Anemi Hastalığına Ne İyi Gelir

08.10.2022
450
Anemi Hastalığına Ne İyi Gelir

Anemi Hastalığına Ne İyi Gelir; Anemi, alyuvarların ve içerisinde bulunan hemoglobin miktarının azalmasıyla oluşan duruma verilen addır. Halk arasında ağırlıklı olarak kansızlık olarak bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü hemoglobin (Hg) miktarını erkeklerde 13 gr/dl, kadınlarda ise 12 gr/dl düşük olması halini Anemi olarak adlandırmıştır. Kan; alyuvarlar, akyuvarlar ve kan pulcuklarından oluşmaktadır. Alyuvarlar kemik iliğinden demiri alır ve hemoglobini oluşturur. Oluşan hemoglobin oksijeni taşıma fonksiyonunu yüklenmiştir. Dolayısıyla anemi oluşması durumunda, hafiften şiddetliye doğru tüm sistemlerde bozulmalar meydana gelebilir.

Demir emilimden oluşan hemoglobin kan içerisinde ana yapıyı oluşturduğuna göre Anemi hastalığına ne iyi gelir düşüncesinin temelini demir emilimi oluşturmaktadır. Anemiler oluşum nedenlerine göre üç ayrı grupta toplanır. Kan kaybına bağlı anemiler, hemoglobin yapımındaki bozukluklara bağlı anemiler, eritrosit yıkımına bağlı anemiler olmak üzere üç çeşittir.

Ana etken olan demir eksikliğinin sebepleri ise; beslenmeye bağlı demir eksikliği, kronik kanamalar, artan demir gereksinimi, demir emiliminin bozulması gibi sebeplerle yeterli miktarda demir oluşmamaktadır.

Anemi Hastalığının Belirtileri

Anemi hastalığının belirtileri, hastalığın gelişim hızına, hastanın yaşına ve hastada bulunan diğer hastalıkların seyrine göre değişiklik göstermektedir. Akut kanamalarda şikâyetler kısa sürede çoğalıp acil tedavi gerektirebilirken, kronik anemilerde, organizmanın adaptasyonu ve gelişimi uzun sürece yayılmış olarak saptanmaktadır. Başlıca belirtileri sıralayacak olursak; yorgunluk, kuru ve solgun bir cilt, uyku hali, dikkat bozukluğu, unutkanlık gibi şikâyetler sayılabilir. Bunlara baş ağrısı, kulak çınlaması, çarpıntı, göğüs ağrısı, ağızda aftlar, saç dökülmesi, parmaklarda uyuşma, kaslarda kuvvetsizlik gibi belirtilerde eşlik eder.

Tüm bu şikâyetlerin bulunması ile Anemi hastalığına ne iyi gelir araştırması kendiliğinden oluşmaktadır. Belirtilerin çoğunun bulunduğu kişiler öncelikle uzman bir hekimden yardım almalıdır. Muayenesi ve tüm testleri eksiksiz yapılmalı, hastanın durumuna uygun olarak tedaviye geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki birçok hastalıkta olduğu gibi anemide de erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Anemi tanısında belirtilerin yanı sıra, hemogram (tam kan sayımı), periferik yayma, serum demiri ve bağlama kapasitesi, B12 , folik asit ve sebepleri taramak üzere biyokimya testleri de istenir.

Anemi Hastalığında Diyet

Anemi hastalığından ana etkin madde demir olduğundan demir yönünden zengin içeriğe sahip besinler Anemi hastalığında diyet içeriğini oluşturmaktadır. Demir içeren besinlerin başında kırmızı et, tavuk, hindi, somon balığı, yumurta, soya fasulyesi, kuru fasulye, mercimek, nohut, fındık, ceviz, badem, taze meyve, maydanoz, dereotu, tahin, pekmez, kuru üzüm gibi besinler gelmektedir.

Vücuttaki demir emilimi arttırılmak isteniyorsa, demir içeren besinler C vitamini ile birlikte tüketilmelidir. Bu nedenle, kuşburnu, kivi, portakal, yeşil yapraklılar gün içerisinde mutlaka tüketilmelidir. Emilimi arttırmak için portakal suyunun içine pekmez karıştırılarak kullanmak, sebze yemeklerini kıymalı tercih etmek, kuru baklagil yemeklerini bol limonlu salata ile tüketmek gerekmektedir. Günlük demir gereksinimi erkeklerde 10 mg, kadınlarda 18 mg, emzirme döneminde 27 mg olarak belirlenmiştir. Doğal olanı günlük beslenmemiz sırasında bunları almaktır.4 adet köftede 3,6 mg, 1 dilim peynirde 0,1 mg, 3 porsiyon meyvede (kuru meyveler) 3 mg, bol yeşillikli salatada 5 mg demir bulunmaktadır.

Anemi Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Tüm hastalıklarda olduğu gibi, anemi hastalığında doğal tedavi yöntemleri takviye niteliğinde olmalıdır. Doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır. Beslenme alışkanlığımız arasına demir içeren besinleri almanın yanında doğal bitki kürleri ile destekleyebiliriz.

  • Kereviz-ıspanak kürü ; Kereviz kansızlığa karşı oldukça güçlü bir besindir. Eğer anemi hastalığına ne iyi gelir diye araştırıyorsanız önemli bir demir takviyesiyle karşı karşıyasınız, ancak kerevizin bu gücünü harekete geçirmek için katalizör olarak ıspanak da küre eklenmelidir.

Kaynamakta olan bir litre suyun içerine 200 gram ince doğranmış kereviz atılır ve 10 dakika haşlanır. 250 gram ıspanak ilave edilip beş dakika daha haşlanır. Soğuduktan sonra süzülerek suyu temiz bir şişeye doldurulur. Sabah aç karnına bir bardak, akşam aç karnına veya yemekten bir saat sonra bir bardak olacak şekilde içilir. Küre on beş gün devam edilir, on gün ara verilir. Aradan sonra on beş gün daha devam edilir. Toplam otuz günde kür tamamlanır. Bu kür mevsimi dışında hazırlanmak istendiğinde derin dondurucuda dondurulmuş kereviz ve ıspanağı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Etkisi aynı olacaktır.

Anemi Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Anemi hastalığına iyi gelen yiyecekler mutlaka demir içeren yiyeceklerden olmalıdır. Kırmızı et, tavuk, hindi ve balık eti bunların en çok tercih edilenleridir. Yeşil yapraklı bitkiler, kereviz, ıspanak, maydanoz, dere otu, roka, fasulye, nohut, mercimek, ceviz, badem, kuru üzüm, taze meyve, tahin, pekmez gibi besinler demir içerdiğinden en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir. Portakal suyu, limon, brokoli, kereviz ıspanak, nar, pancar, susam, muz, yumurta günlük yaşam içeresinde sofralarda sıkça bulunması geren yiyeceklerdendir. Demir emilimini arttırmak için sebze yemeklerini kıymayla yapmaya, bol yeşillikli ve bol limonlu salataları mutfaktan eksik etmemeye, ıspanak, kereviz, brokoli gibi sebze yemeklerini menüllerde bulundurmaya özen göstermek gerekir.

Anemi Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Anemi bir dolaşım sistemi hastalığıdır. Kan dolaşımı ile olarak Dahiliye iç hastalıkları birimine başvurulabilir. Dahiliyenin alt branşı olan hematoloji bölümüne direk olarak da başvurabilirsiniz. Anemi hastalığına hangi bölüm bakar sorusunun tam karşılığı Hematolojidir. Bu bölümde kan, kan oluşturan organlar ve kan hastalıkları incelenmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.