Oksijen Tedavisi | Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

10.09.2021
717
Oksijen Tedavisi | Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Oksijen tedavisi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. HBOT- Hiperbarik Oksijen Tedavisi olarak bulunan terapi yöntemi, %100 oksijen solutma olarak uygulanır. Medikal tedavi yöntemi olarak, tamamıyla basınç altına alınan hastaya, tedavi amaçlı uygulanan bir terapi olarak nitelendirilir.

Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Oksijen tedavisi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. T.C Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan hastalıklar ve bunların tedavilerinde uygulanan faydalı bir tedavi yöntemidir. Oksijen tedavisi uygulanan hastalıklar şu şekilde belirtilmiştir;

  • Vurgun olarak bilinen Dekompresyon
  • Zehirlenmelerde kullanılır (Karbon monoksit zehirlenmesi, siyanid, skut duman inhalasyonu)
  • Gazlı kangren tedavisinde
  • Çeşitli enfeksiyonların iyileştirilmesi için deri altı, kas ve fasya enfeksiyonlarında uygulanır
  • Şeker hastalarında uygulanan yöntem özellikle yaraların iyileştirilmesinde etkilidir
  • Retinal arter tedavisinde yani ani görme kayıplarında oksijen basıncı uygulanır
  • Ani işitme kayıplarında, hava ve gaz embolisinde uygulanır
  • Termal yanıkların tedavisinde, kan kayıplarında
  • Kemik iltihapları
  • Akut travmatik tedaviler için, crush yaralanma
  • Kompartman sendromu tedavisi
  • Kafa kemikleri, sternum akut tedavilerinde
  • Beyin absesi, radyasyon nekrozlarında
  • Psikolojik hastalıklarda terapi amaçlı

Oksijen tedavisi, hastalığın türüne ve seçilen ek tedavi yöntemlerine bağlı olarak belirlenen sürelerde uygulanır.

Oksijen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulama oldukça kolaydır. Hasta oturarak veya yatarak oksijen tedavisi alabilir. Hasta öncelikle basınç odasına alınır ve rahat edeceği pozisyona yerleştirilir. Oda içerisindeki basınç, yavaş yavaş artırılır. İçeriye verilen hava orantılı şekilde artırılır.

Tedavi için belirlenen hedefe ulaşılması halinde, işlem durdurulur. Hasta özel maskesini takar ve doğrudan saf oksijen solumaya başlar. Verilen havada genellikle 2-3 katı miktarında oksijen bulunur. Bu türde yapılan oksijen tedavi uygulaması, Hiperbarik oksijen tedavi olarak bilinir.

Oksijen Tedavisi Nedir, Hangi Durumlarda Uygulanır?

Oksijen tedavisi, hastaya doğrudan oksijen verilmesidir. Havda bulunan çeşitli gazlar giderilir ve saf oksijenin bulunduğu ortamda solunum yaptırılır. Özellikle ani travmalar, görme ve işitme kayıplarında oksijen uygulanır.

Basınç odasında özel bir maske ile hastaya oksijen solutulması ile tedavi uygulanır. Eklem rahatsızlıklarında, zehirlenmelerde, yaralanmalar ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Oksijen tedavisi uygulanan durumlar; kas ve deri altı enfeksiyonları, kemik iltihapları, termal yanıklar, emboli veya gazlı gangren gibi hastalıklardır. Tedavinin süresi ve tekrarı doktorun teşhis ve tanısına bağlı olarak yapılır.

Oksijenli Tedavi Nedir?

Hiperbarik oksijen tedavisi, hastalıkların tedavi edilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Doğrudan oksijen solunumu ile travmaların, iltihapları veya yaraların geçirilmesi amacıyla uygulama yapılır. Oksijenli tedavi nedir ve ne işe yarar konusunda; Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen bir tedavi yöntemi olduğundan bahsedebiliriz.

Özellikle akut zehirlenmelerde kullanılan etkili bir tedavidir. Hasta basınç odasına alınır ve oda hava ile doldurulur. Ardından maske verilerek sadece oksijen soluması sağlanır. Hastanın tüm dolaşımına verilen oksijen ile hedeflenen süre boyunca soluması sağlanır.

Hastalığın türüne göre belirli periyotlarda yapılan bir tedavi türüdür. Eklem hastalıkları ve iltihabik hastalıkların tedavi edilmesinde, yanıkların tedavisinde ve çeşitli travmalarda oksijen tedavisi kullanılır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hiperbarik oksijen tedavisi, adından da anlaşılacağı üzere hiper seviyede oksijen verilmesidir. Basınç yöntemiyle uygulanır. Havada doğal olarak bulunan diğer gazla ayrıştırılır ve hastanın sadece oksijen soluması sağlanır. Oksijenin özüt ve doğrudan alınması için oksijen maskesi ile uygulama yapılır.

Hiperbarik oksijen tedavisi pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Ayrıca;

  • Hücreler desteklenir ve oksijensizlik nedeniyle çalışmayan fonksiyonlar aktif hale gelir
  • Oluşan yaralarda iyileşme görülürken, damar gelişimi desteklenir
  • Bakterilerin üremesi önlenir ve toksin salınımı azalır
  • Savunma sistemi desteklenir
  • Bedendeki ödemelerin kolay şekilde atılması sağlanır
  • Zehirlenmelerin etkisini azaltır ve vücut fonksiyonlarının ideal biçimde çalışmasını sağlar.

Oksijen Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Oksijen tedavisi uygulanırken hasta ara verebilir, basınç değişikliğinden dolayı çeşitli etkiler görülebilir. Basınç artması ve basınç azalması esnasında özellikle kulak ve işitmede değişiklik görülür. Aşırı basınçtan etkilenme olur. Ancak geçici ve risksiz bir durumdur.

Tedavi sinüslerde de yan etkiye neden olabilir. Oksijen zehirlenmesi çok nadir görülen bir durumdur. Oksijen tedavisinin genel anlamda çok büyük yan etkileri yoktur. Tedavi esnasında oluşan yan etkiler de kısa süre içerisinde geçecektir.

Görmede geçici bozukluk yaşanabilir. Miyop sorunu, tedavi esnasında kısa süreli olarak görülebilir. Psikolojik etkileri çok fazla rastlanmamakla beraber klostrofobi oluşabilir. Oksijen tedavisinin yan etkileri, genel olarak kısa süre içinde geçen etkilerdir.

Oksijen Tüpü Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Oksijen tüpü solunum hastalıklarında kullanılır. Oksijen desteği konsantratörü olarak adlandırılan oksijen tüpü, akciğer hastalıklarında kullanılır. Vücuda gerekli hava akciğerler aracılığı ile alındığı için akciğer hastalarına mutlaka dışarıdan destek verilir.

Solunum güçlüğü çeken kişilerde, zehirlenmelerde doğrudan oksijen tüpü takılarak hastanın solunum fonksiyonları normal değerlere döndürülür. Hastanın yaşama devam edebilmesi için oksijen desteği şarttır.

Solunum yetmezliği ve akciğer kanseri tedavisinde de oksijen tüpü kullanılır. Oksijenin beden sağlığı hatta yaşam için gerekliliği yadırganamaz. Solunum yapılamaması halinde ölüm gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra oksijen eksikliğinde, kandaki oksijen basıncı da doğrudan düşer.

Hipoksi olarak nitelendirilen oksijen eksikliği, anaerobik metabolizmanın devreye girmesine hızlandırır. Bu durumda verimsiz enerji üretimi sağlanır ve geçici bir durumdur. Hayati fonksiyonların ideal biçimde sürdürülebilmesi için vücuttaki oksijen oranının ideal oranda olması gerekiyor.

Oksijen tedavisinin yan etkisi var mı?

Genellikle geçici yan etkileri vardır. Kulak basıncı, sinüs ve miyopi geçici durumları görülebilir.

Oksijen tedavisi ne için yapılır?

Çeşitli hastalıkların geçirilmesi için uygulanan bir tedavidir.

Oksijen tedavisi nasıl yapılır?

Hastaya %100 oksijen solutma yöntemiyle, basınç odasında uygulanır.

İlginizi Çekebilir;

Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur | Akciğer Yaraları

Uyku Apnesine İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenilip, İçilmelidir?

Zekaya İyi Gelen Yiyecekler | Zeka Geliştiren Besinler

Hazımsızlık Nasıl Geçer?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.