Prematüre Bebeklerde Demir Desteği | Demir İlacından Kaç Saat Sonra Emzirilir?

03.09.2022
355
Prematüre Bebeklerde Demir Desteği | Demir İlacından Kaç Saat Sonra Emzirilir?

Her bebek zamanında dünyaya ayak basmak istemez, bazılarının çok daha acelesi vardır. Bu aciliyet bazen doktorların verdiği kararlardan bazense bebeğin anne karnında geçirdiği zamanın dolduğunu düşündürmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak ne olursa olsun 37. Haftadan önce doğan bebekler prematüre olarak isimlendirilmekte ve bu çocuklara biraz daha özel ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Prematüre yani erken doğum ile hayata giriş yapan bebeklerde pek çok rahatsızlık baş gösterebilmektedir. Bunlardan bir tanesi de kansızlık olarak adlandırılan demir eksikliğidir. İşte bu sorunların yaşanmaması için prematüre bebeklerde demir desteği ne zaman başlanmalı ya da başlanmalı mı gibi soruların yanıtlarını verebiliriz.

Prematüre Bebekler Neden Kolay Hastalanır?

Bebek için anne karnı hem güvenli hem sıcak hem gelişimini tamamlayabileceği hem de besin elde edebileceği bir sığınaktır. Ancak dış dünyaya adapte olmak için 39 haftalık ( 37 de olabilir ) gelişimini tamamlaması önemlidir. Eğer bu şekilde bir doğum gerçekleştirilirse meydana gelen bebeğin de hem boyu hem de kilosu yerinde olacaktır. Ancak prematüre bebeklerin ne kadar küçük ve zayıf olduğunu zaten biliyorsunuzdur. İşte bu gelişimin sağlanabilmesi ve aynı zamanda da hastalıklardan korunması için annelere gerçekten çok iş düşüyor diyebiliriz. Peki, prematüre bebeklerde demir desteği etkili olur mu? Erken doğan bebeklerde anemi sorunu yaşanabilir mi?

Prematüre Bebekleri Bekleyen Hastalıklar Neler?

Prematüre bebeklerde hastalıklara karşı bağışıklık sistemi de ne yazık ki pek güçlü değildi. O yüzden belli bir süre anne sütü emen, kilo alan ve daha sonrasında da toparlamaya başlayan bebekler için doktorlar hemen D vitamini, E vitamini gibi farklı yararlı bileşiklerin kullanımı önermektedir. Ancak bu her bebekte aynı zamanlamaya denk gelecek diye bir kurala bağlıdır. Kimi çocuk için 4 aylıkken vitamin- mineral desteği başlanırken kimisi için bu süreç 6 ay olabilmektedir.

İşte bu yüzden prematüre bebeklerde demir desteği ne zaman verilmeli sonucu için ilk olarak uzman bir doktora danışılması çok doğru bir karar olacaktır. Ancak genel olarak 4. aydan başlayarak 5.- 6. ay aralığında demir desteği verme süreci başlatıldığı görülmüştür. Peki, bu kadar iyi beslenmeyen bir bebek için hangi riskler kapıda?

  • Prematüre bebeklerin organları gelişmediği için ilk sırada bağırsak sorunlarını yaşadıkları görülmektedir.
  • Erken doğanlarda beyin anomalileri, şekil bozuklukları, kist ya da beyin kanaması gibi durumlar da söz konusudur.
  • Bunu takip eden diğer hastalıklar arasında da solunum yolları ve kap damar hastalıkları gibi riskli durumlar söz konusudur.

Bahsettiğimiz tüm bu hastalıklar bağışıklık sitemi düşük olan prematürelerde daha fazla görülmektedir. O yüzden bebeğiniz normal boy ve kiloya gelene kadar doktor kontrollerini aksatmayın, gelişime göre planlama yapın ve hijyeni, giyimi konusunda son derece dikkatli olun.

Prematüre Bebeklerde Kansızlık Oluyor mu?

Erken doğanlarda ne yazık ki çok fazla hastalık ihtimali ve riski vardır. İşte bu yüzden en azından belli oranlara gelene ve kendilerini toplayana kadar düzenli bakım, özen ve daha fazla dikkat istediklerini söyleyebiliriz. Bilindiği üzere kandaki al yuvar ve ak yuvarların sayısındaki değişiklikler de çeşitli rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olmuştur. O yüzden anemiden kaçınmak ve prematüre bebeklerde demir desteği hakkında detaylı bilgi almak için mutlaka alanında uzman olan bir doktor ile iletişime geçin.  Gerek boy gerek tahliller gerekse kilo göz önünde bulundurularak sizler ve bebeğiniz için en doğru yanıt bu kişilerden gelecektir.

Prematüre Bebekler Ne Zaman Büyür?

En düşüğü 1000 gramın altında olan erken doğanlar için oldukça hassas süreçler onları beklemektedir diyebiliriz.  Doktor tavsiyesi eşliğinde prematüre bebeklerde demir desteği sağlayacak sağlıklı kaynaklara ulaşabilirsiniz. Ayrıca yine diğer vitaminler ve mineraller için de doktorunuzun bebeğinizi muayene etmesi daha sağlıklı bir karar olacaktır. Her ne olursa olsun her çocuk güzel ve özel bir ilgiyi hak etmektedir.

S.S.S

20 Günlük Bebeğe D Vitamini Verilir mi?

Bebeğin tek besin kaynağı olan anne sütünde D vitamini yeteri kadar olmadığı için hemen ilk günlerden vitamin vermeye başlayabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarız?

D vitamini eksikliği yaşayan birinde; yürüme güçlüğü, halsizlik, sırt ve bel ağrıları gibi semptomlar görülmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.