Vajinismus Tedavisi | Vajinismusu Yenmek İçin Ne Yapmalıyım?

22.09.2021
466
Vajinismus Tedavisi | Vajinismusu Yenmek İçin Ne Yapmalıyım?

Vajinismus tedavisi, istem dışı çalışan kasların kontrolünü sağlayarak kaliteli cinsel yaşamın elde edilmesidir. Vajinismus, bir cinsel işlev bozukluğudur. Hiç cinsel ilişkiye girememe veya nispete cinsellik yaşama olarak nitelendirilir. Vajinismus çeşitli nedenlerden oluşabilir veya sonradan da görülebilir bir durumdur.

Egzersiz yöntemleri, terapiler veya cerrahi operasyonla ile tedavi edilebilir. Vajinismus tedavileri 1 ila 5 günde uygulanan ve kesin çözüm sunan tedavilerdir.

Vajinismus olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kişide vajinismus olup olmadığı, cinsel ilişkideki durumuna göre anlaşılır. Kişi acı çekiyor veya hiçbir şekilde cinsel birleşme sağlayamıyorsa vajinismus olabilir. Ancak her ilişkiye girememe durumu, vajinismus olarak değerlendirilmez. Ancak doktor tarafından teşhis edilebilir bir durum olabilir.

Vajinismus tedavileri fizik tedavi egzersizleri olarak uygulanır. Denetimsiz kasılan kasların kontrol edilmesi, tedavinin asıl amacıdır. Vajinismus iki farklı türde görülür. Bunlardan biri penetrasyon denilen hiç birleşememe durumudur. Diğeri ise disparoni olarak tanımlanan ağrılı ve zor cinsel birleşme gerçekleşmesi durumudur.

Parmak egzersizleri, ayna ve masaj egzersizleri, dilatör çalışmaları ve Kegel egzersizleri ile düzeltilebilir bir durumdur. Kızlık zarının yapısı veya vajina iç yapısı bölmelerinin genişliğiyle alakalı olan vajinismus tedavilerinde, kolay operasyonlar ile uygulama yapılır.

Her ilişkiye giremeyen vajinismus mudur?

Cinsel işlev bozukluğunun giderilmesi için çeşitli terapiler uygulanmaktadır. Her ilişkiye giremeyen vajinismus değildir. Partnerler arasındaki uyum ve denge, psikolojik ve fiziksel konular, yaşam koşulları gibi pek çok nedene bağlı olarak ilişkiye girememe sorunu oluşabilir. Vajinismus çoğu zaman ten uyumunun olmamasından kaynaklanır. Tamamen beyinle alakalı olan durum, korku veya dişiliğin zihinsel reddi olarak düşünülebilir.

Vajinismus tedavisi kişinin cinsel yaşam geçmişinin analiz edilmesiyle uygulanır. Özellikle Türkiye’de kız çocuklarının bastırılmış duygularla büyütülmesi, örf- adet- töreler, bilinçsizlik veya bilgi eksikliğinden, cinsel ilişkinin yanlış veya bilinmeden yaşanması, gerdek gecesi sorunları gibi pek çok faktöre bağlı olarak vajinismus olabilir.

Sonradan vajinismus olur mu?

Vajinismus sonradan da olan bir durumdur. Kişinin yaşadığı cinsel deneyimlere bağlı olarak daha sonradan vajinismus görülebilir. Sonradan görülen vajinismus genellikle disparoni türündedir. Yani acı veya ağrılı şekilde, zor birleşme durumu olarak görülebilir.

Vajinismus tedavisi için egzersizleri de uygulayabilirsiniz. Tedavi için uygulanan yöntemlerden bazıları şöyledir;

  • Davranışsal terapi
  • Cerrahi tedaviler
  • Hipnoterapi
  • Emdr tedavisi
  • Akupunktur
  • Biyofeedback tedavi

Cinsel ilişki öncesi ılık duş almak, rahatlatıcı masaj yaptırmak ve egzersiz yapmak oldukça etkilidir.

Vajinismus bir hastalık mı?

Vajinusmus bir hastalık değil, cinsel işlev bozukluğudur. Kadınların ilişkiye girememesi durumu olarak tanımlanır. Vajina bölgesinde kasların, kasılması ve cinsel ilişki yolunu kapatması olarak nitelendirilir. Genellikle cinsel ilişkiden korkma, utangaçlık gibi duygulardan oluşabilir. Toplumsal bilinç, yaşam koşulları gibi ilk cinsel yaşamın başladığı anda da olabilir, sonradan da oluşabilir bir durumdur.

Vajinusmus tedavisi ile kısa sürede çözülebilen bir durumdur. Alternatif tıp, ek tedaviler ve terapi yöntemleri ile uygulanır. Öncelikle kişinin tedaviyi istemesi gereklidir. Tedavinin başarılı olması, ancak beynen kabul edildiği takdirde geçerli olur. Vajinada bulunan kasların kontrol edilmesi ve istemsiz kasılmaların önlenmesi için vajinismus tedavisi uygulanır.

Vajinismus Tedavisi; Vajinismus tedavi olmadan geçer mi?

Vajinismus tedavi olmadan geçmez, süreç uzatıldıkça cinsel işlev bozukluğunun derecesi de artar. Cinsel korkuların geçirilmesi için mutlaka profesyonel destek alınması gerekiyor. Birkaç gün içinde tedavi edilebilen bir bozukluktur.

Vajinusmus için bilişsel davranışçı terapiler oldukça etkilidir. Aromaterapiler ve alternatif terapi yöntemleri ile kişinin korkuları geçirilmeye ve yeni cinsel bilinç çekirdeği oluşturulmaya başlanır. Vajinusmus tedavisi jinekologların yanı sıra psikolog ve psikiyatrlar tarafından uygulanabilir. Vajinismus seviyesine göre terapistlerden de yardım alınabilir.

Kliniklerde uygulanan cinsel tedavi yöntemleri ile 1- 5 günde vajinismus sorunu ortadan kaldırılabilir. Pelvik egzersizler uygulanarak, fizik tedavi etkileri kazanılır.

Vajinismus Tedavisi; Vajinismus kaç günde tedavi edilir?

Vajinismus tedavisi, uygulanan tedavi yöntemine göre farklılık gösterir. Ancak son yıllarda alternatif tıbbın gelişmesi ve terapilerin uygulanması ile birkaç günde tedavi edilebilir bir durumdur. Vajinusmus 3- 5 gün içinde tedavi edilir. Günümüzde uygulanan vajinismus tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • Hipnoterapi (hipnoz tedavileri)
  • EMDR
  • Akupunktur
  • Nöralterapi
  • Biofeed back terapi
  • Botulinum toksin enjeksiyon
  • Psikolojik tabanlı tedavilerde bilişsel davranışçı tedavi
  • Fizyolojik tabanlı tedavilerde vajina genişletme ameliyatı
  • Kızlık zarının alınması
  • Vajina içi bölümlerinin alınması

Gibi cerrahi yöntemler de uygulanır. Kızlık zarının yapısıyla alakalı vulvar vestibulitis sorunlarından kaynaklı vajinismus tedavisi cerrahi operasyonlar uygulanır.

Vajinismus Tedavisi; Vajinismus tedavisini kim yapar?

Vajinismus tedavilerinde, uygulanan tedaviye göre uzman desteği alınır. Terapistler, psikolog ve psikiyatristeler, jinekolog ve aile hekimleri tarafından vajinismus tedavisi uygulanır. Vajinismus tedavisinde fizik tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. En yaygın olarak uygulanan terapi yöntemleri şu şekildedir;

  • Ayna egzersizi
  • Masaj (sensate focus)
  • Kegel egzersizleri
  • Pelvik taban rehabilitasyonu
  • Parmak egzersizleri
  • Dilatör egzersizi

Vajinismus tedavisi kendi başına uygulanabilecek bir tedavi değildir. Mutlaka uzman desteği alınmalı ve soruna neden olan konu incelenerek, uygulanacak tedavi yöntemi seçilmelidir.

Cerrahi müdahale gerektiren durumlar için vajinanın belirli bölgelerinin alınması, iç duvar bölmeleri veya kızlık zarının alınması gibi uygulamalar ile çözüm sağlanabilir.

Vajinismus geçer mi?

Tedavi edilerek geçebilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Psikolojik temelli veya fizyolojik temelli tedaviler ile geçer.

Vajinismus sonradan olur mu?

Genellikle ağrılı veya zor cinsel ilişki durumu, sonradan oluşan vajinismus türüdür. Evet vajinismus sonradan da olabilir.

Vajinismus olduğu nasıl anlaşılır?

Kişi cinsel ilişkiye giremiyor veya çok zor girebiliyor ise vajinismus olabilir. Ancak geçici bir durumda olabilir. Kesin tanı ancak doktor tarafından konulabilir.

İlginizi Çekebilir;

Erken Boşalma Tedavisi

HPV Tedavisi

Kısırlık Tedavisi

Alkolün Cinselliğe Etkisi

Balık Yağının Cinselliğe Faydaları

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.