Diş Kanal Tedavisi | Bir Diş Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer?

24.08.2021
646
Diş Kanal Tedavisi | Bir Diş Kanal Tedavisi Kaç Dakika Sürer?

Diş kanal tedavisi enfekte olan ya da çürüyen dişleri onarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi esnasında diş siniri, dişin sert dokusu içinde bulunan kök kanalı olarak adlandırılan ve doğal boşlukta bulunan yumuşak doku pulpa ile çıkarılır.

Dişin içi temizlendikten sonra açılan boşlukta tedavi devam eder, dişte meydana gelen çürümelerinin tedavi edilmemesi halinde çürük çok daha derinlere doğru ilerler ve sinirlerin iltihaplanmasına sebep olur. İltihaplanma ise diş ağrısına olduğundan dolayı kişi de gün içerisinde yaşam kalitesi düşer.

Diş Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Dişte oluşan derin çürükler, çatlak ya da kırılma veya yüz travmasından dolayı diş siniri ve diş pulpası tahrip olmasının yanında iltihaplanarak enfekte olur. Bu yüzden doku parçalanır ve diş çevresindeki bakteriler kök kanalı içinde çoğalır bu durum diğer çürümüş kalıntılar ile enfeksiyona ya da diş apsesine sebep olur.

İltihap dolu bir kesecik olan apse ile enfeksiyon kök uçlarının sonuna doğru yayılır ve şiddeti ağrıya yol açar. Kanal tedavisinin yapılmasındaki neden apseli dişin tedavi edilmesidir.

Diş Kanal Tedavi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi ya da endodontist tarafından gerçekleştirilen diş kanal tedavisi uygulaması dişin durumuna ve uygulanacak olan prosedürün genişliğine göre belirlenmektedir. Tedavide ilk olarak kök kanallarını görmek için röntgen filmi çekilir bu sayede kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı anlaşılır.

Lokal anestezi kullanılarak dişin yakınındaki alan uyuşturulur, bazı durumlarda diş sinirinin ölmesinden kaynaklı anestezi kullanımına gerek kalmaz ancak hastanın rahat olabilmesi için bölgenin uyuşturulması tercih edilir.

Operasyonun yapılacağı bölgenin kuru ve tükürüksüz olabilmesi için diş kenarına lastik tabaka yerleştirilir, kök kanalına erişim deliği açılır. Kök kanal törpüleri kullanılarak temizleme işlemi gerçekleştirilir, kök kanallarının çeperleri kazanır ve fırçalanarak detaylı temizlenir.

Delikten çıkan mikro kalıntılarda temizlendikten sonra su ya da sodyum hipoklorit kullanılır, diş iç temizliğinin tamamlanmasının ardından delik kapatılır.

Kanal Tedavisinde Hangi Komplikasyonlar Görülür?

Kısa dönem diş kanal tedavisinde birçok tedavi yönteminde olan komplikasyonlar gelişir, hafif hassasiyet, ağrı ve anesteziye bağlı şişlik komplikasyonlardır.

Uzun dönem tedavide oluşabilecek en önemli komplikasyon ise dişlerde kırıklardır, dolgu malzemesi ve kaplamalar yeterince iyi restore edilmediğinde dişler dikey olarak kırılır. Orta vadeli diş kanal tedavisi ise dişin yanı sıra diş eti hastalığı ve diş sıkma ya da kapanış bozukluklarına bağlı tedavi dışı komplikasyonlarda etkili olur.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Ender yaşanmış olsa da kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı ile birlikte bölgede hafif ağrı hissetmek normal olarak değerlendirilir. Diş kanal tedavisi sürecinde ağız sürekli açık olduğundan dolayı hasta da çene ağrısı da yaşanabilir.

Orta dereceli ağrılarda reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kullanılır, birkaç gün süren şiddetli ağrı yaşanması halinde diş hekimine ya da endodoniste başvurmak gerekir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

diş kanal tedavisi süreci kişinin kök kanallarındaki enfeksiyon, kök sayısı ve sinirlerin temizlenmesi gibi işlemlere bağlı olarak farklılık gösterir. Ortalama bir kanal tedavisinin süresi 30 ila 90 dakika arasında değişmektedir.

Aynı gün tamamlanmaması halinde geçen süre içerisinde kanal yeniden enfekte olur bu yüzden diş hekiminin açılan deliğe temiz kalması için dolgu yerleştirilmesi gerekir.

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nedir

Kanal tedavisinde ki başarısızlığın belirtileri her hasta da farklılık gösterir, belirtiler tedavi öncesindekiler ile birbirine benzer. Başarısız bir kanal tedavisinde en yaygın belirtiler; ağrı, şişme, duyarlılık, diş iltihabı ve renk değişikliği, çenede kayma ya da sinüs sorunlarıdır.

Diş kanal tedavisi başarısız olmasındaki en önemli etken hekimin tecrübesidir, yeteri kadar enfeksiyondan uzaklaştırılması ya da diş kökünün zarar görmesi de başarısızlığı etkiler. Kanal tedavisinde başarısızlığın en yaygın nedenlerinden diğerleri ise koronal mühür bozulması, taç kırılması, kanalın yeterli oranda temizlenme ve travmadır.

Başarısız kanal tedavisinin ardında yeni bir tedavi uygulanmaması halinde ciddi komplikasyonlar yaşanabileceği gibi son derece ağrılı bir apse ortaya çıkar ve diş kaybı oluşur.

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal tedavisinin ardından dişler yavaş yavaş iyileşir bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Tedavi süreci içerisinde sert ya da kabuklu yiyecekler ısırılmamalıdır, dişlerin günlük bakımı ve temizliği aksatılmadan devam etmelidir.

Diş kanal tedavisi sonrası dişlerin hassasiyeti göz önünde bulundurulmalı ve temizliği buna göre yapılmalıdır. Enfeksiyonları engelleyebilmek için günde en az bir kez diş ipi kullanılmalı, yapışkan ve şekerli gıdalar tüketilmemelidir.

Tedavinin sona ermesinin ardından doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesiciler ve sprey tavsiye edildiği gibi kullanılmalıdır. Sigara ve alkol tüketimi azaltılarak dişlerin düzenli kontrolü gerçekleştirilmelidir

Diş Kanal Tedavisi Ücreti Ne Kadar?

Diş kanal tedavisinde ücretlendirme, yapılacak olan muayene ve tedavi yöntemine göre farklılık gösterir. Tek köklü bir dişin kanal tedavisi fiyatı ile ileri düzey tedavi gerektiren dişlerde belirlenen fiyatlar değişmektedir.

Kanal Tedavisinin Alternatifi Var Mıdır?

Kanal tedavisinin alternatifi problemli dişin çıkarılarak implant, köprü ya da protez ile değiştirilmesidir.

Kanal Tedavisi Önlenir Mi?

Kanal tedavisini önlemenin en kolay yolu ağız sağlığına ve hijyene dikkat etmek ve özen göstermektir.

İlginizi Çekebilir;


Kanal Tedavisi Sonrası

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal Tedavisi

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.