Doğal Sağlık

Etik Veganlık Nedir? | Ethical Vegan Nedir?

14.01.2021
1.007
Etik Veganlık Nedir? | Ethical Vegan Nedir?

Veganlık kavramının içinde bulunan bir tür olan ‘etik veganlık nedir?’ kavramını detaylıca inceleyelim. Vegan beslenme anlayışının bir parçası olan ‘etik veganlık’ yalnızca beslenme farklılığını içermeyen bir vegan anlayışıdır. Vegan beslenen kişiler sağlıklı beslenme amacıyla bu şekilde besin tüketmeyi seçerken etik veganlık anlayışı bundan tamamen farklı olarak sadece beslenme yolu ile hayvan haklarını korumaz hayatın her alanında hayvanlara yapılan sömürü ve köleliğin insanın zevkleri ile bağlantılı olduğunu düşünür.  Ve bu alanda çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

Etik Veganlık Nasıl Uygulanır?

  • İnek, dana, keçi gibi tüm hayvan etlerinin tüketimini hayatınızdan çıkararak
  • Tavuk eti gibi çeşitli kuşların beyaz et olarak adlandırılan et türünü tüketmeyerek
  • Tüm hayvanların yumurtasının besin olarak kullanılmaması ile
  • Keçi, koyun, manda gibi tüm hayvanların sütlerini tüketmeyerek
  • Yün, kürk, deri gibi hayvandan elde edilen ürünleri kullanmayarak
  • Hayvanlar üzerinde test edilerek geliştirilen diş fırçası, şampuan, diş macunu, krem gibi bakım ürünlerini tamamen hayatınızdan çıkararak
  • Hayvansal maddeler kullanılarak elde edilen tüm kozmetik ürünleri yerine bitkisel kaynaklı ürünler tercih edilerek

Etik veganlık uygulaması içerisinde yalnızca bu ürünlerin tüketilmesi değil bu ürünler kullanılarak veya içeriğinde bu ürünlerin kullanıldığı tüm besinlerin tüketimi tamamen hayattan çıkarılması ile uygulanmaktadır.

Etik Veganlık İçerisinde Tüketilebilir Besinler Nelerdir?

Etik Veganlık Nedir

  • Yeşillikler
  • Her tür meyveler ve sebze çeşitleri
  • Bitki tohumları
  • Filizli şekilde tohumlar
  • Filizlendirilmiş bakliyatlar
  • Ham kakao
  • Soya yağı
  • Badem yağı
  • Soya ve badem sütü
  • Meyve ve sebze kökleri

İçinde hayvansal olarak besin maddesi bulundurmayan tüm besinleri bu veganlık anlayışı içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Etik Veganlık Nedir, Veganlık Nedir?

Zaman geçtikçe çevremizde ve tüm dünyada artan veganlık anlayışı bir hayat tarzı olarak sürdürülmektedir. Veganlık içerik olarak kişinin beslenmesini sağladığı yiyeceklerin hayvanlardan elde edilen ürünleri içermemesidir. Hayvanların yaşarken veya yaşamazken hiçbir şekilde bedenleri kullanılarak üretilmemesini konu alır. Kişinin hem katıksız olarak hayvan içerikli besinleri yememesi hem de hayvan içerikli besin maddeleri kullanılarak hazırlanan tüm besinlerden uzak kalması gerekmektedir.

Vegan anlayışı türüne göre değişik şekillerde uygulansa da amacı ortak olarak hayvanların doğada özgür ve güvenli şekilde yaşam hakkının onlara sağlanmasıdır. Vegan anlayışı kendi içerisinde çevreci veganlık, etik veganlık ve sağlık amacıyla uygulanması olarak 3 türe ayrılmaktadır.

Etik Veganlık Nedir

Etik Veganlık Nedir

Bu türler arasında en yaygın olanı ise sağlık amacıyla olan veganlık türüdür. Bunun nedeni ise kişi beslenmesinin içeriğinden hayvansal besinleri çıkarabilmesine rağmen hayat tarzında hayvan haklarının korunmasını göz önünde tutan bir yapılanma sağlayamaması veya buradaki amacının sadece daha kaliteli beslenme alışkanlığı olmasıdır.

Etik Veganlık Nedir, Veganlık Nasıl Uygulanır?

Veganlık hangi vegan anlayışı türünü esas aldığınıza göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Başlıca amacı ise hayvanların eti, sütü, yumurtası gibi onlara ait olan besin kaynaklarının tüketilmemesidir. Vegan olan bir kişi hayatından tamamen çıkardığı bu hayvansal gıdalarla beslenmesini sağlamakta ve kuruyemişler, meyve ve sebzeler, tohumlar, bitkisel yağlar ile beslenmesini sürdürmektedir.

Eğer veganlık anlayışınız içindeki düşünceniz daha sağlıklı bir beslenme amacı ise hayvanlardan sağlanan deri, kürk gibi tekstil ürünlerini kullanabilirken veganlık anlayışınız etik olarak ilerleyen bir durum ise bunlar ve bunlar gibi tüm ürünlerin kullanımını da hayatınızdan çıkarmanız gerekecektir.

Etik Veganlık Nedir

Bir diğer veganlık anlayışı olan çevreyi koruma amaçlı veganlık anlayışındaysa tek amaç hayvanların tüketilmesi ile neden olunan doğa ve çevrenin kirliliğinden korunmak ve buna neden olunmasını engellemektir. Günümüzde birçok kozmetik ve bakım ürünlerinin üretiminde hayvanlara ait içeriklerin kullanılması ve bunların insan sağlığına, çevreye verdiği zararı korumak adına olan bir veganlık türüdür.

Etik Veganlık Amaçları Nelerdir?

Veganlık türlerinden birisi olan etik veganlık nedir ve amaçları nelerdir; Bir vegan olarak yalnızca beslenme şeklinin bitkisel olarak sağlanması ve hayvanlardan elde edilen gıdaların tüketilmemesi değil aynı zamanda hayatın her kısmından hayvan kaynaklı ürünlerin ve hayvanlar üzerinde test edilmiş her şeyin kullanılmasının kesilmesi durumudur.

Vegan birisi hayvanlar üzerinde test edilmiş bir ürünü kullanabilirken; etik veganlık daha sert bir tutum ile hayvanların sömürüsünün bulunduğu tüm ticari alanları hayatlarından çıkarmayı ama edinmiştir. Ayrıca bu amaca bağlı çalışan birçok şahıs ve kurum yolu ile bu tutuma bağlı etkinlikler ve çalışmalar yapılmaktadır.

Etik veganlık amaç olarak canlıların yaşam hakkının korunması ve hayatın her alanında fayda sağlanmasını engelleyerek bu konuda çevreyi de bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır. Ülkemiz içinde vegan şekilde beslenme yaygın olsa da etik veganlık daha az yaygın olarak ilerlemektedir. Bu bilgiler ışığında tüm dünyanın bilinçlenmesi ve buna destek vermesi de etik veganlık anlayışının amaçlarının bir parçasıdır.

Etik Veganlık Neleri Savunur?

  • Etik veganlık anlayışı vegan beslenme durumunu bir etik olarak hayatının bir parçası konumuna koyarak hayvanların kullanımının yalnızca beslenme değil ilaç, tekstil, ayakkabı, kozmetik gibi ürünlerde de tamamen olmaması gerekliliğini savunmaktadır.
  • Hayvanlara yapılan bu sömürü sistemini merkeze alan etik veganlık anlayışı hayvan haklarını korumak adına bunların yapılmamasını ve devamlılığının ortadan kalkmasını savunmaktadır.
  • Hayvanların bazı ürünlerin üretiminde test edilme amacıyla kullanılmasını engellemeyi savunur.
  • Hayvanların kendisine ve yavrularına ait olan vücut üretimlerini kullanmayı engellemek.
  • Doğal görünen hayvan tüketiminin yanlış olduğunu ve bunun hayvanlara zarar verdiğini savunur.
  • Hayvansal tüketimin tüm toplumlar tarafından sorgulanması gerekliliğini savunur.
  • İnsanlar ile hayvanların bir farkı olmadığını ve aynı yaşam haklarına sahip olunduğunu savunur.
  • Fayton gibi hayvanların kullanılarak sağlanan tüm ticari alanların kalkması gerekliliğini savunur.

Etik Veganlık Nedir; Veganlık ve Etik Veganlık

Etik veganlık nedir? Bunu yalnızca hayvansal beslenme olarak düşünmek sadece veganlık olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. Etik veganlık içerisinde bulunan çok sayıda etik davranışla kendini beslenme konusundan ayırarak bunun hayatta doğru olarak görünen davranışlardan oluştuğunu öğrenmek mümkündür.

Veganlık anlayışına göre etik veganlık anlayışının daha katı ve sert tutum içerildiği düşünülse de aslında bu davranış veganlık durumunun oluşturduğu çelişkili durumu kabul etmemek adına yapılan bir tutumdur. Kişinin hayvan sevgisi ve haklarını savunuculuğu bulunmasına rağmen onların haklarına ihlal edici davranışları olan; kesilmesi, sütünün yavrusu yerine insanlar tarafından kullanılması ve yününün tekstil malzemesi olarak ticarette kullanılması ve bunların satın alınması aslında düşünceler ve yapılan fiili uygulamalar arasında zıtlıklar oluşturmaktadır.

Etik Veganlık Çalışmaları

Veganizm olarak da bilinen bu hayat tarzı kendi içerisinde beslenme dışında kalan çok sayıda hayvan haklarına yönelik savunma ve amaç bulunması yönü ile kendini ayıran bir noktadadır. Hayvanların sadece besin olarak değil tamamı ile hayat içerisinde olan özgürlüklerinin verilmesi ve korunması adına yapılan çalışmalar sürdürülmektedir.

Hayvan haklarını koruyan bireylerin hayvandan elde edilen ürünleri yememesinin yanında onların yaşam özgürlüğünü korumak, etkisiz şekilde hayatta varlıklarını sürdürmelerine engel olmaması üzerine çalışmalar uygulamaktadır. O kişilerinde kendi çevrelerini bu konuda bilgi sahibi ederek çevre duyarlılığı konusu ile et tüketimi arasındaki çelişkili durumu ortadan kaldırmaktır.

Etik vejetaryen nedir?
Etik vejeteryan, çevreye ya da hayvana herhangi bir saygı duymadan üretilen etmenlerden uzak durur. Belirli sağlık sebeplerinden dolayı et yenilmediği takdirde bu besin vejeteryan konumuna geçer. Ancak hayvansal gıdalar tüketmeyenler için etik vejeteryan tanımlaması yapılır. Burada hayvansal gıdalar ile beraber çevreden gelen belirli gıdalarda yer edinir.
Veganların amacı ne?
Veganlık, bir yaşam biçimidir. Veganlık ölümden kaçan hayvanların insanlara besin olarak fayda sağlamasından dolayı, öldürülmesi amacıyla bu durumun önlenmesini amaçlayan bir gruptur. Hayvanların öldürülmesi ve besin olarak tüketilip, sömürülmemesi önemini hedef alan veganlar, bunu bir yaşam biçimi olarak tanımlar.
Veganlık nasıl ortaya çıktı?
Veganlar diğer bir ifade ile veganizm şeklinde de adlandırılır. Hayvanların kullanılmasını desteklemeyen, hayvanların insanların faydasına yarar sağlayacak etmenlerde de kullanılmasına kesinlikle karşı olan bir gruptur. Veganlık diğer bir ifade ile yaşama biçimidir. Hayvan sömürme yolu ile elde edilen çeşitli gıdaların kullanılmaması bu yaşama biçimi içerisinde reddedilir.
Veganlar deri giyer mi?
Vegan yaşam biçimi içerisinde deri giyimi mümkün değildir. Deri bulunan çanta, kıyafet, kemer, toka, aksesuar ve bunun gibi birçok etmenden uzaklaşırlar. Yaşam biçimleri oldukları için hayvanlardan oluşan her türlü ürün onlar için yer edilmez. Bunu yaşam biçimi olarak aldıkları takdirde duygular ön planda olur. Bu sebepten dolayı deri giyimi de görülmez.

İlginizi Çekebilir;

Veganlık Hakkında Her şey | Veganlar Ne Yer?

Veganlık Nasıl Ortaya Çıktı? | Nasıl Vegan Olunur?

Vegan Beslenme Nedir? | Veganlıkta Tüketilen Besinler

Vegan Olmak Ne Demek? | Vegan Nedir?

Veganlıkla Vejetaryenlik Arasındaki Fark

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.