Doğal Sağlık

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur | Akciğer Yaraları

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur | Akciğer Yaraları

Akciğerde Belirtiler

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur: Covid 19 damlacıklar şeklinde bulaşmaktadır. Ağız veya burun aracılığıyla üst solunum sistemlerine kadar giden virüs kolonize şeklinde birikiyor. Kolonize olduktan sonra akciğere inerek burada ciddi hasarlar oluşturur. Covid 19 akciğer belirtileri kuru öksürük ile kendini gösterir.

Kişide öksürük ve ateş gibi belirtiler olmadan önce akciğerde durum kötüye gitmektedir. Buzlu cam görüntüsü şeklinde sonuçlar alınmıştır. Bilimsel adı pnömoni olan akut solunum sıkıntısı yaşanmaktadır.  Bu durum zatürreden sonraki aşamayı oluşturur. Oluşan bu hastalık boyunca akciğerler kanı tam olarak temizleyemediği için diğer sorunlar ortaya çıkar. Eğer kişinin organları oksijensiz kalırsa organ yetmezliği gibi birçok hastalığa sebebiyet verir.

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur, Akciğer Enfeksiyonu

Virüsün oluşturduğu enfeksiyon zatürre hastalığından oldukça farklı düzeyde ilerler. Şöyle ki kişilerin oksijen seviyeleri düşse bile nefessiz kalmadıkları görülmüştür. Hastalığa yakalanan kişiler nefes almak için uğraştığı zaman da oksijen seviyelerinde bir düşme görülmüştür. Röntgen çekildiği zaman zatürrenin ilerleme düzeyi doktorlar tarafından incelendi. Herkes için aynı sonuç olmamakla birlikte hafiften ağıra kadar ilerleme seyri görüldü. Bu enfeksiyon sessiz bir şekilde başlamaktadır. Belirtileri sonra ortaya çıkar; öksürük, mide bulantısı, ateş, halsizlik, yorgunluk. Covid 19 akciğere inmesi sessiz bir şekilde ortaya çıkan hipoksiye bağlıdır. Vücut farklı bir çözüm sistemi geliştirir.

Ancak bu durum akciğerlerde oluşan enfeksiyonun ilerlemesine ve hava keseciklerinin çökmesine yol açmaktadır. Zatürre gittikçe derinleşir. Solunum cihazına ihtiyacı olan hastaların sayısı baya fazladır. Hasta olan kişilerin solunum cihazını bulunduğu yerden oynatmamaları için birçok uyuşturucu ilaç verilir. Covid 19 akciğer enfeksiyonu için damar yolundan veya mideye bağlanan borulardan vücuda ilaç takviyesi yapılır. Solunum cihazına bağlanan covid 19 hastalarının çoğu hayatını kaybetmektedir. Vücudun ve kişinin kendi direncine bağlı olarak değişir. Normal zatürre hastalığından farklı bir halde seyrettiği için aşamalarında da farklılık gözlenir.

Akciğer Lekeleri

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur:  Covid 19 hastalığı akciğerlerde leke oluşmasına yol açıyor. Bu lekenin oluşmasından önce görülen bazı belirtiler bulunuyor. Nefes darlığı, öksürük, balgam, ateş ve solunum sıkıntısı gibi birçok sorun görülüyor. Akciğer lekesinin çözümü için doktorlar akciğer filmi, tomografi, biyopsi, bronkoskopi gibi çözüm yollarına yönelmektedir. Ancak bazı hastalarda açık bir şekilde akciğer ameliyatı da yapılmaktadır. Akciğer lekesinin boyutu 3 mm veya daha küçük bir şekilde belirmektedir.

  • Enfeksiyon oluşması veya tümör gibi nedenlerle akciğer üzerinde leke görüldüğü uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
  • Kişide görülen üst solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlar, büyüyen yağ hücreleri leke için uygun ortamı oluşturmaktadır.
  • Kanser hücreleri akciğer içinde bütünleşerek tümör meydana getirmeleri bu hastalığın tehlikeli boyutunu oluşturur. Covid 19 akciğer leke zatürre ve bronşit gibi hastalıklar ile aynı belirtidedir.
  • Akciğerde leke olduğunda erken teşhis koyulması hastalığın ilerlemesinin önlenmesi açısından oldukça önemli bir konudur. Leke için uygulanan tedavi yöntemleri arasında antibiyotik tedavisi ön plana çıkmaktadır. Tükürüldüğünde kan çıkması, grip ve boğazda oluşan ağrılar, iştahsızlık ve kilo kaybı leke için ortaya çıkan belirtilerden bazılarıdır.

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur, Akciğere İnme Aşamaları

Covid-19 Akciğerlerde Ne Oluşturur: Hafif, ciddi ve kritik vakalar olarak kendi içinde üç bölüme ayrılmaktadır. Ciddi olan vakalarda oksijen desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda kritik vakalarda ise solunum veya organ yetmezliği gibi hastalıklar görülür.

  • Hastalık akciğere inerken kusma, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi çeşitli durumlardan geçer. Ancak sayılan belirtilerin herkeste oluşması mümkün değildir. Bu kişinin vücuduna ve virüsün büyüklüğüne göre değişen bir durumdur. Kovid 19 virüsü akciğerlere inerken burada bulunan hücreleri yavaş yavaş bitirmeye başlar.
  • Hava kanallarının temizlenmesini sağlayan yapılara büyük zarar verir. Vücudun kendi soluk borusunu korumasına fırsat tanımazlar. Kas ve eklem ağrıları, nefes darlığı gibi nedenlerin sonu enfeksiyona gitmektedir.

Hafif vakaların bu hastalığı kısa sürede atlattığını söyleyebiliriz. Ancak ciddi ve kritik vakalara sahip olan hastaların iyileşmesi haftaları almaktadır. Virüs kapmış bir kişi iyileşme aşamasında bile karşı tarafa virüs bulaştırabilir. Bu nedenle doktorun ve ilgili kişilerin iletişim halinde olması son derece önemli bir konudur. Covid 19 hastalığı öksürme ve hapşırma ile kısa sürede yayılmaktadır. Bu nedenle kalabalık ortamlardan uzak durarak ellerinizi sık sık yıkamanız önerilir. Topluma girdiğinizde sosyal mesafeyi koruyarak temastan uzak durmalısınız.

Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2) nedir?
Covid 19 virüsünün 2001 yılında tespit edilmiş ilk taçlı virüs ailesinden biri olan Sars zaman içerisinde mutasyona uğrayarak yeniden bulaş oranı artmış virüsler arasında yerini almıştır. Son bilgilendirmelere göre Sars cov 2 olarak adlandırılan virüs, sıradan bir soğuk algınlığı etkisi gösteren ancak solunum yolu enfeksiyonuna büyük oranda zarar vererek ilerlemesini sağlayan virüs özelliklerine sahiptir.
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nasıl bulaşır?
Covid 19 hastalığının bulaşma oranı oldukça yüksektir. Havadan ve sıvıyla bulaşma özelliği bulunan virüsün özellikle soğuk havalarda yüksek oranda yayılma özelliği bulunmaktadır. Havada asılı kalma oranın yüksek olduğu virüs özellikle kapalı alanlarda bulaşabilmektedir. Havadan ve öksürük yoluyla bulaşabilen bir hastalık olarak, maske kullanılması gereken hastalıklar arasında yer alır.
COVID-19'un tanısı nasıl konulur?
Covid 19 özellikle yüksek ateş ve öksürük sonucunda test yapılarak teşhis koyulabilen bir hastalıktır. Enfekte olan kişinin bütün belirtileri sıradan bir grip veya soğuk algınlığı gibi görünse de hasta Covid 19 etkileri altında olabilir. Teşhis koymak için ağız ve burun kanallarından sıvı alınarak sürgü testi yapılması gerekmektedir.
COVID-19'u tedavi etmek veya hastalığın oluşmasını önlemek için bir ilaç var mıdır?
Covid 19 tedavisi için ilaçlar bulunmakta, hastalığın hafif atlatılması için aşı kullanılmaktadır. Sinovac, Biontech ve Turkovac aşılarının kullanıldığı günümüzde virüüsn öldürücü etkilerinden kurtulmak mümkündür. Ancak hastalığın bulaşmaması için steril olmak ve maske kullanmak oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir;

Akciğere İyi Gelen Yiyecekler | Ne Tüketilir?

Leke Tedavisi

Covid-19 Belirtileri Gün Gün | Aşama Aşama Covid-19

Göz Çevresi İçin Doğal Yağlar

Covid 19 Öksürük Nasıl Geçer?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.