Tms Tedavisi | TMS Tedavisi Ücreti Ne Kadar?

14.09.2021
594
Tms Tedavisi | TMS Tedavisi Ücreti Ne Kadar?

Tms Tedavisi; Tam adı Transkraniyal manyetik stimülasyon olan TMS depresyona bağlı semptomlar üzerine değerlendirmeye alınır. Hatta tedavi yönteminin adı da TMS olarak belirtilir ve beyin hücrelerinin uyarılmasına dair manyetik darbelere yer verilir.

Tms Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Detaylı muayenenin ardından Tms tedavisi ele alınır. Şöyle ki hastaların MR kontrolleri yapılır ve uzman doktorlar tarafından tedavisinin uygulanacağı noktalara netlik kazandırılır. Bunun için de MR sonuçlarının navigasyon cihazlarına aktarılmasına özen gösterilir. Ardından:

  • Navigasyon cihazı üzerinden beynin uyarılması esas alınır.
  • Manyetik uyarılar uzmanların belirlediği noktalar üzerinden uygulanır.

Beyin hücrelerinin uyarılmasında Tms tedavisi son derece etkili oluyor. Ancak bu aşamada doğru yerlere uygulanması önem arz ediyor. Uygulama öncesinde MR kontrolleri gerçekleşiyor ve uzman doktorların belirlediği alanlar üzerinden manyetik uygulamalara geçiliyor.

Tms Tedavisi Ne Zaman Etki Eder?

Tms tedavisi süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Antideprasan tedavisi olarak ele alınır ve kişinin genel durumuna göre şekillenir. Ancak yapılan çalışmalar üzerine tedavinin ortalama 2 hafta kadar sürmesi yeterli görülmüştür.

Söz konusu Tms tedavisi için sadece ilaçların da üzerinde durulabilir. İlaç tedavisine ilişkin belirlenen süresinin ise 6 – 8 hafta aralığında olduğu belirtilir. Bunlara ek daha etkili olan rTMS tedavisi de ele alınabilir. RTMS söz konusu olduğu zaman ortalama 4 hafta süren uygulamalara karşı etkili bir sonuç alınabilir. Ancak tüm bu süreçler hastanın genel durumuna bağlı olarak değiştiği için uzmanların kontrolünde değerlendirmeye alınır.

Tms Kaç Seansta Etki Eder?

Hastalıklara ve de hastanın şikayetlerine bağlı olarak Tms tedavisi ele alınır. Birkaç seans süren tedavinin gidişatına genel muayene neticesinde netlik kazandırılır. Tms tedavisi seansları nasıl merak edenlere:

  • Hastalığın seyrine göre en az 10 seans sürmesi uygun görülür.
  • Bazı hastalıklara dair seanslar 20 – 30 aralığında da ele alınabilir.

Görüldüğü üzere tedavi süreci birkaç ay sürecektir. Nitekim seans aralıklarına doktorlar karar verir ve haftada 1 ya da 2 kez uygulanması sağlanabilir. Geriye ise seanslardan alınan cevaba bağlı olarak kısaltılabilir ya da tedavinin uzatılmasına karar verilebilir.

Derin TMS Nedir?

Derin TMS olarak herhangi bir ilaç tedavisine başvurulmadığı belirtilir. Bunun gibi tedavi aşamasında cerrahi müdahalelere de ihtiyaç duyulmaz. Söz konusu cerrahi müdahale olmadığı için anestezi almaz ve kısa sürede uygulamalara geçilir.

Aynı zamanda derin Tms tedavisi sırasında hastanın uyanık olması sağlanır. Tamamen bilinci açık olacak şekilde tedavinin uygulanması uygun görülür. Bu sefer kafatasına tam bir şekilde mekanizmanın yerleştirilmesi esas alınır. Bu mekanizma üzerinden manyetik atımlar gerçekleşir. Fiziksel olarak manyetik uygulamaların gerçekleşmesi sağlanır. Tüm bu işlemler sırasında acı ve ağrı hissi yaşanmaz. Bunun için de anestezi olmadan ve uyanık bir şekilde uygulanmasında sakınca görülmez.

Panik Atak TMS Tedavisi Nedir?

Panik atak tedavisi için sıklıkla ele alınan TMS uygulamaları birkaç seanstan sonra netice verir. Panik atak TMS tedavisi sırasında da manyetik atımların üzerinde durulur. Merak eden hastalar uzmanlara başvurur ve muayene üzerine tedavinin nasıl uygulandığına değinebilir. Buna karşılık:

  • Beyin aktivitelerini normal çalışması için manyetik atımlara geçilir.
  • Duygu durumunun değişmesinde etkili olduğu için sıklıkla uygulanır.

Öyle ki panik atak ani gelişen duygu durumuna bağlı olarak yaşanır. Özellikle de öfke ve endişe duygularına karşı atakların şiddetli hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bunlar kadar kişinin geçmiş korkuları ve yalnızlık hissi de panik atağa neden olur. Tms tedavisi üzerine tüm bu duygu durumları ve de değişimleri kontrol altına alınır. Öyle ki panik atak tedavisi için etkili bir yöntem olarak değerlendirilir.

TMS Kaç Seanste Faydalı Olur?

TMS faydaları için düzenli olarak seanslara katılmanız önem arz eder. Bunun için yaygın olarak en az 10 seanstan söz edilir. Etkili sonuçlara dair 10 – 15 seans aralığında tedaviye geçilmesi fayda sağlar.

Bazı hastaların tedaviye karşı direnç gösterdiği de saptanır. Dirençten kaynaklı olarak istenilen sonuçları görmek güç hale gelir. Bunun için de seans sayısının yükseltilmesi uygun görülür. Şöyle ki 15 seanstan fazla olacak şekilde TMS tedavisi uygulanabilir. Seanslara netlik kazandırmak adına uzman görüşüne başvurmak ve tedavinin gidişatını takip etmek önem arz eder.

TMS Tedavisini SGK Karşılıyor Mu?

TMS tedavisi söz konusu olduğu zaman dikkate alınan bir diğer husus ödemeler oluyor. Özellikle de SGK tarafından karşılanıp karşılanmaması dikkate alınır. Özel bir tedavi yöntemi olarak ele alındığı için SGK durumu sorgulanır. Bu hususa karşı:

  • TMS geri ödeme sistemine kayıtlı tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.
  • Bazı hastaneler tarafından geri ödemeli olarak karşılandığı görülür.

Söz konusu hastanelerin özel olmaması üzerine SGK devreye girer. Öyle ki bu tarz tedavi yöntemlerine ödeme yapmak istemeyenlerin tercihi devlet destekli hastanelerden yana oluyor.

TMS hangi durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir?

Depresyon semptomlarının yaygın ve şiddetli hale gelmesi üzerine ele alınan yöntemlerden bir tanesidir.

TMS tedavisi tıpta hangi alanları kapsar?

Psikiyatri ile psikoloji başı çeker ve bunlara ek nörolaji alanında da uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır.

TMS tedavisi hangi hastalıklar için uygulanır?

Kronik ağrılar, şizofreni, stres bozuklukları, Alzheimer ve nikotin bağımlılığı gibi pek çok hastalığa dair etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinir.

İlginizi Çekebilir;

Panik Atak Tedavisi

Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yenir?

Kanal Tedavisi Fiyatları

Anksiyeteye İyi Gelen Yiyecekler | Ne Tüketilmelidir?

Covid-19 Baş Ağrısı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.