Doğal Sağlık

Behçet Hastalığına Ne İyi Gelir | Behçet Hastalığı Belirtileri

20.10.2022
685
Behçet Hastalığına Ne İyi Gelir | Behçet Hastalığı Belirtileri

Behçet hastalığına ne iyi gelir, hastalığın belirtileri nelerdir? Behçet hastalığı nedir, nasıl teşhis edilir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Uzak durulması gereken besinler ve tüketilmesi gereken yiyecekler nelerdir?

Behçet hastalığına dair tüm detayları içeriklerden hemen inceleyin.

Behçet Hastalığı Belirtileri

Behçet sendromu bu hastalık, bedenin farklı yerlerindeki kan damarlarının iltihaplanmasına sebep olan bir hastalıktır. Behçet, otoimmun diğer adıyla bağışıklık sistemindeki bozukluk sebebiyle enfeksiyon oluşması olarak da tanımlanabilir.

Behçet hastalığının nedenleri arasında; çevresel faktörlerde gösterilmektedir. Vücudun bağışıklık sistemindeki bir bozukluk nedeniyle enfeksiyona karşı tepkisel olarak gözlemlendiği belirtilir.

Otoimmun hastalıklar; bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi sağlıklı hücrelerine saldırması olarak tanımlanır. Damarlarının iltihaplanmasına bağlı olarak gelişebilir.

Behçet hastalığı nasıl anlaşılır, nasıl belirtiler gösterir? Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonları ve genital yaralar şeklinde ve her bireyde farklı türde ve ebatta görülebilir.

Ağız içinde ve civarındaki kanser yaralarına benzer ağrılı ağız yaraları, genellikle ağrılı şekilde görülür. Behçet hastalığı tanısı konulması için hekim muayenesi şarttır. Genellikle;

  • Sivilce benzeri yaralar
  • Alt bacaklarda kızarıklık,
  • Ciltte kabarıklık ve yüksek hassasiyet
  • Anormal doku büyümeleri
  • anevrizma, damar daralması
  • Üreme organlarında, (skrotum veya vulvada) açık yaralar
  • Gözlerinde iltihaplanma
  • karın ağrısı, ishal ve kanama
  • atar ve toplar damarlarda meydana gelen iltihaplanma
  • Eklem şişmesi

Gibi belirtileri olan bir hastalık türüdür.  Behçet hastalığından dolayı beyinde ve sinir sisteminde meydana gelen iltihaplanma; ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, denge kaybı veya felç gibi etkileri olabilir.

Behçet Hastalığı Diyet

Behçet hastalığına ne iyi gelir, diyet önerileri var mıdır? Tüketilmesi ve uzak durulması gereken besinler bulunuyor. Özellikle sigara, alkol gibi maddelerden kaçınılması önemlidir. Ayrıca;

  • Hamur işlerinden uzak durunuz.
  • Şekerli gıdalardan kaının.
  • Çiftlik tavukları, balıkları, suni yem ile beslenmiş hayvani gıdalar tüketilmemelidir.
  • Süt tozu, krema, kaymak gibi ürünler, Fast- food, kızartmalar tüketilmemelidir.
  • Tatlandırıcılı gıdalar,
  • Pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar

Behşet hastalarının uzak durması gereken yiyeceklerdir. Doktorun tavsiye ettiği diyet listesi dışına çıkılmamalıdır.

Behçet Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

Behçet hastalığı bitkisel çözüm önerileriyle doğal şekilde tedavi desteklenebilir. Mevsiminde taze ve doğal sebze ve meyve tüketimi, iltihapların ve yaraların iyileştirilmesinde önemlidir. Böğürtlen, kuşburnu, yer elması, kuşkonmaz, soğan, dereotu, kereviz, kırmızı pancar, kişniş gibi besinlerin tüketimi, tedavi için destekleyici olacaktır.

Behçet hastalığına önerilen doğal tedavi yöntemleri arasında;

  • Arı sütü, polen, propolis
  • İlik, kemik suyu, organik tavuk suyu,
  • Zerdeçal, adaçayı, kekik
  • Otlamış et, tavuk, olta balıkları,
  • Organik yumurta,
  • Keçi/ koyun/ manda sütü ve ürünleri
  • Çiğ kuruyemişler

Behçete iyi gelen şifalı bitkiler arasındadır. Ayrıca Behçet olan hastaların günlük su tüketimine özen göstermesi gerekir. Günlük egzersizler de ihmal edilmemelidir.

Behçet Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Behçet hastalığına ne iyi gelir, hangi yiyecekler tüketilmelidir? Organik olmak kaydıyla et ve tavuk etleri ve kaynatılmış suları iyi gelecektir. Taze meyvelerle desteklemek ve mevsiminde yetişen sebzelerle bir beslenme programı hazırlamak, doğal yollarla tedavi edilmesini destekler.

Kortikosteroidlere ek olarak kolşisin, azatioprin, siklosporin, siklofosfamid ve çeşitli biyolojik ajanlar hastalığının geçirilmesinde etkilidir. Kolşisin, kas iskelet sistemi olan kişilerde eklem iltihabının tedavisinde destekleyici olacaktır.

Taze kavrulmamış kuruyemişlerin bazıları ve adaçayı bu hastalığın tedavisinde diyet listesine mutlaka eklenmelidir. Ancak doktorun hazırlayacağı özel diyet listesi olabilir. Öncelikle hekime başvurun ve ardından destekleyici besinleri tüketin.

Behçet Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Behçet hastalığına hangi bölüm bakar, hangi doktor tedavi eder? Behçet hastalığını tespit edecek herhangi bir test yoktur. Tanı, doğrudan doktor tarafından muayene ile belirlenir. Romatoloji bölümlerinden randevu alınarak doktor muayenesi ile teşhis edilir.

Daha çok ağız içi yaraları ve cinsel organlardaki yaralarla belirlenir. Cinsel organlarda tekrarlayan yaralar, göz iltihabı ve deri yaraları en sık görülen belirtilerdir. Behçet için çeşitli kan testleri ve paterji testi uygulanabilir.

Behçet hastalığının tedavisi hastalığa ve boyutuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Behçet hastalığında ilaç tedavisi hastalığın şiddetine ve bölgesine göre belirlenir. Ağız içindeki aftlar tekrarlayan ağız içi yaralarında, sıklıkla kortizonlu spreyler ya da solüsyonlar uygulanabilir.

Genital bölgedeki yara ve ülserlerde yine kortizon içerikli solüsyon veya kremlerle tedavi edilebilir. Bacakta oluşan ağrılar için doktor önerisi ağrı kesiciler kullanılabilir. Düzenli muayene ve kontroller ihmal edilmemelidir.

Bu hastalık çeşitli organ tutulumu ile farklı etkiler oluşturabilen bir hastalıktır. Behçet hastalığının cilt bulguları ve ağız yaraları aile hekimleri veya dermatoloji hekimleri bölümleri arasındadır. Üveit nedeniyle görmede azalma ve gözde kızarıklık için göz doktorlarından randevu alınabilir.

Behçet hastalığı; damar tıkanıklıkları bacakta şişme ve bacaklarda şiddetli ağrılara neden olabilir. Akciğer damarlarında genişleme ve hasara bağlı olarak ağızdan kan gelmesi gibi ciddi etkileri olabilir. Beyinde damar tıkanıklığı ve buna bağlı olarak şiddetli baş ağrıları görülebilir.

Çok sık görülmemekle birlikte kalpte pıhtı oluşumu nedeniyle, yüksek ateşe neden olabilir. Kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve nöroloji gibi bölümlerle de alakası olan bir hastalık türüdür.

Genel olarak Behçet hastalığını teşhis ve tedavi eden doktorlar, romatoloji uzmanlarıdır. İlk muayenede belirgin yaralar var ise doğrudan teşhis edilebilir ve ilgili bölümlere yönlendirilmesi gerekiyor ise romatoloji uzmanı tarafından yönlendirilir.

İlginizi Çekebilir; 

https://www.dogalsaglik.com/protetik-dis-tedavisi/

https://www.dogalsaglik.com/hemoroid-nasil-gecer/

https://www.dogalsaglik.com/akciger-hastaligina-ne-iyi-gelir/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.