de bu tür olaylardan dolayı hastalanmasına sebebiyet verilmesin. Bu bilgilendirmenin arkasından bir de Prematüre bebeklerde aşı takvimi nasıl yapılır, hangi aşılar bu bebekler için uygulanmaktadır sorularının yanıtını verebiliriz.

Başta; hepatit B, RSV gibi aşı türleri de prematüre bebekler için önem taşımaktadır. Her ne kadar iki farklı aşıdan bahsetmiş olsak da aslında ilerleyen zamanlarda bunları çeşitlendiğini görebilirsiniz. Çünkü aşı konusunda hem boy hem ağırlık gibi kıstaslara bakıldığı söylenebilir.

Prematüre Bebeklerde Aşı Takvimi Onlar İçin Daha Da Önemlidir

Hepimizin en temel bilgileri arasında aşıların koruyuculuk özelliklerine sahip olduğu bulunmaktadır. Ancak söz konusu dünyaya odlukça erken gelmiş minik bir beden olunca bu aşıların önemi de riski de artabiliyor. Prematüre bebeklerde aşı takvimi konusuna geçmeden sizlere bir de aşı önemi ve kavramları hakkında bazı bilgiler verelim:

  • Ebatları ve kiloları küçük olsa bile normal bebeklere uygulanan aşı dozu, prematüre bebekler için de bölünmeden direkt olarak uygulanmaktadır.
  • Aşı zamanlarını belirlemek için gerekli şartların yerine getirilmesi yani bebeklerin boy- kilolarında ideal oranın yakalanması gerekmektedir.
  • Erken doğan bebekler hastalıklara çok daha yatkın olacakları için bu aşılar ile daha yüksek bir bağışıklık sağlanabilir.

Prematüre Bebeklerin Aşılanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prematüre yani erken doğan bebeklerin, dünyaya geldikleri andan itibaren zaten sağlık- gelişim açısından özen görmeleri gerekmektedir. Aşılama durumunun avantajları baz alındığında aslında düşük bağışıklığın ortadan kaldırılması için hemen aşılama yapıldığını düşünebilirsiniz. Ancak, bebekler belirli bir boy ve ağırlık koşulu sağlamadan ne yazık ki direkt olarak aşıya tabi tutulmamaktadır. Prematüre bebeklerde aşı takvimi de aslında yine bu bahsettiğimiz hususlara dayanmaktadır.

Peki, hangi aşının hangi sıralama ile ne zaman yapıldığını merak ediyor musunuz? O zaman bunun detayını da sizler için aşağıdaki alt başlıkta verelim…

Prematüre Bebeklerde Aşı Ne Zaman Başlar?

Prematüre bebeklerin, normal doğum ile hayata gelen bebeklerden biraz daha hassas olduğunu belirtmiştik. Aşılama takvimi oluşturabilmek için de öncelikle bu minik bireylerin normal doğumdaki bebeklerle aynı kiloya- boya gelmeleri beklenmektedir. Ancak tıp dünyasında bazı uzmanlar bu görüşe katılmamakta ve prematüre bebekler için de aşıların başlatılabileceğini savunmaktadırlar.

Erken doğan bebeklerde sırasıyla; Difteri, tetanos, boğmaca gibi türler başta başta olmak üzere bir de çocuk felci aşıları yapıldığı bilinmektedir. Konu hakkında merak ettiklerinizi uzman bir doktora da danışabilirsiniz.

S.S.S

Prematüre Bebeklere Aşı Yapılmalı mı?

Eğer beslenmesinde sorun yok ve kilo almaya da meyilli ise o zaman 60 günlük olduktan sonra prematüre bebekler için de aşı yapılabilmektedir.

Prematüre Bebekler Ne Zaman Konuşur?

Bu sorunun yanıtı bebekten bebeğe göre değişkenlik gösterse de genellikle altı ila dokuz ay cevabı verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.