Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Beyinde Kist | Bebeklerde Beyinde Kist Nedir?

06.09.2022
451
Prematüre Bebeklerde Beyinde Kist | Bebeklerde Beyinde Kist Nedir?

Son zamanlarda erken doğum ortalamalarında bir artış olduğu dikkatleri çekse de bunların büyük bir kısmında bebekler büyük sağlık sorunlarına maruz kalmıyor. Ancak 10 doğumun 4’ünde daha doğrusu doğum sonrasında bazı bebeklerde oldukça riskli hastalıklar ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle beyindeki anomaliler, beyin kanamaları ve belirli bölgesinde ortaya çıkan kistler fak edilmediği takdirde çocuklarda büyük hasarlar oluşturabilmektedir. Peki, bu duruma sebep olan nedenler neler? Prematüre bebeklerde beyinde kist oluşumu mümkün mü, mümkünse bunun tedavisi var mı?

Prematüre Bebeklerde Görülen Hastalıklar

Normal süreden çok daha erken dünyaya gelen bebekler, hemen bakım ünitelerine alınmakta ve gerekli tetkikler yapılarak bir süre gözlem altında tutulmaktadırlar. Pek çoğu o an için olmasa da ilerleyen zamanlarda bazı hastalıklara maruz kalabiliyor. İşte bu yüzden prematüre bebeklerin normal bebeklere göre daha hassas büyütülmeleri gerektiği söylenmektedir. Çünkü bu çocukların bağışıklık sistemleri ve diğer organları dahi gelişimini tam olarak tamamlamamışlardır. İşte böylesi durumlarda Prematüre bebeklerde beyinde kist oluşumu, çeşitli şekil bozuklukları, solunum ve akciğer rahatsızlıkları ve bunun gibi ciddi rahatsızlıkların oluştuğuna denk gelebiliriz. Eğer çocuğunuzda her zamanki durumundan farklı davranışlar, geçmeyen huzursuzluk, tuhaf bakışlar, iştahtan kesilme gibi birkaç durumu aynı anda gözlemliyorsanız o zaman hemen bir uzman doktora başvurmanız tavsiye edebiliriz.

Koroid Pleksus Kisti Nedir?

Son zamanlarda en çok merak edilen bebek hastalıklarından bir tanesi Prematüre bebeklerde beyinde kist oluşumu yani diğer bir ismi ile “ koroid pleksus “ dur. Hastalık genel olarak şu şekilde bir işleyişi sahip:

  • Koroid pleksus aslında kistin oluştuğu yer yani yan odacıklar içinde yer alan yapıdır.
  • Oldukça önemli bir görevi bulunan bu yapının beyin omurilik sıvısı ürettiğini söyleyebiliriz.
  • Bebeklerdeki kist olayı da sinsi bir şekilde 6- 7 hafta içerisinde gerçekleşmekte ve hemen bunu takip eden dokuzuncu haftada yan odacıkların ne yazık ki % 75 gibi yüksek bir oranını doldurmaktadır.
  • Genel olarak anne karnında oluşmakta ve en belirgin hale 20. Haftada ulaşmaktadır.

Kist yani hastalığa dair merak edilen konuları bir de şu şekilde ele alalım:

Koroid Pleksus Bebeğe Zarar Verir mi?

Minicik bedenlerine herhangi bir zarar gelmesin diye koşturduğunuz çocuklarınızda ne yazık ki hastalık gibi bazı talihsizlikler ortaya çıkabilmektedir. Ancak teknoloji ve tıbbın ilerlemesi ile artık o kadar farklı fırsatlar var ki bunlar tabi ki bizlere umut ışığı olmaktadır. Ayrıca Prematüre bebeklerde beyinde kist oluşumu kulağa oldukça korkunç gelse de aslında detaylı incelemelerden sonra kistin iyi huylu ya da kötü huylu mu olduğunu anlama fırsatımız vardır. Eğer kist büyük değilse ve küçülerek 1 cm’ye kadar ulaşırsa o zaman beyne herhangi bir zarar vermediği için, bebeğiniz gündelik hayatına devam edebilir.

Koroid pleksus kistleri aslında beynimizde bulunan sıvılardandır. Fakat bu kistler ultrasonda rahatlıkla görebilmektedir. Ayrıca o kadar önemli bir hastalık olmadığı ve genellikle sıvının dolması ya da boşalması gibi durumlar tekrarlandığı için bir kaybolup bir yeniden geldiği bilinmektedir. Hatta hamileliğin sonlarına dair pek çok kadın bu kist durumundan kurtulmayı başarmışlardır.

Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur?

Prematüre bebeklerde beyinde kist oluşumu bu şekilde söylendiğinde kulağa oldukça korkutucu gelmektedir. Ancak yukarıda da izah ettiğimiz üzere bu kistler, beyin omurilik sıvısının yan odacıklara dolması ile yuvarlak görünümünü almıştır. Peki, prematüre bebeklerde koroid pleksus kisti geçmezse ne gibi durumlar yaşanabilir? Ameliyat olunması şart mı?

Detaylı ultrasonlar ile incelenen bebeğinizde herhangi bir anomali durumu söz konusu değilse tek başına bu kistlerin bir önemi dahi kalmamaktadır. Yani gördüğünüz üzere aslında koroid pleksus kisti, kötü huylu ya da büyük riskler taşıyan bir hastalık değildir. O yüzden bebeğiniz için endişelenmenize çok gerek yok ancak siz yine de doktor kontrollerini düzenli olarak yaptırın.

S.S.S

Anne Karnındaki Bebeğin Beyninde Kist Olur mu?

Anne karnındaki bebeğin beyninde anomaliler ya da kist gibi rahatsızlıklar olabilir. Ancak koroid pleksus gibi kistlerden zarar gelmediğini belirtelim.

Bebeğin Beynindeki Kist Ne Zaman Geçer?

Herhangi bir zarara yol açmayan bu kistler hamileliğin 28. Haftasında kaybolmaya başlayabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.