Doğal Sağlık

Buerger Hastalığına Ne İyi Gelir

04.11.2022
344
Buerger Hastalığına Ne İyi Gelir

Buerger hastalığı kol ve bacaklardaki atardamarlar ve toplardamarlarda kan damarlarının iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır.  Buerger hastalığına ne iyi gelir sorusunun tam açılımına geçmeden önce hastalığı tüm yönleriyle ele almak gerekir. Halk arasında budama hastalığı olarak da bilinen Buerger hastalığında kan damarlarındaki iltihaptan dolayı, şişme, pıhtı oluşumu ve tıkanmalar meydana gelir. Bu durum cilde zarar verir ilerleyen süreçlerde oluşan komplikasyonlarla birlikte kangrene dönüşebilir. El ve ayaklarda başlayan hastalık diğer uzuvlara da yayılabilir. Zamanında teşhis edilerek tedavi başlanması gerekmektedir. Kangrene dönüştüğü durumlarda ampute etmek (kangren olan bölgenin kesilmesi) gerekir.

Yapılan araştırmalar hastalığa yakalananların tamamının tütün ve tütün ürünleri kullandığını göstermiştir. Tam olarak tütünün hangi özelliğinden dolayı hastalığın oluştuğu bilinmese de en önemli tetikleyici unsur olduğu bilinmektedir. Yaygın görüşe göre tütün kullanımından dolayı kan damarlarının zamanla tahrişe uğradığı ve iltihaplanmaya dönüştüğü düşünülmektedir. Bazı uzmanlar ise hastalığa genetik bir yatkınlığın sebep alabileceğini, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırmış olabileceğini, böylece komplikasyona sebep olunabileceğini ileri sürülmüşlerdir. Hastalığın sebebi ne olursa olsun tütün ve

Doktora başvurulmadan iyileşme durumu olmayan bir hastalıktır. Ancak hekim kontrolünde evde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olmaktadır. Havasız, nemli ortamlardan uzak kalmak, bol sıvı tüketmek, sigara dumanından uzak kalmak, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici beslenmeye dikkat etmek, temizliğe dikkat etmek gibi bazı unsurlarda tedaviyi destekleyici önlemler alınabilir.

Buerger Hastalığının Belirtileri

Buerger hastalığının belirtileri, kısa zamanda ortaya çıkabileceği gibi uzun bir ilerlemenin ardından da belirtiler meydana gelebilmektedir. Hafif seyirle gelişen hastalık kendini 1-2 yılda belli etmeye başlamaktadır. Hızlı ilerleyen hastalıkta ise 1-2 ay gibi kısa sürede şikâyetler kendini gösterir. Belirtiler kan damarlarında trombosit (pıhtı) oluşumu ile başlar. Kan akımının kısıtlanmasıyla dokulara yeterli oksijen ve besin ulaşamaz. Bu durum dokuların hasarlanmasına ve ölmesine neden olur. İlk belirti hastalığın etkilediği bölgede ağrı ve güçsüzlük hissedilmesidir. Çoğunlukla görülen şikayetler şu şekilde sıralanabilir;

  • El, kol ve bacaklarda oluşan geçici ağrılar
  • Kan damarlarındaki iltihaplanmalar
  • Soğuk havalarda daha çok belirginleşen el ve ayak parmaklarındaki renk solması, hastalığın etkilediği parmaklarda morumsu kırmızı renk değişimi
  • El ve ayakların üşümesi ve sonrasında oluşan soğukluk hissi
  • El ve ayak parmaklarında oluşan şiddetli ağrılar,
  • Parmaklarda meydana gelen açık yaralar,
  • Parmaklarda kangren görülmesi ve uzuv kaybına neden olan şikâyetlerdir.

Hastalığın belirtileri tek veya bacakların ikisinde de soğukluk hissiyle başlamaktadır. Parmaklarda, el ve ayakların üst kısmında, topuk ve baldırlarda şiddetli ağrılar oluşmaktadır. Zamanla bu ağrılara yaralarda eşlik etmektedir.

Tedavi sürecinde öncelikle hastalığın ilerlemesini önlemek ve kontrol altına almak hedeflenir. Bunun için pıhtı önleyici, damar genişletici ve kan sulandırıcı ilaçlarla hastalığın seyri kontrol altına alınmaya çalışılır. İleri safhadaki teşhislerde ise damarların genişlemesini sağlamak amacıyla cerrahi müdahale yapılır. (Sempatektomi). Buerger hastalığına ne iyi gelir düşüncesine en güzel cevap erken teşhis olacaktır. Tüm hastalıklarda olduğu bu hastalıkta da erken teşhis çok önemlidir. Ayakta soğukluk ve ayakta renk değişikliği ve yürümede zorluk, ağrı yaşıyorsanız mutla bir doktora başvurulmalıdır.

Buerger Hastalığında Diyet

Buerger hastalığı tedavi sürecinde hekim tarafından uygulanan ilaç tedavisinin yanı tedavinin sonuca ulaşması için evde uygulamamız gereken bazı unsurlar vardır. Bunların en başında sigaranın kesinlikle bırakılması gerekmektedir. Tüketilen gıdalara ise dikkat etmek doktor tarafından oluşturulacak Buerger hastalığında diyet listesine uymak gerekmektedir.

  • Damarlardaki kan akışını hızlandırmak için siyah hardal tohumunu tüketmek oldukça faydalıdır.
  • Kandaki iltihabı düşürmek için, beyaz dut kurusu tüketilmelidir. Türünün doğru seçimi ve raf ömrüne uyulması önemli noktalardandır. Şeker hastalığı olanlar dut tüketiminden uzak durmalıdır.
  • El ve ayaklarda oluşup kapanmayan aralar içinse, öncelikle ceviz ve taze üzüm tüketiminden vazgeçilmelidir.
  • Mor renkli karabaş otu ile yapılan kür yaraların kapanması için oldukça faydalıdır.
  • Tüm bu yardımcı besinler ve kürler doktorunuzun uyguladığı tedaviye destek amacıyla yapılmalıdır. Kesinlikle ilaç tedaviniz bırakılmamalıdır.
  • Kullanılacak kür malzemelerine alerjiniz olup olmadığı test edilip kullanılmalıdır.

Buerger Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Tüm hastalıklarda olduğu gibi, Buerger hastalığında doğal tedavi yöntemleri hekim tedavisinin yanında takviye edici unsur olarak ve hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Buerger hastalığında ilk yapılması gereken tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakmaktadır. Tütün ürünlerinin kullanıldığı ortamlarda bulunmamak, oksijeni bol temiz ve havadar mekânlarda yaşamak hastalığın seyrini etkileyen unsurlardandır. Bunların yanında yiyecek ve içecek seçiminde hastalığın semptomlarını azaltacak besinlerin seçimi faydalı olacaktır. Her şeyden önce Buerger hastalığının kan damarlarının tıkanması sonucu oluştuğu bilinmeli ve buna uygun beslenme ve kür arayışına girilmelidir. Daralan ve tıkanan damarlar dolayısıyla zamanla kan damarlarında iltihaplanma meydana gelmektedir. Doğal yöntemlerde hastalığın semptomlarına göre seçilmelidir.

Kan akışını hızlandırmak için uygulanacak kür;  çay kaşığı siyah hardal tohumu sabah ve akşam yemeklerden önce birkaç yudum su ile çiğnenmede yutulmalıdır. 3 günden sonra günde 1 defa olacak şekilde kür uygulanmalıdır.

Kandaki iltihabı önlemek için uygulanacak kür; Buerger hastalığına ne iyi gelir endişenizin en net yanıtı olacaktır. Kaynamakta olan bir buçuk bardak klorsuz suyun içerisine bir buçuk yemek kaşığı beyaz dut kurusu konulup 6 dakika daha kaynatılmalıdır. Daha sonra soğumaya bırakılıp süzüldükten sonra bir ay boyunca kahvaltıdan ve öğle yemeğinden sonra tüketilmelidir.

Buerger Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Buerger hastalığına iyi gelen yiyecekler damarlardaki kan akışını hızlandıran ve kandaki iltihabı azaltmaya yönelik besinler olmalıdır. Beyaz dut, siyah hardal tohumu bunların en belirginleri olduğundan ilaç tedavisine destek amaçlı kür tedavileri uygulanabilir.

Buerger Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Kalp ve damar hastalıklarından biri olan bu hastalık, Kalp ve damar cerrahisi uzmanlarınca tedavi edilmektedir. Buerger hastalığına hangi bölüm bakar endişesinin net cevabı niteliğindedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.