Dabaz Hastalığına Ne İyi Gelir
Dabaz hastalığı pek çok uyarana bağlı olarak gelişebilen ve aynı zamanda çok sık rastlanan bir hastalıktır. Hassasiyet ve alerjik reaksiyon oluşumu ile birlikte meydana gelmektedir. Genel olarak kendini deride döküntüler veya kaşıntı ile beraber göstermektedir. Halk dilinde ise Kurdeşen olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık 6 haftadan fazla sürer ise kronik 6 haftadan az sürerse de akut dabaz denilmektedir. Belirtileri aynıdır sadece nedenleri ve süreleri farklılık göstermektedir. Öyle ki bu hastalık kişilerin uyku rutinini dahi bozabilir aynı zamanda gün içinde ki yapacağı aktiviteleri bile olumsuz etkileyebilmektedir. Bazı önlemler alarak bu deri hastalığı resepsiyonları azaltılabilir. Dabaz hastalığına ne iyi gelir ve hangi önlemler alınmalıdır?
- Tespit edilmiş olan tetikleyici ürünlerin kullanımından uzak durmak ve kaçınmak gerekir.
- Dar ve vücudu saran, terleten kıyafetlerin kullanımından kaçınmak.
- Cildin herhangi bir hasar almaması için dikkat etmek gerekir.
- Cildin fazla kurumasını engellemek amacı ile nemlendirici ve kaşıntı dindirici kremleri kullanmak.
- Güneş losyonu sürmek ve bunu alışkanlık haline getirmek .
- Cildi tahriş edebilecek sabunları sürmekten kaçınmak gerekmektedir.
Bu konularak dikkat etmek dabaz hastalığına iyi gelmektedir. Aynı zamanda dabaz hastalığının oluşumunun önüne geçmektedir.
İçindekiler
Dabaz Hastalığı Belirtileri
Dabaz hastalığı cilt yüzeyinde döküntüler ve kaşıntıları ile kendini göstermektedir. Hastalığın ilk ortaya çıkma şamasında ise bazı bölgelerde kızarıklar ve kabarcıklar meydana gelmektedir. Buna ek olarak cildin altında sıvı toplanması meydana gelebilir ve semptomlarda artış görünebilir. Dabaz hastalığı kişiye göre değişiklik gösterse dahil bazı semptomlar belirleyici olarak bilinir. Dabaz hastalığı nasıl anlaşılır ;
- Kızarık ve bölgesel şişkinliklerin oluşumu
- Göz kapaklarında şişkinlik oluşumu
- Dudak çevresinde şişkinlik oluşumu
- Şişkinlik ve kızarıklıkların olduğu bölgelerde kaşıntı yanma meydana gelmesidir.
Genel belirtiler bu şekilde gözlenmektedir. Ancak bu kaşıntı bölgelerinde ağrılar da beraberinde gelmektedir. Dabaz hastalığı tanısı bu gibi durumlar gözlemlenerek konulmaktadır.
Dabaz Hastalığı Diyet
Dabaz hastalığının meydana çıkmasını sağlayan çok fazla faktör bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı neyin tam olarak sebep olduğunu bulmak oldukça zorlayıcı olabilir. Ancak dabaz hastalığı söz konusu olduğunda diyet oldukça önemlidir. Bu konuda ise diyet uygulanması gereken başlıca ürünler ve dabaz hastalığına ne iyi gelir;
- Fındık ve kabuklu deniz ürünleri
- Ağrı kesiciler ve antibiyotik ilaç kullanımı
- Alerjen riski yüksek olan gıdalar
- Alkol kullanımı
Bu tür gıdalara dikkat ederek dabaz hastalığı oluşumunun önüne geçilmesi mümkündür. Bunlara ek olarak ise enfeksiyon riski yüksek olan gıdaların tüketiminden de kaçınmak gerekir.
Dabaz Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri
Dabaz hastalığı doğal tedavi yöntemleri bulmak da mümkündür. Buna ek olarak ise genel olarak kişisel temizlik gibi bazı önerilere dikkat etmekte oldukça faydalıdır. Dabaz hastalığı bitkisel çözüm olarak çok fazla şifalı bitkiler karşımıza çıkmaktadır. Dabaz hastalığına ne iyi gelir ;
- Zencefil
- Zerdeçal
- Maydanoz
- İncir
- Elma Sirkesi
- Karbonat
Gibi ürünlerdir. Aynı zamanda bunlara ek olarak ise doğal yöntemler olarak önceden tespit edilmiş olan ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. Doğal yöntemlere ek olarak ilaç kullanımı veya ağrıyı hafifletmek amacı ile alerji riski düşük olan ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Hastalığın kronik olması durumunda tedavi ve hastalık aylar sürmektedir. Hatta yılla bile sürebilir. Bu durumda ise yaşam tarzını değiştirmekte ve aynı zamanda alerji olabilecek gıdaların tüketilmemesinde fayda vardır.
Dabaz Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler
Dabaz hastalığını hafifletmek ve ilerlemesini sağlamak için bazı yiyecekler iyi gelebilir. Bu yiyecekler ise ;
- Soğan: Etkili besinlerin başında gelmektedir. Taze halde tüketebilir aynı zamanda dabaz olan bölgeye suyunu uygulayabilirsiniz.
- Zerdeçal: İltihaplı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Taze veya toz halde olarak düzenli bir şekilde tüketmek dabaz hastalığına iyi gelmektedir.
- Zencefil: Taze veya toz halde olarak bol miktarda tüketmek yangıyı alacaktır.
- Papatya Çayı: Papatya cildi rahatlatacak aynı zamanda vücutta meydana gelen yangı hissini alacaktır. Ancak düzenli ve belirli ölçüde tüketilmelidir.
- Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesini dabaz olan bölgeye uygulamanız hem ağrıyı hem kaşıntıyı alacaktır. Aynı zamanda dabaz tedavisinde büyük bir rol oynamaktadır.
- İncir: Taze incir veya kuru incir olarak tüketim sağlayabilirsiniz. Antioksidan özelliği sebebi ile dabaz tedavisinde kullanabilirsiniz.
Dabaz Hastalığına Hangi Bölüm Bakar
Dabaz hastalığı tanısı ve tedavisi için dermotoloji bölümüne başvurmak gerekir. Ancak dermotoloji uzmanına ulaşma imkanı yok ise hastanelerin acil servisleri ile de destek alabilirsiniz. Şiddetli olmayan dabaz hastalığı kendiliğinden zaman ile geçebilmektedir. Aynı zamanda bitkisel tedavi yöntemleri ve ilaçlar ile desteklenebilmektedir.