Doğal Sağlık

Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler | Panik Atak Olan Kişi Ne Yemeli?

14.01.2021
750
Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler | Panik Atak Olan Kişi Ne Yemeli?

İlk başta, anksiyete ve panik ataklarla başa çıkmaya yardımcı olan birçok gıda olduğu mantıklı gibi gelmeyebilir. Ancak, neyse ki bu koşullarla ilgilenenler için, bu gerçekten doğrudur. Tabii ki, tamamen sadece yemek ve bazı şeyler içerek bu sorunu ortadan kaldırmanın hiçbir yolu yoktur. Fakat her küçük şey birazda olsa yardımcı olur. Panik atağa iyi gelen yiyecekler listesine göz atarak, bu durumu daha küçük sarsıntılarla atlatmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Meyve Ve Sebzeler

Meyve ve sebzeler, anksiyete ve panik atak krizine yardımcı olan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar vücudun enfeksiyonları körfezde tutmasına yardımcı olur. Ayrıca ruh hali dengesi ve kan şekerini daha verimli şekilde yönetme ile ilişkilidir. Panik atağa iyi gelen şeyler denemek güne 1-0 önde başlamanıza yardımcı olur.

*Özellikle yemeğinizle birlikte meyve ve sebze yemeyi sevmiyorsanız, neden onları içmeyi denemiyorsunuz?

Smoothies yıllardır popüler olmuştur ve hiç şüphesiz gelecekte de favori olmaya devam edecektir.

  • Hemen hemen her türlü meyve ve sebze karışımından bir smoothie yapmak mümkündür.
  • Biraz yaratıcı olursanız ve neler bulabileceğinizi fark edeceksiniz.

Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler; Probiyotik

Probiyotiklere aşina değilseniz, kesinlikle yalnız değilsiniz. Bunlar bağırsakta yaşayan küçük bakteri lekeleridir. En popüler ve lezzetli probiyotik kaynaklarından biri yoğurttur.

  • 2011 yılında yapılan bir araştırma, insanlar yoğurtla beslendiğinde, depresyon, stres ve anksiyete ile ilişkili daha az davranışsal özellik sergilediklerini ortaya koydu.
  • Yoğurt ve yukarıdaki örnekte verilen meyve, sebzeleri birleştirerek lezzeti atıştırmalıkların tadını çıkarırken, panik atağa iyi gelen yiyecekler listesini de başarı ile uygulamaya koymuş olursunuz.

Balık Ve Kümes Hayvanları

Balık ve kümes hayvanları dengeli bir beslenme için gereklidir. Bu seçeneklerin her biri, B vitamini, çinko ve demir dâhil olmak üzere çok çeşitli besinler sağlar. Panik atak için en gerekli kaynaklardan bir tanesi omega 3’tür.

  • Somon ve ton balığı gibi daha yağlı balıklar omega-3 yağ bakımından zengindir.
  • Sağlıklı yağlar, depresyon semptomlarını ve anksiyeteyi hafiflettiği söylenen beynin olumlu işlevini teşvik eder.
  • Panik atağa ne iyi gelir diye düşünmek yerine menülerinize yağlı bir balık eklemeyi düşünebilirsiniz.

Kahve Ve Kafeinli İçecekler

Muhtemelen okumak istediğiniz son tavsiye, kahve ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak olacaktır. Bununla birlikte, anksiyete ile ilgili ruh sağlığı ve panik ataklardan korunma söz konusu olduğunda bunlardan kaçınmak oldukça önemlidir. Panik atak nasıl geçer diye düşünenlerin kafeinden uzak durması gerekmektedir.

  • Kafein genellikle enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olurken, beyninizdeki serotonin seviyelerini de inhibe eder.
  • Serotonin seviyeleri gerekenden daha düşük olduğunda, farkında olmasanız bile sinirli ve depresif hissetmeye başlarsınız.
  • Kafein uykunuzu kaçırarak panik atağı tetiklemeyi destekler.
  • De-hidrasyona yol açan kafein alımı, yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkilemektedir.

Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler; Brezilya Fıstığı

Brezilya fıstığı selenyum bakımından zengindir. Selenyum, panik atak gibi bir duygu durum bozukluğu olduğunda genellikle yüksek seviyelerde olan iltihabı azaltarak ruh halini iyileştirebilir ve panik atağa iyi gelen yiyecekler arasındadır.

  • Selenyum ayrıca hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Ayrıca kanserin gelişmesini önlemeye yardımcı olan Anti-kanserojendir.
  • Yan etkilere neden olabileceğinden çok fazla selenyum tüketmemek önemlidir.
  • Bir yetişkin önerilen üst sınır günde 400 mikrogramdır.
  • Brezilya fıstığı ve diğer fındıklar da iyi bir E vitamini kaynağıdır.
  • E vitamini bir antioksidandır.
  • Antioksidanlar panik atağı tedavi etmek için yararlı olabilirken, bazı araştırmalar düşük E vitamini seviyelerinin bazı insanlarda depresyona yol açabileceğini göstermiştir.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği, beyinde oluşan elektrolit dengesini stabil tutmak ve kan basıncını normal seviyelere indirmek için destek olan yüksek potasyum kaynağıdır. Kabak çekirdeği tüketmek istemeyenler muz ile kabak çekirdeğini değiştirebilirler. Muzda aynı etkilere sahip olduğu için olumlu tepkime yaratacaktır. Potasyum açısından zengin gıdalar kabak tohumları veya muzlar, panik atağı azaltmak için önemli bir rol oynar.

  • Kabak çekirdeği mineral çinko için iyi bir kaynaktır.
  • 100 lise öğrencisi üzerinde yapılan bir çalışma, çinko eksikliğinin ruh halini olumsuz yönde etkileyebileceğini bulmuştur.
  • Çinko beyin ve sinir gelişimi için gereklidir.
  • Vücuttaki en büyük çinko depolama alanları, duygularla ilgili beyin bölgelerindedir.
Panik atak olanlar hangi yiyecekler yemeli?
Panik atak geçiren insanların bu durumları en aza indirebilmek amacıyla tüketebileceği besinler bulunmaktadır. Panik atak hastalığına sahip olan kişilerin meyve ve sebzeleri en taze olduğu zamanda tüketmeleri kişilere faydalı olacaktır. Bu besinlere örnek verecek olursak bütün meyve ve sebzeler, yoğurt gibi içerisinde probiyotik barındıran besinler, balık, tavuk gibi kümes hayvanları, brezilya fıstığı ve kabak çekirdeği verilebilir.
Panik atak geçiren kişi ne yapmalı?
Panik atak geçiren kişilerin ilk adım olarak atmaları gereken sakin kalmak ve korkmamaktır. Panik atak rahatsızlığı bir zihinsel sorundur. Ayrıca birçok kişide bulunabilir. Panik atak geçiren kişiler bu esnada kendilerini farklı bir stres içerisine sokmamaları onların yararına olacaktır. Panik atak geçirdiği esnada birçok kişi istemsizce gözlerini kapatır ancak bunun yerine bir noktaya odaklanmaları kişilere bu süreci daha kolay atlatması için olanak sağlamaktadır.
Panik atak hangi vitamin eksikliğinden olur?
Panik atak ani bir şekilde gelen sebepsiz göğüs sıkışmaları ve çarpıntıyla beraber çeşitli terleme, titreme gibi tepkilerin aynı anda nüksettiği bir hastalıktır. Ancak bu fiziksel değil psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu sebeple kişiler bu süreçten zihnen etkilenmektedir. Panik atak vücudumuzda bulunan B vitaminin ve ayrıca kalsiyum eksikliği durumuna bağlı olarak oluşmaktadır. Kişilerin yeteri miktarda B vitamini ve bir günde ortalama 1200 mg kalsiyum takviyesi alınmalıdır.
Panik atak hastaları nelere dikkat etmeli?
Panik atak hastalığı zihinsel bir hastalıktır. Bu süreçte kişilerin ilk olarak bunun bilincinde olması gerekir. Buna bağlı olarak bu durumu yaşayan kişiler kendilerini yalnız hissetmemelidir. Panik atak hastalığı yalnızca kendilerinde değil birçok kişide bulunmaktadır. Bu süreçte stresten kaçınılması ve sakin ortamlarda bulunulması kişilerin atak sıklığının azalması açısından büyük bir önem taşımaktadır

İlginizi Çekebilir;

Panik Atak Tedavisi

Anksiyeteye İyi Gelen Yiyecekler | Ne Tüketilmelidir?

Tms Tedavisi

Otizme İyi Gelen Yiyecekler | Ne Yapılmalıdır?

Kabak Detoksu | Kabak Detoksu Nasıl Yapılır?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.