Alerjik Astıma İyi Gelen Yiyecekler | Alerjik Astım Hastaları Ne Yememeli?

Akciğer iltihaplanmasından kaynaklanan bir hastalık olan astım insanların yaşam kalitesini etkiler. Günlük olağan akışta sağlıklı insanlar için dikkat edilmeyen unsurlar astımı tetikler. Astımdan kurtulmak ya da etkilerini en aza indirmek için sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak gerekir, tükettiğimiz birçok gıdanın astıma iyi geldiği bilinen bir gerçektir, alerjik astıma iyi gelen yiyecekler tüketmek sağlıklı bir beslenme alışkanlığı sayesinde söz konusu olur.
İçindekiler
Alerjik Astıma En Faydalı Gıda Sarımsak Ve Soğan
Doğru beslenmek astımı direk olarak tedavi etmez ama günlük hayattaki etkilerini azaltır ve ani atakları en aza indirir, alerjik astım nasıl geçer sorusuna çözüm tıpta aranmalı ama doğal tedavi yöntemleri sayesinde yaşam kalitesini arttırmak mümkün. Alerjik astım hastalığı yaşayanlar alerjik astıma ne iyi gelir konusunda sürekli bir arayış içindedir, alerjik astıma en iyi gelen gıdalar arasında başta sarımsak ve soğan vardır. Her iki gıdada içeriğinde bulunan quercetin isimli kimyasal akciğerdeki iltihaplanmaya neden olan enzimleri baskılayarak astım ataklarının sayısını azaltır.
Alerjik Astıma İyi Gelen Yiyecekler; Yumurta
Omega 3 yağ asidi açısından zengin olan keten tohumu yağı bronş iltihaplanmalarında etkilidir, rahat nefes almayı sağlayarak astımın olumsuz etkileri ile astım krizlerini azaltır. Selenyum zengini yumurta alerjik astım hastaları için en yararlı gıdadır, çünkü selenyum iltihaplı akciğer tedavisinde destekleyici bir antioksidan mineraldir. Aynı şekilde ton balığında da çok fazla selenyum minerali vardır ve astım hastalarının düzenli tüketmesi gerekir.
Alerjik Astım Ataklarında Selenyum Mucizesi
Sağlıklı beslenme dendiğinde şüphesiz ilk akla gelen kepekli tahıllardır. Kepekli tahıllardaki selenyum astım, astım ataklarına iyi gelir. Ülkemizde çok fazla tüketilmemesine rağmen kahverengi pirinçte alerjik astıma iyi gelen şeyler, içindeki selenyum; astım ataklarını azaltmaya yardımcı olur. Çay ya da yemek olarak tüketilen ısırgan otu ciğer içinde havayı düzenler, astım ve bronşlara faydalıdır. Ancak özellikle çay olarak gün içerisinde fazla tüketmemek gerekir. İçerisinde bulunan maddeler sayesinde nefes almayı kolaylaştıran biberiye günde iki kezden fazla olmamak şartı ile çay olarak tüketilmesi halinde astım ataklarına karşı etkilidir.
Alerjik Astımın Olumsuz Etkisini Adaçayı Azaltır
Genellikle çay olarak tüketmeye alışık olunan adaçayı öksürük tedavisinde kullanılmasının yanı sıra düzenli kullanımı halinde nefes almayı olumlu yönde etkiler ve astımın neden olduğu olumsuzlukları yok eder. Bal ile karıştırılarak yenen andız otu astımın tüm kötü etkilerini ortadan kaldırır; ancak fazla kullanılması halinde alerjik tepkiye neden olur bu nedenle doktor tavsiyesinde dışında kullanılması önerilmez.
- Çörekotu yağı
- Akasya yaprağı
- Adaçayı
- Ekinezya
- Keçiboynuzu
- Okaliptüs astım tedavisinde kullanılan gıda takviyeleridir.
Alerjik Astım Tedavisinde Kolin Vitamini
Kolin vitaminin de astımı önlediği yapılan bazı araştırmalar ile ispatlanmış durumdadır. Kolin içeren gıdalar arasında fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi, süt ürünleri ve yumurta sarısı sayılabilir.
Alerjik Astıma İyi Gelen Yiyecekler; Alerjik Astımı Tetikleyen Gıdalar
Alerjik astım rahatsızlığını tetikleyen astım krizlerinin artmasına neden olan gıdalar vardır. Örneğin tuz kullanımının fazla olması astım ataklarının artmasına neden olur. Fazla tuz kullanılan;
- Konserve
- Ekmek
- İşlenmiş peynir
- Patates kızartması
- Hazır çorba tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Alerjik Astım Hastası Doymuş Yağdan Kaçınmalı
Doymuş yağ alerjik astım için zararlı olan bir içeriktir. Bu nedenle doymuş yağ içeren tereyağı, fast food ürünleri tüketilmemeli. Vücutta ağırlık hissi veren ve şişkinliğe neden olan gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler ve aşırı yağlı et yemekleri yenmemeli, fasulye, bezelye ve karnabahar gibi ürünlerde az oranlarda tüketilmeli.
Alerjik Astıma İyi Gelen Yiyecekler; Alerjik Astıma Bitkisel Çözüm Limon Kürü
Doktor önerisi ile alınan B, C ve E vitaminleri, quercetin, karoten ve magnezyum içeren vitamin desteklerinin kullanılması halinde de alerjik astım hastalığını tetikleyen etkiler azaltılabilir ve yaşam kalitesi arttırılabilir. Alerjik astım tedavisinde kullanılan ve adeta astıma karşı savaşta koruyucu görev üstlenen en etkili alerjik astım için bitkisel çözüm limon kürüdür. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini aynı zamanda antioksidan olmasından dolayı ciğerlere dolan maddelere de savaş açıyor. Limon kürü tarifi;
- Taze limon
- Bir Bardak su
Yarım çay kaşığı taze limonun suyu bir bardak soğuk suya katılır ve yemeklerden önce tüketilir.
İlginizi Çekebilir;
Astıma İyi Gelen Yiyecekler | Astımın Düzelmesi İçin
Bebeklerde Egzama | Bebeklerde Alerjik Egzama Tedavisi