Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Bağırsak Delinmesi | Erken Doğan Bebekler Yoğun Bakımda Ne Kadar Kalır?

10.09.2022
272
Prematüre Bebeklerde Bağırsak Delinmesi | Erken Doğan Bebekler Yoğun Bakımda Ne Kadar Kalır?

Çocuk sahibi olmak çoğu kadının en büyük hayalidir ve her anne bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak ister. Ancak bazen bazı durumlarda zorunluluklar meydana gelebilmekte ve bu zorunluluklar da bebeklerimizin sağlığını etkileyebilmektedir. İşte risk taşıyan o en büyük durumun adı erken doğumdur diyebiliriz. Tam bir gebelik 39. Hafta sonunda tamamlanmaktadır. Ancak tıp dünyasında 37. Haftaya kadar olan doğumlar normal kategorisine alınmaktadır. Buna ek olarak gebelik süresi 37 haftadan daha kısa sürede tamamlananlar için de erken doğum tanımlaması yapılabilmektedir. Sizler de bildiği üzere doğum çok erken olursa bebeklerde riskli durumlar ortaya çıkabilmektedir ve bunlardan bir tanesi de bağırsak delinmesidir. İşte bu yazıda en çok merak edilen konulardan olan prematüre bebeklerde bağırsak delinmesi nedir, nasıl tedavi edilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Prematüre Bebeklerin Yaşayacağı Olası Sorunlar

Erken doğan her bebek illa ki bu tür gebeliklerde risk altındadır denilemez. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz üzere 37. Haftaya kadar olan doğumlar normal kategorisine dahil edilmektedir. Ancak bundan geriye doğru giden her hafta, doğacak çocuk için risk teşkil etmektedir. Peki, bunun nedeni nedir? Bilindiği üzere hamilelik sürecinin her bir haftasında bebek, devamlı değişim ve gelişim içerisinde olmaktadır. Bu süreç ne kadar yerinde tamamlanırsa doğacak bebek de o kadar sağlıklı ve hayatta kalacak gelişimi sağlamış olur. Ancak erken doğumlar ne kadar erken olursa, gelişim tamamlanamayacağı için ister istemez ortaya bazı riskli durumlar ya da sağlık sorunları çıkabilmektedir.

Bunlardan bazıları arasında prematüre bebeklerde bağırsak delinmesi, solunum ve akciğer rahatsızlıkları ön plandadır. Şimdi bu konulara dair biraz bilgi verelim…

Prematüre Bebeklerde Nekrotizan Enterokolit

Nekrotizan enterokolit terimin halk arasındaki ismi sizlerin de tahmin edebileceği üzere bağırsak delinmesidir. Prematüre bebeklerde görülen riskli hastalık türleri arasına dahil edilmektedir. Prematüre bebeklerde bağırsak delinmesi hakkında merak edilen maddeleri sizlere şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Erken doğum ile dünyaya gelmiş bazı bebeklerde görülen riskli bir bağırsak rahatsızlığıdır.
  • İltihabi bir hastalık türü olan bağırsak delinmesinde doku ölmesi durumu söz konusudur.
  • Buradaki dokuların kaybı ile ince ve kalın bağırsak arasında sürekli bir ishal durumu söz konusudur.
  • Belirli bir bölgede oluşabileceği gibi zaman içerisinde tüm bağırsaklara da yayılabilir.
  • Başlangıçtan sona doğru uzanan belirli evreleri bulunmaktadır.
  • Eğer başlangıç seviyesinde ise ilgili tedaviler uygulandıktan sonra hastalık denetim altına alınabilmektedir.
  • Ancak ileri seviyede ise ne yazık ki ölüm riski çok yüksektir.

Medikal İlaç Tedavi

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere prematüre bebeklerde bağırsak delinmesi çeşitli hastalık evrelerine göre değerlendirilmektedir. Başlangıç seviyesinde olan rahatsızlıklarda ilk olarak bebek için ilaç tedavisinin uygulanabileceği söylenir. Bunun için tedavi kapsamında ilk olarak bebeğin beslenmesi kısıtlanır. Arkasından bağırsakların incelenebileceği bir sonda, içerisine sokulur. Buradaki duruma göre antibiyotik tedavisine başlanması önerilir.

Bağırsak delinmesi, bebek doğar doğmaz gerçekleşebileceği gibi doğum sonrasında da oluşabilir. Böylesi bir durumda genel olarak rahatsızlığı bulguları kendini ele verir. Peki, hangi belirtiler bebeklerde bu hastalığın habercisi olarak görülmelidir?

Nekrotizan Enteroklit Bulguları Nelerdir?

Başlangıç seviyesindeki rahatsızlık için tedavinin çok daha olumlu yanıtlar verdiği aşikardır. Bunun için bebeğinize karşı daha gözlemci ve dikkatli olabilir, fark ettiğiniz tuhaflıkları geçiştirmeden izleyebilirsiniz. Prematüre bebeklerde bağırsak delinmesi hastalığında en yaygın görülen belirtiler; karın şişmesi, halsizlik, dışkısının içerisinde kan bulunması, düzgün beslenememe, safra kusma, vücut ısısında meydana gelen değişimler ve bunun gibi bazı ipuçları bu hastalığın habercisi olabilir.

NEK Saptanan Bebekler Nasıl İzlenir?

NEK yani nekrotizan enteroklit görülen bebeklerde yapılması gereken ilk şey bebeklerdeki beslenmenin kesilmesidir. Bu sağlandığında gerek sonda gerekse radyolojik tetkikler ile yeni doğan bebek inceleme altına alınır. Düzenli aralıklarda muayeneye çağrılarak durumu kontrol edilir. Ve hem tahlil hem uzman görüşü hem de test sonuçları ile birlikte hastalığın seyri açıklanabilmektedir.

S.S.S

Bebeklerde Bağırsak Ne Zaman Tamamlanır?

Bebeklerde bağırsak, evrimini geç tamamlamakta ve bu da tam olarak doğum sonrasındaki 18- 36 ay aralığına tekabül etmektedir.

Bebeklerde Bağırsak Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Ameliyattaki değişkenlerin durumunu hesaba katmadığımız takdirde yaklaşık 3-4 sürer diyebiliriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.