Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Laktoz İntoleransı | Yenidoğan Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?

25.10.2021
362
Prematüre Bebeklerde Laktoz İntoleransı | Yenidoğan Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde ya da çocuklarda laktoz intoleransının belirtileri olup olmadığını ya da süt alerjisi olup olmadığını anlamak zordur. Prematüre bebeklerde laktoz intoleransı anlamak için; yaygın semptomları bilmek, buna göre tanı ve tedavi seçeneklerini uygulamak önemlidir.

Laktoz intoleransının bazı nedenleri bulunur:

  • Birkaç hafta süreyle laktazın bağırsaklarınızı tahriş etmesi gastroenterit olarak adlandırılır.
  • Laktaz seviyelerinin geçici olarak azaldığı parazit enfeksiyonu görülebilir.
  • Bağırsak astarına da zarar verebilecek çölyak hastalığı oluşabilir.

Laktoz intoleransı, büyük oranda genetikten oluşur. Genetik yapınız normalden daha az laktaz almanıza neden olur. Bu yüzden de yukarıda açıklanan durumlar meydana gelir.

Bebeklerde Laktoz İntoleransı Nedir?

Bebeklerde laktoz intoleransı çok yaygın olmamakla birlikte, çoğunlukla doğru zamanında doğan çocuklarda, 3 yaş sonrasında görülmeye başlar. Tüm bebekler, bağırsaklarında laktoz ile doğar ve yaşlandıklarında laktoz enzimi azalmaya başlar.

  • Prematüre doğan bebeklerin gelişimsel laktaz eksikliği olarak adlandırılan bir tür laktoz intoleransına sahip olma olasılığı daha yüksektir.
  • Gelişimsel laktaz eksikliği; çoğunlukla doğum sonrası kısa bir süreliğine devam eder. Aynı zamanda prematüre bebeklerin çoğu, laktoz içerikli formül ve anne sütü tüketebilir.
  • Konjenital laktaz eksikliği, bebeklerin anne sütü ya da mamalarda laktozu parçalayamadığı için, nadir görülen bir hastalık olarak tanımlanır.

Bu tür hastalıklar, anne ya da babadan alınan genlerden dolayıdır. Genlerdeki bu bozukluk; şiddetli ishale seep olur. Bebeğin laktoz içerikli olmayan bebek mamalarıyla beslenmemesi, bebeklerde ciddi düzeyde dehidrasyona ve kilo kaybı oluşmasına neden olur.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz; ince bağırsakta bulunan laktaz enzimi tarafından parçalanacak süt şekeridir. Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen bağırsak enziminin az kalan miktarı nedeniyle süt şekerlerini sindirme yeteneğinin azalmasına neden olur.

Laktoz intoleransı belirtileri arasında;

  • Karın bölgesinde ağrı
  • Karın etrafında şişkinlik
  • Kilo alamamak
  • Sinirlilik hali
  • Hacimli, köpüklü, sulu dışkı
  • İshal

Süt ürünleri; zengin besin kaynaklarını içerir. Laktoz intoleransından şüphe ediliyorsa, süt ürünlerinin diyetten tamamen çıkarılmaması gerekir. Çünkü sert ve olgun peynirler gibi bazı süt ürünleri, laktoz içermez. Krema, tereyağı, süzme peynir gibi ürünlerde ise, az da olsa laktoz bulunur.

Laktoz intoleransı olan kişiler, az düzeyde oluşabilecek semptomlarla, düşük düzeyde laktozu tolere edebilirler. Ancak yine de ister bebek, çocuk ya da yetişkin olsun, laktoz intoleransı belirtilerinden biri ya da birkaçının görülmesi durumunda, muhakkak doktora başvurulmalıdır.

Prematüre Bebeklerde Laktoz İntoleransı

Laktoz İntoleransı Olan Bebekler Ne Yemelidir?

Bebeklerde laktoz intoleransı çok nadir görülse de prematüre bebeklerde laktoz intoleransı olabilir. Erken doğan bebeklerde mevcut olan laktaz üretilmez. Bebeğin gelişmesinden kısa süre sonra bu durum iyileşir ve çoğu prematüre bebek, laktoz içerikli formüllü gıda tüketebilir.

  • Ortalama 6 aylık olan bebeğe, katı gıda başlanır.
  • İlk gıdalar, işlenmemiş olmalıdır. Pirinç, bezelye, et, balık, yer fıstığı, irmik, yulaf, mercimek, meyve ve sebze, yumurta gibi gıdalar içerebilir.
  • Her bebek farklı olduğu için; yumuşak, ezilmiş, pürüzsüz yiyecekler ya da parmak yiyecekler tercih edilmelidir.
  • 1 yaşına kadar olan bebekler, yetişkinlerin yediği yemeklerin parçalayabilir.

Buğday, kabuklu yemiş, tohum, kabuklu deniz ürünü, balık, yumurta ve soya, ilk 6 aya kadar verilmemelidir.

Bebeklerde laktoz intoleransı, çoğunlukla kısa sürelidir. Mide böceği olarak adlandırılan gastroenterit nöbetinden sonra ortaya çıkar ve ortalama 2 ila 4 aya kadar sürer. Semptomların, bebeğe önemli miktarda rahatsızlık vermesi durumunda laktozsuz bebek formülleri vardır.

Yenidoğan Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?

Laktoz intoleransı; laktaz adı verilen bağırsak enzimi yüzünden, yetersiz şekilde süt şekerlerinin sindirilmesinin azalmasıyla ortaya çıkar. Anne sütüyle beslenen bebeklerde, laktoz intoleransı çıkabilir. Çünkü anne sütünde de mamada da laktoz bulunur.

Bebeğinizde laktoz varsa; anne yemek yedikten sonra ya da peynir, yoğurt gibi ürünleri yedikten ortalama 30 dakika ile 2 saat arasında bu tolerans ortaya çıkar. Bebeğinizde laktoz intoleransı olduğunu doktora başvurarak anlayabilirsiniz.

Laktoz intoleransı olan bebeklerde, laktoz olması gerektiği gibi sindirilmez ve bağırsakta sindirilmeden durur. Laktozun birikmesi ishale neden olan sulu dışkı yani kakanın suyunu çeker.

Bebeğin ishal olması, karın bölgesinde ağrı ve şişlik, deride yer yer aşınma ve kırmızılık, dışkı yaparken bebeğin ağlaması, bebeklerde sinirlilik hali gibi belirtiler görülür. Bebekte rotavirüs ya da başka tür bulaşıcı ishal bulunması, bebekte tekrarlanan laktoz intoleransını gösterebilir.

Laktoz İntoleransı Nasıl Tedavi Edilir?

Laktoz intoleransı tedavisi, doktorun uygun gördüğü şekilde ve usulüne uygun şekilde yapılır. Bebeğin 1-4 hafta süresince laktozsuz mamayı denemesi, daha sonra 1 hafta süresince, herhangi bir semptom görülmediğinde ve alt kısım iyileşmeye başladığında anne sütü ya da standart bebek mamasına derecelendirme yapılır. Böylece bebeğin normal beslenme döngüsü başlatılır.

Bebeklerde laktoz intoleransı tedavisi;

  • İlk gün: 1xemzirme ya da norma formüllü mama ile 4xlaktoz içermeyen formüllü mama,
  • İkinci gün: 2xemzirme ya da normal formüllü mama ile 3xlaktoz içermeyen formüllü mama,
  • Üçüncü gün: 3xemzirme ya da normal formüllü mama ve 2xlaktoz içermeyen formüllü mama,
  • Dördüncü gün: 4xemzirme ya da normal formüllü mama ve 1xlaktoz içermeyen formüllü mama verilir.

Tedavinin beşinci gününde bebek, normal beslenmeye dönüş yapabilir. Bebeğin normal beslenme döngüsüne dönmesi 5 ila 7 gün sürecektir. Bazı durumlarda doktor, daha kısa süre için yeniden başlamanızı tavsiye edebilir.

Bebeğin katı yiyecekler yiyebileceği bir yaşı varsa; yoğurt, yumuşak peynir, muhallebi gibi süt içeriği yüksek yiyecekler, meyve suyu, tatlı, şekerli içecekler verilmemelidir. Çedar ve diğer sert peynirler verilebilir.

Laktoz İntoleransı Olanlar Nasıl Beslenir?

Prematüre bebeklerde laktoz intoleransı tedavisi olan bir hastalıktır. Eğer laktoz intoleransı yaşıyorsanız beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Süt içmek gerekiyorsa, laktozsuz sütler tercih edilmelidir.

Soya sütü gibi laktoz bulunmayan süt ürünleri de tercih edilebilir. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri yenebilir. Bunun yanında kefir içeriğinde çok az miktarda laktoz bulunduğu için, kefir de rahatlıkla tüketilebilir.

Laktoz İntoleransı Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Laktoz intoleransından kaçmanın en kolay yolu, süt ve süt ürünlerinden kaçınmaktır. Ancak süt ve süt ürünleri, insan hayatında oldukça önemlidir. Bunun yanında süt ürünleri; protein, kalsiyum, A vitamini, B12 vitamini ve D vitamini kaynaklarıdır.

Laktoz içerikli gıdalar:

  • Yüksek düzeyde laktoz bulunan inek sütü
  • Laktoz düzeyi düşük keçi sütü
  • Sert ve yumuşak olan peynirler
  • Dondurma ve yoğurt
  • Tereyağı

İçeriğinde laktoz olabilecek ürünler:

  • Bisküvi ve kurabiyeler
  • Ekmek ve pastane ürünleri
  • İşlenmiş gıdalar (sosis, salam vs.)
  • Hazır çorba ve soslar
  • Patates cipsleri
  • Kek ve pastalar
  • Çikolata ve şekerleme ürünleri
  • Hazır yemekler ve tatlılar
  • Kahvaltılık gevrek ürünleri

Süt, süt tozu, çökelek, salep, peyniraltı suyu, peyniraltı proteini, süt kazeini, süt şekeri, ekşimik, süt yan ürünleri, ekşi krema, kaymak gibi hazır gıda ve yemek ürünlerinde de laktoz bulunur.

Laktoz İntoleransı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sekonder laktoz intoleransı, çok nadir görülür. Gastritler ya da çölyak hastalığı gibi daha ciddi durumlarla birlikte görülür. Sindirim kanalında bulunan iltihap, laktaz üretiminde azalmaya neden olur ve bu sayede laktoz intoleransı ortaya çıkar.

Yetişkinlerde ve prematüre bebeklerde laktoz intoleransı tedavi edilmezse, laktoz intoleransı daha şiddetli sindirim sorunlarını da beraberinde getirir. Bu yüzden şişkinlik, mide krampları, gaz, ishal gibi belirtiler görüldüğünde, doktora başvurulmalıdır.

Laktoz intoleransıyla süt alerjisi aynı mıdır?

Süt alerjisiyle laktoz intoleransı aynı olmamakla birlikte; laktoz intoleransı sindirim sorunu, süt alerjisi ise bağışıklık sistemiyle ilgilidir.

Süt dışında hangi gıdalarda laktoz bulunur?

Süt dışında; kesilmiş süt suyu, lor, süt yan ürünleri, kuru süt katıları ve yağsız kuru süt tozu laktoz içerir.

Bebeklerde laktoz intoleransı olabilir mi?

Çok yaygın olmamakla birlikte çoğunlukla, çocuklarda 3 yaş sonrası ortaya çıkar ve bebekler, bağırsaklarında laktoz ile doğarken, yaşlandıkça laktoz enzimi azalır.

İlginizi Çekebilir;

Prematüre Bebeğin Özellikleri

Prematüre Bebeklerde Enfeksiyon

5 Aylık Prematüre Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Prematüre Bebek Annesi Psikolojisi

Prematüre Bebek Fizyoterapi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.