Doğal Sağlık

Böbrek Hastalığına Ne İyi Gelir

22.10.2022
301
Böbrek Hastalığına Ne İyi Gelir

Böbrekler vücudumuzda protein yakımı ve yıkımı sırasında meydana gelen nükleik asitlerin ve ürenin yapımı ve yıkımı sırasındaki oluşan suyu ve ürik asidin vücuttan atılmasını sağlayan organlarımızdır. Böbreğin görevleri arasında asit ve baz dengesini sağlamak kan basıncını ayarlamak, kan hacmini düzenlemek gibi işlevlerde sıralanabilir. Böbrek hastalığına ne iyi gelir konusundan ziyade böbrek hastalıkları nelerdir bunların bilinmesi gerekir. Hastalığın şekli ve seyrine göre uzman hekim tarafından uygun görülen tedavi uygulanacaktır.

Böbrekte oluşan hastalıkların bir kısmı, böbrek taşları, akut veya kronik böbrek iltihabı, tümör, idrar yolu iltihabı, genetik böbrek hastalıkları, damarsal böbrek hastalığı, ilaca bağlı gelişen böbrek hastalığı, tansiyona bağlı gelişen böbrek hastalığı, şekere bağlı gelişen böbrek hastalığı şeklinde sıralanabilir. Kronik böbrek yetmezliği ise, böbreklerin zaman içerisinde fonskiyonlarını kaybetmesinden kaynaklanan böbrek hastalığıdır. Çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişebileceği gibi genetik olarak da ortaya çıkmaktadır.

Böbrek yetmezliği yaşamamak için, gündelik hayatta ilaç kullanımına dikkat etmek gerekir. Sıkça kullanılan ağrı kesiciler dahi böbrek hastalığına yol açabilmektedir. Kilo kontrolünün sağlanması böbrek sağlığımız için çok önemlidir. Aşırı kilo böbrek sağlığımızı tehlikeye attığı gibi birçok hastalığında temelini oluşturmaktadır. Bu sebeple günlük sportif aktiviteler aksatılmadan yapılmalıdır. Diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların böbrek rahatsızlığını tetiklemesinden dolayı bu rahatsızlıkların kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Böbrek Hastalığının Belirtileri

Böbrek hastalığının belirtileri birkaç başlıkta toplanabilir. En belirginleri ise, gelişme geriliği, idrar kaçırma, çocuklarda gece altını ıslatma, şuur değişkenlikleri, sık idrara çıkma, bulanık idrar, kanlı idrar yapma, ağrılı idrar, vücutta ödem oluşması, ayaklarda ve ellerde şişlik oluşması, işitme zorluğu, nefes darlığı, kaşıntı, halsizlik, bulantı, kusma, sık sık idrara çıkma şeklinde sayılabilmektedir. Yorgunluk, dikkat eksikliği ve konsantrasyon dağınıklığı, uyku düzensizliği, iştah değişikliği, kas ağrıları, göz kapaklarında şişlik, cilt kuruluğu ve benzeri şikayetler de hastalığın semptomları arasındadır.

Günlük yaşantımızda bu ve benzeri semptomlar oluşmuşsa uzman hekimden destek almak gerekmektedir. Ancak sağlıklı yaşam içerisinde de hastalıktan korunmak adına yapmamız gereken adımlar bulunmaktadır. Bu hastalıkta yaşam tarzının ve beslenme şeklinin önemi çok büyüktür. Protein ve tuz ağırlıklı beslenme şeklinden uzak durulmalıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliğinde sigara kullanımı hastalığın seyrini olumsuz yönde etkilemektedir. Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalığında da sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Bol bol su tüketmek ise, böbrek hastalığına ne iyi gelir aramalarının en verimli cevabı olacaktır.

Böbrek Hastalığına Ne İyi Gelir; Böbrek Hastalığında Diyet

Böbrek rahatsızlıklarında beslenme hayati önem taşımaktadır. Böbrek hastalığında diyet hastalığının seyrini değiştiren önemli bir faktördür.

  • Bol bol sıvı tüketmek oldukça önemlidir. Sağlıklı bir insanın güne 2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Böbreğin daha düzenli çalışmasını sağlayan su, 4 litre ve üstüne çıktığında böbreği yorduğundan tavsiye edilmemektedir.
  • Limonata tüketimi taş oluşumunu engellediğinden hastalara önerilmektedir.
  • Alkol, aşırı tatlı yiyeceklerden, kola ve aşırı düzeyde süt tüketiminden de uzak durulası gerekmektedir.
  • Uyarıcı madde ve kahveden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Spor yapan kişilerin vücuttan atılan sıvı oranı fazla olduğundan sıvı tüketimi de fazla olmalıdır.
  • Özellikle böbrek taşı bulunan hastalarda, düzenli egzersiz yaılması gerekmektedir. Bu taşın daha kısa sürede ve daha kolay düşürülmesini sağlayacaktır.
  • Böbrek sağlığı açısından bel bölgesinin sıcak tutulması gerekir. Hatta hekimler bazı durumlarda sıcak kompleks önermektedir.
  • Tuzsuz gıdalar tüketilmeli öğün atlanmamalıdır. Az az sık sık yenilmelidir.
  • Vücudun sağlıklı olabilmesi için gerekli olan süt, peynir, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler böbrek yetersizliğinde zaman zaman dışarıya atılamaz. Bu da hastada bulantı, kusma gibi şikâyetlere sebep olmaktadır. Dolayısıyla protein tüketimi doktor kontrolünde ve belli düzeyde tutulmalıdır.
  • Böbrek hastalıklarının en önemli sebebi fazla tuz tüketimidir. Gereğinden fazla tüketilen tuz vücuttan atılamaz ve birikmesine sebep olur. Bu da başta kalp ve tansiyon olmak üzere bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

Böbrek Hastalığında Doğal Tedavi Yöntemleri

Böbrek hastalığında doğal tedavi yöntemleri konusunda bitkisel bazı kürler kullanılmaktadır.

Isırgan otu; İdrar problemlerinde, gut hastalığında ve ödem söktürmede oldukça etkili olan bu bitki böbreklerin çalışma hızını arttırır. Prostat oluşumunu da engellediğinden oldukça sık başvurulan bir bitkidir. Çay ve tentür olarak kullanılabilmektedir.

Altın başak kürü; 2,5 su bardağı kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı sarı ballı baba ve 1 tatlı kaşığı altın başak konularak hazırlanır.1 tatlı kaşığı da yoğurt otu da katıldıktan sonra 5 dakika daha kaynatılıp soğumaya bırakılır. Soğutulup süzüldükten sonra yarısı kahvaltıdan 2 saat sonra, yarısı akşam yemeğinden 2 saat sonra tüketilmelidir.  bardağı içilecek şekilde küre devam edilir. Her gün taze olarak hazırlanacak bu küre 1 ay boyunca devam edilmelidir. Bir ayın ardından 20 gün ara verilip tekrar 1 aylık kür uygulanır. Böbrek hastalığına ne iyi gelir arayışında olanlar için  önemli  bir kür olacaktır.

Böbrek Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler

Böbrek hastalığına iyi gelen yiyeceklerin başında maydanoz, kabak çekirdeği,  kırmızı elma, ısırgan otu, yoğurt, limon suyu, çörek otu yağı ve bal kabağı gelmektedir. Bunların yanında karnabahar, yaban mersini, levrek, kırmız üzüm, sarımsak, bulgur, zeytinyağı, lahana, soğan, turp, şalgam gibi yiyecekler böbrek hastalığı boyunca hastaların diyet listesinde bulunması gereken yiyeceklerdendir.

Böbrek Hastalığına Hangi Bölüm Bakar

Dahiliye bölümün alt dalı olan Nefroloji ve Üroloji bölümleri böbrek hastalığına hangi bölüm bakar sorusuna detaylı bilginin alınmasına yardımcı olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.