Doğal Sağlık

Epilepsi Hastalığına Ne İyi Gelir

06.11.2022
337
Epilepsi Hastalığına Ne İyi Gelir

Epilepsi Hastalığına Ne İyi Gelir; Halk dilinde sara olarak bilinen epilepsi beynin bir bölümündeki nöronların anormal elektrik sinyalleri göndermesiyle meydana gelir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık % 1’ inde rastlanan bu hastalık kroniktir. Bulaşıcı değildir, doğuştan yada sonradan ortaya çıkabilir.

Epilepsi hastalığına ne iyi gelir bilgisine ulaşmak için hastalığı gerçek manada tanımak gerekir. Nöbetler halinde kendini gösteren epilepsinin tepkileri, nöbetin beynin hangi bölümünde başladığına veya etkilediğine göre değişmektedir. Bazı nöbetlerde şiddetli kasılmalar, bilinç kaybı, kontrolsüz vücut hareketleri olmasına karşın bazı nöbetlerde reaksiyonlar silik olmaktadır. Bazı nöbetler; uyuşukluk, hantal vücut hareketleri, zaman ve mekan duygusu kaybı, az konuşma veya çok az hareket edebilme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Nöbet geçiren hastaların çoğu nöbet anını hatırlamamaktadır. Nöbet çeşitleri de farklılık göstermektedir.

Basit parsiyel nöbet; Bu tarz nöbetlerde bilin açık olur ve 3 şekilde gerçekleşir.

Temporal lobdan kaynaklanan nöbetler; Ani korku ile başlayan, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi hissetme, veya olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, kötü kokular ve tatlar alma hisleriyle ortaya çıkmaktadır.

Frontal lobdan kaynaklanan nöbetler; Bu nöbet şeklinde hareketle ilgili sıkıntılar yaşanmaktadır.

Parietal lobdan kaynaklanan nöbetler; Geçici uyuşukluk belirtileri, görme alanını etkileyen flaş şeklinde ışıklar, değişik renkler görme durumuyla tarif edilmektedir.

Kompleks parsiyel nöbet; Bu tür nöbetlerde bilinç kaybı yaşanılmaktadır. Çiğneme, yalanma, yutkunma, etrafta bir şeyler aranma hareketleriyle ortaya çıkar. Bazen dakikalar sonra, bazen saatler sonra hasta kendine geldiğinde hiçbir şey hatırlamaz.

Jeneralize nöbet;  Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir ve hastanın tüm vücudu kasılır, yere düşer. Nöbet sırasında şiddetli kasılmalar ve gevşemeler olabilir, hasta tamamen bilinçsiz durumdadır.

Epilepsi Hastalığının Belirtileri

Epilepsi hastalığının belirtileri, hastalığın beynin hangi kısmında gerçekleştiği ile doğrudan ilgilidir. Beynin hangi bölümünü etkisi altında tutuyorsa o bölümü etkileyen reaksiyonlar verilebilir. Bazı ortak belirtiler ise şu şekildedir,

  • Vücutta ani ve şiddetli kasılmalar
  • Kol ve bacaklarda sürekli sallantılar
  • Şuur kaybı
  • Seri bir şekilde başını sallama
  • Ses ve konuşmalara yanıt vermeme
  • Sabit noktaya donuk bakma
  • Hızlı göz kırpma hareketi
  • Korku ve anksiyete yaşama hali gibi birçok belirti yaşanmaktadır.

Kronik bir rahatsızlık olduğu için hastalar bazı durumlarda nöbetin yaklaştığını hissedebilmektedir. Uyuşma, görme ve duymadaki değişiklikler, mide bulantısı veya baskı hissi, ani korku hissi gibi durumlar yaşanmaya başlandığında hasta nöbet ve atak geçireceğinin farkına varmaktadır.

Tabi bu nöbetleri tetikleyici bazı unsurlar da bulunmaktadır. Uzun süreli açlık ya da uykusuzluk hali, hormonel değişiklikler, kullanılan ilaçların değiştirilmesi veya kesilmesi durumlarda nöbetin gerçekleşmesini tetikleyebilir.

Hasta hekime başvurduğunda hastalığın hikayesini tam ve detaylı şekilde aktarmalıdır. Hangi yaşlarda başladığı, nöbet sıklıkları, nöbetin süresi hastalığın türü hakkında doktora önemli ipuçları verecektir. Bunların ardından hekim fiziki ve nörolojik muayenesini, kan testlerini alarak tanıya geçecektir.

Epilepsi Hastalığında Diyet

Sağlıklı bir yaşamında ana prensiplerinden olan beslenme, epilepsi hastalığında diyet programının oluşmasına neden olmuştur. Hastalığın tedavisi süresince beslenme programına uyularak, hastalığın semptomlarının azalmasının sağlanması hedeflenmektedir.

  • Bu hastalık için kan şekeri dengesinin önemi oldukça büyüktür. Bundan dolayı ani yükselmelere sebep olacak şekerli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunun yerine az şekerli, tahıl açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.
  • Öğünlerde vücusun ihtiyacı olan sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Zeytinyağı, Omega 3 ve Omega 6 yağları, balık yağı epilepsi hastalığına ne iyi gelir araştırmalarına cevap olacak niteliktedir.
  • Nöbetleri tetiklememesi için alkol içeren içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
  • Tedavi sırasında kullanılan ilaçlarla etkileşime girecek besinlerden kaçınılması gerekmektedir.
  • Kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri ve sebze ağırlıklı beslenme ana hatlarıyla diyet programını oluşturmaktadır.

Epilepsi Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Epilepsi hastalığında doğal tedavi yöntemleri doktor kontrolü altında önerilmektedir. İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından hastalığın şikayetlerini azaltacak bazı doğal yöntemler, ilaç tedavisinin yanında yapılabilmektedir. Bunlardan bazılar;

Hindistan cevizi yağı; İçeriğinde bulunan yağ asitleri beyin hücreleri için enerji kaynağı olduğundan epilepsi belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Günde 3 defa bir çay kaşığı alınması uygun olacaktır.

Epsom tuzu; İçerindeki magnezyum ve sülfat dolayısıyla sara nöbetlerinin azaltılmasında etkilidir. Toz halindeki epsom tuzunu, portakal suyu veya bir bardak suyun içine yarım çay kaşığı eklenerek içilmesi uygundur.

Limon; Beyindeki kan dolaşımını arttırdığı için hastalığın etkilerini azaltmakta faydalı olacaktır.

Sarımsak; Sarımsağın antioksidan ve antiinflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikalleri yok ederek sinir sisteminin çalışmasını düzenler. Bu da nöbetleri ve şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Epilepsi Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Epilepsi hastalığında kan şekeri dengesi çok önemlidir. Bundan dolayı şekerli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Epilepsi hastalığına iyi gelen yiyecekler arasında tam tahıllar, yeşil yapraklar sebzeler, bol D vitamini içeren besinler, kalsiyum ve magnezyum içeren besinler, omega 3 ve omega 6, limon, sarımsak, kış kavunu, B12 vitamini içeren besinler sayılabilmektedir. Bu yiyecekler aynı zamandan epilepsi hastalığına ne iyi gelir arayışınızın da cevabı olacaktır.

Epilepsi Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Bu hastalık için Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünden uzman hekimlere muayene olunmaktadır. Böylelikle epilepsi hastalığına hangi bölüm bakar endişeniz de ortadan kalkmış olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.