Doğal Sağlık

Veganlık Hakkında Her şey | Veganlar Ne Yer?

14.01.2021
809
Veganlık Hakkında Her şey | Veganlar Ne Yer?

Veganlık hakkında her şey; mümkün ve pratik olarak, hayvanların yiyecek, giysi veya başka herhangi bir amaç için insanlığın her türlü sömürüsünü ve zulmünü dışlamayı amaçlayan bir yaşam biçiminden ibarettir.

Vegan yaşamını kucaklamanın birçok yolu vardır. Bununla birlikte, tüm veganların ortak noktası, et (balık, kabuklu deniz ürünleri dâhil), süt ürünleri, yumurta ve bal gibi tüm hayvansal gıdalardan kaçınmanın yanı sıra hayvan kaynaklı materyallerden, hayvanlar üzerinde test edilen ürünlerden ve hayvanları eğlence için kullanan yerlerden kaçınan bitki bazlı bir diyet olmasıdır.

Veganlığın Tarihi

Vegan diyeti, 1944’te Vegan toplumunun başlangıcında erken tanımlanmış olsa da, diyetin savunucuları “Hayvanların insan tarafından sömürülmesinden kurtulma ilkesini” önerdi. Bu daha sonra “hayvanların insan tarafından gıda, emtia, iş, avlanma, canlılık ve hayvan yaşamının insan tarafından sömürülmesiyle ilgili diğer tüm kullanımına son vermek” olarak açıklığa kavuşturuldu.

Toplum ilk olarak Ağustos 1964’te bir hayır kurumu olarak tescil edildi, ancak varlıkları daha sonra Aralık 1979’da bir limited şirket haline geldiğinde yeni bir hayır kurumuna çevrildi. Veganlığın tanımı ve toplumun hayırsever nesneleri yıllar içinde değiştirildi ve rafine edildi.

Veganlar Ne Yiyor?

Çok şey; yakında size açılan heyecan verici yiyecek ve lezzetlerin yepyeni bir dünyasını bulacaksınız. Vegan diyetleri çok yönlü olmalarıyla bilinir ve tahıllardan kuruyemişlere ve soya sütlerine kadar kullanılabilir. Bunların hepsi asla sıkılmamanızı sağlayacak sonsuz kombinasyonlarda hazırlanabilir. Köriden keke, chebureks’ten pizzaya kadar, en sevdiğiniz şeyler bitkisel malzemelerle hazırlanırsa vegan diyetine uygun olabilir.

Veganlık Bir Diyet mi?

Evet diyettir, ama zayıflamak için yapılan diyet olarak tanımladığımız perhizden farklıdır. Diyet aslında beslenme düzenine verilen isimdir.

Veganlar, herhangi bir amaç için hayvanları sömürmekten kaçınırlar ve merhamet, birçok kişinin vegan yaşam tarzını seçmesinin önemli bir nedenidir. Aksesuar ve kıyafetlerden makyaj ve banyo eşyalarına kadar, hayvanlar üzerinde test edilen hayvansal ürünler ve malzemeler beklediğinizden daha fazla yerde bulunur. Veganlık hakkında her şey için günümüzde hemen hemen uygun fiyatlı ve kolay kaynaklı alternatifler vardır.

Standart Beslenme Düzeni ile Karşılaştırıldığında Vegan Yiyecekleri Daha Mı Pahalı?

‘Veganlık’ pahalı anlamına gelmez. Meyveler, sebzeler, baklagiller, pirinç, makarna, kuskus ve diğer yan yemekler etten çok daha ucuzdur. Vegan yemek pişirmek için profesyonel olmak zorunda değilsiniz. İnternette deneyebileceğiniz veganlık hakkında birçok yemek tarifleri vardır. Vegan yemeklerinin ne kadar çok yönlü ve kolay olduğuna şaşıracaksınız.

Sonuç: kendi yemeğinizi hazırlıyorsanız ve fast food ürünlerini sürekli yemiyorsanız, Vegan diyeti geleneksel öğünleriniden daha pahalı değildir.

Vegan Diyeti Eksikliğe Neden Olur Mu?

Vegan diyeti kendi başına eksiklik belirtilerine neden olmaz.

Veganların araması gereken tek şey B-12 vitaminidir. Bunu da takviye ilaçlarla sağlayabilirler.

Soya Sağlığa Zararlı Mı?

Veganlar hakkında her şey’in en merak edilen konularından olan soya, zararlı değildir. Mevcut bilim durumuna göre, soya olası olumsuz sağlık etkilerinden daha yararlıdır. Soya fasulyesi yüksek protein ve besin içeriğine sahiptir ve tüm temel amino asitleri içerir. Ayrıca zararlı kolesterolü önleyen birçok tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asidi içerir.

Bitkiler Acı Çekiyor Mu?

Evet, hayır. Bitkiler “acıya” cevap verebilir, ancak bizim gibi hissetmezler. Bir ağaçtan bir dal koparırsan, ona zarar verirsin. Bir dananın kuyruğunu koparırsan, ona da zarar verirsin. Ağaç ve dana arasındaki fark, ağacın beyin ve ağrı reseptörlerine sahip olmamasıdır. Dananın ağrı reseptörleri vardır.

Bitkiler Acıyı Nasıl Hisseder?

Bitkiler, çevresel etkilere tepki verdikleri bir biyoelektrokimyasal sisteme sahiptir. Bitki tehlikede ise, koruyucu bir reaksiyon olarak fitokimyasallar (onları koruyan antioksidanlar) oluşturur. Örneğin, bir tırtıl bir domates yaprağı yerse, bitki böceğin tadına bakmamasını sağlayan maddeler üretir.

Vegan Yaşamının Diğer Yönleri

Tıbbi yardım kuruluşları; Şu anda hayvan testleri yapmayan birçok hayır kurumu var ve veganların çoğu aktif olarak alternatif test yöntemleri arayan hayır kurumlarına bağış yapmayı tercih ediyor.

Eğlence; Veganlar herhangi bir biçimde hayvan sömürüsünü desteklememeyi tercih ederler ve bu nedenle hayvanat bahçelerini veya akvaryumları ziyaret etmekten, köpek veya at yarışlarına katılmaktan kaçınırlar. Ancak, harika bir alternatif vardır; kurtarılan hayvanlar için güvenli ve sevgi dolu evler sağlayan hayvan barınaklarını ziyaret etmek ve desteklemektir.

Vegan Olmak Neden Önemli?

‘Hayvanlar yaşamak ister, hayatı severler ve ölümden korkarlar.’

Yiyecek için yetiştirilen hayvanları soyut bir kategori olarak düşünmemiz öğretilir:” çiftlik hayvanları ”  genel özellikleri sadece belirsiz varlıkların sonsuz bir akışıyla geri dönüştürülen isimsiz, meçhul sürülerdir. Ancak çiftlik hayvanları, Kediler ve Köpekler gibi benzersiz kişilikleri ve duyguları olan bireylerdir. Sevinç, sevgi ve zevkin yanı sıra korku, keder ve acı hissederler. Bizim gibi, derin dostluklar ve duygusal bağlar kurarlar ve bizim gibi, besledikleri tek hayatlarını korumaya çalışırlar.

Vegan Diyeti Kalsiyum Eksikliğine Neden Olur Mu?

Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olduğu efsanesi maalesef hala yaygındır. Kalsiyum ihtiyaçlarınızı kolayca karşılamanıza yardımcı olacak bol miktarda kalsiyum açısından zengin bitki temelli vegan gıdalar vardır. Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında yeşil sebzeler, baklagiller, tohumlar ve fındık bulunur. Birçok bitki çeşidi inek sütünden daha fazla kalsiyum bakımından zengindir. (örneğin, roka 160mg / 100g, inek sütü 120mg / 100g).

Veganlar Proteini Nereden Alıyor?

Tüm bitki gıdaları protein içerir: biraz daha fazla veya biraz daha az. En iyi protein kaynakları baklagiller, tahıllar, fındık ve cevizdir. Dengeli bir vegan diyetinde, protein eksikliğinin oluşması olası değildir.

Yumurta ve Süt Endüstrisi

Veganlık dışındaki diğer tüketiciler için hayvanların yumurta ve süt üretiminde zarar görmediği yaygın bir yanlış anlamadır. Aslında, yumurta ve süt endüstrisi muazzam acılara neden olur ve her yıl milyarlarca tavuk, civciv ve milyonlarca inek, buzağı öldürülür.

Doğada, yabani tavuklar yılda sadece 12 ila 20 yumurta bırakır. Ancak evcil tavuklar, yılda 250 ila 300 yumurta üretmek için genetik olarak manipüle edildi ve bu da ağrılı ve genellikle ölümcül üreme bozukluklarına yol açtı.

Yumurta için kullanılan tavukların %95’inden fazlası, kanatlarını bile yayamayacakları kadar küçük kafeslerde hapsedilir ve “kafessiz” ve “serbest menzilli” yumurtaların çoğunluğu, binlerce pis depoda paketlenmiş sefil tavuklardan gelir.

Yumurta için kullanılan çoğu tavuğun gagalarının bir kısmı acı bir şekilde kesilir; aşırı kalabalık koşullarda yetişirler. İnsancıl görünen markalı etiket çiftlikleri, küçük çiftlikler ve arka bahçesinde tavuk yetiştirenler de bu zulme dâhildir. Yumurta çiftliklerine gönderilecek yeni tavukların yumurtadan çıktığı kuluçkahanelerde sinirlenmeyi önlemek için, her yıl 6 milyar erkek civciv boğularak veya canlı olarak yok edilir.

Her şekilde, tüm süt tarımı, kadın üremesinin sömürülmesine ve anneliğin tahrip edilmesine bağlıdır. Tüm memeliler gibi, inekler sadece bebeklerini beslemek için süt yaparlar. Küçük ve insancıl çiftlikler de dâhil olmak üzere süt çiftliklerinde, buzağılar doğumdan birkaç saat sonra annelerinden kalıcı olarak ayrılırlar, böylece insanlar kendileri için süt alabilir hale gelir.

Bu nedenle veganlık hakkında her şey en ince ayrıntısına kadar hassas ve çok önemlidir. Erkek buzağılar dana eti için kesilir veya ucuz sığır eti için yetiştirilir. Dişi buzağılar, ilk 2-3 aylarını yalnız kulübelerde izole olarak, en çok aradıkları süre boyunca anneleri tarafından yetiştirmeden geçirirler. Yumurtalar için kullanılan tavuklar ve süt için kullanılan inekler, doğal yaşam beklentilerinin sadece bir kısmında, üretimleri azaldığında da kesilir.

Hayvansal Ürünleri Tüketmek Doğru mu?

İyi dengelenmiş bir vegan diyeti, gelişmek için ihtiyaç duyduğumuz tüm besinleri kolayca sağlayabilir. Sağlık uzmanları, dünya çapında vegan beslenmenin her yaştaki insan için uygun bir seçenek olduğunu, ancak bunun yerine hayvansal gıdalar yendiği için obezite, kanser, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, kalp krizi, felç ve bazı türleri tetiklediğini açıklamıştır.

Hayvancılık ve Yaban Hayatı Savaşı

Birçok insan sünyanın her yerinde yılda 10 milyardan fazla kara hayvanının gıda için öldürüldüğünün farkında olsa da, çok daha azı sadece son on yılda 30 milyondan fazla vahşi hayvanın gizli bir topluluk tarafından vahşice öldürüldüğünü biliyor.

Hayvan hasar kontrolü programı, batı hayvancılık endüstrisine zararlı olduğu düşünülen vahşi hayvanları yok etmek için 1931’te kuruldu. Devletler daha sonra programın adını halkla ilişkiler stratejistlerinin tavsiyesi üzerine “Yaban Hayatı Hizmetleri” olarak değiştirdi ve sloganını “vahşi yaşamla yaşamak ” olarak belirledi. Gerçekte, Yaban Hayatı Hizmetleri, hayvancılık endüstrisi adına yerli etoburları ve yırtıcıları (Çakallar, Kurtlar, ayılar, dağ aslanları ve diğerleri) öldürmek için her yıl milyonlarca dolar harcıyor. Bu hayvanlar hayal edilebilecek en şiddetli ve korkunç yöntemlerle yok edilir: helikopterlerdeki insanlar tarafından vurulurlar; zehirlenirler; gazla öldürülürler; eğitimli köpekler tarafından parçalanırlar; boyun tuzaklarında boğularak öldürülürler ve acı verici şekilde bacak tuzaklarına yakalanırlar.

Her yıl tahrip edilen milyonlarca hayvandan, çakallar belki de en kötü hedeflerdir. Her yıl, on binlerce çakal yavaş yavaş ölüyor, tuzaklarda acı çekiyor, çünkü denetleyen ekiplerin tuzaklarını kontrol etmesi gerekmiyor ve insanlar genellikle haftalarca tuzaklara geri dönmüyor. Veganlık hakkında her şey listesi bu şekilde oldukça uzun ve acı verici detaylarla doludur.

İşçiler ayrıca, her yıl ayrım gözetmeyen, yakalama ve zehirlenme yoluyla on binlerce” hedef olmayan “hayvanı” istemeden ” öldürürler. Tuzaklarda ölen hayvanlar kartal, kunduz, armadillo, porsuk, büyük boynuzlu baykuş, domuz burunlu kokarca, javelina, pronghorn antilop, kirpiler, büyük mavi balıkçıl, kırmızı ördek, kaplumbağa, akbaba, uzun kuyruklu gelincik, dağ yas güvercinleri, kırmızı kuyruklu şahinler, siyah ayılar, aksu ringtails; yanı sıra hızlı tilkiler, kiti tilki, su samurudur. Her yıl binlerce evcil köpek ve kedi de tuzaklara veya zehirli yemlere rastladıklarında öldürülür.

Hayvancılığın Dünya Açlığına Etkisi

Veganlık hakkında her şey; Gezegenin yaklaşık 7 milyar insanından yaklaşık 1 milyar insanı yetersiz besleniyor ve her yıl 6 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Çiftlik hayvanları, insanları doğrudan beslemek için büyüyen bitkilere kıyasla çok verimsiz ve savurgandır, sonuçta “hayvancılık” hayvanları, küresel gıda arzından sağladıklarından çok daha fazla yiyeceğe sahip olurlar.

Bunun nedeni, çiftlik hayvanlarını yemek için, onları beslemek ve gerekli olan mahsulleri yetiştirmemiz gerektiğidir, bu da insanları doğrudan beslemek için gerekenden çok daha fazla mahsul anlamına gelir. (Her yıl 60 milyar çiftlik hayvanını besliyoruz ve kesiyoruz; dünyada 7.3 milyar insan var). Bir örnek vermek gerekirse, sadece bir kilo sığır eti elde etmek için on üç kilo tahıl gerekir: soya ve mercimek gibi ürünler, sığır eti kadar protein ve daha fazlasına sahiptir.

Bu verimsizliği daha da kötüleştirmek, bir hayvan tarafından tüketilen bitki enerjisinin sadece küçük bir yüzdesinin yenilebilir proteine dönüştürülmesidir. Çiftlik hayvanlarına beslenen bitkilerden gelen enerjinin çoğu, kendi metabolizmalarını beslemek için kullanılır, bu tahılların ve diğer bitkilerin sadece bir kısmı ete dönüştürülür. Dünyanın yenilebilir tahıl mahsulünün yarısını çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılır ve son derece verimsiz bir protein kullanımıdır. Aynı zamanda doğrudan insan tüketimi için bitki besinlerini yetiştirmekten çok daha fazla toprak, su ve enerji gerektiren şaşırtıcı bir doğal kaynak israfıdır. Bir dönümlük arazi, hayvansal gıdalardan on iki ila yirmi kat daha fazla bitki üretebilir. Bir bilim adamı şöyle diyor: “aslında yirmi kat daha fazla toprak, ekin ve yüzlerce kat daha fazla su kullanıyoruz, suyollarımızı ve havamızı kirletiyoruz, yağmur ormanlarını yok ediyoruz, bunu hayvanları öldürmek ve yemek için yapıyorsak, bu üretebileceğimiz bitki ürünlerini yemekten daha sağlıksız.”

Hayvancılığın İklim ve Çevre Üzerindeki Etkisi

Hayvancılık, sera gazlarının, arazi kullanımının ve arazi bozulmasının en büyük kaynağıdır; bir numaralı tatlı su kirliliği kaynağı ve yağmur ormanlarının yıkımının önde gelen itici gücü, aynı zamanda hava kirliliğinin, habitat kaybının ve türlerin yok olmasının önemli bir nedenidir ve sınırlı doğal kaynakların oldukça verimsiz bir kullanımıdır. Ülkelerin çoğu iklim değişikliği, dünya açlığı ve ekolojik yıkımla mücadele etmenin en etkili yolu olarak mümkün olan her yerde veganlık hakkında küresel bir değişim çağrısında bulundu.

Vegan Diyetinin Kalbe Faydası

Dünya genelinde hem erkeklerin hem de kadınların önde gelen ölüm nedeni kalp hastalığıdır. Her gün, yaklaşık 2.600 insan, koroner arter hastalığı veya ateroskleroz olarak da bilinen koroner kalp hastalığından ölmektedir. Ateroskleroz, plakların sert tabakaları, genellikle kolesterol birikintileri, büyük arterlerde biriktiğinde ve kalbe kan ve oksijen akışını daraltmaya başladığında ortaya çıkar. Arteriyel plak aynı zamanda her yıl Dünya’nın dördüncü en büyük katili olan inmenin önde gelen nedenidir.

Veganlık hakkında her şey; Diğer faktörler kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığını (sigara, egzersiz, kan basıncı ve vücut ağırlığı dâhil) etkileyebilirken, kalp hastalığının en önemli nedenlerinden biri diyet kolesterolüdür. Vücudumuz ihtiyacımız olan tüm kolesterolü üretir, bu nedenle hayvansal ürünler tüketmek aşırı seviyelere katkıda bulunur. (Bitki gıdalarında kolesterol yoktur). Hayvansal ürünler ayrıca, doymamış yağların aksine, karaciğerin daha fazla kolesterol üretmesine neden olan doymuş yağlarla da yüklenir.

Neyse ki, çoğu insan için, koroner kalp hastalığını önlemek, hayvansal ürünleri ortadan kaldırmak, sağlıklı diyet yapmak, egzersiz yapmak ve sigara içmekten kaçınmak kadar basittir. Ancak önlemenin ötesinde, bitki bazlı bir diyetin kalp hastalığını tersine çevirdiği bilimsel olarak kanıtlanmış tek tedavidir.

Vegan diyetlerinin LDL veya “kötü” kolesterol seviyelerini düşürdüğü de defalarca gösterilmiştir. Dünya çapında bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, düşük yağlı bir vejetaryen diyet LDL’yi yüzde 16 oranında azaltır, ancak yüksek besleyici bir vegan diyeti LDL kolesterolünü yüzde 33 oranında azaltır. Bitki bazlı gıdaların yüksek lif içeriği de kolesterol emilimini yavaşlatmaya yardımcı olur. Hayvansal ürünler lif içermez.

Değerlerimizi Yaşamak

Hayvanlara olan zararımızın %98’inin gıda seçimlerimizden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, bilim, insanların gelişmek için et, süt veya yumurtaya ihtiyaç duymadığını inkâr edilemez bir şekilde göstermiştir. Hayvan yemenin sağlık için bir gereklilik olmadığını ve besleyici bitki tabanlı gıdalara erişebileceğimizi anladıktan sonra, hayvansal ürünleri tüketmeye devam etme seçeneği, hayvanların zevkimiz için zarar görmesi ve öldürülmesi için bir seçimdir.

Ancak, zevk için hayvanlara zarar vermek, ortak tuttuğumuz temel değerlere aykırıdır: bu yüzden, örneğin, prensipte köpek dövüşü gibi uygulamalara karşı çıkıyoruz. Ama hala zevk için hayvanlara zarar vermek yanlış kabul edilmiyor.

Fleksitaryen Nedir?
Vegan ya da vejetaryen beslenmeye göre daha esnek bir yapıya sahip olan fleksiteryan beslenme şekli bitki ağırlıklıdır. Bitki bazlı beslenip eti tamamen terk edemeyenlerin seçimi olan beslenme şeklinde temel kural sebze bakliyat ve meyve tüketimidir. Hayvansal gıda tüketiminde esnek olan beslenme düz şeklinde şeker ve tatlılardan uzak durulur ve işlenmemiş doğal besinler tüketilir.
Veganların Amacı Ne?
Bir çeşit yaşam şekli olan veganlıkta hayvanların aynen insanlarda olduğu gibi duygulara sahip olduğu acıyı, mutluluğu ve hüznü hissettiğine inanılır. Veganlığın amacı yaşamak için mücadele eden ve ölümden kaçan hayvanların insanlar için öldürülmesini ya da sömürülmesini önlemektir. Veganlık sadece bir beslenme şekli değildir veganlar hayvansal ürün tüketme ezmesinin yanı sıra aynı zamanda hayvandan elde edilen hiçbir şeyi kabul etmezler.
Insanlar Neden Vegan Olur?
Hayvanların yaşamak istediğine ve ölümden korktuğuna inanan ya da yumurta ve süt üretiminde hayvanlara zarar verildiğini düşünenler vegan yaşam tarzını tercih etmektedir. Bitki ağırlıklı beslenme şeklinin sağlıklı olduğuna inanmak aynı zamanda hayvancılığın hem çevreye hem de iklime zarar verdiğini düşünmek insanların vegam yaşam tarzını tercih etmesini destekliyor. Vegan beslenme şeklinin sağlıklı olduğunu düşünen birçok hastalığın önlenebileceğini inananlar arasında veganlık her geçen gün artıyor.
Veganlık Sağlıksız Mı?
Yapılan birçok araştırma vegan beslenme şeklini tercih edenlerin kalp hastalığı riskini yüzde 25’i oranında düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Ancak yapılan araştırma vegan beslenenlerin daha fazla oranda beyaz ekmek pilav ya da makarna tüketilmesinde olumsuz sonuçlar yaşandığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak vegan ya da vejeteryan beslenme şeklinde rafine edilen ürünlerin fazla tüketimi zararlıdır.

İlginizi Çekebilir;

Vegan Olmak Ne Demek? | Vegan Nedir?

Vegan Beslenme Nedir? | Veganlıkta Tüketilen Besinler

Veganlık Nasıl Ortaya Çıktı? | Nasıl Vegan Olunur?

Veganlar Ne Yemez? | Veganların Yemediği Şeyler

Etik Veganlık Nedir? | Nasıl Uygulanır?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM
Sitemizde yer alan içeriklerin izinsiz kullanılması yasaktır.