Doğal Sağlık

Prematüre Bebeklerde Göz Çapaklanması | Yenidoğan Gözde Çapaklanma Nasıl Geçer?

23.09.2022
278
Prematüre Bebeklerde Göz Çapaklanması | Yenidoğan Gözde Çapaklanma Nasıl Geçer?

Prematüre bebeklerde göz çapaklanması oluşma nedenleri! Bebeğinizin gözünün çapaklandığını nasıl anlarsınız? Uygulanabilecek tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylar için okumaya devam edin.

Prematüre bebeklerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisi göz çapaklanmasıdır. Bu durum yalnızca prematüre bebeklerde değil, tüm yenidoğan bebeklerde görülebilen bir problemdir. Göz çapaklanması kolaylıkla tedavi edilebilen bir problemdir.

Prematüre Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Oluşur?

Prematüre bebeklerin enfeksiyona açık olması gibi göz çevresi de oldukça hassastır. Bu nedenle de bebeğin göz yaşı kanallarında tıkanıklık medyana gelebilir ve bebeğinizin gözlerinde olması beklenenden fazla çapaklanma olduğu görülebilir.

Bebeklerde bulunan gözyaşı kanalları çok daha küçük olduğundan bu kanalların tıkanması son derece beklenen bir durumdur. Hem prematüre hem de normal bebeklerde göz çapaklanması görülebilir.

Prematüre bebeklerde göz çapaklanması durumunda bebeğinize uygulanacak olan küçük bir tedavi ile kısa sürede iyileşme görülebilir.

Prematüre Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtileri

Prematüre bebeklerde göz çapaklanması belirtileri için aşağıdaki durumların takip edilmesi gerekir;

  • Bebeğin gözlerinde sarı ya da yeşil renkte akıntı olması ve uyku sırasında bebeğin kirpiklerinin birbirine yapışması göz çapaklanmasına ait büyük belirtilerdir.
  • Şişmiş göz kapakları, göz aklanın kızarması ve göz kapaklarında – kirpiklerde kurumuş iltihapların oluşması bebeklerde göz çapaklanmasını gösterir.
  • Gözde sulanma da bebeğinizin gözlerinin çapaklandığına işaret olabilir. Bu belirtilerden bazılarının olması sizin için yeterli belirtileri sunar.

Prematüre Bebeklerde Göz Çapaklanması Tedavisi

Prematüre bebeklerde göz çapaklanmasının oluşumunun ardından elinizde olan bulgulara göre evde tedavi uygulayabilir ya da bu durumun bebeğinizi rahatsız etmemesi için bazı küçük önlemler alabilirsiniz.

Göz çapaklanması ardından eğer yalnızca çapaklanma belirtisi var ise çapaklar kaynatılmış ve daha sonra ılıtılmış su ve temiz bir bez il yavaşça temizlenebilir.

Ancak bebeğinizin çapaklanması sık olarak tekrarlıyor ise bebeğinizi doktora götürmeniz tavsiye edilir. Doktorunuzun vermiş olduğu antibiyotikli krem ve temizleme önerileri ile bebeğinizin gözünde oluşan çapak sorununun kısa sürede kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Tedavi birkaç gün gibi kısa sürede ve evde yapılır. Tedavinin tamamlanmasının ardından ise bebeğinizin gözyaşı kanalları açık olur ve oluşmuş olan çapaklanma ortadan kalkar. Ancak ilerleyen zamanlarda yeterince bebek için bakım yapılmaz ve göz çevresi temizliğin dikkat edilmez is aynı problem ile karşılaşılması beklenebilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmesi Gerekir?

Bebeğinizin gözlerinde yalnızca 1 kere oluşmuş ve herhangi bir kızarıklık – şişlik olmaması durumunda bazen çapakları temizlemek yeterli bir işlem olabilir. Ancak özellikle kızarıklık ve şişlik varsa mutlaka doktora danışmanız gerekir.

Bunun yanında bebeğiniz nesneleri ayırt etmekte zorluk çekiyorsa, gözlerinde ağrı varsa ve ateşi yükselmiş ise göz çapaklanması mutlaka doktora gösterilmelidir.

Doktorunuzun sunmuş olduğu tedavi yöntemine bağlı kalmanız gerekir. Kimi durumlarda anne sütünün temiz bir pamuk ile uygulanması da tedavi olarak görülebilir. Ancak doktorunuzun önermediği hiçbir yöntemi uygulamamanız gerekir.

Prematüre Bebeklerde Göz Çapaklanması Tehlikeli Mi?

Göz çapaklanması tehlikeli olan bir durum değildir. Genelde 1 günde bu çapaklanma kendini gösterir ve uygun bir temizleme işlemi ile çapaklanma 24 ila 48 saat arasında geçebilir. Özellikle bebeğinize uygun olarak kullanılabilecek bir antibiyotikli krem çapaklanmanın çok daha çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar büyük bir problem ile karşılaşmadan sorunun çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bu da hem sizin hem de bebeğiniz için çok daha rahat bir süreç olacaktır.

Bebeğinizin tehlikeli olduğunu düşündüğünüz tüm enfeksiyon ve tepkilerinde mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Göz çapaklanmasında da doktor ile görüşmeniz bu problemi çok daha kolay bir şekilde çözmenize yardımcı olur.

S.S.S

Bebeklerde Göz Çapaklanması Kaç Gün Sürer?

Eğer tedaviye başlanmış ise ortalama olarak 3 ila 4 günde bebeğinizin gözündeki çapaklanma geçecektir. 1 hafta içerisinde ise oluşan tüm tıkanıklar gider ve bebeğinizin gözü yeniden sağlıklı formuna ulaşır.

Yenidoğan Gözde Çapaklanma Nasıl Geçer?

Bebeğin çapaklanmasının türüne bağlı olarak damla ya da antibiyotik tedavisi uygulanır. Göz çevresinin her zaman temizlenmesi ve bebeğin çapaklarının arındırılması gerekir. Doktorunuza danışarak uygun ilaçlar ile tedavi alınmasını sağlayabilirsiniz. Doktorunuza danışmadan anne sütü ile silme, çay koyma ve benzeri tedaviler uygulamamanız önerilir.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/ishal-tedavisi/

https://www.dogalsaglik.com/ishal-tedavisi/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.