Doğal Sağlık

Emes Hastalığına Ne İyi Gelir

08.11.2022
366
Emes Hastalığına Ne İyi Gelir

Emes Hastalığına Ne İyi Gelir; MS (Multiple Skleroz) beyinde ve omirilikte mesajları taşıyan sinirlerin etrafındaki koruyucu kılıfın tahribata uğramasıyla ortaya çıkmaktadır. Kılıfın hasar gördüğü bölümlerde sertleşmiş dokular (skleroz) bulunmaktadır. Sertleşmiş alana plak denir. Bu plaklar sinir sistemi üzerinde herhangi bir yerde oluşabilir ve mesajların iletilmesini engellemektedir.

Emes hastalığına ne iyi gelir düşüncesi hastalıktan mustarip kişiler tarafından araştırılmaktadır. Hastalığın belli bir tedavi süreci oluşturulmuştur ancak hastalığın kesin olarak nedeni hala bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda, daha önceden yaşanılmış virütik enfeksiyonlar, çevreden kaynaklı zehirli maddelerle temas, vücudun savunma sistemindeki bir takım bozukluklar gibi birçok etmenler sorgulanmış ancak kesin bir sonuca ulaşılamamıştır.

Her şeyden önce emes hastalığı ölümcül bir hastalık değildir. Yapılan birçok araştırmada sağlıklı bir bireyle MS hastaları arasında ömür süreleri arasında ciddi bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Ağırlıklı olarak gençlerde, çoğunlukla kadınlarda, sosyal ve ekonomik durumu yüksek, kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişiler arasında görülmektedir. Emes hastalarının tedavi sürecinde kullandığı ilaçlar dolayısıyla enfeksiyon hastalıklarına karşı dirençleri çok düşüktür. Bu sebeple solunum yolları enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma eğilimleri oldukça yüksektir. En çok 20 ile 40 yaş arasında görülmektedir. Ancak 10 yaşındaki çocukta da 40 yaşından büyük insanlarda da görülebilmektedir.

Emes Hastalığının Belirtileri

Emes hastalığının belirtileri kişiye göre değişiklik gösterse de, ortalama olarak;

  • Uyuşukluk, karıncalanma ve iğnelenme hissi,
  • Güç kaybı, spazm, kaslarda sertlik ve ağrı,
  • Vücudun bir tarafında ya da iki tarafında birden güçsüzlük,
  • İdrar kaçırma,
  • Yorgunluk,
  • Kabızlık,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Denge kayıpları,
  • Depresyon,
  • Bazı hafıza kayıpları,
  • Yutma zorlukları gibi bazı belirtiler hastaların ortak şikâyetleri arasındadır. Ancak hastalığın seyrine ve zamanına göre farklı reaksiyonlar görülebilmektedir.

Hastalığın ilk belirtileri kol veya bacaklarda güçsüzlük ve kuvvetsizlik olarak başlamaktadır. Bunları müteakiben duyu bozuklukları, görme kaybı, çift görme, denge bozukluğu gibi şikâyetleri görülmektedir. Hastalar bu belirtiler ile doktora başvurmaktadır.

Teşhiste hastalığın öyküsü ve seyrinin doktora doğru aktarılması çok önemlidir. Şikâyetler tam olarak ve süresi detaylı olarak anlatılmalıdır. Bunlara ilaveten nörolojik muayene, sinir sistemini ölçen testler, beyin omurilik sıvısı ölçümü ve MR yardımıyla hastalığa teşhis konulmaktadır.

Tedavi ise kişiye göre değişmekle birlikte mutlaka erken dönemde teşhis edilip zaman kaybetmeden başlanmalıdır. Tedavide aşılar önemli rol oynamaktadır.

Emes Hastalığında Diyet

Bu hastalığın tedavi sürecinde bağışıklık sistemi oldukça etkilendiğinden emes hastalığında diyet programına ihtiyaç duyulmaktadır. Beslenme programı tamamen hastalığın tahribatına göre ayarlanmalıdır.

Emes öncelikle bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasının ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Çinko ve selenyum mineralleri bağışıklık sistemini desteklediğinden kullanımı uygundur. Bunlara ek olarak ekinezya ve sinameki bitkileri de kullanılabilir. Bunların dışında gereksiz bağışıklık sistemi güçlendiricilerinden uzak durulmalıdır. Aksi durum ise, bağışıklık sisteminin çok baskılanması, zayıflaması bedeni enfeksiyonlara karşı savunmasız bıraktığından, bağışıklık sisteminin dengede tutulması çok önemlidir. Doğru beslenme atakların sayısının azaltılmasında, kısa sürede geçmesinde ve hasarların azaltılmasında çok etkilidir. Doğru beslenmenin vücuda etkisi yapılan testlerle kontrol altında tutulmalıdır.

  • Farklı tiplerde besinler tüketilmeye çalışmalı,
  • Gün içerisinde değişik zamanlarda meyve ve sebze tüketilmeli,
  • Günlük yağ alımı kalori miktarının 1/3’ini geçmeyecek şekilde oranlanmalı,
  • Alkol ve sigara bırakılmalı,
  • Kırmızı et azaltılmalı, oluşacak B12 eksikliği için ayda bir iğne yapılmalı,
  • Omega 6 için ayçiçeği, çuha çiçeği ada soya yağı kullanılmalı,
  • Omega için balık yağı yada balık yağı kapsülleri kullanılmalı,
  • D vitamini için haftada bir defa doktorun belirlediği oranda takviye yapılmalı,
  • Glutenli gıdalardan uzak durulmalı,

Hastanın testleri doğrultusunda uzman hekim tarafından hazırlanan beslenme programı emes hastalığına ne iyi gelir endişenizde sizlere çok yardımcı olacaktır.

Emes Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Emes hastalığında doğal tedavi yöntemleri tüm hastalıklarda olduğu gibi, doktorun bilgisi dahilinde olmalıdır. Emes hastalığını tamamen tedavi eden hiçbir yöntem yoktur. Tüm amaç hastalığın etkilerini azaltmak, atak sürelerini uzatmak, atak sırasındaki hasarları ortadan kaldırmak ve hastanın günlük yaşam konforuna sahip olmasını sağlamak üzerine kurulmuştur. Bazı bitkiler içerdiği mineraller bakımından destek niteliğinde olduğundan kullanımına izin verilebilir. Emes hastalığına ne iyi gelir araştırmasına karşın özellikle zerdaçal magnezyum ve çinko içeriğinden dolayı önerilmektedir.

Emes Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Emes hastalığına iyi gelen yiyecekler arasında turşu, kefir yada probiyotik içeren besinler, sirke, zerdaçal, haftada 2 ya da 3 kez olacak şekilde balık yenilmeli, balık yemekte zorlanılıyorsa balık yağı kapsülleri kullanılabilir. Omega 6 için Ayçiçek ve mısır yağı kullanılması uygundur. Tüm yiyeceklerin miktarları ve zamanları doktor tarafından yapılan kan testlerine göre belirlenmelidir. Çünkü bu hastalıkta vitamin, mineral ve takviyelerin oranı çok önemlidir. Oran aşıldığına hastanın bağışıklığı yine etkileneceğinden faydadan çok verilebilir.

Eklem Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Emes hastaları emes hastalığına hangi bölüm bakar sorularına karşın Nöroloji bölümü uzman hekimlerden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.