Doğal Sağlık

Als Hastalığına Ne İyi Gelir

22.10.2022
263
Als Hastalığına Ne İyi Gelir

Als Hastalığına Ne İyi Gelir; Als diğer adıyla motor nöron hastalığı, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen, istemli kas hareketlerinin kontrol kaybına sebep olan bir sinir sistemi hastalığıdır. Beyindeki üst motor nöronları ve omurilikteki alt motor nöronları kaslara uyarı göndermekle yükümlüdür. Sinir hücrelerindeki dezanformasyon sebebiyle kaslara iletilemeyince kaslar tükenmeye başlar. Bu durum aşırı derecede kas güçsüzlüğüne neden olmaktadır.

Als’nin asıl nedeni bilinmemekle birlikte 10’a yakın bir kısmın aileden kalıtımsal yollarla geçtiği bilinmektedir. Bir uzuvda kas seğirmesi, konuşma bozukluğu ve güçsüzlük ile başlayan hastalık ilerledikçe yemek yemek, konuşmak ve nefes almak için gerekli kasların kontrolü kaybedilmektedir. Hastalığın yaşam süresi 2 ile 5 yıl arasında olmasına karşın 10 yıl ve daha fazla yaşayan Als hastaları bulunmaktadır.

Als hastalığına ne iyi gelir bilgisine ulaşmadan önce hastalığın sınıfları, belirtileri, tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak gerekmektedir. Hastalığı birkaç şekilde tanımlamak mümkündür.

Klasik Als; Üst ve alt motor nöronlarının hasara uğramasıyla ortaya çıkar. Tüm Als hastalarının 2/3’sini kapsamaktadır.

Primer Lateral Skleroz; Üst motor nöronlarının çalışmasının bozulduğu hastalıktır. Eğer 2 yıl içerinde alt motor nöronları etkilenmezse sadece üst bölgeyle sınırlı kalacaktır. Nadir görülen bir türdür.

Progresif Bulbar Felç; Alt motor nöronlarının bozulmasıyla ortaya çıkan hastalık toplam Als’li hastaların yaklaşık %25’ ini kapsar.

Progresif Musküler Atrofi; Alt motor nöronlarının etkilendiği hastalık türüdür.

Ailevi Als; Aynı aileden birden fazla üyenin etkilendiği als türüdür. Bu toplam hastalık içince ancak %5-10 arasındadır.

Als Hastalığının Belirtileri

Als hastalığının belirtileri, hastaların çoğunda kaslarda güçsüzlük ve kondisyon kaybıyla başlamaktadır. Hastalığın ilerlemesiyle hasta merdiven çıkma, ayağa kalkma ve yutkunma gibi sıradan işleri dahi yapmakta zorlanmaktadır. Hastalık duyu organlarını etkilemez. Yani görme, işitme, tat ve koku gibi işlevlerde herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak ileri yaşlarda nadir de olsa hafıza ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hastalığın etkilediği bölümlerin durumuna göre hastalardaki belirtiler farklı olsa genel belirtiler şu şekildedir;

  • Kol, omuz ve dilde kas seğirmesi,
  • Böbrek Hastalığına Ne İyi GelirBöbrek Hastalığına Ne İyi Gelir ve bacaklarda güçsüzlük, halsizlik,
  • Günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluk, yürüme, konuşma vb,
  • Sık sık takılıp düşme,
  • Kontrolsüz ağlama ve gülme nöbetleri
  • Kelimeleri yuvarlayarak ve geveleyerek konuşma,
  • Elde ve kolda güçsüzlük,
  • Bilişsel ve davranışsal bozukluklar,
  • Ağır nesneleri kaldıramama,
  • Yazı yazarken zorlanma,
  • Elinden sık sık bir şeyler düşürme,
  • Genel anlamda yorgunluk ve güçsüzlük

Hastalık belirtileri görülmeye başladığında uzman bir hekimden yardım alınmalı, als hastalığına ne iyi gelir araştırılmasına girilmelidir.

Als Hastalığında Diyet

Proteinler kas dokularının yapı taşları olduğundan bu hastalıkta beslenme çok önemlidir. Sinir hücrelerinin sağlıklı çalışması için nöroprotektif ve antioksidan etkili gıdaların alınması önerilmektedir. Ancak bu gıdaların miktarları ve zaman aralıkları uzman hekim tarafından hazırlanan als hastalığında diyet programları olmalıdır.

Hastaların günlük kalori ihtiyacı sağlıklı bireylere oranla %10-15 azalmış olsa da beslenme programında protein, karbonhidrat ve yağ içerikli besinler yer almalıdır. Çiğneme bozukluğundan dolayı yeterli besin alınmazsa vücut kendi yağ depoları ve kas sisteminden enerji alacaktır. Bu da kilo kayıplarına neden olacaktır. Ayrıca yetersiz beslenmeden dolayı vücut susuz, vitaminsiz ve mineralsiz kalacağından halsizlik, bitkinlik ve bağışıklık sisteminin çökmesi hastalığın daha hızlı ilerlemesinde neden olacaktır. Kilo kaybının bir başka sebebi ise yeterli oksijenin alınmamasıdır. Gerekli gıdalar alınsa bile yeterli oksijen alınamıyorsa vücut bunu enerjiye dönüştüremez.

Als Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Als hastalığında doğal tedavi yöntemleri yine doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bu hastalık sinir ve kas sistemi üzerinde etkili olan bir hastalık olduğundan beslenme ve diyet programına ayrıca dikkat edilmeli, vücudu enerjisiz bırakmamak gerekmektedir. Kantoran yağının en önemli fonksiyonu sinirleri beslemek olduğundan hastalık tedavisi süresince kullanılması faydalı olacaktır. Boyun kökünden el ve ayak parmakları uçlarına kadar kantoran yağı sürülüp 20 dk güneşte beklenilmesi vücuda oldukça vitamin aldıracaktır.

Buğday özü her akşam bir tatlı kaşığı alındığında sinirlerin beslenmesine çok yardımcı olacaktır. Kuşburnu, amber çiçeği ve karabaş çayı yine bu bu hastalığın tedavisinde yardımcı doğal unsurlardan olmaktadır.

Als Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Als hastalığına iyi gelen yiyecekler yüksek antioksidanlı besinler olacaktır. Goji üzümü, yaban mersini, üzüm ve çilek türleri, elma, böğürtlen, domates, siyah çay, yaban mersini, tahıl kepeği gibi yiyecekler als hastalığına ne iyi gelir sorunuzun da yanıtı olacaktır.

Bunların yanında yüksek antioksidan ve mineral yönünden zengin sebzelerin tüketimi de oldukça faydalıdır. Enginar, kırmızı fasulye, brokoli ve mantar sebzeler arasında rahatlıkla kullanabileceğiniz yiyeceklerdendir. Protein olarak organik beslenen hayvansal gıdalar, organik beslenen tavuk eti ve yumurtası, kabak çekirdeği, mercimek ve ceviz tüketilebilir. Sağlıklı yağlar, soğuk sıkım zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve E, C, B, D vitamin takviyeleri bağışıklık sistemi ve hastalık açısından çok yardımcı olacaktır.

Als Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Als bir sinir sistemi hastalığı olduğundan als hastalığına hangi bölüm bakar sorunuzun yanıtı Nöroloji bölümü olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.