Hiperbarik Oksijen Tedavisi | Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir Ne İşe Yarar?

26.08.2021
673
Hiperbarik Oksijen Tedavisi | Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir Ne İşe Yarar?

Hiperbarik oksijen tedavisi; aşırı kan kaybı, yaraların iyileşmemesi veya geç iyileşmesi, yumuşak doku zedelenmesi gibi sağlık sorunlarının tedavi edilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir. Tedavi sürecinde hastalar basınç odasına alınır ve odadaki basınç seviyesi artırılır. Basın seviyesinin artması ardından hastaya maske verilerek oksijen alması sağlanır. Seanslar ortalama 100 dakika kadar sürer ve odadaki basıncın azaltılması ardından tamamlanır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hiperbarik oksijen tedavisi hastaların basınç odasında alınması ve odanın içerisinde basıncın artırılması ardından içeriye hava verilerek hastanın %100 oksijen soluması ile uygulanır. Hastalara oksijen almaları için özel bir maske verilir. Tedavi sürecinde sağlık personellerin yönetmeleri ile hasta alması gereken oksijen miktarını aldıktan sonra odanın basıncı azaltılır. Tedavi süreci ve tedavi süresi hastalıklara göre değişiklik gösterir.

Hiperbarik oksijen tedavisi ile iyileşme sağlanması için %100 oksijen solunması ve dokulara giden temiz kan miktarının artması gerekir. Tedavinin uygulandığı hastalıklar:

  • Siyanid zehirlenmesi
  • Yara iyileşmesinin gecikmesi
  • Termal yanık
  • Ani işitme kaybı
  • Ani görme kaybı
  • Akut travmatik iskemiler
  • Dekompresyon hastalığı
  • Hava embolisi
  • Yumuşak doku enfeksiyonları
  • Kan kaybı
  • Radyasyon nekrozları
  • Deri flepleri
  • Beyin absesi
  • Osteonekroz

Hiperbarik Oksijen Tedavi Cihazları Ne İşe Yarar?

Hiperbarik oksijen tedavisi oksijen basıncının yükseltilmesi ile enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olan tedavi yöntemidir. Oksijen tedavisinde kullanılan cihazlar, hastanın kapalı bir odaya alınması ardından basıncın artırılmasını sağlar. Odadaki basınç arttıktan sonra hastaya maske verilir. Maske, hastanın %100 oranında oksijen almasını sağlayarak hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Daha sonra tedavinin bitmesi için Hiperbarik oksijen tedavi cihazları ile odadaki basınç azaltılır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Hiperbarik oksijen tedavisi aşırı kan kaybı, yaraların geç iyileşmesi, yumuşak doku zedelenmesi gibi sağlık sorunlarına çözüm bulmak adına uygulanan tedavidir. Tedavi sırasında hasta bir odaya alınır ve odadaki basınç seviyesi artırılır. Basınç seviyesi arttığında hastanın kulaklarında tıkanma ve ağrı meydana gelebilir. Bunun dışında tedavinin nadiren görülen yan etkileri vardır. Hastaların tedavi sırasında yan etkileri nasıl azaltacağı sağlık personelleri tarafından anlatılır.

Oksijen tedavisi günü tedavi görülecek sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterir. Büyük olmayan yaraların iyileşmesi için 1 seans tedavi görülmesi yeterlidir. Aşırı kan kaybı veya yumuşak doku zedelenmesinin şiddetli olması gibi olması durumlarda 2-3 gün tedavi uygulanabilir. Tedavi süresi ortalama 120 dakikadır.

Basınç Odalarının Amacı Nedir?

Basınç odaları Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanması için kullanılır. Hastaların tedavi sürecinin başlaması için tek kişilik veya iki kişilik basınç odasına girmesi gerekir. Basınç odasında kullanılan cihazlarla ortamdaki basınç artırılmaya başlar. Hasta, artan basınçtan dolayı kulak ağrısı yaşayabilir. Yan etkilerin ortaya çıkmaması için ağzı açıp kapama gibi uygulamalar sağlık personelleri tarafından hastalara gösterilir.

Basınç odalarının amacı ortamdaki basıncın artırılması ile hastanın yüksek oranda oksijen almasını sağlamaktır. Basıncın artırılması ardından hastalara oksijen alacakları maskeler verilir. Hasta %100 oranında oksijen alır. Daha sonra odanın basıncı düşürülür ve tedavi tamamlanır. Tedavi süresi 90-120 dakika kadardır. Bu süreden sonra hastalıklara göre 1-2 seans daha uygulanabilir.

Oksijen Terapi Ne İşe Yarar?

Oksijen terapi Hiperbarik oksijen tedavisi ile farklı olarak cilde uygulanan bir işlemdir. Cildin alt tabakasına iğne kullanılmadan saf oksijen enjekte edilir. Bu yöntemin cildin daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini sağladığı bilinmektedir. Oksijen terapisi ardından ciltteki lekelerin rengi açılır ve cildin rengi bir ton daha açık görünür.

Oksijen terapi kısa vadede cildin sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini sağlasa da zamanla etkisi geçerek cildin aynı görünmesine sebep olur. Sağlıklı bir cilt görünümün kaybolmaması için evde uygulayabileceğiniz bazı işlemler vardır. Bitkisel yağlar ve kürlerle cildinizi temizleyerek terapinin kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Lavanta yağı, portakal yağı gibi ürünleri pamuk yardımı ile cildinize uygulayarak oksijen terapisinin daha etkili ve kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Oksijen Cilt Bakımı Nedir?

Oksijen cilt bakımı Hiperbarik oksijen tedavisi şeklinde uygulanmaz. Oksijen cilt bakımında iğne kullanılmadan cildin en alt tabakasına oksijen enjekte edilir. Bu tedavinin amacı; ciltteki lekelerin giderilmesi, gözeneklerin sıkılaşması, cildin daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesidir. Cilt bakımı 1 seansta tamamlanır.

Oksijen cilt bakımı ardından cilt bakımına dikkat edilmesinin tedavinin etkisini kaybetmesine neden olur. Cildin sağlıklı ve parlak görünümünü kaybetmemesi adına düzenli bakım yapılması önemlidir. Salatalık ve havuç kürü hazırlayarak cildinize haftada bir kez masaj yapabilir ve cilt bakımın etkilerinin kaybolmasını engelleyebilirsiniz.

Hiperbarik Oksijen Tedavisini Kim Yapar?

Hiperbarik oksijen tedavisi basınç odalarında basıncın artırılması ve hastaların oksijen almasını sağlamak için maske kullanması ile tamamlanır. Tedavi hastalıklara bağlı olarak 1-2 seans devam eder. Seans süreleri90-120 dakika arasında değişiklik gösterir. Oksijen tedavisinin yapılması için sualtı hekimliğine ve Hiperbarik tıp uzmanlarına müracaat edilmesi gerekir. Tedavi sırasında hastaların uygulaması gereken işlemler sağlık personelleri tarafından hastaya anlatılır. Hiperbarik oksijen tedavisini alanında uzman kişilerin yapması önemlidir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?

Basınç odasına alınan hastaların %100 oksijen almasını sağlayarak iyileşmesine yardımcı olan tedavidir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisin Yan Etkileri Nelerdir?

Hastaların kulakların ağrı meydana gelmesi gibi yan etkileri vardır.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Yaraları geç iyileşen, kan kaybı yaşayan hastaların iyileşmesi için yapılabilir.

İlginizi Çekebilir;

Oksijen Tedavisi

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur | Akciğer Yaraları

Uyku Apnesine İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenilip, İçilmelidir?

Zekaya İyi Gelen Yiyecekler | Zeka Geliştiren Besinler

Enginar Yağı Faydaları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.